Sabrina (1954)

Recensent:
Arnold van Oostrum
23-05-2004

Totaalbeoordeling:

6.6
DVD

Sabrina (1954) (DVD)
Samenvatting

Linus Larrabee (Humphrey Bogart) is een koele en drukbezet zakenman die het grote miljoenen familiebedrijf Larrabee runt. Hij heeft voor vrouwen en de liefde geen oog en zeker geen tijd. Zijn broer David (William Holden) des te meer. Als regelrechte playboy heeft hij op elk feest van de Larrabee’s wel weer een nieuw vriendinnetje. Dit tot grote spijt van Sabrina Fairchild (Audrey Hepburn), de dochter van de chauffeur van de Larrabee’s, die heimelijk verliefd is op David. Sabrina’s vader, Thomas Fairchild (John Williams), stuurt Sabrina voor naar Parijs, in de hoop dat zij over haar onmogelijke verliefdheid voor David heen zal groeien. In Parijs volgt Sabrina een kookcursus. Zij heeft het er niet makkelijk, maar gaandeweg bevalt het haar in Parijs en vergeet ze bijna David.
Linus heeft een huwelijk tussen David en knappe Elizabeth Tyson (Martha Hyer), dochter van de rijke magnaat Patrick Tyson (Francis X. Bushman) gearrangeerd. Voor Linus en Patrick gaat dit huwelijk samen met een fusie van beide bedrijven. Als Sabrina als een mooie jonge vrouw na twee jaar terug komt uit Parijs, herkent David haar niet. Maar hij wordt wel verliefd op haar. Linus ziet gevaar voor zijn deal en geeft Sabrina zoveel aandacht dat zij David moet vergeten. Maar dat loopt natuurlijk anders.

Commentaar

Haar eerste hoofdrol in een speelfilm speelde Audrey Hepburn’s in Roman Holiday (1953), met tegenspeler Gregory Peck. De film was een succes, waarbij Hepburn meteen haar eerste Oscar® kreeg. Nog voordat het toneelstuk Sabrina Fair van Samuel Taylor op Broadway verscheen, had Paramount al de filmrechten gekocht. Paramount wou de film maken met Hepburn in de hoofdrol. Niemand minder dan regisseur Billy Wilder, op dat moment de topregisseur van Paramount, werd aangetrokken om de film te maken. Acteur William Holden, die in Sunset Boulevard (1950) al eerder met Wilder had samengewerkt, werd aangetrokken voor een van de mannelijke hoofdrollen. De ander hoofdrolspeler die Wilder voor ogen had was Cary Grant, maar die kon niet. En zo werd Humphrey Bogart gekozen, toen 54 jaar en een gezondheid die niet over hield. Bogart overleed drie jaar later aan kanker. Regisseur Wilder stelde hoge eisen aan de mensen waarmee hij werkte. Dit had toch gevolg dat Samuel Taylor zich terugtrok als scenarioschrijver. Ook met zijn vervanger Ernest Lehman liep niet alles op rolletjes. Aan het scenario werd tijdens het filmen nog gewerkt. Gelukkig voor alle betrokken was de film meteen een groot succes en kreeg uitstekende recensies. Niet minder dan zes Oscar® nominaties kreeg de film, waarbij de Oscar® werd gewonnen voor het beste kledingontwerp van Edith Head. Een jaar eerder had Head ook al een Oscar® in ontvangst mogen nemen voor Roman Holiday. Edith Head voorzag in die jaren bijna alle Paramount films van kleding.
In 1995 maakte regisseur Sidney Pollack een remake van Sabrina, waarbij aan het oorspronkelijke verhaal maar weinig was veranderd. Pollack had in de hoofdrollen Harrison Ford, Julia Ormond en Greg Kinnear. Zoals vaker is het origineel niet te evenaren, en dat geldt ook voor Sabrina.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Romantiek
Regio: 2
Jaar: 1954
Speelduur: 109 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865555828

Extra's

  • Fotogalerij
  • Documentaire Sabrina

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is gemaakt met een beeldverhouding heeft van 1.37:1 (academy standard), de toenmalige standaard beeldverhouding. De film staat met een beeldverhouding van 1.33:1 (4x3 full frame) op de DVD. De film, in zwart/wit, heeft een net opgeknapt beeld. Alhoewel het resultaat er prima uitziet, is het zeker niet perfect. De regelmatig terugkerende ‘cigarette burns’ maken duidelijk dat een releaseprint is gebruikt. Behalve dat er zo nu en dan ook nog een vlekje of spettertje in het beeld te zien is, ziet het er verder goed uit. Het contrast, voor een zwart/wit film zeer belangrijker voor het juist weergeven van alle grijstinten, is prima. Scherpte en detaillering van het beeld zijn zo goed als ze zijn kunnen, rekening houdend met het gebruikte materiaal. Filmgrain is daarbij wel duidelijk zichtbaar in het beeld. Ook zichtbaar is de milde toepassing van edge enhancement.
De film is goed verdeeld in 14 chapterstops. De laagwisseling op de DVD-9 (dubbellaags) valt midden in een scène en is daardoor kort merkbaar. De optionele witte ondertiteling heeft een mooi klein en goed leesbaar lettertype en staat netjes onder in het beeld geplaatst. Prima!

Geluidskwaliteit

Het oorspronkelijke mono geluid van de film is in Dolby Digital 2.0 (bitrate 192 kb/s) op de DVD gezet. Je kunt een mono signaal op twee manieren op de DVD zetten. Als een DD1.0 signaal, waarbij al het geluid alleen maar uit de centerspeaker komt. Of als een DD2.0 signaal, waarbij beide frontspeakers hetzelfde signaal krijgen, dat daardoor de illusie geeft dat het geluid uit het midden komt. Dit laatste wordt het meeste toegepast, omdat de frontspeakers bij de meeste installaties een betere kwaliteit hebben in vergelijking met de centerspeaker. Maar het heeft ook een nadeel. Het geluid moet uit beide frontspeakers exact gelijk komen, anders ontstaat er onbalans. Dat laatste doet zich hier gelukkig niet voor, de kwaliteit van de soundtrack is uitstekend. Geen spetter of kraakje te horen. Alle stemmen zijn goed verstaanbaar. De muziek heeft een redelijk frequentiebereik resulterend in een redelijk warm geluid. Wederom, met in achtneming van de leeftijd van de film, een goed klinkende soundtrack.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn in statische plaatjes zonder achtergrondgeluid. Er staan twee extra’s op deze DVD.

Sabrina Documentary (11 min)
Een korte documentaire uit 2000 over de realisatie van de film. Paramount’s filmproducer A.C. Lyles vertelt enkele feiten over de realisatie van de film. Inclusief wat historisch beeldmateriaal en vele filmfragmenten. Beeldformaat is 1.33:1, geluid is DD2.0 en met Nederlandse ondertiteling.

Photo Gallery
Met 22 zwart/wit foto’s geplaatst in een breedbeeldkader. Zonder geluid.

De DVD is uitgebracht in de serie Golden Classics en daarbij toepasselijk in een goudkleurige Amaray keepcase gestoken. Naast een inlay met de tracklisting is ook een boekje met 12 pagina’s informatie over de productie van de film toegevoegd. De keepcase zit in een kartonnen slipcase.

Conclusie

Sabrina was Audrey Hepburn’s tweede hoofdrol in een speelfilm. Onder regie van Billy Wilder en met topacteurs William Holden en Humphrey Bogart is dit één van de grote successen van Hepburn. De film is gebaseerd op het toneelstuk Sabrina Fair, waarin een chauffeursdochter verliefd is op een rijke playboy. De zakelijke broer van de playboy heeft andere plannen.
Paramount heeft deze prachtige film (opnieuw) uitgebracht in de serie Golden Classisc met een chique ‘gouden’ uitstraling. Daarnaast heeft deze uitgave de subtitel The Audrey Hepburn Collection, waarbij Paramount ook enkele andere films met Audrey Hepburn de Golden Classic behandeling heeft gegeven. Deze uitgave van de alweer 50 jaar oude film heeft nette kwaliteit van zowel beeld als geluid. Als extra een korte documentaire over de film en enkele zwart/wit foto’s. De film is voor de klassieke filmliefhebber uiteraard een verplichte aanschaf.

Laatste reacties

Swanski  |  14-09-2006

Mooie romantische film van Wilder met Bogart, A Hepburn en Holden en daarmee is al veel gezegd. Wilder bezorgt mij altijd volop kijkplezier en in dit geval op h...
Lees meer >

Richard B.  |  22-08-2006

Mooie romantische film, maar ik heb van Bogard, Hepburn en Holden betere films gezien. Het is welliswaar een klassieker maar dan wel eentje die destijds al heel...
Lees meer >

starbuck  |  02-07-2004

Gisteren maar weer gekeken en genoten. Een leuk trivia- feitje: als je wel eens in de kroeg het liedje "ik heb geen bananen" van de Boswachters hebt meege...
Lees meer >

Fries46  |  24-05-2004

Ben net terug van FRS: zo te zien verschilt alleen het extra hoesje van de eerdere versie. De DVD ziet er precies zo uit als ik hem al maanden in huis heb. Han...
Lees meer >

Alex T  |  24-05-2004

Klopt het dat dit (muv de kartonnen omhulsel) exact dezelfde versie is als de eerdere release?
Lees meer >

LeonO  |  24-05-2004

Deze zomer (juli) komt er in het Filmmuseum in Amsterdam een retrospectief van Audrey Hepburn, waar veel van haar films vertoond zullen worden. Ook vindt er da...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  23-05-2004

Wat is Audrey Hepburn toch mooi...!!! :) Mooie uitgave en samen met Breakfast at Tiffany's heb je twee mooie Hepburn klassiekers in huis.
Lees meer >

starbuck  |  23-05-2004

Een heerlijke film, jammer van de weinige extra's. Wel een complimentje aan paramount voor best wel een fraaie uitgave, even als de andere drie films die in ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:2
5.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 51
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.