Prodigal Son, The

Recensent:
Marcel den Haan
25-08-2003

Totaalbeoordeling:

5.1
DVD

Prodigal Son, The (DVD)
Samenvatting

Leung Chang (Yuen Biao) is de sterkste man van het dorp en is nog nooit door iemand verslagen met Kung Fu, althans dat denkt hij. Wat hij niet weet is dat zijn vader achter zijn rug om via een hulpje zijn tegenstanders betaalt om te verliezen, dit alles om zijn zoon te beschermen.
Leung komt er tijdens een gevecht met Lee Yee Tai, een acteur van een operagroep, achter dat hij eigenlijk helemaal niet zo goed is en smeekt Lee hem aan te nemen als leerling. Deze wil hem echter niks leren en Leung word lid van de operagroep om zo te laten zien dat hij serieus is. Als Lee last krijgt van astmaaanvallen en de operagroep slachtoffer wordt van kwaadwillenden moet Leung alle zeilen bijzetten om zijn eigen lijf en dat van zijn collega's te redden om zo de strijd aan te kunnen gaan met de kwaadaardige personen.

Commentaar

The Prodigal Son word nog altijd gezien als een klassieker op het gebied van de martial arts films. Het is ook een van de laatste "ouderwetse" Kung Fu films waarin alle actie is gefilmd zonder het gebruik van het zogenaamde wirework, een techniek die we terugzien in vele hedendaagse Hollywood films. Waar het in een martial arts film om draait zijn uiteraard de vechtscènes en deze zijn werkelijk om van te smullen. De gevechten zijn goed en duidelijk in beeld gebracht en de acteurs zijn zo goed en snel in wat ze doen dat je bijna zou denken dat het beeld versnelt is, iets wat in veel Hong Kong films gebeurd maar dus niet in deze. De vechtscènes worden regelmatig afgewisseld door de typische humor die we gewend zijn van andere films uit Hong Kong en soms werken deze grappen wat beter dan andere keren. De film heeft een goed verhaal, iets wat nog al eens ontbreekt bij martial arts films en ook de acteerprestaties zijn goed te noemen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 1983
Speelduur: 100 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Cantonees
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Hong Kong Legends
EAN: 8715664045930

Extra's

  • Trailers
  • Interviews
  • Audiocommentaar
  • Tribute to Lam Ching-ying
  • The Art of Wing Chun
  • Other Attractions Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Hong Kong Legends staat bekend om de goede beeldkwaliteit op zijn releases en ook deze DVD stelt niet teleur. De film staat in de verhouding 2:35.1 op de dvd en het beeld is anamorf.
De gehele film is digitaal gerestaureerd en dat is goed te zien. Hoewel het een film is van 20 jaar oud ziet het beeld er erg goed uit. De kleuren zijn op sommige momenten wat flets maar rekening houdend met de leeftijd van de film is dit nog steeds zeer acceptabel. Filmgrain is niet tot nauwelijks aanwezig en ook van andere foutjes zoals compressiefouten en beeldruis is geen sprake. Op sommige momenten in de film laat de beeldscherpte aan de onder-en bovenzijde van het beeld wat te wensen over waardoor het lijkt alsof alleen het midden van het beeld scherpgesteld is, dit is echter niet genoeg om al te veel af te leiden. Al met al een goede beeldkwaliteit.

Geluidskwaliteit

Qua geluidskwaliteit laat deze DVD nog wat te wensen over. Er zijn twee audiosporen aanwezig namelijk een nagesynchroniseerde Engelse track en een track in de origineel gesproken Cantonese taal. Beiden sporen staan op de dvd als Dolby Digital 2.0. De originele taal geniet uiteraard de vookeur en deze track klinkt ondanks het 2.0 formaat nog heel redelijk. De muziek en effecten klinken redelijk ruimtelijk en de dialogen zijn goed verstaanbaar. Lage tonen tonen zul je hier echter weinig aantreffen. Al met al een redelijke track die net voldoende scoort maar een Dolby Digital 5.1 track had toch wel wenselijk geweest.

Extra's

Hong Kong Legends heeft de gewoonte zijn DVD's steevast Special Edition of zoals in dit geval zelfs Special Collectors Edition te noemen. Helaas valt dit bij deze film een beetje tegen. Op de DVD staan wel een paar interessante extra features maar in mijn ogen niet genoeg om Special Collectors Edition genoemd te worden. Vooral de statische tekstmenu's vallen wat tegen en lezen niet makkelijk weg.

Tribute to Lam Ching-ying
Een eerbetoon aan de inmiddels overleden Lam Ching-ying. Het gaat hier om een aantal in het Engels geschreven tekstpagina's die het leven en de carrière van deze acteur belichten.

The Art of Wing Chun
Ook hier een aantal in het Engels geschreven tekstpagina's die een beschrijving geven van de Kung Fu stijl Wing Chun, de stijl die gebruikt word in de film.

Trailers
Er zijn van deze film twee trailers te vinden op de dvd namelijk de Hong Kong Legends Promo trailer en de originele Theatrical Trailer.

Interviews
- The Heroic Trio: Yuen Biao, Sammo Hung en Frankie Chan praten breeduit over de film en hun carrières bij de filmindustrie. (26min.53sec)
- Life Imitating; An Interview with Guy Lai: Wing Chun meester Sifu Guy Lai was de martial arts deskundige voor de film en hij vertelt over de stijl Wing Chun en het gebruik ervan in de film. Het interview word afgewisseld met Wing Chun demonstraties door Sifu Austin Goh. Als je van martial arts houdt erg interresant.(27min49sec)

Audiocommentaar
Bey Logan heeft inmiddels op meerdere Hong Kong Legends dvd's audiocommentaar geleverd en ook op deze dvd is hij weer van de partij. Het commentaar van Logan is zoals gewoonlijk erg informatief en hij vertelt vele dingen over de film, de acteurs, het waargebeurde verhaal en de achtergronden van de Chinese samenleving ten tijde van de film.

Other Attractions
Zoals gebruikelijk staan er op deze dvd ook weer wat trailers en informatie over andere Hong Kong Legends uitgaves. De films die hier behandeld worden zijn:

- Ninja in the Dragon's Den
- The Avenging Fist
- Tai Chi Boxer
- Zu Warriors from the Magic Mountain
- The Scorpion King
- Iron Fisted Monk

Conclusie

Ben je een fan van Hong Kong cinema en van martial arts films in het bijzonder dan is deze film verplichte kost. De vechtscènes worden beschouwd als klassiekers binnen het genre en ook het verhaal en de humor zijn zeer de moeite waard. Ben je niet zo thuis in dit genre maar wil je er graag mee kennis maken dan is dit zeker een goede introductie en ook voor fans van Jackie Chan is deze film zeker aan te raden. Hong Kong Legends heeft weer een uitstekende release erbij. De DVD heeft een goede beeldkwaliteit en het geluid scoort net een voldoende al was hier meer van te maken.

Laatste reacties

Daniel1974  |  11-07-2004

Gooit op IMDB nogal hoge ogen. En was de eerste keer niet echt onder de indruk. Toen ik em afgelopen week weer bekeek, dit keer met het Audiocommentaar dacht ik...
Lees meer >

Gabriel B.  |  04-09-2003

Waarschijnlijk de beste Jet Li. (maar dat is natuurlijk geen referentie. ;) ) Ik heb Jet Li niet gezien in deze film. :oops: Ouchies... vreselijke flater...
Lees meer >

Surya  |  28-08-2003

Misschien juist daarom? :D
Lees meer >

Marcel den Haan  |  28-08-2003

Waarschijnlijk de beste Jet Li. (maar dat is natuurlijk geen referentie. ;) ) Ik heb Jet Li niet gezien in deze film.
Lees meer >

Gabriel B.  |  27-08-2003

Waarschijnlijk de beste Jet Li. (maar dat is natuurlijk geen referentie. ;) )
Lees meer >

Eric van Ballegoie  |  27-08-2003

Al met al een redelijke track die net voldoende scoort maar een Dolby Digital 5.1 track had toch wel wenselijk geweest. Als de soundtrack een voldoende scoor...
Lees meer >

Zaltman  |  25-08-2003

Het is inderdaad een leuke kung fu film met geweldige vechtscenes en typische chinese slapstick die je wel vaker tegenkomt in kung fu films. En Hij is nu best g...
Lees meer >

Surya  |  25-08-2003

Ik hou wel van het genre, maar ik vind een sterk verhaal ook belangrijk. Misschien probeer ik deze toch maar eens.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:5
Extra's:7
3.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 27
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.