Silent Movie

Recensent:
Koen Koene
23-04-2003

Totaalbeoordeling:

5.1
DVD

Silent Movie (DVD)
Samenvatting

Regisseur Mel Funn (Mel Brooks), die zijn carrière eerder op de klippen zag lopen door een drankprobleem, is klaar voor zijn ‘comeback’ in Hollywood. Hiervoor heeft in een in zijn ogen briljant idee: zijn nieuwste film wordt een stomme film, een film waarin geen woord gesproken wordt. Samen met zijn partners Marty Eggs (Marty Feldman) en Dom Bell (Dom DeLuise) draagt hij het probleem voor aan de studiobaas. Deze gaat akkoord, onder de voorwaarde dat Funn het voor elkaar krijgt om enkele grote sterren te contracteren. Aldus trekt het trio vol goede moed op pad. Maar het blijkt dat de concurrerende filmstudio helemaal niet blij is met het project van Funn & Co...

Commentaar

Zoals in bovenstaande samenvatting te lezen is gaat Silent Movie uit 1976 over een regisseur die in de moderne tijd een 'stomme film' aan de man probeert te brengen. Het bijzondere is dat Silent Movie zelf ook een stomme film is; gedurende anderhalf uur wordt er niet gesproken (dat is trouwens niet helemaal waar, de film kent één gesproken woord uit de mond van een van de meest onwaarschijnlijke personen die je kunt bedenken). Zo'n idee kan maar van één man komen, Mel Brooks, de schrijver/acteur/regisseur die in de afgelopen tientallen jaren tal van parodieën maakte. De recente productie van een stomme film mag al gerust bizar genoemd worden, nog opmerkelijker is dat Brooks warempel ook nog een aantal beroemdheden wist te strikken. Sterren van Weleer als Burt Reynolds, James Caan, Liza Minelli, Anne Bancroft en Paul Newman doen zonder schaamte mee aan de vaak niet bepaald flatterende grappen en grollen van Brooks. Door het gebrek aan dialogen valt de humor namelijk grotendeels onder de noemer slapstick (van het type 'Taart In Het Gezicht, Trap Tussen De Benen', en dat dan lichtelijk versneld afgespeeld), inclusief overdreven lichaamstaal en mimiek. Zoals verwacht speelt het verhaal daarbij een ondergeschikte rol; het dient enkel om de vele sketches aan elkaar te knopen. Natuurlijk zijn deze niet allemaal even geslaagd, maar dat wordt deels gecompenseerd door het hoge tempo van de grappen. Daarmee is Silent Movie een unieke, onderhoudende comedy, onder de voorwaarde dat je droge slapstickachtige humor wel weet te waarderen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 1976
Speelduur: 84 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626012306

Extra's

  • Bioscooptrailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De anamorfe transfer die we op het schijfje aantreffen heeft de originele verhouding van 1.85:1. Het beeld is in kleur, wat Silent Movie tot een van de weinige stomme films maakt die niet in zwart-wit geschoten is. Niet zo vreemd, want toen de kleurenfilm zijn opwachting maakte (in de jaren ‘30) was synchroon geluid op film al de gewoonste zaak van de wereld. De verzadiging van de kleuren is bij Silent Movie helaas niet helemaal perfect, meestentijds oogt het beeld een tikje flets. Op veel overige gebieden presteert het schijfje daarentegen prima, vooral als we rekening houden met de hoge leeftijd van de film. Zo heeft het beeld een goede scherpte en detaillering, en is de print vrijwel geheel vrij van vuil, beschadigingen en grain. Kleine minpuntjes zijn de aliasing en posterisatie die in een aantal shots opduiken, alsmede de lichte edge enhancement, maar desondanks kunnen we zeker spreken van een meer dan acceptabele transfer.

Geluidskwaliteit

Al bij de eerste stomme films aan het begin van de twintigste eeuw realiseerde de makers dat muziek een essentiële rol speelt bij de beleving. Vaak was er daarom voor de muzikale aanvulling een orkest aanwezig in de bioscopen. Ook bij Silent Movie hoef je niet bang te zijn dat de kamer gedurende een klein anderhalf uur gevuld wordt met stilte. Muziek en effecten zijn er volop, en de aanwezige Dolby Digital 2.0-track (192kbit/s) weet deze zonder grote problemen ten gehore te brengen. De muziek heeft een acceptabele klank en een bovengemiddelde dynamiek, en de cartoonachtige geluidseffecten komen zonder problemen uit de luidsprekers. Via de ProLogic-stand op de versterker is ook aan de achterkant wat muziek te horen. Niet echt spectaculair, maar het geeft het geluid toch een welkome ruimtelijkheid. Tenslotte is het spoor vrij van hinderlijke ruis.

Extra's

Enkel de meest elementaire extra’s van allemaal is aanwezig: de welbekende trailer (1.85:1 anamorf, DD 2.0).

Conclusie

In Silent Movie uit 1976 geeft regisseur/acteur Mel Brooks, bekend om zijn vele parodieën, een vette knipoog naar Hollywood en, hoe kan het ook anders, de stomme film. Want in Silent Movie, een film die gaat over een regisseur die het hopeloos gedateerde spraakloze genre nieuw leven in wil blazen, wordt geen woord gesproken. Het resultaat is een originele komedie, die bol staat van de droge slapstickachtige humor. Kijken we naar de DVD, dan kunnen we constateren dat het audiovisuele aspect voor een film van 27 jaar oud dik in orde is. Wat extra’s betreft valt er heel wat minder positiefs te melden, meer dan een enkel trailertje heeft het schijfje namelijk niet te bieden. Desondanks is het voor de fans van Mel Brooks een aardige DVD, die bovendien voor een prettig prijsje in de schappen staat.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Fox Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Richard B.  |  31-08-2008

Het is misschien niet de beste Mel Brooks-film, maar hij is toch zeker niet slecht. Ik vond hem in ieder geval erg grappig. De visuele grappen en slapstick-situ...
Lees meer >

Surya  |  23-04-2003

Lol
Lees meer >

Fokkeyou  |  23-04-2003

Mijn meest recente stomme film was Costa! :twisted:
Lees meer >

Surya  |  23-04-2003

De recentste stomme film die ik gezien heb was Tuvalu, en daar heb ik van genoten.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Anamorf Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
3.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 16
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.