X-Files - Season 7 (CE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
20-10-2003

Totaalbeoordeling:

8.5
DVD

X-Files - Season 7 (CE) (DVD)
Samenvatting

Fox Mulder (David Duchovny) is ‘special agent’ bij de FBI en houdt zich bezig met die niet alledaagse zaken waarbij zich onverklaarbare gebeurtenissen hebben voorgedaan, de zgn. X-Files. Zijn partner Dana Scully (Gillian Anderson) is een analytische wetenschapster, zij heeft een kritische houding met als uitgangspunt dat voor alles een wetenschappelijke, aardse verklaring is.

Na het wat mindere seizoen zes waarin veel werd onthuld over het samenzweringscomplot (een rode draad door alle seizoenen heen) worden in deze nieuwe serie weer ouderwets intrigerende en spannende mysteriën opgelost door special agents Fox Mulder en Dana Scully. De samenzweringstheorie komt in deze serie beduidend minder aan bod. In de verschillende losstaande aflevering staan weer diverse onverklaarbare X-Files klaar om ontrafeld te worden. Halverwege de serie wordt Mulder in de dubbelaflevering Sein und Zeit en Closure geconfronteerd met nieuws over de verdwijning van zijn zuster.
Uiteraard start het seizoen met een anchor (dubbel)aflevering die de brug vormt met de laatste aflevering Biogenesis van seizoen zes. In deze dubbelaflevering The Sixth Extinction onderzoekt Scully haast wanhopig naar de waarheid omtrent een in Afrika gevonden ruimteschip terwijl een bewusteloze Mulder langzaam wegglijdt in een droomwereld.
Omdat in dit seizoen ook de ‘millennium’ overgang naar het jaar 2000 zat, is er uiteraard een aflevering die hieraan aandacht schenkt, toepasselijk genaamd ‘Millennium’. Hierin een optreden van Frank Black (Lance Henrikson) uit de serie Millennium. Zowel David Duchovny als Gillian Anderson hebben de vrijheid gekregen ook zelf afleveringen te schrijven en regisseren. Anderson regisseerde zeer verdienstelijk de aflevering All THings, waarin zij zelf een romantische hoofdrol speelt. Duchovny regisseerde het wat flauw komische Hollywood A.D. Het zevende seizoen eindigt met het ijzersterke Requiem waarin Mulder en Scully een belangrijke ontdekking doen op de plaats waar zij hun eerste zaak oplosten.

Commentaar

Het zevende seizoen betekende haast het einde van de serie. De eisen die Duchovny en Anderson stelden voor hun bijdragen werden steeds hoger. Ook wilde Duchovny de vrijheid nemen om aan andere aspecten van zijn acteercarrière aandacht te kunnen besteden. Een en ander resulteerde ook in het schrijven en regisseren van een aflevering door beiden. Een einde van de serie werd voorzien met de laatste aflevering van dit zevende seizoen waar het op leek of alle mysterie was opgelost. Voor het eerst vormde deze aflevering ook geen brug naar het volgende seizoen. Toch kwam er nog een achtste en een negende seizoen, maar wel met de nodige veranderingen.

Seizoen zeven is evenals de voorgaande seizoenen weer in de bekende mooie digipack set uitgebracht en vormt daarmee een mooie passende uitbreiding op de totale set. De set is wederom voorzien van een chique glanzende omslag en een 24 pagina’s tellend boekje. Dit zevende seizoen bestond uit 22 afleveringen. Met vier aflevering per DVD zijn deze afleveringen verdeeld over vijf DVD’s en de laatste 2 afleveringen op schijf 6. Elke aflevering duurt ongeveer 43 minuten. De extra’s zijn weer rijkelijk aanwezig met het merendeel op de 6e DVD terwijl enkele extra’s ook op de andere schijven staan.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Science fiction, TV
Regio: 2
Jaar: 1999
Speelduur: 865 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626014447

Extra's

  • Deleted scenes met toelichting
  • 44 Promotionele TV spots
  • Documentaire ‘The Truth About Season Seven’
  • 13 special effect clips met toelichting van Paul Rabwin
  • Audiocommentaar bij 5 afleveringen
  • X-Files Profiles

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Sinds het vijfde seizoen is X-Files in breedbeeld opgenomen. Dus ook dit seizoen staat in 1.78:1 anamorf breedbeeld op de DVD. Wederom is de beeldkwaliteit weer prima. Veel beter in ieder geval dan bij de televisie-uitzendingen en ook weer een tikkeltje beter vergeleken bij het voorgaande seizoen. De scherpte van het beeld is gemiddeld genomen weer prima. Detaillering van het beeld is ook prima evenals het contrast en de kleurweergave. Er is soms wel edge enhancement en filmgrain zichtbaar en af en toe wat blokvorming als gevolg van compressiefoutjes.
De optionele ondertiteling is wit, heeft een mooi klein lettertype en is goed geplaatst onder in het beeld. Bekend bij The X-Files is dat de ondertiteling regelmatig naar boven verhuist, als tijd en plaats van handelingen in beeld verschijnen.

Geluidskwaliteit

De serie is in Dolby Surround opgenomen. Op de DVD staat het geluid dan ook in Dolby Digital 2.0 Surround (bitrate 192 kb/s). Het geheel heeft uitstekend ruimtelijk karakter en klinkt prima. Ondanks de beperkingen van DD2.0 Surround, is het frequentiebereik goed en is de detaillering ook goed te noemen. De achterkanalen worden voornamelijk voor het ruimtelijke karakter gebruikt, maar soms ook voor enkele speciale effecten, die redelijk goed gedetailleerd uit de speakers komen. En soms is er ook een uitstekend laag in de soundtrack. Uiteraard doet de prima muziek van Mark Snow hier natuurlijk heel veel. De soundtrack is beluisterd via een DPL-II decoder, wat zeker de kwaliteit ten goede komt, doordat nu alle kanalen full range zijn. De dialogen komen uitstekend verstaanbaar uit het midden en staan in goede balans met de overige geluiden. Een prima soundtrack.

Extra's

De breedbeeldmenu’s zijn met DD2.0 Surround – 192 kb/s achtergrondgeluid. De menu’s zijn deels geanimeerd, deels statische plaatjes. Bij dit seizoen staan de extra’s op disc zes, terwijl sommige van die extra’s ook nog te vinden zijn op de andere vijf schijven. Alle extra’s zijn Nederlands ondertiteld. In ieder geval kun je bij elke aflevering het cast credit overzicht bekijken. En verder is er nog:

Disc 1
Bij de aflevering The Sixth Exctinction II: Amor Fati kun je een deleted scene toevoegen. Bijna naadloos wordt de scène ingevoegd. Vooraf even aangeven dat je de scène wilt toevoegen. De verwijderde scène is ook in breedbeeld, maar omdat het geluid mono van karakter is en het beeld even hapert valt de ingevoegde scène wel direct op.
Een international clip van de aflevering The Sixth Extinction II: Amor Fati is toegevoegd.

Disc 2
Bij de aflevering Orison kun je een deleted scene toe te voegen. Een international clip van de aflevering The Amazing Maleeni is toegevoegd.

Disc 3
Bij twee afleveringen, Signs & Wonders en Closure, kun je een deleted scene toe te voegen. Een international clip van de aflevering Closure is toegevoegd.

Disc 4
Een deleted scene is te zien bij de afleveringen Theef en bij de aflevering En Ami zijn drie toe te voegen. Bij de aflevering First Person Shooter kun je luisteren naar het audiocommentaar van Chris Carter. Een international clip van de aflevering En Ami is toegevoegd.

Disc 5
Bij de aflevering All Things kun je luisteren naar het audiocommentaar van Gillian Anderson. Een international clip van de aflevering Hollywood A.D. is toegevoegd.


Disc 6
Bij de aflevering Requiem kun je twee deleted scenes toevoegen. Bij de aflevering Je Souhaite kun je luisteren naar het audiocommentaar van Vince Gilligan. Een international clip van de aflevering Requiem is toegevoegd.


Alle deze extra’s, met uitzondering van het audiocommentaar, staan ook op de zesde schijf. Op deze schijf zijn nog meer interessante extra’s toegevoegd. Uiteraard vinden we de Documentary: The Truth About Season 7 (19:59 minuten) weer terug. Op bekende wijze wordt weer een informatief kijkje achter de schermen gegeven.
Twee karakters worden nader bekeken in X-Files Profiles, waar je meer informatie krijgt over A.D. Skinner (6:13 minuten) en Samantha Mulder (5:15 minuten). Elk vooraf gegaan door een tekstscherm met toelichting.
Bij Promo Spots vind je weer de indrukwekkende lijst met 44 tv-reclamespotjes. Van elke aflevering is er een 10 en 20 seconden durende tv-spotje.
Dan is er keuze voor de Special Effects with Narration by Paul Rabwin, bestaande uit scènes uit een dertiental verschillende afleveringen, waarbij producer Paul Rabwin toelichting geeft.
En de Deleted Scenes, dezelfde scènes zoals die op de overige discs in de afleveringen zijn toe te voegen, staan hier nog eens bij elkaar. Maar nu kun je optioneel een toelichting van Chris Carter erbij krijgen.

Bij de set uiteraard ook het bekende boekje met een gedetailleerd overzicht van de afleveringen van dit seizoen en een totaal overzicht van de afleveringen van alle seizoenen.

Conclusie

Evenals voorgaande seizoenen is ook het zevende X-Files seizoen wederom in een prachtige doos uitgebracht. Er is weer dezelfde zorg besteed aan de samenstelling van deze set zoals we bij de voorgaande sets al gewend waren. Beeld- en geluidskwaliteit zijn ook nu weer zeer goed en ook nu is de set goed voorzien van diverse extra’s, alles met Nederlandse ondertitels.
Kortom, een aanwinst voor je X-Files collectie.

Laatste reacties

Tarkus  |  16-05-2012

Deze 7de reeks gaat op hetzelfde, goede, elan verder als de vorige reeks. Er is echter één groot minpunt, aflevering 12 ‘X-Cops’ is een van de afsc...
Lees meer >

Jester  |  04-12-2003

Ik ben wél afgehaakt na seizoen 5. Vond dat ik licht gen**id was door de film niet, zoals beloofd, als afsluiter te laten fungeren maar de serie uit te melken.....
Lees meer >

expo  |  21-10-2003

Dit wordt mijn laatste X-Files seizoen. Ik denk dat als je hier na de alfleveringen uit siezoen 8 en 9 koopt die al eerder op DVD zijn uitgebracht, dat dat dan ...
Lees meer >

HansD  |  21-10-2003

Had me ooit voorgenomen om na seizoen 5 te stoppen maar inmiddels staat seizoen 6 al op de plank en ook 7 zal er wel weer komen. Maar dan stop ik ook echt! (gee...
Lees meer >

BASIL  |  21-10-2003

Heb alle seizoenen tot nu toe en kijk echt uit naar seizoen 8. Alleen ben ik benieuwd wanneer die uitkomt op r2. Seizoen 8 komt in maart 2004 uit.
Lees meer >

Werner  |  20-10-2003

Het negende en laatste seizoen vond ik als grote X-Files fan toch wat minder dan voorgaande seizoenen. Dat lag vooral aan de schrijvers want ik vond nieuwkomers...
Lees meer >

Felix  |  20-10-2003

Geweldige serie! Ben nu bij aflevering Sein Und Zeit van seizoen 7. (...) De afleveringen worden naar mijn mening steeds beter hoe meer ik er zie. In tegenst...
Lees meer >

Martijn_R  |  20-10-2003

Geweldige serie! Ben nu bij aflevering Sein Und Zeit van seizoen 7. Vanavond weer paar afleveringen kijken. :) De afleveringen worden naar mijn mening stee...
Lees meer >

Mark de Jong  |  20-10-2003

Nog altijd één van mijn favoriete series (y) Moet alleen nog 3 seizoenen afkijken... ;) Mooie release trouwens (y) :)
Lees meer >

Surya  |  20-10-2003

Mooi. Een vriend van mij verzamelt ze, das lekker goedkoop voor mij :D
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Anamorf Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
9.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 335
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.