Walt Disney - Sprookjes / Fables (deel 2)

Recensent:
Arnold van Oostrum
26-06-2003

Totaalbeoordeling:

5
DVD

Walt Disney - Sprookjes / Fables (deel 2) (DVD)
Samenvatting

In de reeks sprookjes van Disney staan op deze DVD zes korte verhaaltjes.

Het Lelijke Eendje (Ugly Duckling) (1939 – 8:59 minuten)
Een jong eendje wordt door zijn eigen familie verstoten omdat het ‘anders’ is. Uiteindelijk ziet een moeder zwaan het eendje voor wat het werkelijk is. Gebaseerd op het sprookje van Hans Christiaan Andersen.

Kleine Hiawatha (Little Hiawatha) (1937 – 8:54 minuten)
Als onsuccesvolle jager sluit de Kleine Hiawatha vriendschap met een konijntje dat hem later redt van een enorme grizzlybeer.

Boerderij-Symfonie (Farmyard Symphony) (1938 - 7:59 minuten)
Een groep boerderijdieren zorgt voor een Boerderij-symfonie wanneer een haan, een lammetje en wat varkens samen prachtige muziek maken.

De Oude Molen (The Old Mill) (1937 – 8:29 minuten)
Vogels, muizen, uilen en andere wezens vinden onderdak bij een verlaten windmolen tijdens een enge, stormachtige nacht.

Wynken, Blynken & Nod (Wynken, Blynken & Nod) (1938 – 8:06 minuten)
De drie baby’s Wynke, Blynken en Nod reizen naar de maan in een houten klomp om sterren te gaan vissen.

Circus onder water (Merbabies) (1938 – 8:15 minuten)
In Merbabies veranderen de golven van de oceaan in naar beneden duikende engelen die op de bodem van de oceaan betoverende muziek maken.

Commentaar

Voordat Walt Disney de wereld in 1937 verraste met zijn avondvullende tekenfilm Sneeuwitje en de Zeven Dwergen had Disney al menig korte filmpje gemaakt. Uiteraard omdat het maken van een avondvullende film nogal tijdrovend en dus kostbaar was. Maar ook omdat de technieken van de tekenfilm nog helemaal ontwikkeld moesten worden. De korte tekenfilmpjes zijn door Disney veelal gemaakt om een bepaalde techniek te oefenen. Technieken als het juist en consistent tekenen van mensen, de natuurlijkheid van bewegingen of het werken met meerdere lagen om diepte te creëren.
Muziek is altijd een heel belangrijk onderdeel geweest bij de tekenfilm, zeker bij Disney. Dat is vooral merkbaar bij deze korte tekenfilmpjes op deze DVD die soms helemaal geen gesproken woord bevat maar alleen muziek. Deze tekenfilmpjes komen allemaal uit de Silly Symfonie reeks.
Met de release van Disney tekenfilms tot nu toe werden deze korte juweeltjes uit de oude doos vaak als een extra bonus toegevoegd. Buena Vista is nu een reeks gestart waarop deze korte filmpjes in verschillende uitgaven zijn verzameld, de Disney Sprookjes.

Helaas heeft Buena Vista de korte filmpjes als één film op de DVD gezet. Je kunt dus niet via het menu apart voor de filmpjes kiezen. Elk filmpje begint wel met een nieuwe chapterstop, dus via deze indeling kun je snel naar een ander filmpje skippen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 1937
Speelduur: 51 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8711875948725

Extra's

  • Donald’s Uitdaging ‘De Kasteelschat’

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Alle filmpjes staan in de oorspronkelijke beeldverhouding van 1.33:1 op de DVD. De filmpjes zijn allemaal ongeveer 65 jaar oud. De beeldkwaliteit verschilt per filmpjes, maar is gemiddeld genomen redelijk goed. Het bij tekenfilms altijd kleurrijke beeld is bij sommige filmpjes een beetje flets. In het algemeen is het beeld redelijk scherp met redelijke detaillering. Ook hier verschil per filmpjes, soms is het beeld ietwat soft. In de beelden zijn nog wel vuiltjes en andere ongerechtigheden zichtbaar, maar dit is redelijk beperkt. Ook een paar kritische kantekeningen. Bij het filmpje De Oude Molen heeft het beeld last van een convergentieprobleem. Dit is zichtbaar doordat langs de contouren een rechts een groene en links een rode rand zit. Bij het laatste filmpje Merbabies is het beeld interlaced, waardoor het nogal aan scherpte inboet.
De Nederlandse ondertiteling is goed, zowel dialogen als liedteksten zijn ondertiteld. De ondertiteling (wit) staat redelijk goed geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De geluidstrack is voor alle filmpjes Dolby Digital 2.0 – mono (192 kb/s). Door de leeftijd van de filmpjes is duidelijk de beperkingen in het frequentiebereik hoorbaar. Het geluid heeft geen laag en het hoog klinkt wat scherp en weinig gedetailleerd. Desondanks klinkt de soundtrack goed en is deze vrij van ruis of kraak. Alle filmpjes moeten het geheel van de muziek hebben, dialoog ontbreekt totaal. Uitzondering is het filmpje van Kleine Hiawatha, waar het verhaal wordt verteld. Bij Wynken, Blynken & Nod wordt het verhaal gezongen.

Extra's

De breedbeeldmenu’s zijn bieden beperkte animatie met achtergrondgeluid. Op de DVD één extra: Donald’s Uitdaging ‘De Kasteelschat’. Een spel volgens de al bekende formule waarbij je diverse meerkeuzevragen over Disney films moet beantwoorden. Lukt het alle vragen te beantwoorden, wacht een kleine verrassing.

Conclusie

Disney Sprookjes, deel 2 is de tweede uit een reeks DVD’s waarbij de grote schat aan korte Disney juweeltjes (filmpjes) uit de oude doos beschikbaar komt om thuis te bekijken. Op deze uitgave vind je zes korte filmpjes die allemaal in de periode 1937 – 1939 gemaakt zijn. Veelal zijn het zeer bekende filmpjes die je vast en zeker al eens op televisie gezien hebt..
Beeld en geluid zijn beide redelijk goed. Als extraatje is een spelletje toegevoegd. Leuke DVD voor de kleintjes en de Disney liefhebber.

Laatste reacties

Hennie  |  26-06-2003

Sprookjes delen zijn niet zo duur, binnenkort deel 3 en 4 van sprookjes weer ben benieuwd wat daar op staat.
Lees meer >

Oudgebruiker3  |  26-06-2003

Inderdaad walgelijk artwork! Benieuwd wat-ie kost?
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  26-06-2003

Het lijkt me anders best eens geinig om Hiawatha in 'levende lijve' te zien. Tenslotte lees ik 'm alleen in de Donald Duck.
Lees meer >

Surya  |  26-06-2003

Alweer walgelijk artwork :P
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:3
1.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 18
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.