Monitor Audio soundbar en draadloze subwoofer - Review

Geplaatst door: Michael Hamers 7 jaren, 4 maanden geleden - (0 comments)

Monitor Audio is een gerenommeerd Brits HiFi-merk. Ze brengen al ruim 40 jaar hoogwaardige speakers op de markt en deze staan vooral bekend om hun warme klankkleur en volle sound. De afwerking van hun speakers is ook altijd van een hoog niveau. In 2013 bracht het merk haar eerste actieve soundbar op de markt, de geprezen ASB-2. Onlangs heeft Monitor Audio de ASB-10 op de markt gebracht. Dit kleine broertje van de ASB-2 biedt minder mogelijkheden, maar wél hoogwaardige kwaliteit en vooral gemak. Wij mochten de ASB-10 actieve soundbar en de WS-10 actieve draadloze subwoofer reviewen!

De Monitor Audio ASB-10 actieve soundbar

De ASB-10 is een stijlvolle en strak afgewerkte actieve soundbar. Actief, omdat de soundbar zijn eigen klasse D-versterkers heeft en dus ook een eigen stroomvoorziening. Wij benoemen dit zo specifiek, omdat Monitor Audio ook twee passieve soundbars aanbiedt, de SB-2 en de SB-3.

Waar de ASB-2 drie HDMI-ingangen heeft, wifi ondersteunt en dus meer als een soort 'media hub' in je woonkamer aanwezig is, richt de ASB-10 zich veel meer op gemak en eenvoud. Het is dus geen 'media hub'. Hij geeft geen beeld door, heeft dus geen on screen display en er is ook geen wifi aanwezig. Wat zonder dit alles overblijft is een heerlijk eenvoudige, maar goed klinkende soundbar met een kinderlijk eenvoudige manier van aansluiten. En eenvoud, gemak en kwaliteit samen is eigenlijk gewoon een gouden combinatie voor veel consumenten.

De eigenschappen van de soundbar

Er zitten vier klasse D-versterkers in de ASB-10, die een totaal van vier 3 inch bass-midrange drivers en twee 2.5 inch dome tweeters aansturen. 30 Watt per twee bass-midrange drivers en 20 Watt per tweeter. De vier versterkers leveren samen 100 Watt aan vermogen en dit alles zorgt voor een zeer behoorlijk volume zonder enige vervorming. Het frequentiebereik loopt voor de soundbar zelf van 65Hz tot 20KHz. Naast de drivers en tweeters zitten er twee passieve radiators in die er voor zorgen dat de soundbar van zichzelf al aardig laag gaat.

Het aansluiten

Je sluit de soundbar aan op je televisie (of andere bron) door middel van een optisch of coaxiaal SPDIF kabel (niet meegeleverd) voor een digitale verbinding. Een analoge verbinding is ook mogelijk middels een (meegeleverd) 3.5mm <> 3.5mm stereo jacksnoer. Wil je een subwoofer mét een snoer aansluiten, dan is er een subwoofer RCA-uitgang tot je beschikking. Verder zit er nog een USB-aansluiting op. Deze dient voor het updaten van de firmware. Er zit wel 5 Volt op de USB-poort, zodat je er bijvoorbeeld je Chromecast Audio aan kunt hangen. Zo maak je van je 'domme' soundbar toch meteen weer een slimme, zogezegd. Er is ondanks het ontbreken van wifi wel een andere draadloze technologie aanwezig. En wel in de vorm van bluetooth 4.0 met aptX-technologie om een hoogwaardige draadloze verbinding op te kunnen zetten met je smartphone.

De Monitor Audio WS-10 draadloze subwoofer

Ook nieuw van Monitor Audio en optioneel bij de ASB-10 soundbar aan te schaffen is de WS-10 draadloze actieve subwoofer. Deze subwoofer is speciaal gemaakt om feilloos samen te werken met de ASB-10 soundbar. In de soundbar zit een 2.4 Ghz zendertje en in de subwoofer zit een 2.4 Ghz ontvanger. De twee hebben elkaar zo gevonden en zijn een 'match made in heaven'. De combinatie van beiden klinkt gewoon ontzettend goed. En al helemaal als je het formaat in ogenschouw neemt. De subwoofer kan overigens ook aangeschaft worden als je de soundbar niet bezit. Je kunt de subwoofer namelijk ook analoog aansluiten met tulp-stekkers of je kunt er een losse zender voor kopen van Monitor Audio (WT-1) om zo met je huidige receiver samen te werken. En wil je toch liever een andere subwoofer draadloos gebruiken in combinatie met de ASB-10, dan heeft Monitor Audio ook nog een draadloze ontvanger in het assortiment (WR-1). En ben je niet geïnteresseerd in zowel de subwoofer als de soundbar uit deze review, dan is de draadloze techniek natuurlijk los aan te schaffen.

De eigenschappen van de subwoofer

De subwoofer voelt en oogt solide en is zowel verticaal als horizontaal te plaatsen. In de kast zitten twee bassreflex poorten en er is gebruik gemaakt van 18mm dik MDF voor de klankkast. Daarin is een 8 inch driver geplaatst, die op zijn beurt wordt aangestuurd door een klasse D-versterker met een vermogen van 120 Watt. In theorie begint het frequentiebereik al bij 35Hz. Behoorlijk wat power in zo'n kleine behuizing dus.

Naast de bekende faseregeling en een volumeknop zit er ook een soort equalizer ingebouwd met de keuze uit de standen; movie, music en impact. De movie-stand is vooral bedoeld voor lagere volumes. De music-stand is wat vlakker en minder bonkerig en dus geschikter voor muziek dan de movie-stand. De impact-stand zorgt juist voor meer power, maar de frequentie gaat wat minder laag. Zo kun je de voor jou geschikte instellingen redelijk eenvoudig vinden.

Verticaal of horizontaal

Er zijn rubber voetjes meegeleverd met dubbelzijdige tape voor een verticale opstelling en wat grotere pootjes en schroeven voor de horizontale plaatsing. Wij vinden dit erg leuk bedacht en zo kun je variëren tussen een side/back firing subwoofer of een downfiring subwoofer. Net wat je wilt. Het maakt het plaatsen van de subwoofer in jouw woonkamer allemaal erg makkelijk in combinatie met het feit dat er alleen een stroomkabeltje naartoe gaat. Want uit ervaring kunnen we melden dat het plaatsen van een subwoofer soms erg lastig kan zijn door zowel het formaat als door (het gebrek aan) flexibilteit. Daar heeft Monitor Audio dus een fantastische oplossing voor gevonden.

Geluidskwaliteit en instelmogelijkheden

Het geluid zelf is zoals we dat van Monitor Audio kennen; evenwichtig, warm en gedetailleerd. Geen detail gaat verloren in het geluid. En dat vinden wij best bijzonder, aangezien de soundbar 'slechts' Dolby Digital ondersteunt. Dus geen DTS en al helemaal geen hoge resolutie audio. Dat laatste is overigens logisch, gezien het feit dat een HDMI-ingang ontbreekt. De set analoog aansluiten zou eventueel kunnen, maar de enige analoge ingang is een 3.5mm stereo jack. Dat is vaak ook niet bevorderlijk voor de kwaliteit. Al met al is het dus jammer dat de set niet op zijn minst DTS ondersteunt.

Ondanks zijn tekortkomingen op het vlak van ondersteunende audioformaten en aansluitmogelijkheden geeft de set wel een heel erg goed geluid. De subwoofer speelt strak en biedt veel instelmogelijkheden, waardoor deze bijzonder makkelijk te plaatsen is. De subwoofer alleen al is wat ons betreft een aanrader. Zeker voor iemand die een compacte en/of flexibel te plaatsen subwoofer zoekt. De soundbar biedt echter een flink stuk minder instelmogelijkheden. Of beter gezegd, geen instelmogelijkheden, op het volume na. Er is geen equalizer bijvoorbeeld. Zelfs geen presets. Dat is wat ons betreft wel jammer, want het geluid zoals het door de mensen van Monitor Audio is afgesteld, hoeft niet jouw smaak te zijn. Het is gelukkig wel weer een neutrale afstelling. Niet te scherp, niet te dof, gewoon precies goed. Volgens ons dan... Maar ja, smaken verschillen. Nog een klein puntje van kritiek: de stappen in de volumeregeling zijn veel te groot. Zeker op laag volume ga je van net te zacht, naar net te hard wanneer je gewoon rustig televisie wilt kijken. Wellicht dat zoiets met een firmware-update wordt aangepakt.

Maar is het nou ook echt wat voor ons filmliefhebbers?

Hier is natuurlijk heel lastig een eenduidig antwoord op te geven, want je hebt filmliefhebbers en je hebt absolute puristen die het beste van het beste willen en je hebt alles daar tussenin. Wat we wel kunnen doen is onze ervaringen met jullie delen; we zijn zeer positief verrast! Al bij het uitpakken van de spullen voel je dat je hier niet met een goedkoop prul te maken hebt.

Maar vervangt zo'n soundbar dan een complete surroundopstelling met 5 of meer afzonderlijke speakers? Nee, natuurlijk niet. Dat is gewoonweg onmogelijk. Er is immers bij deze soundbar maar sprake van een tweekanaalsopstelling. Maar met de Dolby Virtual Speaker-techniek kun je uiteraard ook gewoon van je films en series genieten. Het is maar net welke eisen je aan je apparatuur stelt.

Omdat de soundbar net geen meter breed is, is het geluidsbeeld vrij smal. Het is dan ook belangrijk om in het midden te gaan zitten, zodat de Dolby Virtual Speaker-techniek zijn werk goed kan doen. Een druk op de '3D'-knop van de afstandsbediening zorgt er in elk geval wel voor dat je echt het idee krijgt dat je surroundspeakers hebt staan. Omdat we tijdens de review alle andere apparatuur niet weg hebben gehaald moesten we soms toch even stiekem kijken of de receiver echt niet aan stond en dat het geluid wel degelijk uit de soundbar kwam. En dat is toch een beste prestatie!

Conclusie

We zijn zeer tevreden over deze soundbar. Het geluid is echt goed en heeft ons zeker verrast. Er zijn wat kleine minpuntjes, maar we zijn stiekem een beetje verliefd geworden. Ben je op zoek naar de allerbeste surroundervaring? Dan moet je echt gewoon een degelijke receiver aanschaffen en zo veel mogelijk speakers in je huiskamer knallen in een Dolby Atmos- of DTS:X-opstelling. Ben je zoals veel van onze lezers gewoon een film- en/of serieliefhebber en hou je van goed geluid, maar wil je het wel lekker makkelijk houden, dan heb je aan deze soundbar gewoon een hele goede koop. In combinatie met een fijne smart tv met een digitale uitgang en een videodienst zoals Netflix, zul je heerlijke filmavondjes beleven met deze soundbar.

Adviesprijs ABS-10: € 575,00
Adviesprijs WS-10: € 450,00 

Pluspunten:

  • goed, warm en evenwichtig geluid
  • presteert goed op zowel lage als hoge volumes
  • mooie afwerking
  • makkelijk aan te sluiten en te bedienen
  • eenvoudig te plaatsen subwoofer
  • ruimtelijk geluid

Minpunten:

  • geen DTS
  • volumestapjes te groot
  • bluetooth hapert soms nog wat (firmware update zal hier zeker oplossing kunnen bieden)
  • geen instelmogelijkheden op de soundbar
  • prijs is aan de hoge kant