Bartok de Geweldige / Bartok the Magnificent

Recensent:
Alexander de Mol
29-09-2003

Totaalbeoordeling:

4.7
DVD

Bartok de Geweldige / Bartok the Magnificent (DVD)
Samenvatting

Wanneer de jonge prins Ivan wordt ontvoerd, is er een echte held nodig om hem te redden uit de handen van de boze heks Baba Yaga (Andrea Martin). Het is aan Bartok (Hank Azaria), om met de hulp van zijn overijverige maatje Zozi (Kelsey Grammar), de moed te vinden om de prins te redden, voordat de Koninklijke Regentes Ludmilla (Catherine O’Hara) de macht in het Romanoff-rijk overneemt.

Commentaar

De albino vleermuis Bartok heeft na zijn rol in Anastasia een eigen (spin-off) film gekregen met Bartok de Geweldige. Deze zogenaamde ‘direct to video’ animatiefilm is, ondanks dat het verhaal redelijk doorsnee is, best te pruimen en zal de kleintjes vast niet vervelen. Het pseudo heldhaftige gedrag van het vliegende albino zoogdiertje werkte in een aantal gevallen zeker op de lachspieren. De licht krakerige stem van Hank Azaria past perfect bij het figuurtje Bartok, hetzelfde kan worden gezegd van de stem van Zozi die door Kelsey Grammar voor rekening wordt genomen.
Bartok de Geweldige is geen klassieker en is niet anders dan een spin-off van een redelijk succesvolle animatiefilm, waarin de hoofdrol is weggelegd voor een bijfiguurtje. Een concept dat veelal tot in den treure is beproefd. In dat licht beschouwd is het bekijken van Bartok zeker geen verspilling van het uur dat de animatiefilm duurt.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie, Jeugd
Regio: 2
Jaar: 1999
Speelduur: 65 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
  • Dolby Digital 2.0 - Zweeds
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626013624

Extra's

  • Bioscooptrailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De ‘direct-to-video’ release Bartok de Geweldige staat met het voor video gebruikelijke (full frame) 1.33:1 verhouding op de DVD. De scherpte en de totale kwaliteit is in dat opzicht wel minder dan de oogstrelende anamorfe plaatjes van Anastasia. Desalniettemin overheerst een positieve indruk ten aanzien van hetgeen er op het beeld wordt getoverd. De kleuren zijn behoorlijk sprankelend en hebben geen hinder van doorlopen (‘colour bleeding’). Van hinderlijke ‘edge enhancement’ is gelukkig geen sprake, er is bij enkele achtergronden wel sprake van lichte ‘posterization’. Compressiefouten zijn tot een minimum beperkt.
Ondertitels zijn, op het feit dat deze tijdens de liedjes ontbreekt, goed verzorgd. Voor de gemiddelde huis-, tuin- en keukenweergave is deze DVD prima toegerust.

Geluidskwaliteit

De DVD bevat een hele collectie aan talen, waaronder uiteraard de originele taal (Engels) en een Nederlandstalige nasynchronisatie. Alle aanwezige tracks zijn uitgevoerd in de vorm van een Dolby Digital 2.0 Surround track met een bitrate van 192 kbit/s. Bij het beluisteren van deze, voor ons meeste interessante, geluidssporen geeft het inschakelen van de prologic decoder een zeer behoorlijk geluidsbeeld weer. De voorkanalen zetten een mooi geluid neer met een prima stereospreiding. Dialogen zijn, waar van toepassing, netjes geconcentreerd in het centerkanaal. De achterkanalen ondersteunen op een nette wijze het geheel door middel van actieve ondersteuning van de ambiance en de muziek. De Nederlandstalige variant klinkt zelfs nog iets warmer dan de Engelstalige equivalent.
Het geluid maakt, met de beperkingen van de aanwezige geluidssporen in het achterhoofd, een alleszins behoorlijke indruk. Uiteraard ontkomen we niet aan de indruk dat een Dolby Digital 5.1 track de typische cartoongeluiden vele malen beter tot zijn recht laten doen komen.

Extra's

Zoals het de gemiddelde Big Deal uitgave betaamt is deze schijf ook niet voorzien van noemenswaardige extra’s. Verder dan een bioscooptrailer (2:16 min) van Bartok de Geweldige komen we helaas niet.

Conclusie

Bartok de Geweldige (Bartok the Magnificent) is een luchtige en vermakelijke tekenfilm met in de hoofdrol de geflipte albino vleermuis Bartok, die we reeds kennen uit het mooie Anastasia. Net als voor laatstgenoemde lag ook voor Bartok de regie in handen van ex-Disney werknemers Don Bluth en Gary Goldman.
Het beeld maakt een bevredigende indruk en heeft weinig negatieve aspecten in zich. Het geluid is adequaat maar had zonder twijfel meer indruk kunnen maken als een Dolby Digital 5.1 track van de partij zou zijn geweest. De film kent namelijk behoorlijk wat fragmenten die de luisterervaring met een dynamische meerkanaalstrack zou veraangenamen. Voor extra’s behoeft de schijf niet begeerd te worden. Deze zijn immers, op een enkele trailer na, afwezig.
Liefhebbers van tekenfilms van Don Bluth en Gary Goldman, en dat hoeven niet persé de allerkleinsten te zijn, zullen zich best vermaken met Bartok de Geweldige. Al ligt deze één uur durende spin-off wel ruim achter op kwaliteit van Anastasia.

Laatste reacties

Berry vd Pluijm  |  01-10-2003

Een direct-to-video release met een bioscooptrailer :) In ieder geval heb ik Anastasia nog niet gezien, dus ken ik heel de hoofdfiguur van deze film niet :) ...
Lees meer >

Gabriel B.  |  30-09-2003

Leuke bende (stem)acteurs. Maar zoals eerder gepost : afprijsbakmateriaal... hele lage bak ook.
Lees meer >

Werner  |  30-09-2003

Hank Azaria... Kelsey Grammar... ik krijg hier een déjà-vu! Misschien toch maar eens meenemen zodra die in de afprijsbakken belandt...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:6
Extra's:1
3.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 16
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.