Spin Remote SDC-1 - Review

Geplaatst door: Michael Hamers 7 jaren, 3 maanden geleden - (0 comments)

Hoe Nederlands wil je het hebben?

SPIN is een Nederlands bedrijf en de SPIN remote SDC-1 is hun eerste product wat op de markt is gebracht om het de consument makkelijker te maken als het op bediening van je apparatuur aankomt. SDC is een afkorting voor Seamless Device Controller, ofwel het product pretendeert naadloos je apparaten te besturen. Het doel van de mensen achter de SPIN Remote is om eenvoud terug te brengen naar de wereld om je heen, door samen te brengen wat je echt gebruikt en weg te laten wat je niet echt nodig hebt. Dat klinkt natuurlijk allemaal heel mooi, maar hoe kan iets wat al jaren op je salontafel ligt vervangen worden door een enkele, los in het luchtledige te gebruiken draaiknop, zonder een enkel knopje? Je leest het in de hardware review van de SPIN remote SDC-1.

Het oog wil ook wat!

Als je het doosje ziet dan straalt de luxe je tegemoet. Het lijkt een doosje waarin je een luxe horloge aantreft, of een mooi collier. En eigenlijk zit er ook een sierraad in, want een mooi apparaatje is de SPIN remote SDC-1 absoluut! Een mooie aluminium finish glimt je tegemoet. In het luxe doosje tref je verder een mini-handleiding aan lijkend op een visitekaartje, een zakje met een poetsdoekje en 2 AA-batterijen van Duracell. Alles straalt kwaliteit en luxe uit.

Het installeren van deze universele remote

Is het installeren echt zo makkelijk als op de quick reference card staat? Laten we de stapjes eens doornemen:

  1. Verwijder de aluminium shell en plaats de twee AA batterijen
  2. Download de SPIN remote App
  3. Open de App en volg de instructies
  4. Probleem? Geen probleem. Ga gewoon naar: spinremote.com/support

Tja, lijkt simpel niet? En eigenlijk is het dat ook. Kwestie van de app installeren en binnen een paar tellen zijn de remote en de smartphone met elkaar verbonden om zo het instellen te starten. En het instellen zelf is verder redelijk eenvoudig. Het is echter de manier van bedienen die om enige gewenning en om 'omdenken' vraagt.

Gaandeweg word je namelijk flink aan het denken gezet. Welke beweging is voor jou het meest natuurlijk om bijvoorbeeld volume te regelen, of te wisselen van TV zender? En hoe ga je al die apparaten aan en uit zetten? Hoe wissel je van input op je receiver of televisie? Sterker nog, tijdens het schrijven van deze alinea beginnen we weer tot andere inzichten te komen. En dat is best een leuke ontdekkingstocht. Je denkt echt even op een andere manier over het bedienen en je moet de traditionele manier echt vergeten wil dit überhaupt een succes zijn in jouw woonkamer.

Oké, alles is ingesteld. En nu maar eens gaan gebruiken.

Voor deze test hebben we tot onze beschikking; een smart-TV, een receiver, een Blu-ray Disc speler, een settopbox en een Android-TV-mediaspeler. We zijn behoorlijk vastgeroest als het op de manier van bedienen van deze apparaten aankomt met een fijne universele afstandsbediening uit de Logitech Harmony-serie. Ja deze SPIN remote is echt andere koek, dus 'omdenken' is het devies. We proberen even de traditionele afstandsbediening te vergeten.

We hebben voor deze test één profiel, te herkennen op de remote aan de kleur, ingesteld om al onze apparaten in of uit te schakelen. Dit doen we met het touchpad aan de onderkant. De apparaten zijn als een soort kruis in onze testhuiskamer opgesteld en zo zijn de drukvlakken ook ingedeeld. Met de bovenkant zetten we de TV aan of uit, met de middelste de Horizon box, met de onderste de receiver, met de linkse de blu-ray-speler en met de rechtse de mediaspeler. We hebben hiervoor gekozen om volledige controle te hebben over welk apparaat er aan of uit staat.

Verder hebben we 4 profielen ingesteld; TV kijken, Blu-ray Disc kijken, de smart-TV functies gebruiken en de mediaspeler bedienen. Alle profielen die je instelt zijn te herkennen op de SPIN remote door een door jouzelf gekozen kleur. Nadat we eerst de TV, receiver en Blu-ray Disc speler hebben ingeschakeld en de juiste input op de receiver en TV hebben gekozen, zetten we de remote op de kleur blauw door een paar keer te 'dubbeltikken' op de zijkant van de remote. Blauw refereert bij ons aan het profiel 'Blu-ray Disc kijken'. We drukken op het touchpad op het midden en de speler begint met spelen.

We houden de SPIN remote op zijn zijkant en draaien naar rechts. Het volume gaat omhoog en we krijgen ook haptische feedback door de kleine trillingen in de SPIN remote. Dit is cool! We skippen de getoonde trailers door de remote gewoon naast ons op de bank te leggen en zo naar rechts te draaien. Oké, we komen in het disc-menu. We draaien de SPIN remote weer op zijn kop om het touchpad te kunnen gebruiken. Op deze manier fungeert het touchpad als een richtingstoets op je afstandsbediening. Je ziet en voelt alleen geen afzonderlijke knopjes. Alles dus op gevoel. Wel is het zaak de remote wat schuin te houden, zodat de ingebouwde gyroscoop herkent wat de bovenkant is. We kiezen voor 'Play' in het menu en ja, alles werkt!

Toch knaagt er iets. Weten we morgen nog wel wat de commando's en kleuren waren? Dit blijkt lastig. Omdat de enige visuele feedback die de remote geeft een kleur is, moet je zaken echt gaan onthouden. En we moeten tegenwoordig al veel onthouden.

Je moet het ervaren

We kunnen zo wel elk door ons ingesteld profiel doorlopen, maar eigenlijk kan iedereen er heel anders mee omgaan en tot hele andere instellingen komen. Het is een product wat je gewoon eens moet proberen en moet ervaren. Wel is het zo dat wat we hierboven hebben omschreven je misschien een klein beetje een beeld geeft van hoe je iets bedient. Wees dus voorbereid op nadenken wat jij logisch vindt en gebruik soortgelijke commando's/gestures voor soortgelijke acties bij je apparatuur.

Wat kun je er nog meer mee?

SPIN zet zelf ook in op het bedienen van smart-home oplossingen naast het vervangen van je huidige infrarood afstandsbediening(en). Zo is er standaard ondersteuning voor Sonos- en Denon HEOS-speakers en bijvoorbeeld Philips Hue-lampen. De afstandsbediening registreert bij deze wifi apparaten jouw input, stuurt dit door via bluetooth naar jouw smartphone en jouw smartphone stuurt dit vervolgens weer via wifi over je thuisnetwerk waarin ook je smart-home apparatuur is opgenomen. Klinkt heel omslachtig, maar dit werkt gewoon direct. En de batterijen gaan lang genoeg mee. Maanden zelfs. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van het energiezuinige bluetooth 4.0 protocol. En wifi gebruikt de remote zelf niet, maar dus van je smartphone.

De besturing voor dit soort apparaten zorgt theoretisch voor een verdere vermindering van het aantal afstandsbedieningen op je salontafel en het is gewoon erg leuk om je verlichting te dimmen of een andere kleur te geven door een simpele draai aan een knop, die toch al naast je op de bank ligt.

Conclusie

Omdat wij een film- en homecinema-georienteerde site zijn, zullen wij de SPIN remote ook in die context beoordelen. En in de homecinema-omgeving komt de SPIN remote helaas wel wat tekort. Omdat menig homecinema-fanaat meerdere apparaten gebruikt om die ene film te kijken en omdat de SPIN remote (nog?) geen macro's ondersteunt om meteen een aantal apparaten tegelijk in te schakelen, voelt het allemaal wat beperkt aan. Ja, je kunt er de meest standaard zaken zonder meer mee instellen en ja, wellicht biedt HDMI-CEC soelaas, maar binnen een uitgebreidere setup is de SPIN remote meer een fijne aanvulling op een goede universele afstandsbediening dan dat het een volledige vervanging van al je huidige afstandsbedieningen is. 

Wel werkt het bijzonder prettig en intuïtief; de SPIN remote naast je op de armleuning leggen en door te draaien van TV zender wisselen, of gauw even je volume omhoog of omlaag door gewoonweg een draai te geven. Maar wil je meer controle, dan werkt de SPIN remote daar gewoonweg niet prettig genoeg voor en zijn de instelmogelijkheden te beperkt. We zien dit product dan ook vooral als mooie accessoire bij, laten we zeggen, een TV in combinatie met een soundbar, een paar Philips Hue-lampen en verder niet al te veel extra apparaten. Het lijkt nu alsof we wat negatief zijn, maar dat zijn we allerminst. Het is gewoon een mooi en innovatief product en nog wel van Hollandse bodem ook. En dat is iets waar wij Nederlanders best trots op mogen zijn. We hopen dat we in de toekomst nog meer innovatie van SLIM remote kunnen verwachten.

Om antwoord te geven op de vraag die we in de inleiding stelden: 'hoe kan iets wat al jaren op je salontafel ligt vervangen worden door een enkele, los in het luchtledige te gebruiken draaiknop, zonder een enkel knopje? Het antwoord is: niet. Niet met deze eerste versie van de SPIN remote. Wellicht dat een volgende versie, die wat verder is doorontwikkeld, wat beter aansluit op de wensen van iemand die echt een universele afstandsbediening zoekt. Voor nu is het vooral gewoon een goed product en als je van gadgets houdt is het zeker het proberen waard. Zoek je gewoon echt een goede afstandsbediening, dan moet je in onze ogen verder zoeken.

Pluspunten:

  • Uniek en mooi design
  • Intuïtief
  • Makkelijk instellen met een app
  • Stuurt ook bepaalde smart home oplossingen aan
  • Geen code database
  • Elk apparaat waar je een IR-afstandsbediening van hebt werkt met de SPIN remote
  • Gaat dankzij energiezuinige protocollen maandenlang mee op 2 AA-batterijen

Minpunten:

  • Als volledige vervanging van al je afstandsbedieningen te beperkt
  • Niet in te stellen zonder smartphone met Android of iOS
  • Je moet commando's en kleuren uit je hoofd leren en onthouden
  • Niet geschikt voor iedereen in het gezin
  • Door gebruik van reguliere AA-batterijen niet oplaadbaar