Hoe krijg je de beste filmbeleving?

(advertorial)

Hoe krijg je de beste filmbeleving?

Vanzelfsprekend is een ‘beste filmbeleving’ per persoon verschillend. Iedereen heeft andere verwachtingen en daarnaast zal de één genoegen nemen met standaard kwaliteit en de échte liefhebbers het beste van het beste willen. In dit artikel geven we je een aantal tips om je kijkervaring te verbeteren.

Televisie
Om te bepalen met welke beeldtechnieken, functies en speakers de beste filmbeleving gecreëerd kan worden, moeten eerst de verschillen op een rij worden gezet.

Verschillende beeldtechnieken
Functies en beeldtechnieken worden constant vernieuwd, om de beeldkwaliteit steeds beter te maken. Naast het toepassen van een bepaalde resolutie, bestaan er ook termen als LCD, LED, OLED, SUHD en HDR. Laten we desondanks beginnen met resoluties. Full HD werd de laatste jaren gerekend tot de standaardresolutie van tv’s, maar 4K Ultra HD wint steeds meer terrein. Doordat op een toestel met 4K UHD meer pixels worden getoond, worden beelden scherper weergegeven. Je bent echter wel afhankelijk van het aanbod met 4K-content, maar dat groeit sterk op dit moment.

Beeldformaten

Het verschil tussen LED en OLED zit in de achtergrondverlichting. De achtergrondverlichting van LED-tv wordt geregeld met LED-lampen. Bij OLED toestellen wordt daarentegen niet met achtergrondverlichting gewerkt. De pixels in OLED geven namelijk zelf licht. De pixels kunnen afzonderlijk van elkaar licht geven en aan- of uitgezet worden. Een groot voordeel hiervan is dat beelden bijzonder realistisch worden weergegeven, doordat diepzwarte beelden mogelijk zijn. OLED is zeer energiezuinig en de pixels kunnen op een extreem dunne achtergrond bevestigd worden. OLED televisies zijn daardoor supersmal en in de toekomst kunnen beeldschermen zelfs flexibel zijn.

Naast resolutie, LED en OLED zijn er vanzelfsprekend meer beeldtechnieken die invloed uitoefenen op de kwaliteit van het beeld. Tegenwoordig worden de technieken SUHD en HDR steeds vaker genoemd. SUHD levert betere prestaties op het gebied van kleur, contrast en helderheid. Dat is te danken aan het gebruik van zogenaamde nanokristallen in het beeldscherm. De SUHD televisie mag de verbeterde versie van de traditionele LED-tv genoemd worden. Overigens gebruikt Samsung de naam SUHD, terwijl merken als LG en Sony voor andere benamingen kiezen. Dan is er nog HDR. HDR staat voor High Dynamic Range. De HDR-beelden laten details veel beter zien in donkere en lichte delen van een scène. Om deze beelden goed te kunnen zien, heb je een tv met HDR-ondersteuning nodig.

Verbeter zelf de beeldkwaliteit
Als je beschikt over een televisie, kun je niks meer doen aan de ingebouwde beeldtechnieken. Maar je kunt natuurlijk ook zelf de kwaliteit van het beeld verbeteren. Zo kun je helderheid, contrast en kleur naar eigen wens aanpassen. Televisies staan namelijk standaard in een bepaalde modus ingesteld. Deze modus is niet voor elke omgeving geschikt. Lichtinval oefent bijvoorbeeld veel invloed uit op de kwaliteit van het beeld. Niet alleen licht van buiten, maar ook het licht van een lamp heeft effect op de kwaliteit en kan voor ongewenste spiegelingen zorgen. Eén van de belangrijkste factoren is de afstand het beeld tot het zitgedeelte. Voor een optimale afstand (bij het kijken naar een HD televisie) moet het beelddiagonaal (in cm) vermenigvuldigd worden met 2 tot 2,5.

Audio
Audio is een belangrijke factor als het gaat om jouw kijkbeleving. Niet voor niets zorgt de spannende melodie in de bioscoop voor een schrikeffect. Een aantal televisies zijn voorzien van goed beeld én goed geluid. Bij toestellen waarbij dit niet het geval is, kun je het geluid verbeteren door een luidspreker, home cinema set of soundbar aan te schaffen.

Soundbar

Verschillende soorten speakers
Om het geluid van jouw televisie een boost te geven, kun je kiezen uit verschillende soorten speakers, diverse modellen en allerlei opstellingen. De meest voor de handliggende speaker voor een televisie is de soundbar. Soundbars hebben een langwerpige vormgeving, zodat ze voor een televisie geplaatst kunnen worden zonder het zicht op het beeldscherm te belemmeren. Soundbars worden doorgaans met een draadloze subwoofer geleverd die zorgt voor de krachtige tonen. Er kan ook gekozen worden voor een home cinema systeem. Dit systeem bestaat vaak uit meerdere speakers, een subwoofer en een blu-ray speler. De set zorgt voor een surround sound wat resulteert in een intensere kijkbeleving. Uiteraard kun je ook één of meerdere losse luidsprekers koppelen aan een televisie voor het verbeteren van het geluid.

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina