NOS zendt WK voetbal toch niet in breedbeeld uit

Nu.nl meldt dat de NOS, in tegenstelling tot eerdere berichten, het WK voetbal toch niet breedbeeldformaat zal uitzenden. Eerder was er sprake van dat iedereen, zowel via analoge als digitale ontvangst, het WK in breedbeeldformaat zou kunnen bekijken, maar daar is de NOS nu dus op teruggekomen. Volgens adjunct directeur Jan de Jong van de NOS zou deze keuze gemaakt zijn omdat het merendeel van de Nederlanders nog beschikt over een traditionele 4:3 televisie.

Helaas geeft dit wederom aan dat de NOS geen initiatief durft te tonen om vernieuwend bezig te zijn. Waar in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk al zeer veel in breedbeeld uitgezonden wordt blijft Nederland dus achter. Dit besluit doet tevens vraagtekens rijzen bij het voornemen van de Publieke Omroep om HDTV de komende tijd serieus te ondersteunen, het aantal consumenten met een HD Ready televisie ligt immers nog veel lager dan het dat met normale breedbeeldtelevisies.

Onduidelijk is vooralsnog of het afblazen van de breedbeelduitzendingen alleen geldt voor voor de analoge uitzendingen via de kabelnetwerken. Tijdens het EK voetbal in Portugal twee jaar geleden was het breedbeeldsignaal exclusief verkrijgbaar voor klanten van digitale kabeltelevisie, momenteel is niet bekend of het breedbeeldsignaal ook bij dit toernooi beschikbaar is voor digitaal kijkende consumenten, of dat dit met deze aankondiging ook van de baan is.

Het afblazen van de breedbeelduitzendingen heeft overigens geen effect op het voornemen om het WK voetbal in HDTV kwaliteit uit te zenden, via de netwerken van UPC, Essent, Casema, Multikabel en CAIW zal het WK voor klanten met een geschikte ontvanger en televisie zoals gepland in breedbeeld HDTV formaat te bekijken zijn.


Breedbeeld uitzendingen bieden aan beide zijden méér beeld dan het traditionele 4:3 signaal.

UPDATE 12:49: Inmiddels heeft de NOS zelf op haar website ook bericht geplaatst:

"NOS zendt WK niet in breedbeeld uit
De NOS heeft definitief besloten om het WK voetbal in normaal formaat uit te zenden. Als er was gekozen voor het breedbeeld-formaat zouden mensen met een normaal toestel boven en onder een zwarte balk in beeld krijgen.

De meeste breedbeeld-televisies hebben een voorziening waarbij uitzendingen in normaal formaat aangepast worden. Dat levert soms een lichte vertekening van het beeld op, maar dat weegt niet op tegen het ongemak voor gewone tv\'s.

Overigens kunnen breedbeeld-kijkers met een decoder via hun kabelmaatschappij het WK wel volgen in breedbeeld-formaat en in High Definition-kwaliteit."

UPDATE 15:25: WK ook via digitale SDTV niet in breedbeeld.

Navraag bij grote kabelmaatschappijen leert ons dat het signaal van het WK voetbal ook voor kijkers van digitale kabeltelevisie niet beschikbaar komt in breedbeeldformaat. Bij het EK voetbal 2004 (zie afbeeldingen hierboven) was dit wél het geval. Kabelklanten hebben nu dus de keuze om het WK analoog of digitaal in 4:3 formaat te bekijken, of om over te stappen naar HDTV waarbij het beeldformaat uiteraard wél 16:9 is.

De keuze van de NOS om het WK niet in breedbeeld uit te zenden heeft overigens niets met de kosten hiervoor maken, het signaal is voor de omroepen zowel in breedbeeldformaat als in 4:3 beschikbaar. Verschillende welingelichte bronnen melden ons dat de chef sport bij de NOS een fervent 4:3 aanhanger is die de overgang naar 16:9 zo lang mogelijk tegen probeert te houden. Bij de breedbeelduitzendingen van het EK in Portugal in 2004 (zie screenshots bij dit bericht) hebben de kabelmaatschappijen ook zeer veel moeite moeten doen om dit bij de NOS voor elkaar te krijgen.

Het is érg jammer dat er bij de publieke omroep geen algemeen beleid is voor wat betreft breedbeeld, momenteel lijkt het af te hangen van de regisseur / eindredacteur van een programma of er al dan niet in breedbeeld wordt uitgezonden. Bepaalde omroepen (EO, NCRV, Vara) zenden meer aan breedbeeld uit dan anderen, en wellicht dat het eens tijd wordt voor de Publieke Omroep als overkoepelend orgaan om voor de overgang naar breedbeeld een doordacht beleid uit te stippelen. De huidige situatie waarbij eerst wordt aangekondigd het WK in breedbeeld uit te zenden, om dit bericht vervolgens weer in te trekken getuigt immers niet van veel klantvriendelijkheid richting consumenten die speciaal voor het WK voetbal een breedbeeld televisie hebben aangeschaft.

Recente artikelen

Laatste reacties

RDV  |  01-06-2006

@Home brengt voor alle digitale klanten het WK voetbal naast in 3/4 op Nederland 2 en in HD ook in "gewoon" digitaal breedbeeld op een zender dit tijdelijk tijd...
Lees meer >

berto  |  19-05-2006

De NOS meet met twee maten door het EuroSongFestival wèl in breedbeeld uit te zenden. Vreemd dat het dan opeens wel kan zonder de meerderheid van de bevolkin...
Lees meer >

Mr_Parker  |  19-05-2006

Ik vind het geen stijl!!!!! :twisted: Ik mijn breedbeeld tv's weer terug gebracht naar de winkel en geruild voor een 4:3 tv, want de NOS zend toch niet in b...
Lees meer >

Mr_Parker  |  16-05-2006

Omdat VT$ en Kanaal 2 veel programma's hebben die SBS dan wel RTL uitzenden hebben deze zneders onderling afgesproken niet in Belgie dan wel in Nederland uit te...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina