Murder Most Foul

Recensent:
Koen Koene
16-02-2004

Totaalbeoordeling:

6.1
DVD

Murder Most Foul (DVD)
Samenvatting

Bij zijn vaste ronde door de stad ontdekt een politieagent het lijk van een vrouw. Opgehangen. Geknield bij haar bungelende lichaam zit een man. De conclusie ligt voor de hand: de man is verantwoordelijk voor de dood van de vrouw, en werd op heterdaad betrapt. Een rechtszaak zou een formaliteit moeten zijn. Maar niet met Miss Jane Marple (Margareth Rutherford) in de jury… Zij is overtuigd van de onschuld van de jongeman, en zal het bewijzen ook! Het spoor voert haar naar een toneelgezelschap, The Cosgood Players. Een van de leden is vermoedelijk de moordenaar. Het is aan Miss Marple om uit te vinden wie en waarom.

Commentaar

Miss Marple is een bekend personage uit de detectiveverhalen van Agatha Christie. Wat betreft de verfilmingen van deze verhalen zien velen actrice Joan Hickson, die in een langlopende serie van de BBC de rol van het speurende oudje vertolkte, als de ultieme Miss Marple. Maar ook de in 1972 overleden Margareth Rutherford, die in de jaren ’60 vier keer in de huid van Marple kroop, bracht het er prima vanaf. Al zette ze een ietwat andere Miss Marple neer dan Christie voor ogen had. Maar dat maakt haar vertolking niet minder vermakelijk. Rutherford’s Marple is een tantetje met pit, die altijd haar woordje klaar heeft. Met haar rake opmerkingen en excentrieke gedrag voorziet ze de vier films in de reeks van de nodige humor. Murder Most Foul, de derde uit de reeks van vier, is net als voorganger Murder At The Gallop gebaseerd op een Hercule Poirot-verhaal (opvallend genoeg dus geen verhaal met Miss Marple), “Mrs McGinty’s Dead” uit 1952. De film, die verscheen in 1964 (hetzelfde jaar dat Rutherford een Oscar kreeg voor haar rol in The VIP’s), heeft dezelfde opzet zoals we die kennen van de andere delen uit de serie. Het is dus een luchtig moordmysterie, waarbij een gehaaide Miss Marple met behulp van haar vlotte babbel in de kring van verdachten weet te geraken (dit maal een toneelgezelschap) en daar haar speurderstalent botviert. Daarbij krijgt ze zoals gebruikelijk hulp van Mr. Stringer en inspecteur Craddock, ook al is laatstgenoemde niet blij dat Marple zich wederom met een politieonderzoek bemoeit. Al deze bekende elementen maken Murder Most Foul tot een vermakelijk deel uit reeks, ondanks het weinig memorabele verhaal.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Detective
Regio: 2
Jaar: 1964
Speelduur: 87 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 1.0 - Duits
  • Dolby Digital 1.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Turks, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: -

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Zoals bij de vorige twee Marple-films met Rutherford heeft men het oorspronkelijke 1.66:1-beeld voor de DVD-uitgave teruggebracht naar 1.33:1. Afgaande op de compositie gaat het vermoedelijk om een open matte (het afdekken van een smalle strook aan boven- en onderkant zou in dit geval dus de 1.66:1 versie op moeten leveren). Ook nu is het voornaamste en nagenoeg enige gebrek weer de staat van de print. Al is de hoeveelheid ongerechtigheden variabel: er zijn scènes die erg schoon ogen, maar ook shots waarin erg veel krasjes en vlekjes te zien zijn. Over het algemeen kan de transfer wat dit betreft echter wel door de beugel. Bovendien ontbreekt iedere vorm van storende artefacting en is het beeld lekker scherp en helder, zodat een nette voldoende op zijn plaats is.

Geluidskwaliteit

Op geluidsgebied geldt voor de DVD van Murder Most Foul hetzelfde als voor de twee eerder besproken titels uit de reeks. Het monogeluid, dat op DVD de vorm van een Dolby Digital 1.0-track (192kbit/s) aanneemt, heeft namelijk de bekende ouderdomskwaaltjes (beperkte dynamiek, scherp randje, lichte ruis), maar klinkt voor een film op leeftijd wel acceptabel. Meer interessants valt er eigenlijk niet te melden.

Extra's

Geen extra’s op deze DVD, net als bij de overige drie Miss Marple-DVD’s in Warner’s Agatha Christie Collection.

Conclusie

Murder Most Foul is de derde film uit de vierdelige reeks Miss Marple-films met Margareth Rutherford in de hoofdrol. De film bevat de gebruikelijke mix van moordmysterie en comedy, alsmede het vertrouwde aanstekelijke acteerwerk van Rutherford. Op DVD-front heeft Murder Most Foul, net als de vorige twee films in de reeks, een nette anamorfe transfer gekregen met acceptabel monogeluid. Helaas ontbreekt iedere vorm van extra’s, maar dat zal niet als een grote verrassing komen. Voor de liefhebber van ouderwetse detectives is deze DVD op zijn minst een goede huurtip.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Kaplan  |  16-02-2004

Op de Nederlandse tv zie je het inderdaad te weinig. Ik heb met de kerst een aantal van deze films op Duitsland gezien, nagesychroniseerd. Dat doen die Duitsers...
Lees meer >

robvanknegsel  |  16-02-2004

Waarom worden dit soort films nou niet eens gewoon op TV uitgezonden. Nooit zie je nou eens zo'n goeie ouwe klassiekers zoals ze in Duitsland en Engeland wel r...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  16-02-2004

Niet voor mij weggelegd... Jawel hoor! Heerlijk al die 'whodunits'! Maar het is wel zo dat als je ze één keer gezien hebt weet je het wel. Dus meer om te hur...
Lees meer >

Fokkeyou  |  16-02-2004

Niet voor mij weggelegd...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
5.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 95
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.