Six Feet Under - Serie 1

Recensent:
Koen Koene
16-12-2003

Totaalbeoordeling:

7.4
DVD

Six Feet Under - Serie 1 (DVD)
Samenvatting

Kerstmis 2001. De leden van het gezin Fisher, bestaande uit moeder Ruth (Frances Conroy), vader Nathaniel (Richard Jenkins), dochter Claire (Lauren Ambrose) en zoons Nate (Peter Krause) en Dave (Michael C. Hall), hebben afgesproken om bij elkaar te komen voor een geforceerd kerstetentje. Onderweg naar huis raakt Nathaniel echter betrokken bij een verkeersongeluk en komt hij om het leven. De schok is groot, al is de dood niets vreemds voor de Fishers. Thuis runnen de ze namelijk een uitvaartbedrijf, en nu Nathaniel dood is gaat het bedrijf naar zijn zoons. Deze zullen met vallen en opstaan moeten proberen om als klein familiebedrijf te overleven in de uitvaartbranche. Alsof dit niet genoeg is heeft elk van de gezinsleden ook nog zijn eigen problemen. Zo baalt Nate van het feit dat hij tegen zijn zin wordt opgescheept met het bedrijf, en krijgt hij ook nog eens te maken met de psychotische broer van zijn nieuwe vriendin Brenda (Rachel Griffiths). Dave worstelt met zijn homoseksualiteit, en Claire met de puberteit. En ook huismoeder Ruth blijkt een geheim te hebben. Er zijn roerige tijden op komst voor de Fishers...

Commentaar

De Amerikaanse betaalzender HBO (Home Box Office) gooit hoge ogen als het om exclusieve programmering gaat. Wat te denken van succesvolle, langlopende series als The Sopranos en Sex and the City? Of de bekroonde miniserie Band of Brothers? De laatste hit van HBO is de TV-serie Six Feet Under (in Amerika al weer toe aan het vierde seizoen), bedacht door de met een Oscar geprezen American Beauty-schrijver Alan Ball. Opvallend aan Six Feet Under is dat het lijkt alsof men met opzet tegen zoveel mogelijk heilige huisjes probeert aan te trappen. Zo wordt er zeer vrijelijk omgegaan met zaken als drugsgebruik, seks, homofilie en – hoe kan het ook anders – de dood. Dit alles heeft echter een duidelijke functie binnen het verhaal, het is dus geen kwestie van \"shockeren enkel om te shockeren\". Wat eveneens opvalt is dat de setting, een uitvaartbedrijf, zeer origineel te noemen is, wat een van de redenen is waarom Six Feet Under boven de meeste andere TV-series uitsteekt. Een andere belangrijke reden is de casting (in 2003 beloond met een Emmy). Alle castleden, waarvan de meeste ruime theater-ervaring hebben, passen namelijk perfect in hun respectievelijke rol. Ook de kwaliteit van de scripts mag genoemd worden, want nagenoeg alle verhaallijnen zijn intelligent en goed geschreven, en zitten vol diepzinnige, gevoelige, maar ook scherpe dialogen. Wat dit laatste betreft blijkt dat er binnen de dramatische verwikkelingen van de Fishers wel degelijk plaats is voor (zwarte) humor. Je moet er natuurlijk van houden, maar als liefhebber van pittig cynische komedie zit je gebakken. Het mag duidelijk zijn: Six Feet Under is uitstekende televisie, en een van de betere series van dit moment.

De dertien afleveringen van het eerste seizoen, elk met een duur van ongeveer 55 minuten, zijn onlangs op DVD verschenen in een boxset die vijf schijfjes bevat. De eerste en laatste DVD bevatten twee afleveringen, de overige drie. Hieronder zal deze boxset, die als digipack verpakt is in een mooie, stevige kartonnen doos, verder besproken worden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Komedie/Humor, TV
Regio: 2
Jaar: 2001
Speelduur: 722 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931252492

Extra's

  • Cast & filmmakers
  • behind the scenes (22 min)
  • DVD-ROM content
  • Deleted Scene
  • Audiocommentaar bij twee afleveringen
  • Music tracks
  • Under the Main Titles (16 min)
  • Award and Nominations

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Je treft de afleveringen van Six Feet Under met een verhouding van 1.33:1 op de schijfjes aan, wat tevens de verhouding is waarin ze op TV uitgezonden worden. Positieve aspecten aan de interlaced transfer zijn prima scherpte, zonder overmatig gebruik van edge enhancement, de afwezigheid van vuil en ruis, en de natuurgetrouwe kleurweergave. Perfect is de transfer echter niet, want zaken als aliasing en posterisatie zijn in geruime mate aanwezig. Tevens beweegt het beeld op momenten schokkerig, waarschijnlijk een probleem veroorzaakt door de omzetting van NTSC naar PAL. Over het algemeen is de kwaliteit van de weergave echter meer dan acceptabel voor een TV-serie.

Geluidskwaliteit

Bij veel TV-series houdt men het bij de stap naar DVD bij het oorspronkelijke stereogeluid, eventueel met matrix-surround. En dat levert meestal een meer dan acceptabel resultaat, een remix blijkt vaak niet bijzonder veel toe te voegen. Als men desondanks toch de moeite neemt om een volwaardige 5.1-mix van het geluid te maken, zoals bij Six Feet Under het geval is, dan juichen we dat in principe alleen maar toe. Maar helaas is het geluid er in dit geval niet bepaald op vooruit gegaan. En dan doelen we vooral op de veel te brede weergave van de dialogen: in plaats van beperkt te blijven tot de center komt de spraak op vol volume uit alledrie de voorspeakers. Het behoeft geen toelichting dat dit een zeer onnatuurlijk effect geeft. Een ander minpuntje is de vervorming die incidenteel hoorbaar is. Op de overige gebieden levert het 5.1-spoor (448kbit/s) aanvaardbare prestaties. Zo heeft het geluid een goede detaillering, met gepast (lees: subtiel) gebruik van de achterluidsprekers. Hetzelfde geldt voor het beperkte gebruik van de subwoofer, waarbij zoals verwacht slechts sporadisch diep in het laag gedoken wordt (bijvoorbeeld bij de titelrol aan het begin van de serie). Was met name het dialoog-probleem er niet geweest dan hadden we het spoor hoger kunnen beoordelen, maar nu moeten we het bestraffen met een lichte onvoldoende.

Extra's

De mooi geanimeerde en sfeervolle menu’s van de vijf schijfjes herbergen een redelijk aantal extra’s. Voor de meeste moet je bij de eerste en laatste disc zijn, de overige schijfjes bevatten slechts enkele algemene toevoegingen.

Audiocommentaar (disc 1 en 5)
Bij de eerste en laatste aflevering van het eerste seizoen kun je een interessante gesproken toelichting beluisteren van bedenker/producer Alan Ball, die eveneens verantwoordelijk was voor de scripts en regie van beide afleveringen. Bij de pilot spreekt Ball vooral over personages en casting. Zo geeft hij een schets van het karakter van de hoofdpersonages, en licht hij de castingkeuze toe. In het tweede commentaar, zoals gezegd bij de laatste aflevering van het seizoen, wordt komen eveneens bepaalde karakters aan bod, maar wordt ook gesproken over diverse andere zaken. Zo kom je bijvoorbeeld te weten dat Ball vóór Six Feet Under nog nooit geregisseerd had, en dat de serie voor hem dus min of meer een soort filmschool is.

Deleted Scene (disc 1)
Een enkele scène van 1½ minuut die verwijderd is uit de pilot. Desgewenst kan het fragment van commentaar van Alan Ball worden voorzien.

Under the Main Titles (disc 1)
Een korte featurette (16 min) over het ontwerp van de titelrol aan het begin van Six Feet Under. Het unieke daarbij was dat eerst de muziek werd gecomponeerd, en dat men pas daarna met de beelden aan de slag ging (normaliter gebeurt het andersom). Een voordeel van deze aanpak is dat de beelden naadloos aan kunnen sluiten bij de muziek. Voor het visuele aspect van de titelrol werden muziek en pilot naar vijf effecthuizen gestuurd, met de boodschap: maak er maar wat van. Uiteindelijk kwam het bedrijfje Digital Kitchen als beste uit de bus, met een uitermate sfeervol geheel als eindresultaat.

Behind the Scenes (disc 5)
Een 22 minuten durende compilatie van interviews met de voornaamste cast- en crewleden. Er wordt onder meer gesproken over ieders rol, de kracht van de serie, de favoriete scène van iedereen, de goede sfeer, enzovoort. Uiteraard gecombineerd met flink wat beeldfragmenten uit de serie. Het promotioneel aandoende geheel geeft nauwelijks inzicht in de totstandkoming van de serie, zodat de “Achter de Schermen”-noemer zwaar overdreven is.

Awards en Nominations (disc 5)
Een overzicht van de bakken met prijzen en nominaties die Six Feet Under in de wacht wist te slepen, waaronder diverse Golden Globes en Emmy Awards.

Music tracks (disc 5)
Hier kun je twee korte muziekstukken beluisteren, namelijk de originele openingsmuziek en een remix van hetzelfde stuk, de zogenaamde “Gravebeat Mix”, gemaakt door ene Kid Loco.

Cast & Filmmakers (alle discs)
Redelijk uitgebreide Engelstalige biografieën van veertien leden van cast en crew.

Series Index (alle discs)
Op elke schijf is een tekstueel overzicht van het eerste seizoen te vinden, met per aflevering een korte samenvatting en het nummer van de disc waarop deze te vinden is. van het seizoen

Previously/Next On (alle discs)
Bij de TV-uitzending van Six Feet Under krijgt men voor en na elke aflevering een terug- respectievelijk vooruitblik op de voorgaande en komende aflevering te zien. Deze zijn tevens op de DVD-uitgave aanwezig.

DVD-Rom (alle discs)
Wie de film via de meegeleverde InterActual-player op de PC bekijkt, krijgt als enige aanvullende extra de mogelijkheid om rechtstreeks de officiële website van HBO te bezoeken. Meerwaarde: nul.

Conclusie

Het gelauwerde Six Feet Under is een uitstekende dramaserie van American Beauty-schrijver Alan Ball. De hand van Ball is duidelijk herkenbaar: het Fisher-gezin is even disfunctioneel als dat van Kevin Spacey’s personage in American Beauty. De dertien afleveringen van het eerste seizoen zijn in principe los te bekijken, maar bevatten wel diverse doorlopende verhaallijnen. Achter elkaar bekijken is dan ook aan te raden, iets waar deze DVD-box natuurlijk bij uitstek geschikt voor is. Het enige teleurstellende aan de box is het 5.1-geluid, en dan met name omdat de dialogen veel te breed worden weergegeven. Qua beeld en extra’s valt er gelukkig minder te klagen. Daar komt bij dat eventuele gebreken in de technische uitvoering uiteraard niets afdoen aan de hoge kwaliteit van de serie zelf. En in dat opzicht is deze box zeker een aanrader.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Richard B.  |  09-12-2006

Ik heb inmiddels seizoen 4 bekeken en ik kan er niet over uit hoe geweldig deze serie blijft! Bij veel tv-series zie je na bepaalde tijd een soort verval waarbi...
Lees meer >

Pascal Barroso  |  19-04-2006

Net S1 afgekeken, inderdaad een geweldige serie. Heb na 3 afleveringen vast S2 en S3 gekocht.
Lees meer >

Caledonians  |  19-04-2006

Wat een topserie!! Ik heb net seizoen 2 uit en heb gelijk maar seizoen 3 en 4 besteld. (y) Hehe... zo heb ik het ook maar gedaan! Gelijk de rest in 1x erbij ...
Lees meer >

manasse van de velde  |  19-04-2006

Wat een topserie!! Ik heb net seizoen 2 uit en heb gelijk maar seizoen 3 en 4 besteld. (y)
Lees meer >

Caledonians  |  27-03-2006

Zoals eerder gezegd is dit echt een geweldige serie! Erg mooie afwisseling tussen zwarte humor en drama. (y) Helemaal met Marco eens! Heb vorige week erg g...
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  12-12-2005

Zoals eerder gezegd is dit echt een geweldige serie! Erg mooie afwisseling tussen zwarte humor en drama. (y) Ben al weer erg benieuwd naar de volgende seizoe...
Lees meer >

HiddeV  |  04-11-2005

Vindt niemand het nou jammer dat het beeldformaat 4:3 (fullframe) is? Ik iig wel. Ik ook, maar is deze niet zo opgenomen? Vanaf seizoen 3 is het 16/9. Hmm, ...
Lees meer >

Olivier vd D.  |  04-11-2005

Vindt niemand het nou jammer dat het beeldformaat 4:3 (fullframe) is? Ik iig wel. Ik ook, maar is deze niet zo opgenomen? Vanaf seizoen 3 is het 16/9. Hmm, ...
Lees meer >

HiddeV  |  04-11-2005

Vindt niemand het nou jammer dat het beeldformaat 4:3 (fullframe) is? Ik iig wel. Ik ook, maar is deze niet zo opgenomen? Vanaf seizoen 3 is het 16/9.
Lees meer >

Olivier vd D.  |  04-11-2005

Vindt niemand het nou jammer dat het beeldformaat 4:3 (fullframe) is? Ik iig wel.
Lees meer >

HiddeV  |  11-08-2005

De tagline van Alias is: "Spying. Stealing. Murder. And You Think Your Family Has Issues". Dat laatste deel pas denk ik beter bij deze serie :P Dit is een ge...
Lees meer >

shihuandgi  |  22-06-2005

de band is NOG beter :D leuke serie maar de humor zie ik er niet echt van in,is meer een drama ipv zwarte komedie vind ik! en als je de dood leuk vind kijk o...
Lees meer >

MGdutch  |  24-04-2005

Deze serie moet ik toch echt één dezer dagen 's blind aan gaan schaffen. Ik heb zo het idee dat deze serie me niet teleur gaat stellen :D
Lees meer >

Richard B.  |  22-04-2005

Een dijk van een serie! Ik had er al zo vaak over gehoord maar zag pas een paar weken geleden voor het eerst een aflevering. Dat beviel zo enorm goed dat ik zel...
Lees meer >

Kuin  |  16-06-2004

zag m vandaag liggen bij dvd valley en heb m meteen gekocht! kost een paar duiten maar is t echt dubbel en dwars waard! een prachtige uitgave van 1 van de bes...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Grof Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:5
Extra's:6
5.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 126
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.