Revenge of the Nerds II: Nerds in Paradise

Recensent:
Koen Koene
19-12-2003

Totaalbeoordeling:

3.7
DVD

Revenge of the Nerds II: Nerds in Paradise (DVD)
Samenvatting

Nadat ze mede door het oprichten van de studievereniging “Lambda Lambda Lambda” met succes hebben gedemonstreerd dat je niet per se knap en sterk hoeft te zijn om je mannetje te kunnen staan, vertrekken de Tri-Lambs naar een conferentie in het zonnige Miami. Al gauw blijkt echter dat Lewis (Robert Carradine), Wormser (Andrew Cassese), Poindexter (Timothy Busfield), Lamar (Larry Scott) en Booger (Curtis Armstrong) ook daar niet door iedereen geliefd zijn. De aanwezige leden van de vijandige “Alpha Betas” zetten namelijk alles in het werk om ook deze keer de nerds te misleiden en te treiteren. De buitenbeentjes slaan echter nog één keer terug om het belang van zelfrespect te bewijzen.

Commentaar

Met films als de American Pie-trilogie, Road Trip, Van Wilder en Old School beleefde de highschool/college-comedy recentelijk een flinke opleving. Maar ook in de jaren ’80 kon men er wat van, en verschenen er talloze van deze op puberende tieners gerichte films. Bijvoorbeeld het aardige Revenge of the Nerds (1984), blijkbaar succesvol genoeg om maar liefst drie (!) vervolgen voort te brengen. Het in 1987 verschenen Revenge of the Nerds II: Nerds in Paradise is ongetwijfeld de leukste van de drie, al is het in essentie een weinig verrassende herhalingsoefening. Nerds in Paradise kent een vrijwel identieke cast als deel 1, en al is van enige diepgang in de karakters geen sprake, toch zit ieder van de acteurs zit lekker in zijn rol. Men gaat er vanuit dat de kijker bekend is met de personages, en dus hoeft er geen tijd te worden besteed aan een uitgebreide introductie. Dat betekent dat er meer tijd is voor grappen en grollen rond ieders favoriete buitenbeentjes. En in dat opzicht is Nerds in Paradise best geslaagd, vooral de onbeschofte Booger krijgt menig lacher op zijn hand. Een duidelijk voordeel van het vervolg is dat het stukken minder gedateerd aandoet dan zijn voorganger. Wel valt op dat dit tweede deel wat minder grof is dan het eerste. Dit wordt weerspiegeld in de Amerikaanse PG-13 keuring, vergelijkbaar met een Nederlandse keuring van 12 jaar, terwijl het eerste deel een R-rating, oftewel 16 jaar en ouder, kreeg. (Overigens vindt men bij Kijkwijzer blijkbaar dat het wel meevalt met de grove zaken, want hier krijgen beide films een keuring van 6 jaar. Tja...) Al met al staat Revenge of the Nerds, ondanks dat het verhaal niets bijzonders is en je al op voorhand de afloop kunt voorspellen, garant voor een onderhoudend anderhalf uurtje.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 1987
Speelduur: 85 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626014690

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Met problemen als een zeer matige scherpte en veel edge enhancement was de transfer van het eerste deel niet bepaald spectaculair te noemen. Hoe zit dat bij het vervolg? Nou, qua scherpte zit het wel snor. Niet dat de anamorfe transfer (verhouding 1.85:1) onnoemelijk veel detail bevat, maar voor een film van meer dan vijftien jaar oud is het zeker acceptabel. Tevens zijn zaken als grain en vuil dit maal in mindere mate aanwezig. Wat wel nog steeds een probleem is, is de edge enhancement die het beeld ontsiert. En ook hier weer de karakteristieke hoog geplaatste ondertiteling. Desalniettemin een ruim voldoende beeldkwaliteit.

Geluidskwaliteit

Revenge of the Nerds II is uiteraard geen met effecten overladen actiespektakel, zodat de nadruk van het geluid vooral op dialogen ligt. Daarom is het geen grote ramp dat er geen 5.1-mix op het schijfje staat, want deze zou vermoedelijk weinig toegevoegd hebben aan de aanwezige Dolby Digital 2.0 surroundtrack (192kbit/s). Deze klinkt dan ook naar behoren, met een redelijke dynamiek en spreiding. Via de ProLogic-stand op de versterker wordt het geluidsbeeld netjes opgevuld met muziek en ambiance uit het mono achterkanaal, al zijn er momenten waarop ook flarden dialoog naar achter doorbloeden. Een ander minpuntje is de vervorming die regelmatig hoorbaar is. Maar toch, vergelijken we het geluid met dat van de DVD van het eerste deel uit de Nerds-reeks, dan valt op dat het deze keer allemaal beduidend minder beperkt en \"jaren ’80-achtig\" klinkt.

Extra's

Net als bij de DVD van zijn voorganger ook deze keer weer saai vormgegeven menu’s, waarin iedere vorm van extra’s ontbreekt.

Conclusie

Er zal niemand zijn die met Revenge of the Nerds II: Nerds in Paradise verwacht een stukje verrassend hoogstaande cinema in handen te hebben. En inderdaad, Oscars zijn aan deze film niet besteed. Toch is de tweede Nerds-film een bovengemiddelde jaren ’80 comedy, waar de liefhebbers van zijn voorganger zich vermoedelijk prima mee zullen vermaken. De DVD-uitgave is een kale aangelegenheid, maar het beeld en geluid zijn wel beter dan bij de DVD van het eerste deel. Geen verplichte aanschaf voor in de collectie, maar aardig genoeg om eens te huren.

Laatste reacties

Koen Koene  |  19-12-2003

Lewis (David Carradine) Lijkt me sterk dat deze gespeeld wordt door Kung-Fu en Kill Bill ster David Carradine. Haha, dat lijkt me inderdaad sterk... :D Ik ...
Lees meer >

Timothy  |  19-12-2003

Lewis (David Carradine) Lijkt me sterk dat deze gespeeld wordt door Kung-Fu en Kill Bill ster David Carradine. Moet zijn (volgens imdb): Robert Carradine.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Anamorf Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
1.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 17
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.