Affair Of The Necklace, The

Recensent:
Arnold van Oostrum
23-05-2003

Totaalbeoordeling:

8.3
DVD

Affair Of The Necklace, The (DVD)
Samenvatting

Parijs, 1786. Als jong meisje ziet Jeanne de la Motte Valois (Hilary Swank) haar leven in elkaar storten: de koningin laat haar vader vermoorden omdat zijn ideeën gevaarlijk zijn voor het Koningshuis. Haar adellijke titel en al haar rechten worden haar ontnomen. Als enkele jaren later haar moeder overlijdt, is Jeanne kapot van verdriet en woedend. Als ze wat ouder is, is het enige dat ze nastreeft het terugkrijgen van haar titel en bezittingen. Ze probeert de aandacht te krijgen van koningin Marie-Antionette (Joely Richardson) maar deze negeert haar volledig. Dan komt ze in contact met Rétaux de Vilette (Simon Baker). Rétaux leeft van zijn contacten met de rijkere en oudere dames. Hij leert Jeanne hoe zij in de adellijke kringen kan verkeren. Zo leert Jeanne dat kardinaal Louis de Rohan (Jonathan Pryce), een man die het met de zeden niet al te nauw neemt, een groot zwak heeft voor Marie-Antionette. Die moet op haar beurt niets van de kardinaal weten. Jeanne zet een briljant complot in werking om wraak te nemen op iedereen die haar kwaad heeft gedaan en om terug te krijgen wat ze kwijt is. Door middel van een zeer kostbare diamanten halsketting en het verlangen van de kardinaal naar de koningin, speelt ze op briljante wijze haar vijanden tegen elkaar uit. Maar de situatie is explosief: de revolutie staat op het punt uit te breken. Één foutje van deze moedige jonge vrouw en de hel breekt los….

Commentaar

The Affair Of The Necklace is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal en is als film knap en mooi gemaakt. Regisseur Charles Shyer heeft de oude Franse tijd met zijn mooie kostuums en prachtige kastelen op zeer sfeervolle wijze in beeld gebracht. Die prachtige kostuums waren goed voor een Oscar nominatie. Ook aan het taalgebruik, weliswaar Engels, is veel aandacht geschonken. In die tijd werd met grote voorkomendheid, beleefdheid en respect gesproken. Iets dat in deze film goed tot uiting komt. Het verhaal is, zeker aan het begin, niet makkelijk te volgen. Het complot dat Jeanne heeft uitgedacht en dat ze langzaam in werking zet, is ingenieus en vergt enige concentratie om het te volgen. De film is voornamelijk in Frankrijk en Tsjechië opgenomen. Ook de prachtige omgeving is door regisseur schitterend in beeld gebracht.
Over de acteerprestaties geen klagen. Hilary Swank, die voor haar rol in Boys Don’t Cry (1999) in 2000 een Oscar heeft gekregen, zet ook in deze film een mooie rol neer. In de verschillende kritieken over deze film wordt vaak melding gemaakt van een miscasting van Swank in deze film. Persoonlijk ben ik het daar niet mee eens. Jonathan Pryce zet met zijn rol van de perverse kardinaal Rohan een vergelijkbaar rol neer als die van de mediamagnaat Elliot Carver in de 007-film Tomorrow Never Dies. Christopher Walken is vanouds in een prachtige rol van de magiër Cagliostro. De film is van een mooie sfeervolle muziek voorzien door David Newman. Newman heeft bij de muziek ook veel gebruik gemaakt van klassieke werken van o.a. Mozart, Vivaldi, Schubert, Monteverdi en Handel.
De film heeft het in de bioscopen niet zo goed gedaan. Dit zal onder andere veroorzaakt zijn doordat het verhaal, zoals al gezegd, in het begin niet echt makkelijk te volgen is. Later in de film wordt het ingenieuze van het plan van Jeanne en de hoge risico’s die zijn nam in een explosieve tijd pas duidelijk.
De speeltijd van de film is 113 minuten. Bij de door RCV op de cover aangehaalde speelduur van 117 minuten is geen rekening gehouden met de 4% PAL speedup correctie.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2001
Speelduur: 113 min
Verpakking: Alpha Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: -

Extra's

  • Promotionele trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het oorspronkelijke bioscoopformaat 2.35:1 anamorf op deze DVD. De kwaliteit van het beeld is uitstekend. De sfeervolle mooie beelden worden zeer kleurrijk en helder weergegeven. Scherpte van het beeld is ook uitstekend met een prima detaillering. Heel incidenteel is een spettertje in het beeld zichtbaar. Filmgrain is ook, zij het zeer licht, zichtbaar. Verder ziet het beeld er uitstekend uit. De film is verdeeld in 15 chapterstops. De DVD is van het type DVD-5, enkelzijdig en enkellaags. Dus geen laagwisseling in de film. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk en staat onder in het zichtbare filmbeeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Met de soundtrack is RCV een beetje in de fout gegaan. De originele Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 2.0 (bitrate 192 kb/s) op de schijf. Er is ook een Franstalige soundtrack (niet vermeld op de hoes) die Dolby Digital 5.1 (bitrate 384 kb/s) is. Buitenlandse releases van de film hebben wel de originele soundtrack in DD5.1 op de schijf staan. Toch is de ‘fout’ niet onbewust gemaakt, want op het menu van de DVD worden beide soundtracks correct benoemd. Dus de originele soundtrack in DD2.0. Ook op de hoes staat dat de soundtrack Dolby Surround is.
Maar goed, hoe klinkt de soundtrack? Ondanks dat de Engelse DD2.0 track niet als surround is geflaged, krijg je met inschakeling van een DPL(-II) decoder een zeer goed klinkende surroundtrack. Dus even overschakelen. De muziek heeft een mooie ruimtelijkheid. Uiteraard ligt de nadruk op de voorste kanalen, maar de surrounds geven de muziek een mooi diepte. Ook de omgevingsgeluiden worden met een goed klinkende ambiance door zowel front- als surroundkanalen weergegeven. Er zit ook enige richting in de soundtrack. In een bepaalde scène komt de stem van Marie-Antionette uit de achterkanalen. Detaillering van de soundtrack is goed. Er is voldoende laag aanwezig om de soundtrack een goed vol geluid te geven. De stemmen komen, dankzij de DPL(-II) decoder, uit de centerspeaker en zijn goed te volgen.Het verschil in kwaliteit met de Franse track, die dus wel DD5.1 is, is gelukkig niet zo heel groot.

Extra's

De statische breedbeeld menuschermen zien er mooi uit. Geheel in stijl met de film zijn de menu’s plaatjes met een oude perkament achtergrond en oude schrijfletters. Er is geen achtergrondmuziek. Helaas ontbreken extra’s op deze DVD. Wederom zien we een RCV uitgave zonder extra’s, terwijl de buitenlandse releases van deze film wel een verscheidenheid aan extra’s hebben meegekregen. Heel erg jammer.
Wel staat op de DVD een drietal promotionele trailers van andere RCV titels. Dit zijn Kate & Leopold, The Discovery of Heaven en Life as a House.

Conclusie

The Affair Of The Necklace is een mooi sfeervol vormgegeven kostuumdrama dat zich eind 18e eeuw in de kringen van de Franse adel afspeelt. De film is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. Het verhaal van een jonge vrouw die een ingenieus plan bedenkt met een kostbaar diamanten halsketting als inzet om haar adellijke titel en bezittingen weer terug te krijgen.
De beeldkwaliteit van deze RCV uitgave is uitstekend. Vreemd genoeg staat de originele soundtrack slechts in DD2.0 op de schijf. Gelukkig geeft deze soundtrack met een DPL(-II) decoder wel een goed surroundgeluid dat weinig in kwaliteit onderdoet voor de ook aanwezige Franse DD5.1 track. Wat extra’s betreft stelt deze uitgave zwaar teleur. Er zijn namelijk helemaal geen extra’s. Terwijl buitenlandse releases van deze film wel de nodige extra’s hebben gekregen. Erg jammer. De film is zeker de moeite waard om eens te bekijken vooral als je van historische drama’s houdt.

Laatste reacties

GBC-dude  |  23-05-2003

Boeiend historisch drama. Mooi in beeld gebracht. Er waren diverse scenes waarin de beelden heer sfeervol c.q. dramatisch waren door heel mooie belichting. J...
Lees meer >

Surya  |  23-05-2003

Engels 2.0 en Frans 5.1??? Good going guys! :roll:
Lees meer >

R_B  |  23-05-2003

Inderdaad een goed verhaal/goeie film. Het feit dat het waargebeurd is maakt het allemaal nog beter vind ik.
Lees meer >

Rochan  |  23-05-2003

Goede film. Goed en spannend verhaal. Goed acteerwerk van Hilary. Kan ik aanbevelen voor diegene die van kostuum(drama)films houd Zal deze titel ook nog wel ee...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 47
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.