Of Unknown Origin

Recensent:
Koen Koene
29-01-2004

Totaalbeoordeling:

4.5
DVD

Of Unknown Origin (DVD)
Samenvatting

Bankier Bart Hughes (Peter Weller) sleutelt hard aan zijn promotie in de genadeloze zakenjungle van Wall Street. Terwijl zijn vrouw (Shanon Tweed) en zoon de stad uit zijn voor een vakantie, blijft hij alleen achter in hun prachtig gerenoveerde pand, om rustig zijn project te kunnen afwerken. Maar dan duikt er plotseling een indringer op. En wel in de vorm van een enorme rat, die met zijn vernielingen in het huis Bart tot aan het randje van de waanzin drijft. Bart is vastbesloten om het beest te pakken te krijgen. Wat volgt is een titanenstrijd tussen mens en dier, een dodelijk duel tussen de langzaam gek wordende Bart en zijn gewiekste, halsstarrige tegenstander.

Commentaar

Bij het lezen van bovenstaande samenvatting en het zien van de cover zou je wellicht verwachten dat Of Unknown Origin een standaard monster/horrorfilm is. En inderdaad, de film bevat zeker elementen uit het genre, zoals de langzame onthulling van het ‘monster’ (in dit geval een uit de kluiten gewassen rat) en het uiteindelijke eindgevecht tussen het wezen en de protagonist. Maar in Of Unknown Origin is ook een belangrijke rol weggelegd voor het psychologische aspect. Je ziet namelijk hoe de hoofdrolspeler langzaam geobsedeerd raakt door zijn ongewenste huisgast. Dit gaat zo ver dat zelfs zijn succesvolle carrière ernstig begint te lijden onder de drang om het beest te pakken te krijgen. Denk aan verhalen als Moby Dick en The Old Man and the Sea, en je hebt een goed idee van de opzet van of Unknown Origin. Verwacht je een pure horrorfilm, dan zul je waarschijnlijk teleurgesteld worden. Erg eng is de film namelijk niet, al slaagt men er prima in om de dreiging van de rat weer te geven (bijvoorbeeld door vernuftig camerawerk), en ook qua ‘blood & gore’ valt er weinig te beleven. Regisseur George Cosmatos (Cobra) gaf zelf ook al aan dat hij Of Unknown Origin meer als psychologische thriller dan als horror ziet. Als je met die instelling gaat kijken, dan is Of Unknown Origin best geslaagd. Mede door het goede acteerwerk van Paul Weller (Robocop), die de tocht naar de waanzin geloofwaardig neerzet, zonder daarbij te vervallen tot het gebruikelijke over-acting. En daarmee heeft het onderhoudende Of Unknown Origin net iets meer te bieden dan de doorsnee B-film uit het genre.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror, Thriller
Regio: 2
Jaar: 1983
Speelduur: 85 min
Verpakking: Snapper
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 1.0 - Engels
  • Dolby Digital 1.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 8717774231579

Extra's

  • Trailer
  • Audiocommentaar

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De anamorfe transfer die je op deze DVD aantreft heeft een verhouding van 1.78:1. Zoals we gewend zijn van Warner is de transfer kwalitatief gezien dik in orde; het beeld ziet er scherp en helder uit, en is bovendien erg schoon. Ook de kleurverzadiging is prima, al zijn de huidtinten in enkele scènes een tikje te rood. Storende artefacting ontbreekt. Wel is er continu is wat lichte filmgrain te zien, maar hinderlijk is dit nooit. Daarentegen wel redelijk storend is de hoge plaatsing van de ondertiteling. Verder een prima transfer van deze 21 jaar oude film.

Geluidskwaliteit

Het geluid van Of Unknown Origin staat in het oorspronkelijke monoformaat op DVD, als Dolby Digital 1.0-track (192kbit/s). Dit betekent dus dat al het geluid uit de center komt. Over de kwaliteit van het spoor kunnen we kort zijn: acceptabel gezien leeftijd en origine, maar wel met de nodige beperkingen. Zeker voor een film als Of Unknown Origin, waarin met geluid de nodige spanningsopbouw wordt gecreëerd. En dat komt met de beperkte dynamiek en het totale gebrek aan spreiding niet echt perfect uit de verf. Zo klinken bijvoorbeeld de schrikeffecten, die meestal zwaar leunen op het gebruik van aanzwellende muziek, niet bepaald indrukwekkend in karig monoformaat. Een goede vijfkanaals remix was dan ook te prefereren geweest, al is dat voor een dergelijke ‘low-profile’-titel waarschijnlijk te veel gevraagd.

Extra's

Het is niet ongebruikelijk dat films als Of Unknown Origin bij de stap naar DVD afgescheept worden met enkel een trailertje als extra. Gelukkig heeft men bij Warner toch nog wat moeite gedaan om het schijfje van enige meerwaarde te voorzien, getuige de (niet Nederlands ondertitelde) commentaartrack.

Audiocommentaar
Op het commentaarspoor hoor je de individueel opgenomen toelichting van regisseur George Cosmatos en hoofdrolspeler Peter Weller. Beide heren vertellen onder meer hoe ze betrokken raakten bij het project en over de thema’s, motieven en opbouw van het verhaal. Andere onderwerpen zijn de stijl en manier van werken van Cosmatos, en de vraag tot welk genre de film nu eigenlijk gerekend moet worden. Toch vallen er ook diverse stiltes, en tevens bevat het spoor veel overbodige uitleg van het verhaal. Niet het meest boeiende commentaar ooit, maar interessant genoeg voor een luisterbeurt.

Trailer
De obligate trailer, met een beeldverhouding van 1.78:1 (anamorf) en DD 2.0-geluid.

Conclusie

Of Unknown Origin is een leuke B-thriller/horrorfilm die het moet hebben van het ‘langzaam afglijden naar de waanzin’-aspect. De film draait namelijk vooral om het feit dat de protagonist (prima vertolkt door Peter Weller) compleet geobsedeerd raakt door zijn ongewenste gast, een enorme rat die zijn totale huis aan gort knaagt. De DVD van de film wordt gekenmerkt door een prima beeldkwaliteit. Het monogeluid maakt heel wat minder indruk, maar is wel acceptabel. Tot slot de extra’s. Gezien de leeftijd en status van de film had men weg kunnen komen met enkel een trailer, dus de aanwezigheid van een redelijk interessante commentaartrack is een aangename en welkome verrassing. Een aardige DVD voor de liefhebber.

Laatste reacties

Kasper P.  |  29-01-2004

Erg amusante film, en een goede dvd (voor die prijs....)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Drugs Geweld Anamorf Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:6
Extra's:4
1.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 14
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.