Evil Dead, The

Recensent:
Paul Ranft
03-10-2003

Totaalbeoordeling:

8.4
DVD

Evil Dead, The (DVD)
Samenvatting

Ash (Bruce Campbell) trekt samen met vier vrienden er op uit om in een afgelegen oude boshut van een lang weekend te genieten. In de kelder van de hut vinden Ash en Scottt (Hal Delrich) een bandrecorder en een vreemd boek waarvan de kaft uit mensenvlees bestaat en waarvan de tekst is geschreven met mensenbloed. In \"Naturam Demonto\" oftewel het \"Boek der Doden\" staan passages die duiden op kwaad, dood en verderf en spreuken waarmee de demonen weer tot leven kunnen worden gewekt. Ondanks de waarschuwing van de professor, die op de band van de taperecorder vertelt dat als bepaalde fragmenten uit het boek gereciteerd worden, de Kandarische demonen gewekt worden, speelt Scotty een stukje van de spreuken af. Het gevolg is dat de demonen uit het bos herrijzen en dat de vakantie vierende jongelui één voor één op afschuwelijke wijze ten prooi vallen aan het ontwaakte Kwaad en veranderen in een stel zombies met slechte adem. Slechts Ash blijft over om het tegen het boosaardige Kwaad en zijn voormalige vrienden op te nemen...

Commentaar

The Evil Dead is een cult hit en daarmee verplichte kost voor de fans van het genre. Maar ook als je eens echt wilt griezelen en gruwelen en geen vrees hebt voor een aantal liters nepbloed dan zit je gegoten met deze door Sam Raimi (Spider-Man, 2002) geregisseerde horrorprent. De film die in 1981 voor het eerst werd vertoond had voor een low budget movie behoorlijk veel bekijks en was gezien de lage productiekosten erg succesvol. Echter, het grootste succes kwam uit de verhuur en verkoop van de gelijktijdig gereleasde video. De mensen konden in alle \"rust\" en zonder schaamte in de privé-sfeer naar de gruwel, gore en markante speciale effecten kijken. De film is in vele gesneden versies op de markt gebracht, maar er is ook een uncut versie. Voor zover ik heb kunnen nagaan is dit ook het geval voor de hier besproken uitvoering.
Na het verschijnen van de kortfilm Within The Woods in 1978 lukte het Sam Raimi om geld te vergaren voor de verfilming van het door hem geschreven \"Book of the Dead\" dat later vanwege commerciële redenen werd omgedoopt tot The Evil Dead. Samen met zijn studiegenoot en vriend Bruce Campbell, spelend in de rol van Ash, werd met een bijzonder laag budget (US$ 150.000) aan de, wat later bleek, zo succesvolle horrorfilm begonnen. De film werd geschoten op 16mm film en de set bestond uit een verlaten hut en de kelder van Raimi\'s garage. Echter, de goedkope materialen en beperkte geldmiddelen zorgden ervoor dat de regisseur al zijn kennis en kunde uit de kast moest halen om de film tot een goed einde te brengen. De combinatie van artistiek camerawerk, de speciale (geluids)effecten, de make-up en de \"over the top\" humor zijn werkelijk fenomenaal voor een film uit die periode en weten nu nog – telkens weer – je de stuipen op het lijf te jagen. Wees dus gewaarschuwd als je deze film nog nooit hebt gezien. Gegarandeerde horror van een meesterlijk niveau waarvan je geen genoeg kunt krijgen, maar die niet is geschikt voor de jeugdige kijker en zeker niet voor mensen met een zwak hart.

The Evil Dead is het eerste deel van de Evil Dead trilogie. In 1987 verscheen Evil Dead 2: Dead by Dawn en in 1993 werd Army of Darkness uitgebracht. Alle films werden geregisseerd door Sam Raimi en ook zien we in deze delen Bruce Campbell terug als Ash.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror
Regio: 2
Jaar: 1981
Speelduur: 82 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777053027

Extra's

  • Trailers
  • TV-Spots (4x)
  • Deleted Scenes (18 min)
  • Discovering Evil Dead (13 min)
  • On Stage Interview (7 min)
  • Make-up test (1 min)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Evil Dead is geschoten op 16mm film. Gezien de matige beeldscherpte en de flinke hoeveelheid filmgrain lijkt het er sterk op dat de transfer afkomstig is van het 35mm \"blown up\" interpositief. De transfer heeft een beeldverhouding van 1.85:1 (anamorf). En hier hebben we direct één van de meest in het oog springende aspecten van de transfer te pakken. Het 16mm origineel is n.l. in full frame 1.37:1 formaat. We missen dus bij deze transfer aan de boven- en onderkant van het frame een gedeelte van het beeld. Er zijn een aantal fragmenten, i.t.t. de 4:3 VHS tape, waarbij het beeld van de DVD opgekropt is en waardoor er soms slechts een half hoofd, of een gedeelte ervan, te zien is. Deze verknipte versie, waar we niets missen van de gruwel en gore, heeft de goedkeuring van Sam Raimi gekregen, maar we verwachten als filmliefhebbers toch het originele beeldformaat, nietwaar?
Een positief neveneffect van het gebrek aan detaillering is dat aliasing niet aanwezig is. Dus geen vervelende trillende beeldlijnen maar daar voor in de plaats zien we wel een flinke hoeveelheid grain. Er is vrijwel geen enkele scène vrij van grain. Ondanks een matig schaduwdetail zijn de vele donkere en nachtscènes redelijk tot goed te volgen. Hoewel ze nog steeds een ietwat gedateerde look bevatten zijn de kleuren mooi opgepoetst. De kleuren in de donkere scènes lijken wat krachtiger dan die in de lichte. Filmartefacten zoals beschadigingen en vuil zijn tot een minimum beperkt gebleven. Storende compressiefouten zijn we niet tegengekomen. De optionele Nederlandse ondertiteling is goed onder in het beeld geplaatst en laat zich goed lezen.
Een goede transfer als we in ogenschouw nemen met wat voor bronmateriaal deze transfer tot stand is gekomen. 7 punten.

Geluidskwaliteit

Het oorspronkelijke geluid van The Evil Dead is in mono en is geremasterd naar een volwaardige meerkanaals track. Er is keuze uit een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) en een half bitrate DTS 5.1 track. Ondanks dat de hoge en lage frequenties wat beperkt worden weergegeven hebben de geluidstechnici puik werk afgeleverd, want nog nooit klonk The Evil Dead zo goed als hiervoor. Niet dat je de mix mag vergelijken met die van hedendaagse (grote) filmproducties, maar het klinkt alles bij elkaar genomen erg goed. De dialoog is goed in het midden geplaatst en klinkt zuiver. De surrounds worden behoorlijk agressief aangestuurd met de score van Joe LoDuca en het omgevingsgeluid waardoor het bos op sommige momenten angstaanjagend tot leven komt. Het gebruik van het subwooferkanaal (LFE) is beperkt maar draagt niettemin substantieel bij aan het totale geluidsbeeld. Tussen de DTS en de Dolby Digital track zijn geen grote verschillen te ontwaren. Zoals zo vaak het geval is geniet de DTS uitvoering een lichte voorkeur t.o.v. de Dolby Digital 5.1 mix.

Extra's

A-film heeft het blijkbaar niet voor elkaar gekregen om van deze The Evil Dead release een Special Edition te maken. In tegenstelling tot de R1 (SE) release die is uitgerust met allerlei toeters en bellen, krijgen we desondanks toch de meest interessantste extra\'s voorgeschoteld die er voorhanden zijn. Helaas ontbreekt de kortfilm Within the Woods als bonus.
De volgende extra\'s zijn op de DVD terug te vinden:

Audio Commentaar met Bruce Campbell
Op charismatische en soms hilarische wijze hoor je Bruce Campbell van alles over de film, de plotgaten en zijn eigen optreden vertellen. Een bijzonder onderhoudend commentaar dat het bijzonder waard is om te beluisteren. Jammer genoeg is het commentaar niet voorzien van Nederlandse ondertiteling.

TV-Spots
Hier kan je een viertal televisie commercials van de film bekijken. Elke commercial duurt 31 seconden en wordt weergegeven in de aspect ratio 4:3 in een 16:9 frame. Alle spots zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Deleted Scenes (18 minuten)
Een verzameling van aan elkaar gemonteerde verwijderde scènes die zeer de moeite van het bekijken waard zijn. Er is geen begeleidend commentaar waarom de scènes niet zijn opgenomen in de uiteindelijke film. De montage duurt ruim 18 minuten en wordt weergegeven in de aspect ratio 4:3 in een 16:9 frame en is voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Discovering Evil Dead (13 minuten)
In deze featurette zie je hoe The Evil Dead in Europa en met name in de UK op video op de markt werd gebracht. Een interessante extra waarin beeldmateriaal uit de film, promomateriaal en interviews met de eigenaars van de video productiemaatschappij (Palace Pictures) wordt ingegaan op de release van de film. Het beeld is in 16:9 en is voorzien van Nederlandse ondertiteling.

On Stage Interview (7 minuten)
Tijdens Halloween 2001 vertoonde Anchor Bay Entertainment een nieuwe uitgave van de film. Na afloop werd de film besproken in een discussiepanel waar producer Robert Tapert en de actrices Betsy Baker (Linda) en Theresa Tilly (Shelly) deel van uitmaakten. Deze special geeft de highlights van de discussie weer en geeft weer wat nadere achtergrondinformatie over de productie van de film. Op de vraag of er een EDIV gaat komen weet Robert Tapert te vertellen dat er wel weer een project op stapel staat met Sam Raimi en Bruce Campbell. Maar of dat een ED film is kon hij nog niet meedelen.

Make-Up Test (1 minuut)
Hier zie je een make-up test van hoe de huid van een hoofd wegteert. Hoewel geflagged als een DD 2.0 track is er geen geen geluid hoorbaar

Filmographies
Een overzicht van de films die Sam Raimi heeft geregisseerd en een overzicht van de films waarin Bruce Campbell heeft geacteerd.

Trailers
Hier kan je de trailer van The Evil Dead bekijken en nog eens drie andere trailers van films die door A-Film zijn uitgebracht. Deze zijn:

  • Slash
  • The Hole
  • Darkness

Conclusie

De die-hard fans van het horror genre hebben The Evil Dead al lang in huis en hebben weer kunnen bibberen en beven tijdens het kijken naar de soms onsmakelijke film. Maar ook de doodnormale liefhebber van horrorfilms kan zich met deze prent uitstekend vermaken en zijn of haar nagels tot aan het bot afbijten. Het beeld en geluid is gezien het bronmateriaal prima voor elkaar en daarnaast worden er een aantal extra\'s meegeleverd die zeer de moeite waard zijn. Een absolute aanrader voor wie eens goed wil griezelen en tegen een beetje bloed kan.

Laatste reacties

Axel de Mol  |  16-03-2009

Heb deze vandeweek ook maar eens gekocht, voor 3 euro kon ik hem niet laten liggen. Vanavond maar eens bekijken.
Lees meer >

Jeroen Trapman  |  12-03-2009

En nogmaals bedankt (y) Ga hem dan nu maar gelijk even bestellen ( gewoon voor €3 ). Zie namelijk verder geen intressante titels in de 5 voor 10 aktie die...
Lees meer >

Jeroen Trapman  |  12-03-2009

Hmm, dan ga ik toch maar eens kijken of ik hem daar kan vinden, bedankt! (y) Als iemand me nog kan vertellen waar hij €2 is zou ik helemaal blij zien :p
Lees meer >

Frank  |  12-03-2009

Bij VanLeest en Bijenkorf is hij in ieder geval € 5,-.
Lees meer >

Jeroen Trapman  |  12-03-2009

Is die nu echt €2? Waar? Heb hem nog steeds niet in mijn collectie, geen idee waarom niet. Vond het een erg vette film, dus voor €2 zal ik hem zeker niet laten ...
Lees meer >

RobinB  |  12-03-2009

Ik vind deel 2 net ietsje beter qua lyrics en humor maar deel 1 had meer een creepy feeling.
Lees meer >

Richard B.  |  12-03-2009

Maarten, je bent afgezet want ik betaalde er slechts 2 euro voor. ;) De beeldkwaliteit van deze release zou beter kunnen, maar voor zo'n super-super-goedkope...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  26-05-2006

Voor 2,50 kon ik deze film niet laten liggen gisteren. Ik ben niet zo'n fan van deze film, maar als horrorfan moet ik deze film leren waarderen, vind ik. Ben oo...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  06-11-2005

Heerlijke film, een waar gore-festijn. Duidelijk afkomstig uit de tijd dat liters bloed, slijm, pus, kots en onfunctioneel bloot nog gewoon mochten op het scher...
Lees meer >

Swanski  |  04-11-2005

OMG :shock: wat een gore film is dit :lol: ik heb echt een paar keer mijn handen voor mijn gezicht gehad, niet dat het een enge film is, maar zeker wel...
Lees meer >

shihuandgi  |  15-02-2005

ik heb de kortfilm"within the woods"(kei fier (6) ). deze is een mooie uitgave van een mooie film.Super! (y)
Lees meer >

TheGodfather  |  24-12-2004

coole film (y), maar bij de versie die m`n broertje heeft vond ik de beeldkwaliteit niet echt top. zal aan mij liggen zeker ;)
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  04-01-2004

Kort geleden gehuurd en eerlijk gezegd vrij tegengevallen. De zombies zijn niet veel meer dan wat schreeuwende lelijkerds (nog erger dan Linda Blair in the Exo...
Lees meer >

Horrorfreak  |  26-10-2003

Een zeer mooie release!
Lees meer >

Peefie  |  20-10-2003

Deel 1 rules :P. Ik ben het helemaal eens met de reactie van Martin de Goeij, maar heb de andere delen ook. The Definitive Evil Dead Collection en The Book of ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
7.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 57
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.