Dinotopia: The Outsiders / The Temptation

Recensent:
Koen Koene
16-05-2004

Totaalbeoordeling:

6.8
DVD

Dinotopia: The Outsiders / The Temptation (DVD)
Samenvatting

Na het succes van de miniserie Dinotopia, gebaseerd op de boeken van James Gurney, besloot men om het verhaal voort te zetten in een TV-serie. In de hier besproken Dinotopia-box tref je twee DVD’s aan, getiteld The Outsiders en The Temptation, die elk twee afleveringen van de TV-serie bevatten.

The Outsiders: afleveringen Marooned (afl. 1) en Making Good (afl. 2)
Na een vliegtuigongeluk zijn Karl (Erik von Detten) en David (Shiloh Strong), samen met hun vader Frank (Michael Brandon), aangespoeld op een vreemd eiland, waar pratende dinosaurussen in vrede leven met mensen. Ontsnappen van Dinotopia, zoals het eiland genoemd wordt, is onmogelijk door een dodelijk rif en zware stormen. Karl en zijn vader zijn echter vastbesloten om terug te keren naar de ‘echte wereld’. Maar dan blijkt dat de T-rexen en Pteranodons zich niet meer af laten schrikken door de zonnestenen, die normaliter de bevolking beveiligen tegen hun geweld. David gaat op onderzoek uit.

The Temptation: afleveringen Contact (afl. 4) en Lost and Found (afl. 10)
Als Karl in een aangespoeld schip een radio vindt, denkt hij dat hij daarmee een weg van het eiland in handen heeft. Hij kan immers via de radio om hulp roepen. Sommige bewoners, waaronder broer David, zijn het daar echter niet mee eens, omdat ze vinden dat het bestaan van Dinotopia een geheim moet blijven. Karl staat voor een dilemma…
In Lost and Found belandt Karl na een ongeluk met een Skybax gewond in een bos. Als David hoort dat zijn broer vermist wordt gaat hij direct met zijn vader op pad om hem te zoeken. Ondertussen loopt Karl een groepje zonderlinge figuren tegen het lijf, die niet weten dat er een bewoonde wereld is buiten het bos en het dorp waarin zij leven.

Commentaar

Dinotopia, het mysterieuze eiland waar mensen en dinosaurussen veelal in vrede samenleven, was in 2002 het onderwerp van een driedelige miniserie. Het ruim vier uur durende eindresultaat sloeg dermate goed aan dat men besloot om een TV-serie te maken rond Dinotopia. De kwaliteit van de serie is redelijk, maar een echte ‘must-see’ is het niet. Daarvoor zijn de verhaallijnen te braaf en voorspelbaar. Bovendien is aan de matige CG-effecten (minder goed verzorgd dan bij de minireeks) goed te zien dat het om een TV-serie gaat. Qua verhaal gaat men verder waar de miniserie stopte, met dezelfde personages. Wel heeft men een andere cast opgetrommeld, dus voor fans van de miniserie wordt het even wennen aan de nieuwe vertolkingen. Maar raak niet al te gehecht aan de acteurs en actrices, want door tegenvallende belangstelling stopte men al na het eerste seizoen (13 afleveringen). Op de twee DVD’s in de hier besproken box tref je in totaal vier afleveringen aan van de kortlopende TV-serie. Per DVD zijn twee afleveringen achter elkaar gemonteerd. Bij The Outsiders is dat logisch, aangezien het daarbij om de dubbele pilot-episode gaat. Bij The Temptation staan de verhalen van beide afleveringen echter volledig los van elkaar, zodat het achter elkaar plaatsen (waarbij de begincredits, en dus de introductie, van de tweede aflevering gesneuveld zijn) geen enkele meerwaarde heeft. Sterker nog, het werkt eerder verwarrend, vooral als je denkt dat het om een doorlopend verhaal gaat. Daar komt nog bij dat The Temptation niet de derde en vierde aflevering bevat, zoals je wellicht zou verwachten, maar de vierde en tiende. Enkele verwijzingen naar voorgaande gebeurtenissen zullen dan ook aan je voorbijgaan. Waarom Bridge niet gewoon de losse afleveringen op DVD heeft gezet, of het gehele seizoen in eens heeft uitgegeven (zoals in Regio 1 is gebeurd), is ons een raadsel.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Avontuur, TV
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 175 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Bridge Entertainment
EAN: 8711983458741

Extra's

  • Silkstone Promo
  • DVD-Rom Extra's
  • Dinotopia Enyclopedie
  • Plattegrond Dinotopia

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De vier afleveringen van de Dinotopia-serie zijn met de standaard TV-verhouding van 1.33:1 op DVD gezet. De transfer is op een aantal punten dik in orde, met name wat betreft scherpte (enkele softe effectscènes uitgezonderd) en kleurverzadiging. Toch zijn er ook enkele minpunten. Vooral de gebruikte edge enhancement en de compressie-artefacting (waaronder macroblocking en posterisatie) springen regelmatig op hinderlijke wijze in het oog. Ook de chapter-indeling (zes tracks per dubbele aflevering van anderhalf uur) is wat te magertjes. Desondanks een bovengemiddelde transfer.

Geluidskwaliteit

Op beide DVD’s van deze box heeft het geluid de vorm van een Dolby Digital 2.0-surroundspoor (192kbit/s) aangenomen. Direct valt op dat het geluid van The Outsiders vreselijk schraal en schel is. Vooral de effecten, zoals het brullen van de dino’s, klinken erg ‘digitaal’ en bevatten veel te weinig laag. Bij The Temptation is dit probleem niet aan de orde, maar daarbij valt weer op dat de dialogen via Dolby ProLogic vaak te breed worden weergegeven. Qua gebruik van het mono-surroundkanaal leveren beide DVD’s redelijke prestaties. Regelmatig is er namelijk muziek of subtiele ambiance aan de achterkant te horen. Wel constateren we dat de muziek over het algemeen erg zacht in de mix is opgenomen. Het geven van een totaalbeoordeling is lastig. The Temptation verdient een voldoende, maar The Outsiders een dikke onvoldoende. En omdat we de slechte geluidskwaliteit van laatstgenoemde niet door de vingers kunnen zien slaat de balans naar beneden door. Een mager vijfje dus.

Extra's

Op de verpakking worden ons de volgende extra’s beloofd: Dinotopia Encyclopedie, Skybax Pilot Game en Dinotopia Trivia. Wat er niet bijstaat is dat je voor twee van deze extra’s de beschikking moet hebben over een PC met DVD-Rom-speler. Daarnaast tref je ook nog enkele andere extra’s aan, die niet op de cover vermeld staan. Een korte omschrijving:

Dinotopia Encyclopedie
Hier kun je info opvragen over negen verschillende dinosaurus-soorten. Na een soort geselecteerd te hebben krijg je in circa een minuut wat achtergrondgegevens over de betreffende dino.

Plattegrond Dinotopia
Een landkaart van Dinotopia, waarbij de belangrijkste plaatsen geselecteerd kunnen worden, waarna je een kort filmpje over de locatie te zien krijgt. Het gaat daarbij om Earth Farm (19s), Waterfall City (33s), World Beneath (15s) en Canyon City (30s).

Silkstone Promo
Deze promo (1.33:1, DD 2.0) van de Nederlandse rockband Silkstone hebben we al bij meer Bridge-titels voorbij zien komen. Uiteraard puur reclame, want een connectie met Dinotopia is in de verste verte niet aanwezig.

DVD-Rom Extra’s
Dit staat nergens op de verpakking vermeld, maar het schijfje bevat tevens enkele extra’s voor bezitters van een PC met DVD-Rom-speler. Selecteer je namelijk het bestand ‘dinotopia.htmt’ dat op de DVD staat, dan krijg je een menu te zien met de volgende zaken:
- Download Production Storyboard: Een 14-pagina’s tellende verzameling storyboards, in PDF-formaat.
- Play the Dinotopia Trivia Game: Wat weet je van Dinotopia en zijn bewoners? Test het hier.
- Play the Skybax Pilot Game: Een eenvoudig spel waarin je een Skybax moet besturen.
- Listen to the Sound Gallery: Acht geluidsfragmenten van verschillende dino’s.
- Explore Internet Links: De gebruikelijke links naar de officiële sites, alsmede een link naar het Smithsonian-museum.
- Download a Printable Suarian Alphabet: Een PDF-bestand met het Saurian alfabet (niet ‘Suarian’ zoals het menu vermeldt).

Conclusie

De matige en kortlopende TV-serie Dinotopia is een voortzetting van de driedelige miniserie, die ruime tijd geleden op DVD is verschenen. De hier besproken Dinotopia-boxset bevat twee DVD’s, The Outsiders en The Temptation, met vier afleveringen van de TV-serie. Met uitzondering van het schelle geluid van The Outsiders is de technische uitvoering van de afleveringen acceptabel, maar qua extra’s schiet de uitgave wat tekort (al ben je wat dit betreft duidelijk in het voordeel als je over een PC met DVD-Rom-speler beschikt). Ook plaatsen we in het geval van The Temptation onze sterke bedenkingen bij de keus van Bridge om twee losstaande afleveringen achter elkaar te monteren en ze te presenteren als een lange TV-film. Houd dit dus in de gaten als je als liefhebber van de miniserie besluit om deze set te bekijken.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Bridge Entertainment Group.

Lees meer

Laatste reacties

svencrap  |  09-01-2009

deze dvds waren mijn eerste dvds, van mijn collectie. ik had ze daarna besteld en ik kwam er vandaag achter dat het de verkeerde volgorde is en dat er als het ...
Lees meer >

Koen Koene  |  17-05-2004

Er zitten trouwens ook op beide DVD's, DVD-Rom extra's op wat op de hoes niet vermeld staat. Verrek, daar heb ik helemaal overheen gekeken! Ik zal later vandaa...
Lees meer >

Sjekster  |  17-05-2004

Ik heb nu alle drie de DVD Boxsets van de serie Dinotopia. De serie is leuk maar ik vind inderdaad de indeling en de volgorde erg slordig op DVD gezet. Ik moet ...
Lees meer >

Hilde  |  16-05-2004

Ik heb nu alle drie de DVD Boxsets van de serie Dinotopia. De serie is leuk maar ik vind inderdaad de indeling en de volgorde erg slordig op DVD gezet. Ik moet ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:5
Extra's:3
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 125
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.