Spirit: Stallion of the Cimarron

Recensent:
Paul Ranft
30-04-2003

Totaalbeoordeling:

7.8
DVD

Spirit: Stallion of the Cimarron (DVD)
Samenvatting

De ontembare jonge hengst Spirit komt in de ongerepte natuur van het Wilde Westen in aanraking met iets wat hij in zijn prille leven nog niet eerder is tegengekomen: de mens. Vanaf dat moment begint een avontuur waarin het geanimeerde paard keer op keer gevangen wordt genomen en evenveel keer weer weet te ontsnappen. Spirit wordt eerst gevangen genomen door het leger. Maar Spirit laat zich door niemand temmen of berijden. Ook niet door de Kolonel (stem van James Cromwell) die van de Mustang een legerpaard wil maken. Spirit weet samen met de Lakota indiaan Kleine Kreek uit het legerkamp te ontsnappen. Maar in plaats van vrij te zijn is hij nu gevangen door de jonge indiaan die hem, net zoals de Kolonel daarvoor, probeert af te richten. Als het indianenkamp door het leger wordt aangevallen redt Spirit het leven van Kleine Kreek (stem van Daniel Studi) en redt hij de gewonde merrie Rain uit het kolkende water. Maar zijn reddingspoging lijkt tevergeefs en Rain en lijkt te sterven. De bedroefde Spirit wordt opnieuw door het leger gevangen genomen en wordt op transport gezet om als werkpaard bij de spoorwegbouw ingezet te worden. Maar dan bemerkt de vrijgevochten hengst dat zijn geboorteland en zijn kudde in gevaar wordt gebracht door de spoorweg. Hij weet het leger te slim af te zijn en saboteert de spoorweg met gevaar voor eigen leven en vlucht opnieuw. Zijn leven hangt aan een zijden draad maar dan is de onverwachte redding toch nabij en wacht hem een grote verassing...

Commentaar

De makers van Spirit hebben er voor gekozen om de dieren niet te laten spreken waardoor de nadruk juist op de animatie en de filmmuziek van Hans Zimmer is komen te liggen. Daarmee hebben zij het zich niet makkelijk gemaakt maar zijn ze er desondanks in geslaagd om aan de hand van de beelden het verhaal duidelijk te maken. Wel wordt op een aantal momenten vanuit het perspectief van Spirit een vertelstem (Matt Damon) gebruikt om het verhaal enigszins bij te sturen. De film is daardoor dus vrijwel zonder dialoog waardoor het soms lijkt alsof je met een "stomme" film te maken hebt. De getekende emotie in het verhaal, dat perfect wordt ondersteund door de door Bryan Adams ingezongen liedjes, is van topniveau en levert gegarandeerd voor de doelgroep van deze film behoorlijk wat pathos op.
Op de DVD zijn zowel een Nederlandstalig als een Vlaams geluidsspoor terug te vinden. Daar er bijna geen dialoog aanwezig is zijn er ook geen problemen met de nasynchronisatie. De liedjes worden met dezelfde emotie in het Nederlands gezongen door de zanger Ruurd Boes die een stem heeft die veel op die van Bryan Adams lijkt. De Nederlandse stemmen zijn van Antonie Kamerling (Spirit), Arnold Gelderman (Kolonel), en Hugo Metsers III (Kleine Kreek).
De beelden worden in Cinemascope formaat gepresenteerd wat we niet veel tegenkomen bij animatiefilms. Door dit formaat moest ook de tekenstijl aangepast worden om het ruimtelijk effect te vergroten. Je ziet dan ook prachtige composities van de landschappen van het Wilde Westen die de uitgestrektheid van het land benadrukken. In het audiocommentaar dat zich op deze DVD bevindt wordt gezegd dat de film niet zo veel impact zou hebben gehad als het geen 'widescreen' versie zou zijn geweest. De ingewikkelde combinaties van 2D en 3D opnames zijn een ware lust voor het oog (de openingsscène van drie en een halve minuut is subliem) waarmee de liefhebber van animatiefilms absoluut aan zijn trekken komt.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 80 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Vlaams
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 8717722770204

Extra's

  • Storyboards
  • Teken Spirit met James Baxter (14 min)
  • De Animatie van Spirit (7 min)
  • De Muziek van Spirit (10 min)
  • Internationaal Talent (3 min)
  • DreamWorks Kids

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld van Spirit is om je vingers bij af te likken. Boven alle lof verheven is het beeld dat anamorf in de verhouding 2.35:1 op de DVD is vastgelegd. Beeldscherpte, contrast, zwartniveau en schaduwdetail, het is allemaal dik voor elkaar. De transfer levert een beeld op dat helder is met prachtige kleuren die perfect in balans zijn. Beschadigingen van de print of andere artefacten zijn niet te constateren of zijn zo miniem aanwezig dat het vermelden ervan het niet waard is. Ook belangrijk is het ontbreken van digitale compressieartefacten waardoor het kijkplezier voor wat betreft de technische aspecten gewaarborgd is. De optionele Nederlandse ondertiteling is goed vertaald maar komt niet geheel overeen met de Nederlands gesproken tekst zonder dat de essentie verloren gaat. Een kniesoor die daar op let want wie zet de Nederlandse ondertiteling aan met Nederlands gesproken tekst? De laagwisseling van deze DVD-9 is prima gemaskeerd en valt niet op. De film is onderverdeeld in 20 chapter stops wat meer dan genoeg is voor een film van 80 minuten.

Geluidskwaliteit

Het geluid van Spirit is vastgelegd middels vier verschillende Dolby Digital 5.1 tracks. Naast de originele Engelse track zijn er een achtereenvolgens een Franse, een Nederlandse en een Vlaamse track vastgelegd. Alle versies zijn vastgelegd met een bitrate van 384 kb/s. Omdat er vrijwel geen dialoog in de film is verwerkt zijn de muzikale score van Hans Zimmer (wie kent hem niet) en de liedjes van Bryan Adams (UK)/Ruurd Boes (NL) erg belangrijk want zij 'vertellen' het verhaal. De filmmuziek is eigenlijk de stem van Spirit en de liedjes uiten zijn gevoel. Het geluid heeft een warm karakter en een mooi ruimtelijk beeld. De surrounds worden actief gebruikt en worden tijdens de effecten agressief in split-surround aangestuurd. Ook het lage frequentiegebied is goed vertegenwoordigd waarbij het diepste laag middels het LFE kanaal strak wordt weergegeven zonder dat er sprake is van enige 'overkill'. De Nederlandse nasynchronisatie is prima gedaan. Ook het vermelden van de Nederlandse stemmen aan het eind van de aftiteling is zoals het hoort.

Extra's

De DVD is voorzien van aantrekkelijk bonusmateriaal dat voor zowel jong als oud bestemd is. Alle extra's zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Audiocommentaar
Het commentaar is ingesproken door Mireille Soria (Producent) en de beide regisseurs Kelly Asbury en Lorna Cook. Uit het commentaar blijkt hoe trots deze drie mensen op deze film zijn. En dat is volledig terecht. Zij vertellen veel over waar 2D en 3D of een combinatie hiervan is toegepast. Een informatief commentaar dat misschien niet door de jonge kijker op zijn waarde geschat kan worden. Pluspunt in dat kader is dat het commentaar is voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Teken Spirit met James Baxter (1.78:1 LTBX, Dolby Digital 2.0)
In deze extra word je door animator James Baxter in een kleine 14 minuten geleerd hoe je Spirit moet tekenen. In vier stappen wordt uitgelegd hoe je dat moet doen. De stappen zijn achtereenvolgens: 1. Van binnen naar buiten. 2. Vlees op de botten. 3. Details en 4. Inkleuren. Een leuke en educatieve extra.

De Animatie van Spirit (1.33:1, Dolby Digital 2.0)
In een zeven minuten durend filmpje wordt ingegaan op de animatie van Spirit. De toegepast vorm wordt door een van de producenten 'tra-digitaal' genoemd. Dit is afgeleid van de traditionele component en de digitale component van de animatie. Er wordt aandacht besteed aan de openingsscène en aan de scène waar Spirit de merrie Rain uit het kolkende water redt. Ook wordt ingegaan op de moeilijkheden die ontstaan bij het laten animeren van een paard en de emoties die de paarden in de film moesten hebben.

De Muziek van Spirit (1.33:1, Dolby Digital 2.0)
Hans Zimmer vertelt hoe leuk hij het heeft gevonden om eens een totaal andere benadering te kiezen om de filmmuziek te maken voor een film waarin geen dialoog is verwerkt. Daarnaast zien we Bryan Adams aan het werk en horen we hem vertellen over de songs in de film. De interviews worden afgewisseld met beeldfragmenten uit de film.

Internationaal Talent (1.78:1 LTBX, Dolby Digital 2.0)
In deze twee en een halve minuut durende extra zie je diverse internationale artiesten van naam de sound dub doen. De filmmakers wilden de sfeer van het origineel behouden en zochten daarom naar stemmen die zo veel mogelijk op die van Bryan Adams lijken.

Storyboards (2.35:1 LTBX, Dolby Digital 2.0)
Hier krijgen we vier verschillende onderdelen uit het storyboard voorgeschoteld. De manier waarop de tekeningen achter elkaar zijn gezet lijkt al een animatie op zichzelf. Alle vier de onderdelen zijn voorzien van commentaar.

- Het vangen van Spirit (3:06 min)
- De kolonel rijdt op Spirit (6:06 min)
- Treinongeluk (2:57 min)
- Spirit en Kleine Kreek springen over de canyon (4:48 min)

DreamWorks Kids
Speciaal voor de jeugd is hier een verzameling van snelkoppelingen vastgelegd waarmee de gebruiker middels de PC toegang krijgt tot de DVD-ROM content. Het programma InterActual dient voor deze optie wel geïnstalleerd te zijn. Dit programma staat ook op de DVD en installeert zichzelf bij het plaatsen van de DVD.

De volgende keuzes zijn mogelijk:

- Maak een film
Je eigen filmstudio met beeld, geluid, achtergronden en karakters uit de film. Je kunt de film naar eigen smaak monteren en je eigen favoriete foto's importeren.
- DVD-ROM Plezier
Hier vind je een verzameling leuke spellen en of bezigheden die voor uren tijdverdrijf kunnen zorgen
- Console Spellen
Een tweetal eenvoudige console spellen kunnen hier gespeeld worden.
- Favoriete Scènes
Hier is een selectie uit een achttal favoriete scènes mogelijk
- Teken Spirit met James Baxter
Hiervandaan ga je direct naar het tekenen van Spirit zoals hierboven al is beschreven.

Conclusie

Spirit: Stallion of the Cimarron is met name voor de kleinsten onder ons een adembenemend avontuur waarin het ontdekken van de ware held in jezelf centraal staat. Een prachtig geanimeerd verhaal over het paard Spirit dat qua beeld feilloos op DVD is gezet. Maar ook het geluid dat zo bepalend is voor het verhaal mag gehoord worden. De DVD heeft een aantal aantrekkelijk extra's aan boord die voor urenlang tijdverdrijf zorgen. Een regelrechte aanrader voor de hele familie.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

Roberto van Rooijen  |  09-05-2003

Ik heb deze dvd al enkele maanden in huis (UK versie) en ik vind hem echt schitterend. Ben al 22 jaar maar heb er echt van genoten. Het verhaal wordt zo mooi on...
Lees meer >

Milan  |  03-05-2003

Ik heb stiekum een stukje gedownload...en echt....de eerste 3 minuten zit je al zo -> :shock: Dit is echt een van de mooiere animatiefilms die er tot nu toe...
Lees meer >

Fokkeyou  |  02-05-2003

Ik denk toch dat als je deze film wilt accepteren moet houden van of Bryan Adams óf Hans Zimmer. Laatstgenoemde gaf voor mij de doorslag de film gewoon te kopen...
Lees meer >

Werner  |  01-05-2003

Wat Walt Disney tegenwoordig aflevert (Piratenplaneet bv.) is helaas zwaar onder het nivo van Spirit. :( Niet mee eens. Het zijn twee totaal verschillende f...
Lees meer >

Kamps  |  30-04-2003

Vond het echt een ontzettend slechte film. Zo ontzettend saai. heb 'm toch maar afgekeken maar ik had er weinig zin in. Helaas, niks voor mij!
Lees meer >

elvis  |  30-04-2003

zeer leuk film en mooi gedaan zo zie ik ze graag
Lees meer >

FLEPSER  |  30-04-2003

Jaaaaa precies.... Sinbad wordt volgens mij echt een TOPPER in de richting van Shrek. Met een TOP CAST bestaande uit onder andere Brad Pitt, Catherine Zeta-J...
Lees meer >

Philippe  |  30-04-2003

Mooie film die voor een groot stuk gedragen wordt door de schitterende soundtrack van Hans Zimmer. Nog maar eens het bewijs dat Zimmer een toptalent is!
Lees meer >

Rochan  |  30-04-2003

Vond het geen slechte film. Maar toch minder dan een Disney film. De dvd is wel ee leuike uitgaven. Leuke extra's. En wat ik wel jammer vond, is dat de paarden ...
Lees meer >

Hilde  |  30-04-2003

Leuke film, de DVD ziet er verzord uit en het menu is heel overzichtelijk
Lees meer >

Olivier Laemont  |  30-04-2003

Mijn kleinste spruit (5) is gek van paarden en natuurlijk ook van deze sublieme animatiefilm! Genieten geblazen voor de hele familie, want deze schitterende tek...
Lees meer >

Micoom  |  30-04-2003

Zeker een heel mooi gemaakte animatie film. echte aanrader!
Lees meer >

Florus  |  30-04-2003

Prachtige Film! Vooral de keuze om de dieren niet te laten praten vond ik echt gedurfd. Voor mij blijft Dreamworks de animatie studio. :D Wat Walt Disney te...
Lees meer >

scorpion69  |  30-04-2003

Ik heb deze dvd al enkele maanden in huis (UK versie) en ik vind hem echt schitterend. Ben al 22 jaar maar heb er echt van genoten. Het verhaal wordt zo mooi on...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  30-04-2003

Mooi film volgens de echte 'Disney magie'. Het zeer brede cinemascope beeld laat de animaties mooi tot zijn recht komen. Het niet laten spreken van de paarden v...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 191
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.