Road to Perdition

Recensent:
Paul Ranft
29-04-2003

Totaalbeoordeling:

8.3
DVD

Road to Perdition (DVD)
Samenvatting

De jonge Michael Sullivan (Tyler Hoechlin) is getuige van een afrekening in het maffiamilieu waarbij zijn vader, ook Michael (Tom Hanks) geheten, nauw is betrokken. Hierdoor komt de relatie tussen Michael Sr. en zijn maffiabaas John Rooney (Paul Newman) in gevaar. Michael werd door John Rooney altijd behandeld alsof het één van zijn eigen zonen was maar vormt nu een bedreiging voor de maffiafamilie en hun belangen. Aan de vertrouwensband komt abrupt een einde als een geplande aanslag op Michael een averechtse uitwerking heeft. Echter, Michael's gezin wordt uiteen gerukt door de koelbloedige moord op zijn vrouw Annie (Jennifer Jason Leigh) en zijn jongste zoon Peter. Verscheurd door haat zegt hij vaarwel tegen de maffiawereld en probeert hij wraak te nemen op de moordenaar. Terwijl Michael zichzelf en zijn dierbare zoon beschermt tegen de maffia, zet hij een tocht van vergelding in die eindigt in het dorpje Perdition.

Commentaar

Road To Perdition is een knap gemaakte film waarin zich tegen de achtergrond van de crisis in 1931 een drama in de wereld van de maffia afspeelt. Regisseur van dienst is Sam Mendes die we natuurlijk nog kennen van het succesvolle en met vijf Oscars beloonde American Beauty. Mendes wist een fameuze cast voor deze film bijeen te garen die allen puik acteerwerk afleveren. De belangrijkste acteurs van naam zijn Tom Hanks (Forrest Gump, Philadelphia), Jude Law (The Talented Mr. Ripley) en filmlegende Paul Newman (The Verdict, The Color of Money). Tyler Hoechlin weet op zijn jeugdige leeftijd de rol van Michael Jr. op prima wijze te vertolken. Mede dankzij de cast is het verhaal een boeiend schouwspel geworden. Naarmate het verhaal vordert en Michael Sullivan zijn doel weet te bereiken krijgen de karakters in de film steeds meer inhoud. Een belangrijk onderdeel in de ontwikkeling hiervan vormen de diverse vader-zoon relaties die ontstaan en afgebroken worden.
Echter, het meest imposant in deze film is, buiten het vakkundige acteren om, de cinematografie van Conrad Hall die postuum hiervoor werd beloond met een Academy Award. De beeldcomposities zijn werkelijk fenomenaal en trekken je als toeschouwer als het ware de film in. Een ander belangrijk onderdeel in de film is de muziek van Thomas Newman die een substantiële bijdrage levert aan de spanning en sfeer in de film. Road To Perdition kan je keer op keer bekijken zonder dat de film zal vervelen. Hierdoor is deze eigentijdse maffiafilm hard op weg om een klassieker in zijn genre te worden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Misdaad, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 112 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626013129

Extra's

  • Production Notes
  • Photo Gallery
  • The Making of Road To Perdition (24 min)
  • Deleted Scenes (11x)
  • CD Soundtrack Promo
  • Cast and Crew Biographies

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld is anamorf in het aspect 2.35:1 op de DVD vastgelegd. Dit komt overeen met de verhouding waarmee de film in de bioscopen werd vertoond. Het beeld is goed scherp waarbij in een aantal scènes edge enhancement is waar te nemen. Het beeld bevat vrijwel geen kleur en is over het algemeen erg donker. De ingetogen monochrome opzet met veel zwart en bruintinten geeft op een perfecte wijze de tijdsperiode weer waarin het verhaal zich afspeelt. De donkere opnames zijn net niet onderbelicht maar met een uitstekend schaduwdetail in de transfer behouden gebleven. De detaillering en de diepte van het beeld zijn een genot om naar te kijken en dragen bij aan het visuele spektakel. De transfer bevat geen beschadigingen of andere storende artefacten. Weliswaar zien we een lichte filmgrain maar dit was door de regisseur zo bedoeld. Digitale compressieartefacten zijn niet aanwezig in deze bijna perfecte transfer. De laagwisseling van deze RSDL disc is niet of nauwelijks merkbaar. De optionele Nederlandse ondertiteling is goed vertaald en laat zich makkelijk lezen. Een minpuntje betreft de plaatsing. Deze had namelijk wel iets lager gemogen.

Geluidskwaliteit

De Engelse Dolby Digital 5.1 mix die is vastgelegd met een bitrate van 448 kb/s klinkt warm en heeft een heerlijk dynamisch karakter. Om van de dynamiek en de nuances die deze track je biedt goed te kunnen genieten wordt het uiterste verlangt van je HT-versterker. De geluidssterkte varieert van fluisterzacht tijdens de 'rustige' scenes tot plotselinge orkaankracht tijdens de heftige actiescènes. Het geluid is grotendeels gericht op het frontkanaal waarbij een wijd stereobeeld wordt weergegeven. De heldere dialoog is te allen tijde duidelijk verstaanbaar en goed in het midden geplaatst. Het surround-kanaal wordt tijdens de actiescènes kortstondig agressief in split-surround aangestuurd waardoor de track op die momenten behoorlijk wat richting heeft. In de rustige momenten wordt het surround-kanaal gebruikt voor aanvullend omgevingsgeluid en voor het weergeven van de filmscore. Het gebruik van het subwooferkanaal wordt, zowel tijdens de score van Thomas Newman als ook tijdens de effecten, gedoseerd (.1/LFE) en op de juiste momenten toegepast waarbij een diep laag wordt weergegeven hetgeen de ambiance prima ten goede komt.

Extra's

De DVD is uitgerust met een behoorlijk aantal extra's die de moeite waard zijn om te bekijken of te beluisteren.

Audiocommentaar van Sam Mendes.
Een minpunt is het ontbreken van een Nederlandse ondertiteling terwijl er wel een Franse ondertiteling aanwezig is. Als we die nalatigheid van Fox zijn overkomen kunnen we desondanks stellen dat Mendes een interessant en informatief commentaar inzake de productie van de film heeft ingesproken. Zo vertelt hij bijvoorbeeld over de functie van het water, de regen en het geluid van water in de film en ook dat hij de film 'grainy' wilde maken. Een aanrader om eens te beluisteren.

The Making of Road To Perdition
Deze 24 minuten durende special is een standaard filmpje waarin we achter de schermen kunnen meekijken. De tijd wordt gevuld met materiaal uit de film, interviews en opnames van de diverse sets. Niet bijster interessant vanwege het feit dat alle mensen die aan het woord komen zichzelf en de collega's tot een hoogte ophemelen waar een giraffe nekkramp van zou kunnen krijgen.

Deleted Scenes
Een elftal scènes die de uiteindelijke film niet hebben gehaald kan je hier bekijken. De beelden zijn in 2.35:1 (anamorf) formaat en zijn voorzien van geluid in Dolby Digital 2.0. Optioneel kan het commentaar van regisseur Sam Mendes geselecteerd worden. De titels van de scènes zijn:

01. Supper Time (2:02)
02. Condolences (2:37)
03. Words From The Heart (0:53)
04. Maternal Love (1:37)
05. The Nightclub (2:23)
06. Confession (1:27)
07. The Motel (2:01)
08. Gathering Information (2:17)
09. A Dance (2:54)
10. Mr. Capone (1:27)
11. The Image Of His Father (1:25)

CD Soundtrack Promo
Een reclamefilmpje van 30 seconden waarin de soundtrack van de film gepromoot wordt.

Photo Gallery
Hier kan je een vijftigtal foto's te zien die rechtstreeks uit de film komen. De stills zijn allen in 16x9 formaat.

Cast and Crew Biographies
In deze uitvoerige sectie wordt van een flink aantal medewerkers een beknopte biografie/filmografie gegeven. De stills worden in 16x9 zonder geluid weergegeven. Elke keer als een pagina wijzigt verandert de foto op de achtergrond mee. De tekst is helaas in het Engels.

- Tom Hanks – Acteur
- Paul Newman – Acteur
- Jude Law – Acteur
- Jennifer Jason Leigh – Acteur
- Stanley Tucci – Acteur
- Daniel Craig – Acteur
- Tyler Hoechlin – Acteur
- Liam Aiken – Acteur
- Sam Mendes – Regisseur/Producent
- Richard D. Zanuck – Producent
- Dean Zanuck – Producent
- David Self – Scenarioschrijver
- Walter F. Parkes – Uitvoerend Producent
- Joan Bradshaw – Uitvoerend Producent
- Conrad L. Hall – Cinematograaf
- Dennis Gassner – Productie Ontwerper
- Jill Bilcock – Film Editor
- Albert Wolsky – Kostuum Ontwerper
- Thomas Newman – Componist

Production Notes
Hier wordt aanvullende productinformatie getoond in 16x9 zonder geluid. De tekst beslaat 24 pagina's en is ook hier alleen in het Engels te lezen.

Conclusie

Road To Perdition is een aantrekkelijke gangsterfilm waarin prima wordt geacteerd maar waarin bovenal een prachtige visuele stijl is toegepast. Uit deze tweede bioscoopfilm van regisseur Sam Mendes blijkt maar eens des te meer dat American Beauty geen toevalstreffer was. Ook met deze film laat Mendes zien hoe talentvol hij als filmmaker is.
Deze DVD release mag er wezen want beeld en geluid zijn technisch bijzonder goed verzorgd. De extra's op de schijf zijn alleraardigst waarbij het audiocommentaar van de regisseur het meest attractief is. Een goede film op een prima uitgevoerde DVD waarmee je een klassieker in spe in huis haalt.

Laatste reacties

Swanski  |  02-03-2007

Road to Perdition (2002) / Sam Mendes Na het heel goed gewaardeerde American Beauty waren de verwachtingen heel hoog bij zijn tweede film. Ook deze film toch z...
Lees meer >

deweb  |  18-03-2006

Het is zeker aan te raden hem zo snel mogelijk helemaal te zien. Het is misschien geen Godfather of Casino, maar het is een film met een appart tintje. Het i...
Lees meer >

TheGodfather  |  17-03-2006

Zometeen even halen bij de MM voor € 7,50 8) Goed idee, het is een erg mooie film. ben benieuwd 8) heb wel een paar stukjes gezien, maar nog niet helemaal :...
Lees meer >

Frank  |  16-03-2006

Zometeen even halen bij de MM voor € 7,50 8) Goed idee, het is een erg mooie film.
Lees meer >

TheGodfather  |  16-03-2006

Zometeen even halen bij de MM voor € 7,50 8)
Lees meer >

Rob Eric Blank  |  15-08-2005

Ik heb deze film voor de tweede keer gezien en vond hem stukken beter. Dit is een "non-verbale" film. De beelden zijneigenlijk echt zo ontzettend goed, dat een ...
Lees meer >

Grim Creeper  |  29-05-2005

Lekker om Tom Hanks eens in andere rol te zien,gaat hem ook goed af. Toch één van de betere Gangstermovies die d'r zyn. (y)
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  28-03-2005

Ik heb deze film voor het eerst dit weekend gezien. Toen ik de film ging kijken verwachtte ik er niet veel van, maar ik vond hem erg goed! Dikke aanrader!
Lees meer >

Zeeuws Meisje  |  26-03-2005

Ik vond de film niet zo bijzonder. Waarschijnlijk heb ik er teveel van verwacht omdat Tom Hanks en Paul Newman speelden. Zeker geen film om nog eens te zien ...
Lees meer >

sliver  |  18-03-2005

viel zwaar tegen deze film. weliswaar heel mooi gefilmd maar tom hanks is totaal niet op zijn plaats in deze rol. jammer, met een andere acteur en een iets guur...
Lees meer >

Wizz-Art  |  28-09-2004

Goede film, ik verwachtte heel iets anders maar hij verraste me positief.
Lees meer >

Paul H.  |  27-09-2004

Van het weekend deze film gezien. Had de dvd al een tijdje in bezit maar nog steeds niet in de home cinema set gestopt maar wat een juweeltje van een film zeg....
Lees meer >

Chris W  |  11-09-2004

Zojuist weer gekeken. Topfilm gewoon, waar films zoals Godfather mij absoluut niet konden boeien, vind ik dit toch een super film over deze gangsterachtige tafe...
Lees meer >

The Don  |  05-07-2004

Het is een goede film. Je merkt dat de technieken beter worden en dat het geluid (met name bij schietfragmenten) je rechtop in je stoel zet. Wederom een glansr...
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  11-05-2004

Ik heb deze gister gekocht en het is zeker geen tegenvaller!Een topper! Ik had hem al eens gehuurd en die versie leek precies hetzelfde,alleen zaten daar gee...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 272
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.