Bridge: 'De Familie Knots' deel 1 en 2 vanaf 18 maart op DVD

Bridge Entertainment Group en NCRV-Classics presenteren

De Familie KNOTS

De wááanzinnig popularie TV-Comedyserie voor jong en oud
De eerste twee (uit een totaal van zes) KOOPVIDEO’s en –DVD’s
Vanaf 18 maart 2003 verkrijgbaar

Van 1980 tot 1984 was De Familie Knots dé succeshit op televisie.
‘Een kloddertje roze hieeeerrrr, en een kloddertje roze daaaar...’ was één van de gevleugelde uitspraken van Tante Til (Hetty Heyting), waaraan velen met een grote glimlach terugdenken.

18 maart 2003 brengt Bridge Entertainment Group, in samenwerking met NCRV-Classics, de eerste twee video’s en DVD’s uit van deze nog steeds enorm populaire serie. Op elke video/ DVD staan vier afleveringen van De Familie Knots, in totaal bijna twee uur. Natuurlijk is aan de DVD’s extra BONUSMATERIAAL toegevoegd. In de loop van 2003 worden in totaal zes video’s/ DVD’s uitgebracht met daarop ALLE 21 AFLEVERINGEN van deze NCRV-serie, compleet met verfilmde liedjes.

De bedenkster, scenarioschrijfster, componiste én actrice van deze successerie is Hetty Heyting. Als de ‘waanzinnig artistiekerige’
Tante Til is zij de spil van de Familie Knots. Zij heeft immers de bijzondere gave om problemen met haar roze verf te lijf te gaan. Daarnaast speelt Hetty nog de onhandige Oma Knots en het winkelmeisje Hansje. Jan Simon Minkema speelt de ‘ouwe zemelaar’ Opa Knots, de jonge onderwijzer Arend Vogel en Onkel X ‘als zodanig’. Marnix Kappers kruipt in de huid van Neef Herbert met zijn zwak voor ‘speledingetjes’,
Vader Vogel en buurvrouw Pronk. Daarnaast vertolken zij alle drie nog vele personages, met name in de songclips.
De liedjes werden ingezongen door Hetty Heyting en Jan-Simon Minkema.
Tekst & Muziek: Hetty Heyting.
Arrangementen: Eric van Tijn.
Regie: Nan de Vries.

DE FAMILIE KNOTS

Een serie van 21 afleveringen die van 22 oktober 1980 t/m 27 februari 1984 bij de NCRV op televisie te zien was.

Het is alweer meer dan twintig jaar geleden. Maar de knotsgekke familie die begin jaren tachtig jong en oud aan de buis gekluisterd hield, is nog steeds razend populair.

Misschien wel de belangrijkste bewoonster van Huize Knots is Tante Til, met haar felroze ‘kunsterige’ jurk en hartjesbril en haar dominante stemgeluid. Haar terrein is het salonatelier waar ze als ware kunstenares menig kloddertje verf op een doek kwakt om daar een slordige duizend piekjes mee te verdienen. Natuurlijk onder het wakend oog van haar man Frederik (Frederik, lieverdje), die ooit glazenwasser was, maar van de ladder viel en nu in zijn eeuwige regenjas (Hands up, Tilletje) zich voortaan als Onkel X toelegt op zijn grote hobby: de huisdetective uithangen.

Een verdieping lager probeert de onhandige Oma Knots tevergeefs in de keuken geen rampen te veroorzaken, terwijl Opa Knots (de ouwe zemelaar) zit te mopperen op de buurtkinderen (‘Ettertjes zul je bedoelen!’) en met liefde en toewijding zijn zwijgzame hond aait. Dat is eigenlijk een speelgoedhond, maar daar durft niemand het over te hebben.

Neef Herbert is kind aan huis bij de Familie Knots. Regelmatig wipt hij langs om zijn nieuwste ‘speledingetje’ te laten zien en van Tante Tils bonbonnetjes te snoepen. Als ambtenaar van Belastingen is dat de heilzaamste vrijetijdsbesteding na een duffe werkdag op kantoor.

Op de begane grond van Huize Knots is de stripboekenruilwinkel van de Familie Knots gevestigd. Daar kun je speelgoed ruilen tegen stripboeken en andersom. Hansje, het achternichtje, past op de winkel. Het verlegen meisje raakt verliefd op de onderwijzer Arend Vogel die regelmatig in de ruilwinkel komt. En het raakt aan tussen die twee. Het wordt helemaal spannend als Arend de zolderkamer boven in het huis mag bewonen. Hansje moet best wel op haar tenen lopen bij Arend. Hij is zoveel jaar ouder en wijzer, maar ook ouderwetser en ze verschillen vaak van mening over belangrijke onderwerpen. Uiteindelijk raakt de verkering uit, en dan is het plotseling heel lastig dat Arend boven in huis woont.

Zo heeft iedereen bij de Familie Knots weleens iets ongemakkelijks aan het handje. Maar als de problemen in Huize Knots de pan uitrijzen – wat vaak gebeurt – is er nog maar één oplossing: de magische bedwelmende roze verf van Tante Til.
Die doet wonderen.

DE FAMILIE KNOTS OP VIDEO EN DVD

In totaal komen 6 verschillende video’s en DVD’s uit.
Op ieder deel staan 4 afleveringen, in totaal bijna twee uur.

In elke aflevering staat één onderwerp centraal. In iedere aflevering zit een videoclipje. (In de eerste twee afleveringen maar liefst twee viodeclipjes).
Muziek speelt hoe dan ook een belangrijke rol in de serie.


DE FAMILIE KNOTS - DEEL 1

Afl. 1: 'De meester ziet 't niet meer zitten'

Onderwijzer Arend Vogel zoekt zijn toevlucht in de stripboeken-ruilwinkel. In overspannen toestand. Tot de artistiekerige Tante Til het probleem creatief te lijf gaat met haar roze verf.
(Met clipsongs: 'De meester ziet 't niet meer zitten' & 'Monster').

Afl. 2: 'De vernielzucht'

De hele familie baalt van de streken van buurjongen Pietertje. Maar als het ettertje een speledingetje van Neef Herbert vernielt gaat hij te ver. Waarom doet hij zo?
(Met clipsongs: 'Bemoei je d'r niet mee' & 'Het is denk ik een ziekte').

Afl. 3: 'De één is de ander niet'

Tante Til had graag kinderen gehad, maar helaas. Tot haar vreugde komt er een meisje in Huize Knots logeren. Opa Knots is in alle staten. Hij wil niet met die hyena onder één dak!
(Met clipsong: 'De hele wereld rond met een band').

Afl. 4: 'Heb ik iets van je aan?'

Buurvrouw Pronk aapt alles en iedereen na. Hansje wordt er gek van. Maar nu wil de buurvrouw ook nog als twee druppels water op Tante Til lijken... Dat vraagt om een afstraffing!
(Met clipsong: 'Om te horen bij de rest').

DVD MET EXTRA BONUSMATERIAAL

Naast aflevering 1 t/m 4 bevat de DVD ook een aantal unieke extra’s:
… Songteksten (7 liedjes)
… Hetty Heyting over het ontstaan van de Familie Knots
… Decortekening en -foto met audiocommentaar van Hetty Heyting
… Scriptfragmenten uit originele werkscripten van Hetty Heyting
… Fotogalerij
… Knots-woordenlijst A t/m D
… Karakterprofiel Tante Til
… Fanmail



DE FAMILIE KNOTS - DEEL 2

Afl. 5: 'Het lanterfantje'

Tante Til heeft al in geen tijden een schilderij verkocht. Dus de hele familie moet drastisch bezuinigen. En Hansje moet als een gek klanten strikken voor de stripboekenruilwinkel.
(Met clipsong: 'Moet je mij zien').

Afl. 6: 'Enge dingen'

Neef Herbert heeft nieuwe indianen-speledingetjes. Dat geeft meteen trammelant met Onkel X. En Arend Vogel is tegen gewelddadige stripboek. Hij krijgt er nachtmerries van.
(Met clipsong: 'Enge dingen').

Afl. 7: 'Aanstelleritus"

Opa Knots bezeert zijn knie, dus de nieuwe huisarts wordt ontboden. Deze Dokter Heman is een geweldige charmeur, ondervinden Oma, Tante Til en Hansje.
(Met clipsong: 'Je reinste aanstellerij').

Afl. 8:'Geheimpjes'

Terwijl meester Arend Vogel de zolderkamer betrekt is Hansje haar dagboek kwijt. Met daarin gevoelige geheimen. Als Arends nieuwsgierige vader op bezoek komt is hij niet welkom.
(Met clipsong: 'Ik baal').


DVD MET EXTRA BONUSMATERIAAL

Naast aflevering 5 t/m 8 bevat de DVD ook een aantal unieke extra’s:
… Songteksten (5 liedjes)
… Hetty Heyting over Knots-woorden en –uitdrukkingen
… Decortekening en -foto met audiocommentaar van Hetty Heyting
… Scriptfragmenten uit originele werkscripten van Hetty Heyting
… Fotogalerij
… Rekwistietenoverzicht
… Knots-woordenlijst E t/m H
… Karakterprofiel Onkel X
… Fanmail



Technische gegevens:
Speelduur: deel 1: 115 min. deel 2: 121 minuten
Taal: Nederlands. Beeldformaat: 4:3



EVEN VOORSTELLEN

Tante Til
Voluit heet ze Mathilde, deze artistiekerige kunstenares die de kost verdient met haar schilderkunst. (Wel een slordige duizend piekjes per schilderij!) Haar werkterrein is de woonkamer, het salonatelier in Huize Knots. Ze is een excentrieke verschijning: met haar felroze weelderige jurk en glimmende hartjesbril en haar lange sigarettenpijp (terwijl ze nauwelijks rookt). Tante Til heeft een zwierig stemgeluid. Ze is trouwens helemaal dominant en speelt graag de baas. Zelf kinderloos gebleven moedert ze maar al te graag over Hansje, Neef Herbert en Meester Vogel. Ze is ook reuze ijdel maar heeft tegelijkertijd een groot relativeringsvermogen. En een immens rechtvaardigheidsgevoel. Misschien heeft ze daarom wel die speciale gave om mensen die problemen hebben (of maken) te bedwelmen met haar roze verf. Dan raakt Tante Til opeens in trance, terwijl ze ‘een kloddertje roze hiééeerrr en een kloddertje roze dááaarrr’ door de ruimte laat schallen. Waar haar slachtoffers dan terechtkomen is niet duidelijk. Op een roze wolk? Maar men knapt er in ieder geval reuze van op.

Onkel X
Zijn naam is eigenlijk Frederik en hij is de echtgenoot van Tante Til (die hem altijd ‘Frederik lieverdje’ noemt). Ooit was hij glazenwasser van het hoofdbureau van politie. Zodoende was hij vaak getuige geweest van menig politieverhoor. Door hem opgevangen gesprekken van rechercheurs waren een grote inspiratiebron voor hem geweest. Toen Frederik na een val van de ladder werkeloos thuis kwam te zitten raakte hij niet in een dip. Nee, hij besteedde voortaan zijn tijd aan zijn grote hobby: de geheime agent of huisdetective uithangen. Voortaan heette hij Onkel X (zijn codenaam). Dag en nacht staat hij klaar om een mysterie op te lossen, vingerafdrukken te nemen, iemand te verhoren en rond te speuren met zijn loepje in de aanslag. De rest van de familie laat hem maar begaan. Want soms komt hij inderdaad met interessante informatie. Als Onkel X door een filmproducent ontdekt wordt (om te spelen in politiefilms natuurlijk) streelt dat zijn ego enorm. Hij laat zijn snor staan en geniet van zijn nieuwe status.

Opa Knots
Herman Knots is de vader van Tante Til en getrouwd met Oma Knots. Zijn vrouw noemt hem niet voor niks ‘ouwe zemelaar’, want Opa Knots moppert altijd. Het is een soort tweede natuur geworden. Hij heeft natuurlijk commentaar op zijn vrouw, die vreselijk onhandig is in het huishouden. Maar hij heeft ook een bloedhekel aan kinderen, zegt hij vaak. Die noemt hij ‘ettertjes’ en ‘hyena’s’. In feite is Opa bang voor kinderen. Ze zijn hem te spontaan en te onvoorspelbaar en beweeglijk. Hij is ook jaloers op ze, omdat kinderen nog lekker jong zijn en veel meer dingen op school leren dan hij vroeger. En ze geven hem nooit gelijk. Bah! Opa stort liever zijn hart uit bij zijn hond. Dat het een speelgoedhond is maakt niet uit. Dat is juist een voordeel. Dit beest houdt zich tenminste koest en geeft hem niet onverwacht een lik over zijn neus. Die hond is de ideale kameraad voor Opa.

Oma Knots
Wat is ze toch verstrooid en onhandig, die Johanna (zoals haar man Opa Knots haar nog steeds noemt). Vroeger was ze onhandig geweest uit verlegenheid. Dat had Opa Knots toen juist charmant aan haar gevonden. Maar in het huishouden veroorzaakt ze geregeld kleine en grote rampen. En ze is vreselijk vergeetachtig. Toch wijdde ze zich elke dag opnieuw met frisse moed aan haar huishoudelijke taken. Ze is de moeder van Tante Til, die allang blij is dat zij haar handen vrij heeft voor de kunst. Oma Knots heeft een groot moreel besef. Ze is bescheiden en gedienstig en ze cijfert zichzelf vaak weg. Tot ze in aanraking komt met het begrip emancipatie. Dan gaat ze onmiddellijk in staking. Op een heel vertederende manier. Oma Knots is een lief mensje. Vreemde woorden worden chaotisch door haar verbasterd. Maar een geheim is volkomen veilig bij haar. Als ze het tenminste niet per ongeluk verraadt.

Neef Herbert
Hij is ambtenaar bij de Belastingdienst. Dat betekent een duffe kantoorbaan en collega’s die hem nogal eens pesten. Hij werd als kind ook altijd al gepest. Omdat hij heel stijf en streng door zijn ouders werd opgevoed. Hij had nooit kind mogen zijn. Daarom haalt hij nu zijn schade in met zijn verslaving aan speelgoed. Natuurlijk geeft hij alleen in zijn vrije tijd toe aan zijn ‘speledingetjes-tic’. Hij wil niet dat zijn collega’s er lucht van krijgen. Elke dag wipt hij na zijn werk bij de Familie Knots langs. Zij accepteren hem tenminste wel zoals hij is. En dan kan hij tevens gezellig met Tante Til thee drinken en bonbonnetjes eten. Neef Herbert heeft een wonderlijk taalgebruik met veel plechtige ouderwetse woorden. Maar ook met ambtelijke termen (‘nota bene’) en zelfbedachte woorden en uitdrukkingen (‘Ajo altesaam!’). Neef Herbert is een opgewekt groot kind. Met een gevoelige kant.

Hansje
Zij is een achternichtje en is winkelmeisje in de stripboekenruilwinkel van de Familie Knots. Ze is negentien als de serie begint. Ze is heel onzeker van zichzelf. Niet alleen over haar uiterlijk (ze is soms ook wel een beetje een trutje), maar ook over het feit dat ze de MAVO niet heeft afgemaakt. Wat moet er van haar worden? Als ze verliefd wordt op Arend Vogel en het dik aan raakt tussen hen, maakt ze een hele ontwikkeling door. Arend is onderwijzer en jaren ouder en hij heeft gestudeerd, dat merkt ze in allerlei dingen. Ze vindt hem soms ook ouderwets. En een beetje zwaar op de hand. Terwijl zij wil uitgaan en dansen en goedkope romannetjes lezen en liever lui dan moe is. Arend en Hansje zijn het niet altijd eens met elkaar. Over allerlei zaken. En dan ergert Hansje zich dood aan het belerende toontje van Arend. De liefde duurt dan ook niet eeuwig.

Arend Vogel
Arend is onderwijzer en krijgt iets met Hansje. Als hij de zolderkamer betrekt in Huize Knots is het al gauw dik aan. Arend moet oppassen dat hij niet overspannen raakt van de kinderen in zijn klas. Hij bedoelt het allemaal goed, maar soms heeft hij iets teveel last van zijn gevoel voor normen en waarden. Bij het ouderwetse af. En hij houdt altijd zijn hoofd erbij. Bij alles. Eigenlijk vindt Arend het wel fijn dat Hansje jaren jonger is dan hij. Heeft hij tenminste de illusie dat hij haar nog een beetje kan sturen en vormen. Maar dat breekt hem aardig op. Voor hij er erg in heeft, is hij Hansje al kwijt. Aan een andere, jongere jongen. Arend heeft ook zijn handen vol aan zijn vader, die ziekelijk nieuwsgierig is en zich graag met Arends leven bemoeit. Ook al woont hij nu ergens anders. Tante Til bemoedert hem ook al ongevraagd. Het liefst heeft hij een vertrouwelijk gesprek met Oma Knots. Die snapt hem beter dan wie ook.

HETTY HEYTING
Studeert in 1975 af aan de Academie voor Kleinkunst, waarna ze in het theater actief is in kinderkabaret Potvoordrie en theatercollectief Hare Majesteit (voor volwassenen). Ze ontplooit zich als een veelzijdig talent: ze schrijft teksten, componeert, zingt, acteert en regisseert, voor jong en oud. Vanaf 1979 legt ze zich voornamelijk toe op radio en televisie. Vaak speelt ze in door haar geschreven TV-series als De Familie Knots en Switch en Liflaflab en Steil Achterover. Ze speelt ook in TV-series als Zeg es Aa en satirische series als Farce Majeure. Daarnaast schrijft ze vele scenario’s voor succesvolle TV-comedyseries als Niemand de deur uit en Verkeerd verbonden en voor de politieserie Baantjer. In het theater speelde ze meerdere door haar geschreven en gecomponeerde voorstellingen. Momenteel is ze tot mei 2003 te zien in haar solovoorstelling Ik lijk wel gek, een combinatie tussen cabaret & improvisatietheater, waarbij ze zichzelf begeleidt o.a. op piano en gitaar.

Recente artikelen

Laatste reacties

Ronald Dassen  |  06-03-2003

Ik vond dit eigenlijk niet zo'n leuke serie, dus voor mij wat deze serie betreft géén kloddertjes en leuke hebbedingetjes. :wink:
Lees meer >

HarryCallehan  |  04-03-2003

Inderdaad jeugdsentiment. Elke woensdagmiddag na school met een bakje chips op de bank fam. knots kijken. Voor mijzelf zou ik hem noooooooooooooit kopen :ro...
Lees meer >

Danny Schouten  |  03-03-2003

Ouwe zemelaar... Het is wel een leuk speledingetje!!! (6) (6) (6)
Lees meer >

Marco van Knotsenburg  |  03-03-2003

:D Tsja, met mijn achternaam eigenlijk wel verplichte kost!!!!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina