Casablanca (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
29-12-2003

Totaalbeoordeling:

7.8
DVD

Casablanca (SE) (DVD)
Samenvatting

Het verhaal speelt zich af tijdens de tweede oorlog in Casablanca, een Frans-Marokkaanse plaats die nog niet door de Duitsers is bezet. Rick Blaine (Humphrey Bogart) is hier de eigenaar van het drukbezochte café Rick’s Cafe Americain. Rick komt in het bezit van twee waardevolle papieren, de zogenaamde ‘Letters of Transit’. Wie zo’n brief heeft, kan rekenen op een veilige reis naar Amerika. De Nazi majoor Strasser (Conrad Veidt) arriveert in Casablanca, op zoek naar de leider van de Tsjechische ondergrondse Victor Laslo (Paul Henreid). Tot grote verrassing van Rick ontmoet hij deze Victor in zijn café in gezelschap van de knappe Ilsa (Ingrid Bergman). Rick is vooral verrast door de aanwezigheid van Ilsa, want hij heeft in Frankrijk met haar een relatie gehad. Toen zij samen Frankrijk zouden ontvluchten, is Ilsa nooit komen opdagen. Ilsa probeert Rick uit te leggen wat er toen gebeurd is. Zal Rick zijn vroegere geliefde helpen met de twee brieven, om zo de Duitsers te kunnen ontvluchten?

Commentaar

De film Casablanca behoeft bij weinigen meer een introductie te hebben. En als je de film nog niet had gezien, de naam van de film zal je zonder meer kennen. Casablanca wordt in het algemeen als één van de grootste Hollywood klassiekers beschouwd. In 1943 was de film genomineerd voor acht Oscars® en ontving uiteindelijk drie Oscars®, voor de beste film, de beste regie en het beste scenario. Dit scenario is gebaseerd op het toneelstuk Everybody comes to Rick’s. Het verhaal gaat dat MGM studio producer Samuel Marx de auteurs Murray Burnett en Joan Alison voor dit nog niet geproduceerde toneelstuk toentertijd 5000 dollar bood om de filmrechten te verkrijgen. Dit aanbod werd door een hoge baas van MGM ongedaan gemaakt. Toen heeft Warner Brothers de rechten voor 20.000 dollar gekocht.
Casablanca is ook bekend om zijn oneliners, waarbij vaak het overbekende “Play it again Sam” wordt genoemd. Dit is echter geen oneliner die uit Casablanca komt, deze oneliner is afkomstig uit A Night in Casablanca (1946) van de Marx Brothers. In Casablanca zegt Ilsa “Play it Sam, play ‘As Time Goes By’”. Dit liedje ‘As Time Goes By’ was al in 1931 geschreven door Herman Hupfeld voor de Broadwayshow “Everybody’s Welcome”. Na de release van Casablanca werd dit liedje een grote hit en stond 21 weken in de hitparade.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 1942
Speelduur: 99 min
Verpakking: Duo DVD Digipack
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 1.0 - Engels
  • Dolby Digital 1.0 - Frans
  • Dolby Digital 1.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Duits, Engels, Frans
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931656818

Extra's

  • Fotogalerij
  • Commentaar door criticus Roger Ebert en filmhistoricus Rudy Behlmer
  • Inleiding door Lauren Bacall
  • You Must Remember Me: A Tribute to Casablanca
  • Bacall On Bogart
  • Recent ontdekte extra scenes en outtakes
  • Cartoon Carrotblanca
  • Pilotaflevering van de tv-bewerking van Casablanca
  • Radioversie van Casablanca
  • Galerij van niet gebruikte muziekfragmenten

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Casablanca is op 35 mm film vastgelegd, waarbij het negatief een beeldverhouding heeft van 1.37:1. Deze beeldverhouding staat bekend als de academy standard. De film staat met een beeldverhouding van 1.33:1 (4x3) full frame op de DVD.
De film, in zwart/wit, is volledig gerestaureerd door Lowry Digital Images. Zij hebben al een indrukwekkende staat van dienst als het over het digital restaureren van films gaat. En terecht, want ook bij deze film, nu 60 jaar oud, is het resultaat indrukwekkend mooi. Het zwart/wit ziet er werkelijk perfect uit. Geen spetter, krasje of ander ongerechtigheden te zien. Het contrast, voor een zwart/wit film nog belangrijker voor het juist weergeven van alle grijstinten, is uitstekend. Scherpte en detaillering van het beeld zijn zo goed als ze zijn kunnen, rekening houdend met het gebruikte materiaal. Kortom, zo mooi als de film nu op deze DVD staat, beter kun je het niet krijgen.
De film is netjes verdeeld in 32 chapterstops. De ondertiteling is wit en staat netjes onder in het beeld, maar heeft wel een iets te groot lettertype.

Geluidskwaliteit

Het oorspronkelijke mono geluid van de film is ook onderhanden genomen en staat in Dolby Digital 1.0 (bitrate 192 kb/s) op de DVD. Dit betekent dat al het geluid alleen maar uit de centerspeaker komt. Het zal geen verrassing zijn dat ook de geluidstrack uitstekend klinkt. Natuurlijk kun je horen dat het een oude geluidstrack is. Met name door de beperkingen in het frequentiebereik waar de hoge tonen wat minder zijn en de lage tonen nauwelijks aanwezig zijn. Maar de geluidstrack is wel volledig ruisvrij, geen spetter of kraakje te horen. En alle dialogen zijn prima te volgen. Met in achtneming van de leeftijd van de film, een prima klinkende soundtrack.

Extra's

De menuschermen zijn filmgerelateerde zwart/wit animaties in het breedbeeld formaat en voorzien van achtergrondgeluid. Alle extra’s zijn in standaard 4x3 formaat met DD2.0 (192 kb/s) geluid en allemaal voorzien van Nederlandstalige ondertiteling. Deze 2-disc Special Edition bevat een grote lijst met uitstekende extra’s. Een overzicht:

Disc 1

Introduction by Lauren Bacall (2 minuten)
Een korte inleiding van Lauren Bacall op de film.

Audiocommentaren
Het eerste audiocommentaar is afkomstig van filmcriticus Roger Ebert. Ebert is één van de meest bekende Amerikaanse filmcritici en weet veel over deze film te vertellen. In zijn commentaar geeft Ebert aan dat hij Citizen Kane de beste film aller tijden vindt, maar Casablanca de meest onderhoudende film aller tijden.
Het tweede audiocommentaar is afkomstig van filmhistoricus Rudy Behlmer. Ook hij weet genoeg over de film te vertellen. Behlmer deed ook bij de recent door Warner uitgegeven klassieker The Adventures of Robin Hood het audiocommentaar.

Other Legendary Titles Available from Warner Home Video
Hier twee trailers van andere Warner klassiekers; Adventures of Robin Hood (1938) en Treasure of Sierra Madre (1948)

Cast & Crew
Een tekstpagina met overzicht van de spelers en andere betrokkenen.

Awards
Twee tekstpagina’s met een overzicht van de ‘prijzenkast’ van deze film.

Theatrical Trailer (2 minuten)
De bioscooptrailer uit 1942.

Re-Release Trailer 1992 (3 minuten)
De trailer van de re-release in 1992.

Disc 2

The Children Remember (7 minuten)
Een korte documentaire waarin de kinderen van de acteurs en andere toenmalige betrokkenen vertellen welke invloed de film op hun leven en dat van hun ouders heeft gehad.

Additional Scenes (2 minuten)
Twee extra scènes zonder geluid maar wel met Engelstalige ondertiteling afkomstig uit het script. In zwart/wit.

Outtakes (5 minuten)
Verwijderde scènes, ook zonder geluid en zonder ondertiteling. Ook in zwart/wit.

Scoring Stage Sessions (16 minuten)
Met keuze uit acht geluids-/muziekfragmenten die voor de film zijn opgenomen maar niet zijn gebruikt. De fragmenten zijn met een Play All optie ook achter elkaar te beluisteren.

Bacall on Bogart (84 minuten)
Een zeer uitgebreide documentaire uit 1988 over de acteur Humphrey ‘Bogey’ Bogart (1899-1957). Lauren Bacall is de gastvrouw in deze documentaire, die in 22 chapterstops is opgedeeld. Zeer de moeite waard!

Must Remember This: A Tribute to Casablanca (37 minuten)
Een prima documentaire die gemaakt is voor de re-release van de film in 1992. Uitgebreide informatie over de realisatie van de film met de nodige interviewfragmenten en filmfragmenten.

Screen Guild Theater Radio Show – 1943
Een geluidstrack, het menu blijft staan, waarin je een radioprogramma hoort dat 26 april 1943 is uitgezonden en waarin de Humphrey Bogart, Ingrid Bergman en Paul Henreid te gast waren.

Television adaptation - 1955 Who Holds Tomorrow (18 minuten)
De pilotaflevering van de televisieserie Casablanca uit 1955 met Charles McGraw. In zwart/wit.

Carrotblanca (8 minuten)
De Looney Tunes versie van Casablanca uit 1995 met Bugs Bunny, Daffy Duck, Tweety, Pepe Le Pew en andere Looney Tunes figuren. Geluid is DD5.1 (384 kb/s).

Production Research (13 minuten)
Een fotogalerij met 94 afbeeldingen, foto’s en andere afbeeldingen gepresenteerd in een breedbeeld kader.

De set heeft dezelfde verpakking als enkele andere Warner klassiekers, een duo digipack met een kartonnen slipcase.

Conclusie

Casablanca is één van de grootste klassiekers uit de Hollywood studio. In de film schitteren acteurs Humphrey Bogart en Ingrid Bergman in een bijzonder liefdesverhaal, dat zich afspeelt ten tijde van de tweede wereldoorlog.
Warner heet Lowry Digital Images in de arm genomen om deze 60 jaar oude zwart/wit film in ere te herstellen. En wederom hebben de mensen van Lowry een prima prestatie verricht. De beeldkwaliteit is uitstekend en ook het geluid klinkt weer prima, al is deze gewoon mono gebleven. Op het gebied van de extra’s heeft Warner zeker zijn best gedaan. Een aantal kwalitatief goede en informatieve extra’s sieren deze release. Voor de echte filmliefhebber is deze mooie uitgave dan ook een absolute must.

Laatste reacties

nachtwaker  |  03-12-2008

Wat is dat toch met die dom punten-racking , nog geen 6 als totaal voor deze klassieker, elke serieuse filmkenner geeft deze klassieker teminste een 8,5 of mee...
Lees meer >

Caledonians  |  29-01-2006

Gisteren gekeken en deze klassieker is inderdaad geweldig! (y)
Lees meer >

Jurgen V  |  20-07-2005

Iemand die toevallig weet waar er ergens nog een digipack versie (misschien online) te koop is? Mijn plaatselijke V&D heb ik al gecheckt en die heeft hem helaas...
Lees meer >

Richard B.  |  19-07-2005

Iemand die toevallig weet waar er ergens nog een digipack versie (misschien online) te koop is? Mijn plaatselijke V&D heb ik al gecheckt en die heeft hem helaas...
Lees meer >

Jurgen V  |  05-06-2005

Iemand die toevallig weet waar er ergens nog een digipack versie (misschien online) te koop is? Mijn plaatselijke V&D heb ik al gecheckt en die heeft hem helaas...
Lees meer >

Marco Dubbeldam  |  17-10-2004

Ik kan het lage cijfer voor deze film ook niet zo goed begrijpen. Het is gewoon een geweldige film die nooit verveeld!!! De cijfers van veel films/dvd's op d...
Lees meer >

MGdutch  |  17-10-2004

Ik kan het lage cijfer voor deze film ook niet zo goed begrijpen. Het is gewoon een geweldige film die nooit verveeld!!!
Lees meer >

Aronofsky  |  07-10-2004

De verdiende 9.00 zal het wel niet zo snel meer worden maar ... 10 is toch echt niet te veel voor dit pareltje zou ik zo denken. Een tien is ie zeker ...
Lees meer >

noodles  |  07-10-2004

De verdiende 9.00 zal het wel niet zo snel meer worden maar ... 10 is toch echt niet te veel voor dit pareltje zou ik zo denken.
Lees meer >

Aronofsky  |  07-10-2004

Behoorlijk door de tijd en voortschrijdende technieken ingehaald, maar goud van oud!!!!! :P :P Als je 'm in de juiste tijd en context weet te plaatsen. En dat ...
Lees meer >

Joost v.d. Ham  |  07-10-2004

De enige echt oude film die ik keer op keer kan bekijken. Een absolute topper! Schandalig dat deze dvd-release met zo'n cijfer wordt beoordeeld..:nono:
Lees meer >

noodles  |  07-10-2004

Behoorlijk door de tijd en voortschrijdende technieken ingehaald, maar goud van oud!!!!! :P :P Als je 'm in de juiste tijd en context weet te plaatsen. En dat ...
Lees meer >

Aronofsky  |  07-10-2004

Behoorlijk door de tijd en voortschrijdende technieken ingehaald, maar goud van oud!!!!! :P :P Als je 'm in de juiste tijd en context weet te plaatsen. En dat ...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  02-08-2004

Behoorlijk door de tijd en voortschrijdende technieken ingehaald, maar goud van oud!!!!! :P :P Als je 'm in de juiste tijd en context weet te plaatsen.
Lees meer >

TheGodfather  |  31-07-2004

Heb deze al n aantal maanden in me collectie staan. 1 van me favo films ooit en dit is dan ook n release die n film als deze verdient! Warner is goed bezig (y)...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:7
Extra's:10
5.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 249
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.