X-Files - Season 8 (CE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
26-03-2004

Totaalbeoordeling:

9
DVD

X-Files - Season 8 (CE) (DVD)
Samenvatting

Dana Scully (Gillian Anderson) is een analytisch wetenschapper en medisch dokter die als special agent werkzaam is bij de FBI. Na jaren samenwerking met special agent Fox Mulder (David Duchovny), waarin menig raadselachtig zaak bekend als X-Files, zijn opgelost, is Mulder aan het eind van seizoen zeven op raadselachtige wijze verdwenen. De FBI organiseert met man en macht onder leiding van special agent John Doggett (Robert Patrick) een zoektocht naar Mulder. Ondertussen zoeken Scully en assistent director Skinner (Mitch Pilegi) hulp bij The Lone Gunmen. Centraal bij de verdwijning van Mulder en de zoektocht staat de jongen Gibson Praise, die gedeeltelijk buitenaards zou zijn.
Maar Mulder wordt niet gevonden. En zo wordt John Doggett toegewezen aan de X-Files en daarmee Scully’s nieuwe partner. Diverse mysterieuze zaken worden onderzocht en opgelost, waarbij het nu vooral Doggett is die de kritische vragen stelt.
Dan worden opeens UFO activiteiten waargenomen, waarbij naar het lijkt menselijke lichamen worden gedropt. Een daarvan is Theresa Hoes, die kort voor Mulder is verdwenen. Scully gaat op zoek en uiteindelijk wordt ook Mulder gevonden, zij het in slechte lichamelijke conditie. Dan duikt opeens Alex Krycek (Nicholas Lea) op, die Skinner een voorstel doet om te helpen. Zijn prijs is hoog, erg hoog.
Scully blijkt zwanger te zijn, waarbij het vermoeden bestaat dat haar baby een bedreiging zou vormen voor de buitenaardse wezens.

Commentaar

Seizoen acht betekende voor X-Files een grote verandering. En na zeven seizoenen was deze verandering eigenlijk wel welkom. David Duchovny stelde hoge eisen aan de mensen van FOX voor zijn rol en wou zich tevens op andere zaken gaan concentreren. Ook Gillian Anderson begon hogere eisen te stellen, wat in ieder geval resulteerde in een belangrijkere rol voor haar in de serie. Het gat van Duchovny werd uitstekend opgevuld door Robert Patrick. Hier een compliment naar zowel schrijver Kim Manners als naar Patrick, die met een zeer goede invulling van zijn rol als special agent John Doggett het gat zeer natuurlijk opvulde. De eerste helft van het seizoen werd daarmee weer gekenmerkt door prima ‘gewone’ X-Files mysteriën met een goede rolverdeling tussen Scully en Doggett. In de tweede helft van het seizoen staat de terugkeer van Mulder centraal en de zwangerschap van Scully. Twee dubbelaflevering uit de tweede helft van het seizoen zijn door FOX al eerder als losse uitgaven uitgebracht. Dit zijn de aflevering This Is Not Happening (8x14) en Deadalive (8x15), op DVD uitgebracht onder de titel Deadalive. En de afleveringen Essence (8x20) en Existence (8x21), op DVD uitgebracht onder de titel Existence.

Seizoen acht is evenals de voorgaande seizoenen weer in de bekende mooie digipack set uitgebracht en vormt daarmee een passende uitbreiding op de totale set. De set is wederom voorzien van een chique glanzende omslag en een 24 pagina’s tellend boekje. Dit achtste seizoen bestond uit 21 afleveringen. De eerste 20 afleveringen zijn verdeeld over vijf DVD’s, de laatste aflevering staat op schijf 6. Elke aflevering duurt ongeveer 43 minuten. De extra’s zijn weer rijkelijk aanwezig met het merendeel op de 6e DVD. Ook op de andere vijf schijven staan enkele extra’s.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Science fiction, TV
Regio: 2
Jaar: 2000
Speelduur: 900 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626015437

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Audiocommentaar bij 2 afleveringen
  • X-Files Profiles
  • Documentaire ‘The Truth About Season Eight’
  • Special effects clips met toelichting
  • Promospots

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Sinds het vijfde seizoen is X-Files in breedbeeld uitgezonden. Dus ook dit seizoen staat in 1.78:1 anamorf breedbeeld op de DVD. Op het gebied van het beeld is deze uitgave geen verrassing. Voorgaande seizoenen tekenden al voor een prima beeld, dat is hier niet anders. De kwaliteit is veel beter dan bij de televisie-uitzendingen. De scherpte van het beeld is gemiddeld genomen weer prima. Detaillering van het beeld is ook prima evenals het contrast en de kleurweergave. Er is soms wel edge enhancement en (overmatig) filmgrain zichtbaar en af en toe wat blokvorming als gevolg van compressiefoutjes.
De optionele ondertiteling is wit en heeft een goed leesbaar lettertype. Alleen staat dit keer de ondertiteling te hoog geplaatst onder in het beeld. Bekend bij The X-Files is dat de ondertiteling regelmatig naar boven in het beeld verhuist, als tijd en plaats van handelingen in beeld verschijnen.

Geluidskwaliteit

De serie is in Dolby Surround opgenomen. Op de DVD staat het geluid dan ook in Dolby Digital 2.0 Surround (bitrate 192 kb/s). Het geheel heeft mooi ruimtelijk karakter en klinkt prima. Ondanks de beperkingen van DD2.0 Surround, is het frequentiebereik goed en is de detaillering ook goed te noemen. De achterkanalen worden voornamelijk voor het ruimtelijke karakter gebruikt, maar soms ook voor enkele speciale effecten, die redelijk goed gedetailleerd uit de speakers komen. Het aanwezige laag is ook prima. Uiteraard doet de prima muziek van Mark Snow hier natuurlijk heel veel. De dialogen komen uitstekend verstaanbaar uit het midden en staan in goede balans met de overige geluiden. Een prima soundtrack.

Extra's

De breedbeeldmenu’s zijn met DD2.0 Surround – 192 kb/s achtergrondgeluid. De menu’s zijn deels geanimeerd, deels statische plaatjes. Bij dit seizoen staan de extra’s op disc zes, terwijl sommige van die extra’s ook nog te vinden zijn op de andere vijf schijven. Alle extra’s zijn Nederlands ondertiteld. In ieder geval kun je bij elke aflevering het cast credit overzicht bekijken. Maar ook nog:

Disc 1

International clips van de aflevering Within is toegevoegd.

Disc 2

International clips van de aflevering Via Negativa is toegevoegd.

Deleted scene is ‘naadloos’ in te voegen bij de aflevering Surekill

Disc 3

International clips van de aflevering The Gift is toegevoegd.

Deleted scene is ‘naadloos’ in te voegen bij de aflevering Badlaa

Disc 4

International clips van de aflevering Three Words is toegevoegd.

Deleted scene is ‘naadloos’ in te voegen bij de aflevering Per Manum

Disc 5

Commentary Track, audiocommentaar ingesproken door Frank Spotnitz bij de aflevering Alone

International clips van de aflevering Essence is toegevoegd.

Deleted scene is ‘naadloos’ in te voegen bij de aflevering Empedocles

Disc 6

Commentary Track, audiocommentaar ingesproken door Kim Manners bij de aflevering Existence

International clips van de aflevering Existence is toegevoegd.

Deleted scenes is ‘naadloos’ in te voegen bij de aflevering Existence

De andere extra’s voor dit seizoen staan ook op deze zesde disc.

Season 8 Special Features

Documentary: The Truth About Season 8 (23 minuten)
Op bekende wijze wordt weer een informatief kijkje achter de schermen gegeven.

X-Files Profiles, met de karakterstudies van:
- Gibson Praise (6 minuten)
- John Doggett (6 minuten)
- Alex Krycek (6 minuten)
Elk profiel wordt vooraf gegaan door een of meer tekstschermen met toelichting. Deze profiles waren ook te vinden op de los uitgebrachte afleveringen.

Promo Spots (12 minuten)
Met dezelfde indrukwekkende lijst met 42 tv-reclamespotjes. Van elke aflevering is er een 10 en 20 seconden durende tv-spotje. Er is ook een Play all optie.

Special Effects with Narration by Paul Rabwin (16 mimuten)
Een zevental scènes uit verschillende afleveringen waarbij producer Paul Rabwin toelichting geeft. Ook hier een Play all optie.

Deleted Scenes with optional commentary (11 minuten)
Dezelfde scènes zoals die op de overige discs in de afleveringen zijn toe te voegen, staan hier nog eens bij elkaar. Maar nu met optioneel een toelichting van Frank Spotnitz en John Shiban. Ook hier een Play all optie.

Bij de set uiteraard ook het bekende boekje met een gedetailleerd overzicht van de afleveringen van dit seizoen en een totaal overzicht van de afleveringen van alle seizoenen.

Conclusie

Evenals voorgaande seizoenen is ook het achtste X-Files seizoen in de bekende mooi uitgevoerde digipack boxset uitgebracht. Er is weer dezelfde zorg besteed aan de samenstelling van deze set zoals we bij de voorgaande sets al gewend waren.
Seizoen acht betekende een verandering bij The X-Files, waarin Mulder door buitenaardsen ontvoerd is en Scully een nieuwe partner krijgt.
Beeld- en geluidskwaliteit zijn ook nu weer zeer goed, al is bij een enkele aflevering de mate van filmgrain wat aan de hoge kant. Ook op het gebied van de extra’s weinig verrassingen meer. Ook nu weer dezelfde type extra’s als bij voorgaande boxsets, alles met Nederlandse ondertitels. Kortom, een verplichte aanwinst voor je X-Files collectie, die hiermee bijna compleet is. Nog één seizoen te gaan.

Laatste reacties

Martino  |  16-05-2012

Zooo... Dat is wat ik noem een oude thread nieuw leven inblazen (meer dan 8 jaar..);)
Lees meer >

MarcelS1  |  16-05-2012

De 8ste reeks reeds, maar tot nu toe de beste van allemaal. Nochtans zou je denken door de veel kleinere bijdrage van Duchovny dat de serie aan kwaliteit zou ...
Lees meer >

Tarkus  |  16-05-2012

De 8ste reeks reeds, maar tot nu toe de beste van allemaal. Nochtans zou je denken door de veel kleinere bijdrage van Duchovny dat de serie aan kwaliteit zou v...
Lees meer >

Dennis Veldhuizen  |  31-03-2004

sinds gisteren het hele seizoen afgekeken... sommige episodes kon ik al (oa de season finale v.d losse dvd) ..maar wat een top serie nog steeds! En de extra's z...
Lees meer >

Sphinkx  |  29-03-2004

Hmm, moet dit niet FBI zijn ipv CIA? Ik heb de box al gekocht. In mei komt de S9 uit (y) Dat is de regio 1. regio 2 komt uit ergens in september of okto...
Lees meer >

Patrick Deckard  |  28-03-2004

Hmm, moet dit niet FBI zijn ipv CIA? Ik heb de box al gekocht. In mei komt de S9 uit (y) Dat is de regio 1. regio 2 komt uit ergens in september of okto...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  27-03-2004

Graag on topic blijven en hier inhoudelijk de set of x-files bediscussieren. Voor prijzen e.d. moet je in het pricewatch gedeelte zijn.
Lees meer >

Sam Van Ghelder  |  27-03-2004

Weet iemand waar alle seizoenen nog te koop zijn? Media Markt biedt ze nog allemaal aan, en dat aan 'n zeer schappelijke prijs.
Lees meer >

Wijnand Baelde  |  27-03-2004

Weet iemand waar alle seizoenen nog te koop zijn? ehh... ga eens een winkel binnen waar ze DVD's verkopen!? :wink:
Lees meer >

Dennis Veldhuizen  |  27-03-2004

ben inmiddels begonnen en ben bij Episode 3.. blijft een sterke serie! (y)
Lees meer >

Jurgen V  |  26-03-2004

Weet iemand waar alle seizoenen nog te koop zijn? Overal?
Lees meer >

The_Cure  |  26-03-2004

www.dvdzone2.com is ook gelijk de goedkoopste :) damn, moet toch echt beginnen met het verzamelen van de seizoenen... kwa series staat dit op 1 bij mij
Lees meer >

Robbie25jr  |  26-03-2004

Weet iemand waar alle seizoenen nog te koop zijn?
Lees meer >

william_2  |  26-03-2004

Ik heb ook deze dvd inmiddels aangeschaft. Seizoen 1 t/m 7 heb ik namelijk ook!
Lees meer >

Sjors van de Rebellenclub  |  26-03-2004

Ik vond dit alles bij elkaar toch wel weer een goed seizoen. Ik vind met name dat Robert Patrick zijn rol als John Dogget zeer goed neerzet. De laatste afleveri...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 343
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.