Juwanna Mann

Recensent:
Alexander de Mol
11-02-2004

Totaalbeoordeling:

3.4
DVD

Juwanna Mann (DVD)
Samenvatting

Jamal Jeffries is één van de basketballende supersterren van Charlotte Beat. Als hij in een wedstrijd met het maximaal aantal persoonlijke fouten uit het veld wordt gestuurd, draait Jamal door. Hij beledigt alles en iedereen door een ‘streak-act’ op te voeren te midden van de duizenden aanwezige toeschouwers. Dankzij deze onbehoorlijke actie wordt Jamal zonder pardon uit het team gezet, waarmee de carrière van profbasketballer Jamal Jeffries onherroepelijk aan diggelen ligt. Hoewel, er is ook nog zoiets als de vrouwencompetitie. Jamal verandert van het vuilbekkende enfant terrible van de NBA in de lippenstift dragende superster van het damesbasketbal, Juwanna Mann. En de (basketbal)wereld ligt weer aan zijn/haar voeten. Voor hoe lang is natuurlijk de vraag…

Commentaar

Er zijn eerder films verschenen waarin de mannelijke hoofdrolspeler zich voordoet als vrouw om een doel te verwezenlijken. Dustin Hoffman oogste veel lof met zijn transformatie in Tootsie en later deed Robin Williams in Mrs. Doubtfire het kunstje nog eens over. Miguel A. Nuñez Jr., die in een vorig leven in het populaire Tour of Duty als soldaat Marcus Taylor onderdeel uitmaakte van het team van Sgt. Anderson en Lt. Goldman, mag zich ditmaal uitleven als travestiet. En op zich doet hij dat niet eens onverdienstelijk. Het verhaal daarentegen is al even clichématig als voorspelbaar. En ook het moralistisch getinte einde zie je natuurlijk al mijlenver aankomen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 88 min
Verpakking: Snapper
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: -

Extra's

  • Music Video
  • Theatrical trailer
  • Cast & Crew
  • Commentaar van regisseur Jesse Vaughan en Miguel A. Núñez
  • Deleted or Expanded Scenes
  • Behind the Scenes Special
  • The Premiere Featurette
  • Press Day Featurette

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Juwanna Mann is voorzien van een anamorfe transfer met een 16:9 beeldverhouding (1.78:1). Dit wijkt slechts licht af van de originele bioscoopverhouding en de informatie op de cover. De transfer maakt een prima indruk en toont een behoorlijke mate van detail. Ook over de weergave van kleuren valt niet te klagen. De transfer toont de kijker warme, volle kleuren en een uitgebalanceerde verzadiging. Een kritische kanttekening kunnen we slechts plaatsen naar aanleiding van wat lichte beeldruis, bij enkele indoorscènes, en wat ‘filmgrain’. Eventueel aanwezige compressiefouten hebben nergens de aandacht getrokken.
De witte Nederlandstalige ondertiteling, die desgewenst aan of uit is te schakelen, is weliswaar prima leesbaar maar is wel iets te hoog in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De DVD bevat een Engelstalig Dolby Digital 5.1 spoor met een bitrate van 384 kbit/s. Het Dolby-spoor klinkt prima, zonder dat het gepaard gaat met indrukwekkende (split-) surround effecten. Tijdens de basketbalwedstrijden klinken de geluiden uit het publiek overigens niet onaardig. De muziek uit de film (met o.a. nummers van 2 Unlimited, James Brown en Stevie Wonder) maakt prima gebruik van de ruimtelijke mogelijkheden. Ook het LFE-kanaal dribbelt een behoorlijk potje mee tijdens een aantal scènes waarbij enige ondersteuning in het laag wenselijk is. Dialogen worden via het centerkanaal weergegeven en verstaanbaarheid hiervan vormt nergens een probleem.

Extra's

De statische 16:9 menuschermen zijn voorzien van achtergrondmuziek. De DVD bevat een redelijke hoeveelheid aan extra materiaal, waarvan hieronder een opsomming:

Commentaar van regisseur Jesse Vaughan en Miguel Núñez
Nuñez voert duidelijk de boventoon in dit relatief onderhoudende audiocommentaar. Regisseur Vaughan vult het geheel netjes aan met weetjes over het filmen van Juwanna Mann.

Cast & Crew
Eén pagina met een opsomming van het belangrijkste deel van de cast en de regisseur. Bijna te weinig om ‘extra’ genoemd te worden. Warner heeft dat dan ook op de snapperverpakking niet gedaan. Vreemd genoeg volharden ze er bij Warner nog steeds wel in om ‘Interactieve menu’s’ en ‘Directe scènetoegang’ tot deze categorie te rekenen.

Deleted or Expanded Scenes (12:12 min)
Een verzameling van negen verwijderde of verlengde scènes uit Juwanna Mann. In enkele gevallen had de scène iets toe kunnen voegen aan de ontwikkeling van de karakters.

Theatrical Trailer (2:22 min)
De Amerikaanse bioscooptrailer van Juwanna Mann.

Music Video (4:02 min)
De videoclip van het nummerWhat’s Luv van Fat Joe met medewerking van Ashanti en Ja Rule. Pikant detail is dat dit liedje meer succes heeft geoogst dan de film.

Behind the Scenes Special (21:55 min)
Een promotionele ‘achter de schermen’-feature waarin de nodige interviews met cast & crew en beelden op- en achter de set te zien zijn.

The Première Featurette (2:36 min)
Een korte impressie, voorzien van enkele interviews, van de première van Juwanna Mann in het Chinese Theatre in Hollywood.

Press Day Featurette (2:10 min)
Een impressie van een door een lokaal radiostation georganiseerde wedstrijd waarin deelnemers, verkleed als ‘Juwanna Mann’, zoveel mogelijk vrije worpen moesten scoren. Dit alles onder het toeziend jury-oog van hoofdrolspelers Miguel A. Nuñez, Vivica A. Fox, Lil’ Kim, Tommy Davidson en Kim Wayans. Geinig dat zoiets ter promotie is georganiseerd maar niet bijster interessant ten aanzien van de productie van de film.

Conclusie

In Juwanna Mann zien we basketbalsuperster Jamal Jeffries (Miquel A. Nuñez) door zijn onuitstaanbare gedrag uit het profcircuit getrapt worden. Jamal besluit om als Juwanna Mann aan de profcompetitie voor vrouwen mee te doen. Uiteraard wordt hij geconfronteerd met de sociale en emotionele gevolgen van deze keuze.
Warner levert zoals we over het algemeen van ze gewend zijn geen half werk ten aanzien van beeld en geluid, en dat is ook hier weer het geval. Beide aspecten scoren een ruime voldoende. De DVD bevat daarnaast een zeer acceptabel aantal extra’s. Deze zijn echter wel voornamelijk promotioneel getint. Wellicht interessant voor liefhebbers van de basketbalsport, maar Warner’s keurige DVD uitvoering maakt van Juwanna Mann beslist nog geen driepunter.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Erik Sastriawan  |  11-02-2004

Ik heb 'm in Chicago op de tv gezien.... zou 'm niet kopen maar hij was best funny...
Lees meer >

Nico de Graaf  |  11-02-2004

Volgens mijn collega bij de videotheek een aanrader. Dat kan dus gaan zorgen voor klantenverlies... :oops: Ach dat zal wel meevallen denk ik, dit is nu typis...
Lees meer >

Fokkeyou  |  11-02-2004

Volgens mijn collega bij de videotheek een aanrader. Dat kan dus gaan zorgen voor klantenverlies... :oops:
Lees meer >

Surya  |  11-02-2004

De trailer gaf me de kriebels, en vooral veel zin om deze NIET te zien :D
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:6
1.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 16
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.