Walt Disney - Sprookjes / Fables (deel 1)

Recensent:
Arnold van Oostrum
26-06-2003

Totaalbeoordeling:

5.9
DVD

Walt Disney - Sprookjes / Fables (deel 1) (DVD)
Samenvatting

In de reeks sprookjes van Disney staan op deze DVD twee kortere verhaaltjes.

De Prins en de Bedelknaap (The Prince and the Pauper) (1990 – 23:25 minuten)
Wanneer een verwende prins en de eenvoudige boer Mickey elkaar per ongeluk treffen, bemerken zij dat zij als twee druppels water op elkaar lijken. Zo komen ze op het idee om voor één dag van leven te wisselen en zich als de andere te ‘vermuizen’. Iedereen trapt erin, behalve natuurlijk Pluto, Mickey’s trouwe viervoeter. Als de kapitein van de wachters er achter komt, is hij niet van plan de echte prins terug te laten komen.

De legende van Sleepy Hollow (The Legend of Sleepy Hollow) (1958 – 33:50 minuten).
De spichtige schoolmeester Ichabold Crane droomt ervan om het hart te veroveren van de lieftallige Katrina. Brom Bones, een onstuimige bullebak is jaloers op Ichabold. Om Ichabold bang te maken, verteld Brom een verhaal over een hoofdloze ruiter die in de donkere bossen woont en mensen het hoofd afhakt. Ichabold is daar zo bang van dat hij nauwelijks meer het bos in durft. Als hij toch het bos ingaat ontmoet hij de fabelachtige hoofdloze ruiter.

Commentaar

Voordat Walt Disney de wereld in 1937 verraste met zijn avondvullende tekenfilm Sneeuwitje en de Zeven Dwergen had Disney al menig korte filmpje gemaakt. Uiteraard omdat het maken van een avondvullende film nogal kostbaar is. Maar ook omdat de technieken voor tekenfilm nog helemaal ontwikkeld moesten worden. De korte tekenfilmpjes zijn door Disney veelal gemaakt om een bepaalde techniek te oefenen. Technieken als het juist en consistent tekenen van mensen, de natuurlijkheid van bewegen of het werken met meerdere lagen om diepte te creëren.
Met de release van Disney tekenfilms tot nu toe werden deze korte juweeltjes uit de oude doos vaak als een extra bonus toegevoegd. Buena Vista is nu een reeks gestart waarop deze korte filmpjes in verschillende uitgaven zijn verzameld, de Disney Sprookjes.

Helaas heeft Buena Vista de korte filmpjes als één film op de DVD gezet. Je kunt dus niet via het menu apart voor de filmpjes kiezen. Elk filmpje begint wel met een nieuwe chapterstop, dus via deze indeling kun je snel naar een ander filmpje skippen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 1958
Speelduur: 58 min
Verpakking: Alpha Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8711875948688

Extra's

  • Mickey’s Uitdaging ‘De Kasteelschat’

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Beide filmpjes staan in de oorspronkelijke beeldverhouding van 1.33:1 op de DVD. Door het grote leeftijdsverschil is de beeldkwaliteit verschillend. Bij De Prins en de Bedelknaap ziet het kleurrijke beeld er goed uit. Scherpte en detaillering zijn redelijke goed, evenals het contrast. De film is vrij van beeldongerechtigheden. Filmgrain is in lichte mate aanwezig. Bij De Legende van Sleepy Hollow zijn de kleuren van het beeld wat grauwer. Ook hier is het beeld redelijk scherp met een redelijke detaillering. Filmgrain is nauwelijks aanwezig. Wel kun je zien dat deze tekenfilm interlaced op de DVD is geplaatst.
De Nederlandse ondertiteling is goed, zowel dialogen als liedteksten zijn ondertiteld. De ondertiteling (wit) staat redelijk goed geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

Ook de geluidskwaliteit verschilt doordat de filmpjes sterk in leeftijd verschillen. Met name bij het geluid is het jammer dat de filmpjes niet als aparte keuzen op de DVD zijn gezet. De geluidstrack is nu voor beide filmpjes Dolby Digital 2.0 (192 kb/s). Echter, bij De Prins en de Bedelknaap is het geluid Dolby Surround gecodeerd. Je moet de decoder dus even omschakelen. Via de Dolby Prologic decoder ontstaat een goed surroundgeluid waarbij de muziek door het gebruik van de achterkanalen goed ruimtelijk klinkt. Het geluid is vol met een duidelijk aanwezig laag. Het geluid van De Legende van Sleepy Hollow is mono gecodeerd. Door de leeftijd van deze film is er een beperking in het frequentiebereik, waarbij zowel de hoge als de lage tonen beperkt aanwezig zijn. In beide gevallen is de dialoog goed te volgen. Uiteraard is bij beide filmpjes ook een prima Nederlandse nasynchronisatie aanwezig.

Extra's

De breedbeeldmenu’s zijn bieden beperkte animatie met achtergrondgeluid. Op de DVD één extra: Mickey’s Uitdaging ‘De Kasteelschat’. Een spel volgens de al bekende formule waarbij je diverse meerkeuzevragen over Disney films moet beantwoorden. Lukt het alle vragen te beantwoorden, wacht een kleine verrassing.

Conclusie

Disney Sprookjes, deel 1 is de eerste uit een reeks DVD’s waarbij de grote schat aan korte Disney films beschikbaar komt om thuis te bekijken. Hoeveel delen worden uitgebracht is (nog) niet bekend. Op deze uitgave vind je twee iets langere filmpjes, De Prins en de Bedelknaap uit 1990 en De Legende van Sleepy Hollow uit 1958.
Beeld en geluid zijn voor beide redelijk goed. Als extraatje is een spelletje toegevoegd. Leuke DVD voor de kleintjes en de Disney liefhebber.

Laatste reacties

piet superlight  |  05-08-2003

De prins en de bedelknaap is ook al op de dvd Het is bijna kerstfeest verschenen. Dus een goede traditie (Disney deed dit ook al in het videotijdperk) wordt voo...
Lees meer >

Robin W.  |  12-07-2003

Ik kan deze DVD's nergens vinden. Zijn ze al uit of ben ik gewoon vet te laat? Groetjes, Robin
Lees meer >

Bambi  |  28-06-2003

Hij staat inderdaad aangekondigd! Kun jij me zeggen waar dit staat aangekondigd en gaat het hier om de Europese release? Op www.dvd-home.nl, in de R2-databa...
Lees meer >

edwin peelen  |  27-06-2003

Hij staat inderdaad aangekondigd! Kun jij me zeggen waar dit staat aangekondigd en gaat het hier om de Europese release?
Lees meer >

Bambi  |  26-06-2003

eind augustus komt the adventures of ichabod and mr toad uit op dvd...vind het daarom raar dat ze ichabod hier ook gebruiken. Hij staat inderdaad aangekondigd....
Lees meer >

Dave  |  26-06-2003

Zijn de Treasures überhaupt nog verkrijgbaar? Ze komen eind dit jaar ook hier in NL uit : zie dvd-home.nl ;)
Lees meer >

Oudgebruiker3  |  26-06-2003

Zijn de Treasures überhaupt nog verkrijgbaar?
Lees meer >

Koen Verheyden  |  26-06-2003

Het is toch te gek voor woorden dat ze een segment uit de film "The Adventures of Ichabod and Mr. Toad" (overigens uit 1949 en niet zoals staat vermeld uit 1958...
Lees meer >

Bambi  |  26-06-2003

Het is toch te gek voor woorden dat ze een segment uit de film "The Adventures of Ichabod and Mr. Toad" (overigens uit 1949 en niet zoals staat vermeld uit 1958...
Lees meer >

starbuck  |  26-06-2003

Walgelijk artwork Ik moet het met je eens zijn, de hoes inlay ziet eruit alsof het een goedkope € 3,00 kinderdvd van het kruidvat is. Aan de ene kant jamm...
Lees meer >

Surya  |  26-06-2003

Walgelijk artwork
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:3
3.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 23
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.