DFW: The Reader - vanaf 15 September op 2-DVD en Blu-Ray

The Reader

 

Met Oscarwinnares Kate Winslet in de hoofdrol

Meeslepende verfilming door Stephen Daldry (The Hours, Billy Elliot) van Bernhard Schlink’s
bestseller (De Voorlezer) over een onmogelijke liefde en over de vraag hoe een nieuwe generatie
in het reine moest zien te komen met de misdaden van de nazi’s
.





Vanaf 15 september verkrijgbaar op
2-disc Special Edition DVD en Blu-ray



How far would you go to protect a secret?
Gebaseerd op de bestseller De Voorlezer van Bernhard Schlink naar een scenario van David Hare, maakte regisseur Stephen Daldry (The Hours, Billy Elliot) een indrukwekkende film. De hoofdrollen worden vertolkt door Kate Winslet (Revolutionary Road, The Holiday, Little Children, Finding Neverland), Ralph Fiennes (Harry Potter, The Duchess, Red Dragon), David Kross, Lena Olin en Bruno Ganz.
Inmiddels heeft The Reader, sinds de release op 2 april, in de bioscoop bijna  200.000 bezoekers getrokken. Een ongekend succes.
Voor haar rol als Hanna mocht Kate Winslet een Oscar, een Golden Globe en een Bafta Award in ontvangst nemen. Voor al deze Awards kreeg The Reader in diverse categorieën nominaties.

Vanaf 15 september 2009 is The Reader verkrijgbaar op 2-disc Special Edition DVD en Blu-ray, met zeer veel bonusmateriaal.


Synopsis
In Duitsland, na de Tweede Wereldoorlog, begint de 15-jarige Michael een gepassioneerde maar heimelijke affaire met de veel oudere Hanna. Hun relatie wordt intenser wanneer ze hun gezamenlijke liefde voor boeken ontdekken. Elke avond leest Michael zijn geliefde Hanna voor uit de wereldliteratuur. Ondanks hun innige band is Hanna op een dag spoorloos verdwenen. Michael blijft aangeslagen achter.
Jaren later komt Michael haar opnieuw tegen, wanneer hij als rechtenstudent een proces tegen oorlogscriminelen bijwoont. Hanna is een van de beklaagden. Michael ontdekt een diep geheim over de vrouw die hij ooit liefhad…



Liner Notes
Nadat de roman Der Vorleser van Bernhard Schlink twee jaar na de oorspronkelijke publicatie in 1997 eindelijk in het Engels werd vertaald, duurde het niet lang of het boek nam de eerste plaats in op de bestsellerslijst van de New York Times. Vooral nadat Oprah Winfrey de roman had opgenomen in haar Book Club, schoten de verkoopcijfers de lucht in. In totaal gingen er zo’n 750.000 exemplaren in Amerika over de toonbank.

Een eclatant succes voor een roman met een op het eerste gezicht typisch Duits thema: hoe jongere generaties Duitsers met de misdaden van de nazi’s omgaan. Volgens Schlink riep zijn boek echter ook vragen op over het leven in een post-genocidale samenleving die ook relevant zijn buiten het Duitsland van de jaren vijftig en zestig. Bovendien is het natuurlijk ook het verhaal van een heftige eerste liefde. Het Amerikaanse succes van Der Vorleser bevestigde  de universele aantrekkingskracht van de thema’s die het boek aansnijdt.

Om die reden was Schlink van meet af aan enthousiast over een Engelstalige verfilming. Hij verkocht de rechten van zijn boek al in 1998 aan Miramax, waarna ze uiteindelijk in handen kwamen van Anthony Minghella, de regisseur van  The English Patient en The Talented Mr. Ripley. Minghella wilde de verfilming zelf doen, maar toen regisseur Stephen Daldry en scenarioschrijver David Hare, die eerder samenwerkten aan de boekverfilming The Hours, hun interesse kenbaar maakten, droeg Minghella het project aan hen over. Niet lang daarna begonnen de opnamen.

Hoewel Kate Winslet al ‘ja’ had gezegd tegen de rol van Hanna, was zij vanwege de opnamen van Revolutionary Road niet beschikbaar. De producenten besloten haar te vervangen door Nicole Kidman. Maar toen het tijd werd om haar scènes te draaien, bleek Kidman zwanger en besloot ze van de rol af te zien. Daldry stelde de opnamen vervolgens een paar maanden uit om alsnog met zijn eerste keuze te kunnen werken. Een gouden greep, gezien de prijzen die Winslet met haar rol in de wacht sleepte, waaronder een Golden Globe, een BAFTA en een Oscar. Het was de enige Oscarnominatie die The Reader verzilverde. De andere nominaties waren in de categorieën Beste Film, Beste Regie, Beste Camerawerk en Beste Scenario.

Volgens Schlink is het grootste verschil tussen boek en film de focus op de hoofdpersonages. In de roman ligt de focus op Michael Berg, in de film meer op Hanna. In een interview zegt hij: “Michael wordt gespeeld door twee verschillende acteurs, waardoor het voor de kijker moeilijker is om je met hem te identificeren.” Over de rol van Winslet is de schrijver, net als de critici, vol lof: “Kate brengt alle nuances van Hanna’s karakter naar boven. Haar vertolking is zowel zachtaardig als wreed, zowel vastberaden als hulpeloos, zowel sensueel als kil. Ze is bang, maar ze bezit ook een eigen soort moed.”

Schlink is erg tevreden met de verfilming. Op de vraag of hij van tevoren geen bedenkingen had, antwoordt hij in hetzelfde interview: “Oh nee! Ik ben dol op films en hoopte altijd al dat mijn boek verfilmd zou worden. Toen ik hoorde dat Stephen Daldry de film zou regisseren, was ik erg verheugd. Ik houd van zijn films; hij is een groot filmmaker. Als schrijver kun je niet verwachten dat een film een illustratie bij jouw boek gaat worden. Als je daarop hoopt, kun je de rechten maar beter niet verkopen. Waar je wel op kunt hopen, is dat de regisseur en acteurs iets moois maken op basis van jouw werk. Met The Reader is dat gelukt.”


Stichting Lezen & Schrijven
Voor de uitbreng van The Reader op 2-disc Special Edition DVD en Blu-ray is een bijzondere samenwerking aangegaan met Stichting Lezen & Schrijven.
(Voor)lezen vormt immers een van de rode draden in de film. Het kunnen lezen is echter niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Anderhalf miljoen volwassen Nederlanders zijn laaggeletterd. Zij hebben zoveel moeite met lezen en schrijven dat zij niet voldoende kunnen meekomen in de maatschappij.



2-disc Special Edition DVD
Disc 1
Beeld: 16:9 Anamorphic Widescreen (1.78:1) -
Geluid: Dolby Digital 5.1 & DTS -
Taal: Engels gesproken - Nederlands ondertiteld
Speelduur: 119 minuten   

Disc 2
Extra’s:
• Behind the Scenes
• Premiere Interviews & Red Carpet
• Interview Cast & Crew Part 1 & Part 2
• Photo Gallery
• Liner Notes
• Film Clips
• Trailers
Speelduur Extra’s: 70 minuten
Consumentenadviesprijs € 19,99



Blu-ray
Beeld: 16:9 Widescreen (1.78:1) - Full HD/1080p -
Geluid: Dolby Digital 5.1 & HD DTS -
Taal: Engels gesproken - Nederlands ondertiteld
Speelduur: 124 minuten
Extra’s:
• Premiere Interview & Red Carpet
• Interview Cast & Crew Part 1 & Part 2
• Trailers
Speelduur Extra’s: 42 minuten
Consumentenadviesprijs € 24,99

Genre: Drama - Kijkwijzer: 12 jaar, seks

Recente artikelen

Laatste reacties

martijn0432  |  21-08-2009

Deze foto, poster is wel de voorkant van het boek 'The Reader' dat in nederland naar aanleiding van de film is uitgekomen. Het boek was 10 euro ik heb er vaak m...
Lees meer >

Bettina  |  20-08-2009

Deze foto, poster is wel de voorkant van het boek 'The Reader' dat in nederland naar aanleiding van de film is uitgekomen. Het boek was 10 euro ik heb er vaak m...
Lees meer >

Carlvb  |  20-08-2009

Ik ben blij dat er een 2-disc van deze film komt, maar de cover is echt verschrikkelijk. De poster van de film is zo mooi, (zie hieronder) waarom die niet geb...
Lees meer >

Sneaker  |  16-08-2009

2-Disc DVD voor mij graag.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina