Deuces Wild

Recensent:
Koen Koene
20-09-2003

Totaalbeoordeling:

4.8
DVD

Deuces Wild (DVD)
Samenvatting

Zomer 1958. Twee broers, Leon (Stephen Dorff) en Bobby (Brad Renfro) zijn leden van een straatbende in Brooklyn, die bekend staat als The Deuces. Hun broer is een aantal jaren eerder overleden aan een overdosis drugs. De dealer die verantwoordelijk was voor zijn dood, Marco Vendetti, belandde direct in de bak. Maar in de zomer van ’58 komt Vendetti weer op vrije voeten, en zweert hij wraak. Daarnaast is hij van plan om samen met een andere bende, The Vipers, een nieuw drugsnetwerk op te zetten. Leon en de zijnen zijn echter vastberaden om drugs buiten hun wijk te houden, ook al betekent dit dat ze dat met de dood moeten bekopen...

Commentaar

Na enkele jaren op de plank te hebben gelegen verscheen in 2002 eindelijk Deuces Wild in de Amerikaanse bioscopen, een film rond de straatbendes in het Brooklyn van de jaren \'50. Ondanks een aansprekende cast liet het bioscooppubliek de film links liggen, en ging men liever naar het gelijktijdig verschenen Spiderman. Een begrijpelijke keus. Ook de critici waren niet bepaald onder de indruk van Deuces Wild. Deels terecht, want de film heeft nogal wat tekortkomingen. Maar laten we met het positieve beginnen. Ten eerste weet men, mede door de aankleding van sets en personages, op goede wijze het typische vijftiger jaren sfeertje neer te zetten. Het acteerwerk geeft eveneens weinig reden tot klagen, al wordt niet ieder lid van de talentvolle jonge cast ten volste benut. Dit laatste is deels te wijten aan het feit dat de personages niet erg goed uitgewerkt worden. Maar het voornaamste probleem van Deuces Wild zit hem in de voorspelbaarheid van het verhaal en de clichés waarmee dit gebracht wordt. Het gegeven dat twee bendes, in dit geval de Deuces en de Vipers, met elkaar strijden om de heerschappij van de straten is al niet het meest originele uitgangspunt ooit, maar als dan ook nog - volgens de beste West Side Story-traditie - een van de Deuces verliefd wordt op het zusje van een van de Vipers, voelt het allemaal wel heel erg bekend aan. Alles loopt dan ook precies als je zou verwachten, wellicht afgezien van het einde. Weinig verrassingen dus. Niet dat Deuces Wild een film is die je vroegtijdig af wil zetten, want er zijn slechtere manieren te bedenken om 93 minuten door te brengen, maar het zal tevens geen kijkervaring zijn die je erg lang bij zal blijven.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Misdaad
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 93 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: -

Extra's

  • Trailers
  • Cast & Crew

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Deuces Wild staat anamorf op DVD, met een beeldverhouding van 1.78:1. Het beeld is redelijk scherp, en heeft over het algemeen voldoende detaillering. Al valt op dat het schaduwdetail soms wat te wensen overlaat. Ook de edge enhancement die in enkele scènes nadrukkelijk aanwezig is telt als een minpunt. Maar afgezien daarvan valt er eigenlijk weinig te klagen, en kunnen we spreken van een nette transfer.

Geluidskwaliteit

Het eerste van de twee geluidssporen op het schijfje is een Dolby Digital 5.1-track (448kbit/s). Deze heeft een mooi hoog, strak laag en is qua klank dus in orde, maar wat meer surroundgebruik zou niet misstaan hebben. De achterluidsprekers worden namelijk slechts zeer subtiel gebruikt. Voornamelijk voor omgevingsgeluiden, maar zo nu en dan is ook de muziek (van Stewart Copeland) van achter te horen. Meestal echter blijft de soundtrack, net als het overige geluid, beperkt tot de voorkanalen. De eveneens aanwezige Dolby Digital 2.0 surroundtrack (224kbit/s) maakt wat actiever gebruik van de surrounds, maar mist daar de frequentiespreiding van zijn 5.1-broertje. Bovendien klinkt de 2.0-track hoger dan het 5.1-spoor, wat sterk doet vermoeden dat men bij het 2.0-geluid geen pitch-correctie (nodig in verband met PAL-speedup) heeft toegepast. Het 5.1-spoor verdient dus de voorkeur. En al klinkt dit spoor zeker niet slecht, een audiofiel spektakel is het duidelijk niet.

Extra's

Vergeleken met de R1 DVD stelt de Nederlandse R2-uitgave op het gebied van extra\'s teleur. Toegegeven, de Amerikaanse DVD-release is eveneens geen topper qua extra\'s, maar bevat tenminste nog een interessant audiocommentaar. Wij moeten het doen met een verzameling trailers (van Hardmen, Old men in New Cars, Kiss Kiss Bang Bang en uiteraard die van Deuces Wild zelf) en filmografieën van cast en crew.

Conclusie

De DVD van Deuces Wild, een film over twee rivaliserende straatbendes in de jaren \'50, heeft een nette beeldkwaliteit, redelijk geluid, maar geen bijzondere extra\'s. Deuces Wild kent een respectabele bezetting, maar met een beter script had men ongetwijfeld meer kunnen doen met de talentvolle jonge cast. Want in dit geval zou zelfs Oscar-waardig acteerwerk de film niet kunnen redden van zijn slecht uitgewerkte personages en clichématige opzet. Nieuwsgierig ingestelde fans van het genre zouden dit doorsnee misdaadfilmpje eens kunnen huren, al zullen ook zij tot de conclusie komen dat ze het allemaal al eens vaker (en beter) hebben gezien.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door A-Film Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Dennis Kuijper  |  12-08-2006

Een film over gangs zoals o.a. The Insiders maar dan een stuk minder. Als je van dit genre houdt heb je het allemaal al is gezien maar neem je dan voor lief a...
Lees meer >

Philippe  |  21-09-2003

Redelijke film maar zeker geen hoogvlieger.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Drugs Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
3.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 22
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.