DVD speler gevaar in auto

DEN HAAG - De ANWB, 3VO en het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) maken zich grote zorgen over het gebruik van dvd-spelers in de auto. Met deze apparatuur kunnen automobilisten tijdens het rijden films bekijken via een op het dashboard gemonteerd beeldscherm.

Woordvoerders van de ANWB, 3VO en het CBR noemen het een 'gevaarlijke ontwikkeling'. “Radio en cd-speler leiden de oren af. Maar als het om beelden gaat, dan raakt ook het oog afgeleid. Dat is ronduit gevaarlijk”, zegt CBR-woordvoerder Hans Fontijn.

Mede op advies van het CBR mag de automobilist sinds kort tijdens het rijden uitsluitend 'handsfree' bellen. Deze maatregel werd genomen na onderzoeken van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), waaruit bleek hoe gevaarlijk het is om onderweg met de telefoon aan het oor te bellen. Het CBR vindt dat de SWOV nu zo snel mogelijk moet onderzoeken hoe riskant het is als een auto is voorzien van een dvd-scherm op het dashboard. “Pas na zo'n onderzoek zou je kunnen praten over een eventueel verbod”, aldus Fontijn.

Een woordvoerder van de SWOV wil nog geen uitspraken doen over de eventuele gevaren van de apparatuur. De SWOV onderzoekt al de gevolgen van navigatieapparatuur waarmee automobilist zich via een beeldschermpje wegwijs laat maken in het verkeer. “Daaruit blijkt misschien hoe gevaarlijk de dvd-apparatuur kan zijn. Maar we richten ons daar nog niet op”, aldus de woordvoerder.

Recente artikelen

Laatste reacties

jwtje  |  11-07-2002

de volgende stap: dolby surround vanuit het dashboardkassie...
Lees meer >

Hilde  |  10-07-2002

Daar hebb jullie ook weer gelijk in. Ik ben NIET van plan om het te kopen. Het ging meer om het idee.
Lees meer >

J. Rim  |  09-07-2002

En nog iets. portable dvd-spelers vreten batterijen. Trouwens. De goedkoopste die ik heb gezien is 1720 euro. Ik zou maar gewoon genieten van de DVD speler di...
Lees meer >

Remco de Swart  |  08-07-2002

Bestaat allang je moet alleen verschrikkelijk diep in de buidel tasten. Het schermpje is verwerkt in een soort bril.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina