Organization, The

Recensent:
Arnold van Oostrum
19-05-2003

Totaalbeoordeling:

4.7
DVD

Organization, The (DVD)
Samenvatting

Een groep gemaskerde mannen onderneemt op een avond met een hoogwerker een spectaculaire roofoverval op het kantoor van een meubelimporteur. De directeur wordt gedwongen de kluis te openen. Nadat de klus is geklaard laten de mannen de directeur vastgebonden in zijn stoel achter en blazen alsnog het toegangshek op.
De volgende dag gaat politie detective Virgil Tibbs (Sidney Poitier) naar hetzelfde kantoor. Er is een overval geweest, waarbij de overvallers de directeur vermoord hebben. Wat er mist in het kantoor, is nog niet geheel duidelijk. De directeur blijkt vermoord te zijn met twee verschillende wapens. Tibbs en zijn collega Jack Pecora (Gerald S. O’Loughlin) beginnen het onderzoek. Kort daarna wordt Tibbs benaderd door de groep mensen die de overval hebben gepleegd. Het blijken allemaal mensen te zijn die zelf of waarvan een familielid verslaafd is geweest aan drugs. De mensen bekennen voor vier miljoen dollar aan drugs uit het kantoor te hebben gehaald. Maar de directeur was nog in leven toen zij vertrokken. Zij vragen Tibbs om hen te helpen in hun strijd tegen een machtig drugskartel. Tibbs weet niet wat hij moet geloven, maar gaat enigszins met tegenzin akkoord. Voor hij het weet, zit hij er tot over zijn oren in en wordt Tibbs ook nog eens tijdelijk geschorst.

Commentaar

Na het grote succes van de film In ‘The Heat Of The Night’ (1967) van regisseur Norman Jewison, waarin we voor het eerst kennismaken met detective Virgil Tibbs, zou Sidney Poitier nog twee keer als detective Virgil Tibbs acteren. In 1970 verschijnt ‘The Call Me Mister Tibbs!’ en in 1971 de hier besproken film ‘The Organization’. In beide films speelt Poitier de rol van detective Tibbs die een moordzaak moet oplossen. En daarmee is dan meteen ook alles gezegd. Alhoewel Poitier een goede rol als Tibbs neerzet, is het een redelijk gewone politiefilm. De spanning die in het origineel In The Heat Of The Night werd opgeroepen, vooral tussen de blanke Chief Bill Gilllespie en de zwarte Virgil Tibbs met op de achtergond het racisme, mist in beide vervolgen. En het was juist deze spanning tussen Gillespie en Tibbs die de film zo bijzonder maakte. In de tv-serie van In The Heat Of The Night, die in de jaren 1988-1994 is gemaakt, draaide het ook juist om de wisselwerking tussen Gillespie en Tibbs. In beide vervolgfilms is Tibbs nu ook getrouwd en zien we Barbara McNair in de rol van mevrouw Valerie Tibbs.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Detective
Regio: 2
Jaar: 1971
Speelduur: 104 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: MGM
EAN: 8712626032847

Extra's

  • Bioscooptrailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in de oorspronkelijke beeldverhouding van 1.85:1 anamorf op deze DVD. De beeldkwaliteit is redelijk goed. De kwaliteit van het filmbeeld is goed opgeknapt, want de film ziet er schoon uit, met slechts heel af en toe een spettertje als gevolg van beschadiging van het materiaal. Het totale plaatje doet qua kleur een beetje gedateerd aan. Contrast is prima in orde met een goed diepzwart. Het beeld is, ook door de setting van de film, in het algemeen aan de donkere kant. Toch blijft alles goed te volgen. Scherpte van het beeld is goed, de detaillering is redelijk. Grootste probleem van het beeld is de constant aanwezige filmgrain. Ook edge enhancement is in lichte mate toegepast.
De film is verdeeld in 16 chaptersstops. De DVD is van het type DVD-5 (enkelzijdig, enkellaags), dus geen last van een laagwisseling. De ondertiteling (wit) is duidelijk met een net lettertype en staat netjes onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige mono soundtrack staat in Dolby Digital 2.0 mono (bitrate 192 kb/s) op de DVD. De mono soundtrack wordt door beide frontspeakers gelijk weergegeven, wat de illusie geeft dat de soundtrack uit het midden komt. Bij gebruik van de DPL (II) decoder, komt de soundtrack uit de centerspeaker. De mono soundtrack klinkt schoon, zonder kraak of ruis en helder. Alle filmgeluiden zijn goed en duidelijk hoorbaar. Stemmen zijn ook goed te volgen. Het hoog is redelijk helder. Laag is zeer beperkt aanwezig, vooral merkbaar aan het iele geluid van de pistoolschoten.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn statische plaatjes en zonder achtergrondgeluid. Als extra vinden we alleen een bioscooptrailer, in 1.33:1 pan & scan formaat met DD2.0 – 192 kb/s geluid. De trailer heeft zeer slechte beeld- en geluidskwaliteit. Net als bij In The Heat Of The Night kun je dan goed zien hoe netjes de beeldkwaliteit van de film is opgeknapt.

Conclusie

In The Organization krijgt politie detective Virgil Tibbs een moord op te lossen waarbij als snel blijkt dat een machtig drugskartel betrokken is. De film is een redelijk gewone politiefilm gebaseerd op het karakter Tibbs uit de uitstekende politiethriller In The Heat Of The Night. Voor de rol van Virgil Tibbs tekende wederom acteur Sidney Poitier.
MGM heeft beeld en geluid opgeknapt, waarmee de film met een redelijk goede beeld- en geluidskwaliteit op de DVD staat. Als extra is alleen een trailer, met zeer slechte beeldkwaliteit op de DVD geplaatst.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Anamorf Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
4

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:4
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:6
Extra's:1
5.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 32
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.