Selena

Recensent:
Arnold van Oostrum
10-08-2003

Totaalbeoordeling:

5.8
DVD

Selena (DVD)
Samenvatting

Al vroeg onderkent de Mexicaanse Amerikaan Abraham Quintanilla (Edward James Olmos) een groot zangtalent bij zijn jongste dochter Selena (Rebecca Lee Meza). In zijn jeugd had Abraham zelf een bandje, Los Dinos, dat vanwege de cultuurprobleem waarmee hij als Mexicaanse Amerikaan werd geconfronteerd geen succes werd. Abraham koopt muziekspullen voor zijn kinderen om een band te beginnen. Alhoewel met enig protest, leren de kinderen toch de instrumenten te bespelen. Vooral Selena’s zus Suzette (Jackie Guerra) vindt het maar niks dat zij de drums moet spelen. Abraham geeft zijn baan op en begint een Mexicaans restaurant waarin zijn kinderen als de groep Selena y Los Dinos kunnen spelen. Door de verslechterde economie verliest Abraham zijn restaurant en eigen huis. Vanaf dat moment staat zijn hele leven in het teken van de verdere ontwikkeling van het muziektalent bij zijn kinderen. Moeder Marcella (Constance Marie) leert Selena te dansen op de Mexicaanse muziek. Het succes van de groep komt maar langzaam. Tot op een dag Abraham Selena de Tejano leert; een mix van pop, rock, polka, R&B en Latin. Hij leert Selena daarbij ook te zingen vanuit haar gevoel en te zingen in het Spaans. In snel tempo stijgt het succes van de groep en is hun eerste nummer 1 hit een feit. Ondertussen ontwikkelt Selena gevoelens voor de gitarist van de band, Chris Perez (John Seda). Dit zorgt wel voor enige spanning binnen de familie. Aan het succes van Selena komt geen einde, zij verovert Mexico met haar muziek, ze krijgt een Grammy Award voor haar album Live en ze staat op het punt van doorbreken met een Engelstalig album en een overzeese tournee. Als vader Abraham malversaties ontdekt in de boekhouding van de voorzitster van Selena’s fanclub, leidt dat uiteindelijk tot het noodlottige en fatale einde van Selena.

Commentaar

Selena vertelt het dramatische, waargebeurde levensverhaal van een Latina zangeres die in 1995 op 23 jarige leeftijd op het hoogtepunt van haar roem en creativiteit door een gestoorde fan werd vermoord. De bruisende titelrol wordt op uitstekende wijze vertolkt door Jennifer Lopez. Lopez kreeg voor deze rol diverse nominaties en prijzen, waaronder een nominatie voor een Golden Globe Award. In de film zit veel muziek met stukjes optreden van Selena. De zangstem van de songs is niet van Jennifer Lopez. Om de film meer authenticiteit te geven is gebruik gemaakt van de banden met de stem van Grammy Award winnares Selena zelf. Selena zelf is trouwens te zien tijdens de laatste minuten van de film in een soort van ‘Woodstock collage’ van beelden (screenshot 6).
De film geeft een ietwat eenzijdig beeld van Selena. De film focust zich vooral op de sterke familieband van de familie Quintanilla, waarbij vader Abraham de familie als een manager leidde naar succes en roem. De rol van Yolanda Salvidar, de voorzitster van haar fanclub die verantwoordelijk is voor Selena’s noodlottige einde, blijft in de film sterk onderbelicht. Ook haar huwelijk met de gitarist Chris Perez wordt slechts kort aangestipt. Maar goed, het is natuurlijk moeilijk om in slechts twee uur alle finesses van de korte maar bruisende levensloop van Selena in beeld te brengen. Blijft over een hartverwarmende levenslustige film vol heerlijke songs en hartstocht.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1997
Speelduur: 122 min
Verpakking: Snapper
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Noors, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931149099

Extra's

  • Cast & Crew

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld met een beeldverhouding van 2.35:1 staat anamorf op deze schijf. Over de beeldkwaliteit kunnen we erg kort zijn, die is nagenoeg perfect. Kleuren zijn prachtig, contrast en zwartniveau zijn uitstekend. Ook de scherpte van het beeld en de detaillering zijn beide zeer goed. Het is een recente film, dus ongerechtigheden op het filmbeeld ontbreken totaal. Enkele scènes is het lichte gebruik van edge enhancement te zien.
De film is verdeeld in 37 chapterstops. De DVD is van het type DVD-9 (enkelzijdig, dubbellaags), maar de laagwisseling is niet merkbaar geplaatst. De ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een net klein lettertype en staat goed geplaatst onder in het beeld. Enkele momenten wordt Spaans in de film gesproken, dan staat een ingebrande Engelse ondertiteling in het filmbeeld. De Nederlandse ondertiteling staat dan boven in het beeld.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack is in Dolby Digital 5.1 (bitrate 384 kb/s). De nadruk van de soundtrack ligt op de voorkanalen en de centerspeaker. Bijna alle filmgeluiden komen uit deze speakers, de stemmen komen natuurlijk uit de centerspeaker. Maar bij de live uitgevoerde songs die ten gehore worden gebracht, komen de surroundspeakers ook tot leven en ontstaat een erg mooi ruimtelijk geluidsbeeld. De detaillering van de soundtrack is redelijk, kleine details zijn minder goed te onderscheiden. Het laag is bij de songs zeer nadrukkelijk aanwezig en overheerst soms iets teveel. Desalniettemin is de soundtrack, zeker waar het de livesongs aangaat, puur genieten.

Extra's

De menu’s zijn eenvoudige breedbeeldplaatjes zonder achtergrondgeluid. Het onderdeel extra’s is de grote teleurstelling van deze uitgave. Want die zijn er namelijk niet, met uitzondering van één tekstscherm met de cast & crew gegevens, die Warner trouwens niet op de cover vermeld. Maar wat een gemiste kans. Want het moge duidelijk zijn dat van een ster als Selena het nodige aan beeldmateriaal beschikbaar is. Een film over het korte leven van een popster vraagt ook om aandacht aan de popster zelf. Evenals het muziekgenre Tejano, waar best meer over te vertellen is. Maar helaas, niets van dat alles.

Conclusie

Selena vertelt het dramatische, waargebeurde levensverhaal van de jonge Latina zangeres die in 1995 op 23 jarige leeftijd op het hoogtepunt van haar roem en creativiteit door een gestoorde fan werd vermoord. De bruisende titelrol wordt op uitstekende wijze vertolkt door Jennifer Lopez. Om de film meer authenticiteit te geven is bij de diverse live uitgevoerde songs gebruik gemaakt van de originele geluidsbanden met de stem van Selena. Een hartverwarmende levenslustige film vol heerlijke songs en hartstocht.
De DVD uitgave van Warner heeft uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. Helaas ontbreekt elke vorm van extra’s en dat is een groot gemis bij een film die een waargebeurd levensverhaal vertelt.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

zetmoon  |  11-10-2003

Als vader Abraham malversaties ontdekt in de boekhouding van de voorzitster van Selena’s fanclub, leidt dat uiteindelijk tot het noodlottige en fatale einde van...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  18-08-2003

Kan dit niet beter zo? Niet dat ik deze film zo graag wilde zien, maar als ik het einde al weet, heeft het helemaal geen nut... Doordat je 't einde al weet wor...
Lees meer >

Edwin V  |  13-08-2003

Kan dit niet beter zo? Niet dat ik deze film zo graag wilde zien, maar als ik het einde al weet, heeft het helemaal geen nut... Doordat je 't einde al weet wor...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  10-08-2003

Kan dit niet beter zo? Niet dat ik deze film zo graag wilde zien, maar als ik het einde al weet, heeft het helemaal geen nut...Sorry, maar de film verteld een w...
Lees meer >

Timothy  |  10-08-2003

Als vader Abraham malversaties ontdekt in de boekhouding van de voorzitster van Selena’s fanclub, leidt dat uiteindelijk tot het noodlottige en fatale einde van...
Lees meer >

Sander Haarmans  |  10-08-2003

Ik vond het een erg leuke dvd, Jennifer Lopez speelt hier een goede rol (ook mede dankzij natuurlijk zangeres is), het geluid en beeld was van goede kwaliteit. ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:0
3.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 25
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.