Deadline

Recensent:
Nathan Strik
12-08-2003

Totaalbeoordeling:

5.6
DVD

Deadline (DVD)
Samenvatting

Bij het grote chemieconcern Beta Chemicals heeft een explosie plaatsgevonden. Jenny Visser (Anjali Taneja) en haar cameraploeg zijn ter plaatse. Op zoek naar een primeur dringen ze binnen in het gebouw van Powersoft, vlak naast het rampgebied, om exclusieve beelden te schieten van de ravage. Eenmaal in het pand blijkt echter dat er iets vreemds aan de hand is bij Powersoft. Het gebouw is één grote puinhoop. Tot hun schrik vinden ze een zwaargewonde man (Cas Jansen) die met horten en stoten zijn relaas doet. Al snel blijkt dat er iets vreselijk fout is gegaan bij het naastgelegen Beta Chemicals en Jenny en haar cameraploeg komen in aanraking met de afschuwelijke gevolgen hiervan.
Menig filmliefhebber droomt ervan: zelf een professionele film maken. Een groep van vier Nederlandse filmmakers, bestaande uit Jonathan Kray, Jan Willem Peters, Michel Bonset en Ruben Taneja, heeft deze droom weten te verwezenlijken. Met een budget van om en nabij de 4000 Euro van zelf opgehoest geld én de belangenloze ondersteuning van professionele en semi-professionele mensen uit de Nederlandse filmwereld is dit project uiteindelijk van de grond gekomen.

Commentaar

Deadline is een korte zombie-horrorfilm die verbazingwekkend professioneel aandoet. De productie vond plaats in de zomer van 2002, waar de filmcrew negen nachten lang een kantoorpand onveilig maakte. Inmiddels hebben de beginnende filmmakers, onder hun eigen vlag "Twisted Pictures", een volwaardige DVD van deze film uitgebracht. Deadline is een klassiek zombieverhaal met moderne randjes, enigszins te vergelijken met genregenoot Resident Evil, waar ook een chemische stof voor allerlei problemen zorgde. De zombies zelf, altijd een cruciaal element in dit soort films, zien er zeer goed uit en ook in extreme close-ups blijft de make-up geloofwaardig. Moderne special effects technieken zijn ook niet geschuwd om de film een meerwaarde te geven. Zo zijn de ogen van de zombies frame voor frame bijgekleurd en zijn er allerhande subtiele en minder subtiele digitale effecten gebruikt. De kwaliteit van deze effecten varieert een beetje, maar is over het algemeen heel behoorlijk voor een low-budget productie als deze. Het verhaal is vrij simpel, maar toch wordt niet alles voor je voorgekauwd. Jammer is wel dat er om technische redenen een scène in het begin ontbreekt, waardoor de motivatie van de nieuwsploeg om het Powersoft-gebouw binnen te gaan wat impliciet blijft. Het acteerwerk is prima voor het genre; dus lekker dik aangezet en stereotiepe personages die logischerwijs alles doen behalve hard het gebouw uit rennen, zoals verstandige mensen zouden doen. De montage is ook vlot en de vaart wordt goed in de film gehouden. Hier en daar zijn er wat vreemde cuts, maar de film doet over het algemeen erg professioneel en strak in elkaar gezet aan. Deadline is het levende bewijs dat iedereen die over voldoende enthousiasme en doorzettingsvermogen beschikt een kwalitatief goede film kan maken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 23 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans
Uitgever: Twisted Pictures
EAN: -

Extra's

  • Trailer
  • Photo Gallery
  • Bloopers
  • Special Effects
  • Audiocommentaar cast
  • Making of featurette
  • Audiocommentaar Crew
  • Info Track
  • Korte Film: 'Klem'

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Deadline is geheel geschoten met professionele DV-camera´s, waarbij later door matting een 1.85:1 frame is verkregen van het full-frame beeld. Hierdoor staat de film in letterboxformaat op de DVD. Het was mooier geweest als er ook daadwerkelijk in de anamorfe stand was gefilmd, dat had toch weer wat extra beeldlijntjes resolutie opgeleverd, maar de kwaliteit van het aangeboden beeld is desondanks goed te noemen. Het beeld doet over het algemeen stabiel en rustig aan en is voldoende scherp. In enkele scènes is wat lichte beeldruis aanwezig, wat vooral in de donkere scènes wat meer opvalt. In veel scènes is er helaas aan het zwartniveau gesleuteld, aangezien er nergens echt diep zwart te zien is. Dit brengt ook wat low-level noise als bijkomend probleem aan het licht. Compressieproblemen beperken zich gelukkig, met slechts wat lichte macro-blocking in één scène waarin een ruisend camerabeeld te zien is. Het kleurenpalet is sfeervol ingetogen, met enkele gele accenten, vooral in de kantoorflashbacks en de liftscène. Hier en daar duikt een klein beetje aliasing op, maar dat mag eigenlijk geen naam hebben. De ondertiteling (die je waarschijnlijk niet nodig zult hebben omdat de film Nederlands gesproken is), is er in twee smaken: één versie in de zwarte balken voor mensen met een 4:3 TV en een tweede versie in het frame voor breedbeeldbezitters die graag willen zoomen. Daarnaast is de ondertiteling keurig netjes uit te schakelen. De verdeling in 9 chapters is prima voor een film van 23 minuten. Over het algemeen een prima beeldkwaliteit.

Geluidskwaliteit

De Nederlandstalige soundtrack is aanwezig in twee smaken: Dolby Digital 5.1 (384 kbit/s) en Dolby Digital 2.0 Surround (384 kbit/s). Het geluid klinkt erg goed, vooral de 5.1 mix, waar wij ons op hebben geconcentreerd. De surroundkanalen worden goed benut voor een sfeervolle ambiance met allerlei duistere geluiden. Ook de ruimtelijke plaatsing is erg goed, wat onder andere blijkt in de scène waarin de cameraploeg het overhoopgehaalde kantoor binnenwandelt. De muziek, die perfect past bij deze film maakt ook veel gebruik van de surroundkanalen voor de nodige ruimtelijkheid. De track kent een goede dynamiek en ook van het LFE-kanaal wordt vaak gebruik gemaakt wat een prima ondersteuning betekent in het laag. De dialogen hebben helaas soms een wat digitaal en schel 'randje', maar gelukkig is dit niet van een storend niveau. De track roept veel sfeer op en regelmatig zal de nietsvermoedende kijker dan ook uit zijn stoel springen van schrik. Een prima mix die erg professioneel klinkt en de film een extra stoot adrenaline meegeeft.

Extra's

Vanuit de geanimeerde menu´s kun je de belangrijkste instellingen doen en ook is er flink wat bonusmateriaal voorhanden. Voor de Easter Egg-liefhebbers onder ons, is er ook wat verborgen materiaal op de schijf te vinden. Zie hiervoor het Easter Egg overzicht op de site.

Trailer
Het spits wordt afgebeten door de inmiddels bijna verplichte trailer.

Making Of Featurette (11:30)
Een kijkje achter de schermen bij het maken van Deadline, het is jammer dat er niet wat interviews met de cast en crew tussendoor zijn gemonteerd. Toch is vooral het aanbrengen van de zombie make-up erg interessant om te zien.

Special Effects
Hier zien we van drie special effects shots (Computer Monitor, Nightguard Split en Chemical Plant Shot) hoe de special effects zijn opgebouwd. Vooral de eerste was een verrassing, aangezien tijdens de film absoluut niet te merken is dat het een effect betreft. Bij de laatste is vooral interessant om te zien hoe enorm de scène is veranderd van het eerste concept tot de eindversie.

Audiocommentaar Cast
In dit 'visuele' audiocommentaar zien we de acteurs Cas Jansen, Anjali Taneja en Wende Snijders rechts in beeld, terwijl we links het beeld van de film zien. Dit moet toch wel één van de meest onzinnige commentaartracks zijn die we ooit hebben gehoord. Er wordt bijna geen inhoudelijke informatie gegeven en de cast (lees: vooral Cas Jansen) praat bijna alleen maar over onbenullige zaken, als ze überhaupt te verstaan zijn, want dit audiocommentaar is niet bepaald in een akoestisch dode ruimte opgenomen. Beide commentaartracks zijn trouwens om onduidelijke redenen in Dolby Digital 5.0 op de schijf gezet.

Audiocommentaar Crew
Gelukkig maakt de tweede commentaartrack veel goed. Hier horen we regisseur Jonathan Kray, schrijvers Michel Bonset en Ruben Taneja en de editor Jan Willem Peters. De heren geven een schat aan informatie over de productie van de film. De vele anecdotes en de humor maken deze track prettig om naar te luisteren en dit spoelt de nare smaak van de eerste track al snel weg.

Info Track
Na het selecteren van deze optie krijg je tijdens de film onder in beeld allerlei leuke wetenswaardigheden te zien over de acteurs en de film.

Photo Gallery
Hier vind je een enorme hoeveelheid setfoto´s met grappige onderschriften. De foto´s zitten in een slideshow, maar zijn ook handmatig te skippen.

Bloopers (2:58)
Een verzameling met dingen die fout gingen op de set.

Korte Film: "Klem" (8:49)
Als afsluiter is er een korte film, geproduceerd door Cas Jansen, te zien. De film heet Klem en is een ietwat flauwe film. Desgewenst met audiocommentaar van Cas Jansen en Willem Emo, die de hoofdrol in de korte film speelt.

Conclusie

Deadline is een strak in elkaar gezette zombiefilm die smaakt naar meer (no pun intended). De film doet zeer professioneel aan en er is duidelijk met liefde aan gewerkt. De beeldkwaliteit is goed, maar kent toch enkele minpunten. Het is vooral jammer dat de film niet in de anamorfe stand is gefilmd en dat het zwartniveau wat te wensen over laat. De geluidsmix doet zeer professioneel aan en ondersteunt de film op prachtige wijze. De enige echte klacht is het soms wat scherpe (blikkerige) randje aan de dialogen. De extra´s zijn overwegend informatief, met uitzondering van de enorm vervelende eerste commentaartrack. Een strakke zombiefilm van eigen bodem die een nette DVD-release heeft gekregen, aanrader!

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Twisted Pictures.

Lees meer

Laatste reacties

panzervos  |  27-10-2005

Ik heb deze dvd een jaar geleden aangeschaft omdat ik dit soort initiatieven graag steun (en omdat ik horrorliefhebber ben). Je kunt zien dat deze film met veel...
Lees meer >

cubik  |  03-03-2005

ze zijn uitverkocht bij frs, stuur even een mailtje naar info@twistedpictures.nl als je de dvd wilt bestellen.
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  03-03-2005

Ik wil deze film zien en hebben!! :( Waar is ie verkrijgbaar? Ik heb 'm namelijk nog nooit ergens bij de FRS of MM zien liggen.
Lees meer >

Jurgen V  |  30-04-2004

Erg geslaagd filmpje waar wat mij betreft een vervolg op mag komen.
Lees meer >

Kasper P.  |  09-09-2003

Inmiddels ook gekocht, leuke film om eens te kijken 8)
Lees meer >

cubik  |  05-09-2003

Dvd is inmiddels weer leverbaar bij blauwduimpje!
Lees meer >

Sander Haarmans  |  26-08-2003

Ik heb hem ook bekeken, leuk om een keer gezien te hebben. Als iemand nog wat leuks te ruil heeft tegen deze film hoor ik het graag.
Lees meer >

Coolish  |  26-08-2003

ThnX! :D Heb m net besteld bij ceedeeveedee.com. Was wel een eurotje duurder met verzendkosten, maar ik heb m deze week nog waarschijnlijk!!!
Lees meer >

bmateijsen  |  26-08-2003

Kijk even bij www.ceedeeveedee.com, zij verkopen ze ook.. en anders silverscreen in Amsterdam.. Of even meedoen aan de hierboven genoemde prijsvraag.. Groet...
Lees meer >

Coolish  |  26-08-2003

Heb deze DVD dus anderhalve week terug besteld bij het blauwe duimpje. Vandaag bleek dat 'ie niet meer leverbaar was. :cry: Weet iemand toevallig waar ik 'm...
Lees meer >

marnix  |  17-08-2003

misschien is het een idee om zaken in hun perspectief te bekijken??? Zeg maar rekening houdend met de omstandigheden etc. en niet appels met peren te gaan ver...
Lees meer >

zerrax  |  17-08-2003

misschien is het een idee om zaken in hun perspectief te bekijken??? Zeg maar rekening houdend met de omstandigheden etc. en niet appels met peren te gaan ver...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  16-08-2003

Het is maar 23 minuten en geen anamorphic en het is maar opgenomen met een dv camera.. Maar ik zal zeker uitkijken naar de volgende hele film..Dit is een hele f...
Lees meer >

Godbluff  |  16-08-2003

Ik reageer op wat ik gezien heb en wat jullie erover geschreven hebben. Niet meer, niet minder. Van hun kant bekeken hebben ze er een redelijke dvd van gemaakt ...
Lees meer >

marnix  |  16-08-2003

Nou nou! Ik begin toch aan jullie verstandelijke vermogens te twijfelen. Zelden zo'n slecht geacteerde film te zien. Een korte film waarvan alleen de laatste 5 ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Drugs Geweld Grof Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
3.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 68
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.