Strengholt Multimedia: DVD boxsets van Nederland Strijd tegen Water en Cultuur China

Strengholt Multimedia presenteert:


Beeld van Nederland - Strijd tegen het water 1953-2050
Vanaf 15 november verkrijgbaar in een prachtige 6 DVD-box

Een uniek en compleet verzamelwerk met onder meer de film ‘De stem van het water’ van Bert Haanstra, nooit eerder vertoonde beelden van de watersnoodramp van 1953 en een bijzondere NOS reportage over de Afsluitdijk.

Aangezien een groot deel van ons land onder zeeniveau ligt, staat in geen land ter wereld waterbeheersing zo centraal als in Nederland. Zonder beschermende maatregelen als duinen en dijken zouden grote gebieden van Nederland onder water komen te staan. Door de klimaatveranderingen blijft waterbeheersing een actueel onderwerp en is de strijd tegen (hoog) water aan de orde van de dag.

Strengholt MultiMedia brengt dit gevecht in beeld in een unieke 6 DVD-box: ‘Beeld van Nederland – Strijd tegen het water 1953-2050’. De DVD box gaat niet alleen in op gebeurtenissen uit het verleden zoals de watersnoodramp en de Deltawerken, maar besteedt ook aandacht aan de toekomstplannen van Rijkswaterstaat in het kader van waterbeheersing.

De DVD-box ‘Beeld van Nederland – Strijd tegen het water 1953-2050’ bevat de volgende 6 DVD’s:

De watersnoodramp van 1953
De watersnood van 1953 was de ergste natuurramp die ons land ooit getroffen heeft. In totaal verdronken 1835 mensen en kwamen er ook nog eens tienduizenden dieren om.
Deze DVD toont de historische beelden van deze ramp. Naast Polygoon Journaals bevat de DVD reportages over acties van Stichting Nationaal Rampenfonds, de eerste herstelwerkzaamheden en de situatie een jaar na de watersnood. Bovendien staat er een nog nooit vertoonde amateurfilm uit de Smalfilmcollectie op de DVD: ‘Eén dag in het rampgebied’.

Bert Haanstra: ‘De stem van het Water’
Bert Haanstra is één van de beste filmregisseurs die Nederland ooit gekend heeft. Zijn film ‘De stem van het Water’ uit 1966 laat de veelzijdige fascinatie van de Nederlander voor het water zien. In deze anderhalf uur durende film komen tal van portretten voorbij, soms humoristisch, maar vaak ook indrukwekkend.

De Deltawerken
In 1959 werd de Deltawet aangenomen. Het Deltaplan bestond uit het afsluiten van alle zeearmen in zuidwest Nederland, behalve de Nieuwe Waterweg en de Westerschelde, die voor het scheepvaartverkeer open moesten blijven. Om het unieke zoutgetijdengebied van de Oosterschelde intact te houden en daarmee ook de kraamkamerfunctie van veel vissoorten en de mossel- en oestervisserij te behouden, werd er daar voor een andere oplossing gekozen. Met de oplevering van de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg waren de Deltawerken voltooid. De DVD geeft u een complete indruk van de betekenis van deze gigantische waterbouwwerken voor Nederland en de rest van de wereld. Op de DVD staan diverse documentaires en verslagen over het project, van ontwerp tot oplevering plus de feestelijke opening vanaf Neeltje Jans. De DVD bevat ook de bekende film van Bert Haanstra: ‘Delta Phase 1’ over het Veersche Gat in Zeeland dat in het kader van het Deltaplan met een dam van de zee werd afgesloten.

Inpoldering en Zuiderzeewerken
Op deze DVD staan historische documentaires over de inpolderingen van de Zuiderzee. Drie cineasten doen op hun eigen wijze verslag van de gebeurtenissen omtrent de inpoldering.
- De documentaire ‘Der zee ontrukt’ (1949) van Herman van der Horst gaat over Urk en de aanleg van de Noordoostpolder en de inrichting van het landschap tot en met de eerste oogst.
- De film ‘En de zee was niet meer’ van Bert Haanstra uit 1956 gaat over de ondergang van de Zuiderzee, na de aanleg van de Afsluitdijk.
- De film ‘De tijd zal het leren’ van Anton van Munster en Bert Haanstra uit 1978 vertelt de geschiedenis van de drooglegging van het IJsselmeer ten behoeve van landbouw, wonen en recreatie.

75 jaar Afsluitdijk
De belangrijkste dijk van Nederland is de Afsluitdijk. Deze dijk van 32 km lengte
werd tussen 1927 en 1932 aangelegd en bestond op 28 mei 2007 75 jaar. Op die dag zond de NOS live vanaf de Afsluitdijk een tweeluik uit die op de DVD te zien is. Het eerste deel blikt terug op de aanleg van dit unieke waterbouwwerk. Hedendaagse interviews worden daarbij afgewisseld door historische beelden over de aanleg van de Afsluitdijk. Het tweede deel gaat over de dijk anno 2007 en blikt vooruit naar de toekomst.

Overstroming van de rivieren. Het doem- en nieuwe ‘doen’ denken.
Door de klimaatverandering is de strijd tegen het water actueler dan ooit. Deze DVD
laat zien welke gevaren ons te wachten staan en hoe we ook die tegemoet zullen moeten treden. Op de DVD is een overzicht opgenomen van diverse overstromingen uit de vorige eeuw met speciale aandacht voor de overstromingen van 1993 en 1995. Daarnaast bevat de DVD de NOS uitzending ‘Nooit meer 1953’; een programma over de waterwerken die zijn uitgevoerd. Kroonprins Willem-Alexander vliegt in dit programma per helikopter over de Deltawerken en de Maeslantkering en geeft zijn visie op de toekomst. Tenslotte ziet u hoe het doemdenken omgezet wordt in ‘doen’ denken. Er is aandacht voor de zwakste schakels in de Nederlandse kustlijn: van Ouddorp tot Noordwijk en men schetst de toekomstplannen van Rijkswaterstaat tot 2050 door middel van animatiebeelden.

De unieke 6 DVD-box ‘Beeld van Nederland – Strijd tegen het Water 1953-2050’ is vanaf 15 november verkrijgbaar. In deze reeks verschenen eerder ‘Beeld van Nederland – Historisch Overzicht 1920 – 2005’, Beeld van Nederland – Het koningshuis 1898 - 2007’.

Beeld van Nederland – Strijd tegen het Water 1953-2050 mag niet ontbreken in uw collectie!

Technische specificaties:
Consumentenadviesprijs: € 49,95
Speelduur: 8 uur en 26 minuten
Beeldformaat: 4:3 / 16:9 Geluid: Dolby Digital 2.0


China - Geschiedenis, Mysteries en Cultuur
Complete 5 DVD-Box

Strengholt MultiMedia presenteert onder haar succesvolle DocuLine label de 5 DVD-Box “China - Geschiedenis, Mysteries en Cultuur”. Deze 5 DVD-Box geeft een compleet beeld van diverse gebeurtenissen en iconen uit de Chinese cultuur en geschiedenis.

De 5 DVD-Box bestaat uit de volgende DVD’s:

1. The Chinese Armada (De Chinese Armada)
Aan het eind van de 14e eeuw gaf Ming-keizer Zhu Di opdracht tot de bouw van een gigantische vloot. De schepen, die geladen waren met zijde, porselein en andere kostbaarheden, waren bestemd voor het exporteren van rijkdommen van de verfijnde Chinese cultuur naar de voornamelijk onbekende wereld aan de overkant van de Chinese Zee. Admiraal Zheng He gaf leiding aan deze uitdagende opdracht en slaagde er zelfs in om tot in Afrika te komen.

2. China’s Secret of the Emperor’s Tomb - Zhao Ling (Het geheim van het keizerlijke graf - Zhao Ling)
Een boeiend inzicht in een verbazingwekkende heerser, keizer Taizong. Toen keizer Taizong  in 649 na Christus overleed, liet hij het machtigste keizerrijk ter wereld achter. De keizer werd begraven in een ondergronds paleis diep in de berg Zhao Ling. Na de val van de Tang-dynastie werd de buitenkant vernietigd. Vandaag de dag weet nog steeds niemand waar de ingang van het mausoleum is… Of toch wel?

3. China’s Great Wall (De Chinese muur)
In het jaar 160 voor Christus hadden strijdlustige nomaden uit het noorden al eeuwenlang Chinese nederzettingen overvallen en geplunderd. China’s ‘verzoeningsstrategie’ om de ‘barbaren’ op een afstand te houden met gulle giften, bleek kostbaar en zinloos en het bracht de stabiliteit van het keizerrijk en het bestuur van de Han-keizers zelfs in gevaar.
Na een campagne tegen de ‘razende barbaren’ besloot keizer Wu het advies van zijn generaals op te volgen en een muur tegen de vijand op te werpen. De muur van de Han-dynastie verging uiteindelijk tot stof en volgende dynastieën bouwden hun eigen  muren, tot de befaamde stenen muur die tot een icoon voor China uitgroeide.

4. China’s First Emperor (De eerste Chinese keizer)
Hij was een tiran, maar ook een man met een ongeëvenaarde visie. Hij slaagde erin om  het grootste keizerrijk van de oudheid te maken en offerde daarbij het leven van honderdduizenden onderdanen op. Zijn naam was Qin Shi Huangdi – De Eerste Grote Keizer van Qin – de man waarnaar China is vernoemd.

5. China’s Forbidden City (De verboden stad van China)
Het symbool van het Chinese keizerrijk en de grootste toeristische attractie van het moderne China is de Verboden Stad van Peking, de zetel van twee grote dynastieën en 24 keizers, van honderdduizenden eunuchen, concubines en functionarissen. Als het centrum van de wereld, was de Verboden Stad ooit getuige van de luisterrijke tentoonspreiding van keizerlijke macht, de grootste triomfen en uiteindelijk van de vernederende ondergang.

DVD-Specificaties:
Geluid: Dolby Digital 2.0
Beeldformaat: 4 x 16:9 / 1 x 4:3
Speelduur: ca. 370 min.
Consumentenadviesprijs: € 59,95
 

Recente artikelen

Laatste reacties

Michael Hamers  |  15-11-2007

Tsja. Ik zal zoiets nooit kopen. Het zullen vast wel schitterende docu's zijn, maar ik kijk docu's wel op discovery of national geographic.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina