BBC's Journey of Life - vanaf 12 februari 2009 als 2 DVD Box verkrijgbaar

JOURNEY OF LIFE

De evolutie van het leven op aarde Vanaf de ontwikkeling van de eerste molecuul, bijna 4 miljard geleden. Met unieke en onvergetelijke beelden.

Evolutie van het leven op aarde Prestigieuze natuurhistorische productie van de BBC
Als 2 DVD Box verkrijgbaar vanaf 12 februari, Darwin’s geboortedag

Op 12 februari, de geboortedag van Darwin, verschijnt JOURNEY OF LIFE: Evolutie van het leven op aarde, een bijzondere 2 DVD box (ruim 5 uur) waarin in vijf afleveringen de evolutie van het leven op aarde gevolgd wordt: van de ontwikkeling van de eerste molecuul, bijna 4 miljard jaar geleden, de eerste zeedieren, de eerste stappen op land en de verovering van de lucht, tot de mens. De spectaculaire en verrassende beelden van belangrijke doorbraken in de ontwikkeling van het leven laten in een verbluffende reis de evolutie voor je eigen ogen gebeuren. De serie combineert prachtige en vaak unieke beelden van hedendaagse dieren, planten en andere levensvormen, met baanbrekende CGI-computerreconstructies van verdwenen en uitgestorven soorten.

JOURNEY OF LIFE: Evolutie van het leven op aarde is geproduceerd door de BBC.
Presentatie: Steve Leonard.
Executive Producer: Michael Gunton.
Series Producer: Miles Barton.
Producers: James Honeyborne, Miles Barton, Nigel Bean, Mark Flowers, Jo Sarsby.
Componist: Barnaby Taylor.
A BBC/Discovery Channel co-production.
Distributie: B-motion b.v.

Afl. 1: Seas of life
De basis en het laboratorium van al het leven op aarde.
In de eerste aflevering, Seas of Life, gaan we 3.8 miljard jaar terug in de tijd. Toen ontstonden de eerste moleculen en veranderde de aarde van een levenloos hemellichaam in een unieke, levende planeet. De oceanen waren daarbij de eerste laboratoria van het leven. Van ruggengraten tot tanden, en van voortbewegingsystemen tot seks: het is allemaal ontstaan in zee. Eenvoudige levensvormen als plankton zijn in de loop der tijden nauwelijks veranderd. Ook de slijmprik is een hedendaagse versie van een vissoort die 500 miljoen jaar geleden al bestond. Hij heeft geen kaakbeenderen en een heel flexibele ruggengraat. We zien hoe de oorspronkelijk kaakloze vissen kaakbeenderen en tanden kregen en hoe ze evolueerden tot kleine roofvissen. Of grote, zoals de megalodon, een monsterachtige haai van 15 meter met tanden tot 15 centimeter die per \'maaltijd\' een ton vlees nodig had. De megalodon is lang geleden uitgestorven, maar met behulp van CGIcomputeranimatie zwemt hij in deze aflevering rond alsof hij nooit is weggeweest. We maken ook kennis met de voelsprietvis, die zijn prooi in milliseconden kan vastgrijpen en daarmee de snelste kaken heeft van alle gewervelden. Er zijn ook unieke beelden van dolfijnen en van de grootste groep blauwe walvissen die ooit samen zijn waargenomen: 2000 mastodonten die zich in september 2003 te goed kwamen doen aan de plankton voor de kust van Californië.

Afl. 2: Land grab
Het leven verovert het vijandelijke droge land en evolueert van vis naar mens.
In de tweede aflevering, Land Grab ontdekken we hoe 500 miljoen jaar geleden de eerste dieren uit zee aan land kropen en zich in een langzaam evolutieproces aanpasten aan die nieuwe omgeving. We zien beelden van de alleroudste bekende fossiele \'voetafdruk\'. Hij is 500 miljoen jaar oud en komt van een soort reusachtige stofluis. Overigens zijn de eerste \'poten\' ontwikkeld om onder water te lopen: de vleermuisvis \'wandelt\' ook nu nog rond op de zeebodem om een prooi te zoeken. De eerste dieren die echt de \'stap\' waagden van zee naar land waren de geleedpotigen: wij beschouwen krabben doorgaans als zeedieren, maar er zijn er ook die op het land leven. We zien ook hoe reptielen aan land kwamen toen ze erin slaagden om eieren te leggen en hun ongeboren jongen zo te beschermen: het was het begin van de dinosauriërs. En zo evolueerde het leven verder tot er op een bepaald moment een soort chimpansee ontstond die op twee benen ging lopen en erg grote hersenen ontwikkelde….

Afl. 3: Airborne
De spectaculaire evolutionaire stap die sommige dieren maakten door zich op eigen kracht los te maken van het land of de zee om het luchtruim te veroveren.
De derde aflevering, Airborne, toont de spectaculaire evolutionaire stap die sommige dieren maakten door zich op eigen kracht los te maken van het land of de zee om het luchtruim te veroveren. Er waren vier verschillende soorten dieren die daarin slaagden, maar de pioniers waren de insecten. Vreemd genoeg dienden de eerste vleugels niet om te vliegen maar om te zeilen. Sommige soorten steenvliegen hebben ook nu nog vleugeltjes die ze uitsluitend gebruiken om zich over het wateroppervlak voort te bewegen. In deze aflevering maken we kennis met allerhande soorten vliegende dieren, hedendaags en uitgestorven, piepklein (zoals de kolibrie) en reuzengroot (zoals de wilde zwaan, de jumbo jet van het luchtruim). Bij de allereerste vliegers waren libellen met een spanwijdte van 60 centimeter en pterosauriërs, vliegende monsters zo groot als een deltavlieger.

Afl. 4: Living together
De relatie tussen soorten drijft de evolutie en is bepalend geweest voor de diversiteit en pracht van het leven van vandaag.
In de vierde aflevering, Living Together, zien we dat de grootste uitdaging voor levende wezens de andere soorten zijn. Het beste voorbeeld daarvan is de evolutionaire wapenwedloop tussen roofdieren en prooidieren. Roofdieren dunnen de populatie van prooidieren uit door de zwaksten te doden. De sterksten overleven doordat ze snel of sterk zijn, of originele verdedigingsmechanismen ontwikkelen. Dat dwingt de roofdieren dan weer om zich op hun beurt aan te passen. Dat geldt ook voor planten. Passievruchten hebben bijvoorbeeld een erg vernuftig defensiesysteem. Maar de grootste dreiging komt soms van de kleinste wezens. Konijnen hebben veel natuurlijke vijanden, maar de gevaarlijkste is een parasiet: myxomatose maait meer dan 60% van alle jonge dieren weg. Virussen zijn ook zulke kleine moordmachines. Ze gijzelen en overwoekeren gastcellen en maken er nieuwe virusfabrieken van. De beste verdediging tegen al die kleine monsters is … seks. Goeie seks zorgt voor goede voortplanting en dat wil zeggen: biologische diversificatie.

Afl. 5: Human life
Gaat over onszelf en over die toevallige evolutiefase waardoor wij ons 5 miljoen jaar geleden gingen onderscheiden van onze neven, de chimpansees.
De vijfde en laatste aflevering, Human Life, gaat over onszelf en over die toevallige evolutiefase waardoor wij ons 5 miljoen jaar geleden gingen onderscheiden van onze neven, de chimpansees. We keren terug in de tijd en zien hoe een verandering in het landschap onze voorouders lang geleden uit de bomen van de Afrikaanse wouden dwong en hen naar de savannes dreef. Daar was het veel handiger om op twee benen te lopen en dat leerden ze dus maar. Zij ontwikkelden zich later tot de homo sapiens. De anderen bleven gewone apen. De mens evolueerde beter en verder dan alle andere diersoorten en ging de wereld dan ook domineren. We kijken in deze aflevering ook vooruit naar de volgende stappen in onze evolutie en de manier waarop wij die zelf kunnen beïnvloeden: door ziektes en onvolkomenheden als \'slijtage\' en veroudering genetisch te bestrijden. Misschien kunnen we ooit perfecte kopieën maken van onszelf of, wie weet, de perfecte mens.

Extra: Interview met de producent
Ooit al eens stilgestaan bij de vraag waarom wij vijf vingers hebben? "Het hadden er net zo goed zes, zeven of acht kunnen zijn", aldus Miles Barton, de producer van JOURNEY OF LIFE. "De eerste dieren die uit het water en de moerassen kwamen gekropen, hadden tussen vijf en acht vingers. Het is puur toeval dat wij afstammen van een soort die er maar vijf had. Stel je voor wat Jimmy Hendrix had kunnen doen met acht vingers aan elke hand!" Het zijn ook dit soort leuke weetjes die van JOURNEY OF LIFE zo\'n fascinerende reeks maken. Wist u bijvoorbeeld dat een haai een druppel bloed kan ontdekken in 25 miljoen druppels water? Dat de kleintjes van sommige kikkers opgroeien in de keelholte van hun vader of dat hun moeder onbevruchte eicellen gebruikt als voedsel voor haar jongen? En dat een zeekomkommer zich verdedigt door zijn belagers te bekogelen met zijn eigen ingewanden?

Speelduur: 310 minuten - Stereo - Engels gesproken, Nederlands ondertiteld PAL 16:9 – 2 x DVD9 - Artikelnummer: BM2010 - EAN: 8717306271226
Consumentenadviesprijs: € 14,99

Recente artikelen

Laatste reacties

Ray69  |  16-02-2009

Hier komt neem ik aan een Blu-Ray versie van..1? :|
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina