Filmfreak: Arthouse, Documentaire & Kunst releases in oktober

Filmfreak Logo

Filmfreak: Arthouse, Documentaire en Kunst releases in oktober

Sonic Mirror (Mika Kaurismäki)

coverZoals Buena Vista Social Club destijds bij iedereen een vlammetje van vreugde en vrolijkheid deed aanwakkeren, zo doet drummer en componist Billy Cobham er nog een
schepje ontroering bovenop. Sonic Mirror volgt de legendarische drummer en componist Billy Cobham gedurende zijn ontdekkingsreizen naar ritmes en muziek over de hele wereld. Zo ontmoet hij straatkinderen uit Brazilië die op drumles zitten, jazzliefhebbers in Finland tijdens een festival aldaar en autistische volwassenen aan een Zwitsers instituut. Hoewel deze mensen allen leven in zeer verschillende omstandigheden, reageren ze op dezelfde wijze op Cobhams beats; mensen beginnen te lachen bij het horen van de muziek en niemand kan blijven stilstaan. Het is daarmee maar weer eens bewezen dat muziek een universele taal is.

DVD details:
Land: Zwitserland
Jaar: 2007
Speelduur: 79 minuten
Geluid: Engels 2.0 / Duits 2.0 / Portugees 2.0
Beeld: 16:9
Nederlands ondertiteld

Releasedatum: 5 oktober

Afterwards (Gilles Bourdos)

coverNathan Del Amico, een briljante New Yorkse advocaat, heeft een succesvol bestaan maar sinds zijn echtscheiding van zijn grote liefde Mallory, stelt zijn privéleven niet zoveel meer voor. Tot hij op een dag de mysterieuze dokter Kay ontmoet die zich voorstelt als een "boodschapper". Hij beweert dat hij aanvoelt wanneer mensen zullen sterven en dat hij gezonden werd om hun leven terug op de rails te krijgen. Nathan gelooft geen woord van wat de dokter zegt, maar kort nadien is hij getuige van een aantal onthutsende voorvallen die het verhaal van de dokter lijken te bevestigen...

Cast: Romain Duris, John Malkovich, Evangeline Lilly, Reece Thompson

DVD details:
Land: Frankrijk
Jaar: 2008
Speelduur 107 minuten
Geluid: Engels 5.1
Beeld: 16:9 anamorf
Nederlands ondertiteld

Extra's:
Trailers

Releasedatum: 12 oktober


Skate or Die (Miguel Courtois)

coverMickey en Idriss zijn op het verkeerde moment op de verkeerde plek: de jonge skaters zijn getuige van een een gruwelijke moord op een drugsdealer. Omdat ze de moordenaars hebben herkend, slaan ze op de vlucht. Uiteindelijk zoeken ze hun heil in een politiekantoor. Daar ontdekken ze - te laat - dat de moordenaars corrupte politie-agenten zijn. In de drukke straten van Parijs proberen ze te ontsnappen aan hun meedogenloze achtervolgers, die hun prooi steeds in het vizier houden: skate or die.

Cast: Mickey Mahut, Idriss Diop, Elsa Pataky, Rachida Brakni

DVD details:
Land: Frankrijk
Jaar: 2008
Speelduur: 128 minuten
Geluid: Frans 2.0 / Frans 5.1
Beeld: 16:9
Nederlands ondertiteld

Extra's:
Trailers

Releasedatum: 12 oktober

Selected Shorts #9: De Beste Vlaamse Kortfilms

coverTerwijl één generatie filmmakers de Vlaamse langspeelfilm naar ongeziene hoogtes tilt, wordt ook aan de bruisende creatieve bron van de filmwereld knap werk geleverd. Selected Shorts pakt uit met een caleidoscopische compilatie nieuwe Vlaamse kortfilms, met onder meer de winnaars van de competitie op het 14e Internationaal Kortfilmfestival Leuven.

Deze dvd bevat de volgende korte films:

* Plan B (Robin Pront)
* Tunnelrat (Raf Reyntjens)

* Above all Things (Stien De Vrieze)
* Samaritan (Douglas Boswell)
* Nan (Sahim Omar Kalifa)

* We Are So Happy (Wannes Destoop)
* Rudi 35 (Joris Vanden Berk)
* Passages (Johann Van Gerwen)
* Sara & Dirk (Jeff Otte)
* Stilleven (Wim De Moor)

DVD details:
Land: België
Jaar: 2007 - 2008
Speelduur: 194 minuten
Geluid: Dolby Digital 2.0
Beeld: 16:9
Nederlands en Engels ondertiteld

Extra's: De korte animatie De Zwemles van Danny de Vent

Releasedatum: 12 oktober

Triny Prada: Food for Thought

coverHet veelzijdige werk van de Colombiaanse - in Parijs wonende - kunstenaar Triny Prada betreedt onbekend terrein. Door het combineren van beelden met een verschillende oorsprong, die een nieuwe waarde wordt gegeven door technologie uit de multimedia, schetst ze een gelaagd video-landschap dat refereert aan andere media, zoals schilderkunst, beeldhouwkunst, installatie-kunst en met name performance art. Al deze kunstvormen hebben hetzelfde doel: een medium voor reflectie leveren. Van wapens tot ondervoeding, Triny Prada zet vraagtekens bij de relatie tussen mens en machine, zelfs als dat tot provocatie leidt.

DVD details:
Land: Frankrijk / Colombia
Jaar: 2006 - 2009
Speelduur: 48 minuten
Geluid: Frans / Spaans / Engels stereo
Beeld: 4:3
Engels, Duits, Frans en Spaans ondertiteld

Extra's: Interview met Triny Prada, boekje

Releasedatum: 12 oktober

Devil Come to Hell and Stay where You Belong (Massimilian Breeder / Nina Breeder)

coverVanuit een kleine blokhut in de bergen van New York beginnen Nina Breeder en Massimilian Breeder een reis door de Verenigde Staten. Californië is hun oorspronkelijke bestemming maar terwijl het landschap om hun heen grootser wordt, rekt ook hun eindbestemming. Een beschouwing over de natuur en de tijd, tijdens een rauwe reis door het Amerikaanse landschap

DVD details:
Land: Verenigde Staten
Jaar: 2008
Speelduur: 87 minuten
Geluid: Engels
Beeld: 16:9
Engels ondertiteld

Extra's: Bonus film, biografie

Releasedatum: 12 oktober

9MM (Taylan Barman)

coverEen schot weerklinkt achter de deur van een op het eerste gezicht zeer normale familie. Moord? Zelfmoord? Ongeval? Van de drie gezinsleden krijgen we te zien hoe ze de dramatisch afgelopen dag doorbrachten. Moeder Nadine maakt zich klaar om haar collega's van de drugsbrigade te vervoegen... Werkonbekwaam geworden door een ongeval, zit vader Roger thuis te kniezen... Zoon Laurent zou op school moeten zitten maar trekt liever met zijn vrienden op...

In 9MM krijgen we sommige gebeurtenissen meer dan een keer te zien, vanuit het standpunt van telkens een van de drie hoofdpersonages - de vader, de moeder en de zoon. Deze intelligente structuur wordt bovendien versterkt door de regie. Taylan Barman vertelt de familiegeschiedenis aan de hand van lange, ononderbroken shots die tot vijf minuten kunnen duren. Paradoxaal genoeg zorgt deze veeleisende aanpak van scenario en regie voor een vlotte vertelling waarbij de grote gevoeligheid van de auteur en de emoties van de personages volledig tot hun recht komen.

Cast: Anne Coesens, Serge Riaboukine, Morgan Marinne

DVD details:
Land: België / Frankrijk
Jaar: 2008
Speelduur: 94 minuten
Geluid: Frans 2.0 / Frans 5.1
Beeld: 16:9
Nederlands ondertiteld

Extra's: Making of

Releasedatum: 19 oktober

Counterparts (Jan Bonny)

coverGeorg, een politieagent, wordt door zijn collega’s gewaardeerd om zijn kalmte en zelfbeheersing. Zijn jongere partner Michael benijdt hem ook zijn ogenschijnlijk geslaagde huwelijk met Anne, een aantrekkelijke onderwijzeres. Als voor Georg een promotie wenkt, begint de zorgvuldig onderhouden façade van het harmonieuze familieleven geleidelijk af te brokkelen. De conflicten die al jaren het samenleven van Georg en Anne beheersen, beginnen naar buiten te sijpelen: de wanhopige strijd van Anne om erkenning, de sporen van huiselijk geweld die niet langer onder de mat kunnen worden geveegd...

Cast: Matthias Brandt, Victoria Trauttmansdorff, Wotan Wilke Möhring, Anna Brass

DVD details:
Land: Duitsland
Jaar: 2007
Speelduur: 101 minuten
Geluid: Duits DD2.0
Beeld: 16:9 anamorf,
Nederlands ondertiteld

Extra's: Trailers

Releasedatum: 19 oktober

Rietveld TV Seizoen 1

coverOp de Gerrit Rietveld Academie worden jaarlijks heel veel bijzondere films, video’s en nieuwe media projecten gerealiseerd. Deze worden sinds 1970 in de kelder van de academie bewaard. Van vergeten werk van kunstenaars die ondertussen beroemd zijn geworden tot klassiekers van onbekende studenten. Dit enorme archief werd sindsdien niet meer vertoond. Toch verdienen juist deze verborgen films en video's opnieuw openbaar gemaakt te worden.

In september 2008 zijn wij begonnen met het maken van televisieprogramma's. Ze worden dagelijks uitgezonden op Het Gesprek en 2 wekelijks op AT5. Daarin laten we deze oude kunstwerken uit het archief gecombineerd met nieuwe Rietveld films zien. Alles gemaakt door kunstenaars tijdens hun academie periode. Ieder werk wordt voorafgegaan door een korte introductie van de maker zelf.

Op de dvd zijn alle afleveringen van het afgelopen seizoen als geheel te bekijken. Ook kan via de naam van de maker naar een specifiek werk gezocht worden. Naast grote namen als Micha Klein, Michiel Romeyn, Blue Murder, Gerrit de Jager en De Jeugd Van Tegenwoordig komt werk van nog onbekend talent voorbij. Er ontstaat zo een prachtig overzicht van 30 jaar Rietveld Academie geschiedenis in bewegend beeld!

DVD details:
Land: Nederland
Jaar: 2008-2009
Speelduur: 100 minuten
Geluid: Nederlands
Beeld: 16:9

Releasedatum: 19 oktober

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina