Till Human Voices Wake Us

Recensent:
Arnold van Oostrum
16-06-2004

Totaalbeoordeling:

5.7
DVD

Till Human Voices Wake Us (DVD)
Samenvatting

Wanneer zijn vader komt te overlijden, brengt de psychologie professor Dr. Sam Franks (Guy Pearce) het lichaam, conform de laatste wil van zijn vader, terug naar zijn geboorteplaats. Onderweg gaan zijn gedachten terug naar zijn jeugd (dan gespeeld door Lindley Joyner) en de afstandelijke relatie met zijn vader (Peter Curtin). Tijdens de treinreis ontmoet Sam een mysterieuze vrouw (Helena Bonham Carter) die bij hem herinneringen naar boven brengt over zijn jeugdvriendinnetje Silvy (Brooke Harmon). Vroeger waren zij onafscheidelijk maar door een noodlottig ongeval overlijdt Silvy op jonge leeftijd. Sam heeft haar plotselinge dood nooit kunnen verwerken.
Later op de dag komt hij de vrouw voor de tweede keer tegen als ze vanaf een brug in een rivier springt. Hij redt haar en neemt haar mee naar zijn ouderlijk huis. Als de vrouw bijkomt, is ze haar geheugen kwijt en lijkt het er steeds meer op dat deze vrouw de geest van Silvy in zich draagt. Is het werkelijkheid of is Sam eindelijk de dood van zijn grote liefde aan het verwerken...?

Commentaar

De titel van de film Till Human Voices Wake Us is afkomstig van de laatste regel van het gedicht Love Song of J. Alfred Prufrock van de Engelse dichter T.S. Eliot (1888-1965). Deze laatste regel is voluit trouwens Till Human Voices Wake Us and We Drown. T.S. Eliot zal bij menigeen bekend zijn van de gedichtenbundel Old Possum’s Book of Practical Cats, dat Andrew LLoyd Webber gebruikt heeft voor zijn musical Cats.
Deze Australische film van regisseur Michael Petroni is geheel in Australië opgenomen. Petroni brengt de omgeving van Melbourne, Victoria mooi en sfeervol in beeld. Petroni heeft ook zelf het verhaal geschreven. Als schrijver is hij ook bekend van de films Queen of the Damned van regisseur Michael Rymer en The Lives of the Altar Boys van Peter Care. Alle drie films zijn in hetzelfde jaar (2002) uitgekomen. Als regisseur was Till Human Voices Wakes Us dit de tweede film van Michael Petroni. Het script leverde hem een nominatie op voor de Australische Film Critics Circle of Australië Award op.

Op de cover wordt een speelduur van 99 minuten vermeld, de film duurt enkele minuten minder, namelijk 92 minuten.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 92 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045204662

Extra's

  • Promotietrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke beeldformaat van de film is 2.35:1. Dat is ook het beeld dat de regio 1 DVD uitgave van Paramount heeft. Helaas staat de film niet zo op deze DVD van RCV. Hier is waarschijnlijk gebruik gemaakt van een videomaster, gezien het feit dat het beeld interlaced is. Verder is het beeld hier 1.33:1 (standaard 4x3 formaat). Volgens de cover informatie betreft het full frame versie, wat zou inhouden dat het volledige 35 mm beeldmateriaal open matted gebruikt is. Vergelijking met een trailer van de film (op apple.com), die weliswaar 1.85:1 beeldformaat heeft, leert ons dat aan de boven- en onderzijde meer beeld zichtbaar is. Het lijkt er dus inderdaad op dat het een fullframe versie is. Vreemd genoeg is de aftiteling van de film wel in 2.35:1 beeldformaat. Het is natuurlijk te betreuren dat buitenlandse releases wel het door de regisseur beoogde originele beeldformaat hebben. Waarom wij dan niet is dan de vraag.
De beeldkwaliteit zit niet eens op het niveau van een goede VHS band. Scherpte en detaillering van het beeld zijn redelijk goed, maar blijven achter mede door het interlaced beeld. Daarnaast heeft het beeld ook last van kleine compressiefoutjes, wat op grotere kijkafstand meer oogt als onrust in het beeld. Dit is met name zichtbaar bij de achtergrond. Daarnaast heeft het beeld de gehele film last van cross colouration, waardoor je groene en rode of blauw en gele kleurstrepen ziet, die er dus niet horen te zijn. De kleuren van het beeld doen wat flets aan en de kleurbalans lijkt iets te rood. Verder is het zwartniveau niet helemaal optimaal, waardoor zwart meer donkergrijs is. Geen geweldig beeld dus.
De schijf is een single layer disc (DVD-5), dus van een laagwisseling is geen sprake. De ondertiteling (wit) is van een net lettertype, maar staat te hoog onder in het beeld. Wegens het ontbreken van menuschermen (zie bij extra’s) kun je de ondertiteling alleen met de afstandsbediening aan of uit zetten.

Geluidskwaliteit

Het geluid staat in Dolby Digital 2.0, met een bitrate van 192 kb/s op de schijf. Ook hier een gevoel van tekort schieten. De soundtrack van deze recente film is Dolby Digital 5.1 en dit formaat is ook op de buitenlandse uitgaven aan te treffen. De cover melding van Engels Dolby Stereo geluid. De soundtrack klinkt verder netjes, maar niet spectaculair. De muziek heeft een goede stereospreiding. Dialogen en alle filmgeluiden beperken zich tot het midden van beide frontspeakers. Dialogen zijn goed te volgen. Detaillering in het hoog is redelijk, laag is beperkt aanwezig. De stemmen zijn goed te volgen. Met de ProLogic (IIx) decoder klinkt de soundtrack wel meer ruimtelijk, door het gebruik van de surround speakers. Er is dan wel een klein verlies van detaillering. De ruimtelijkheid komt vooral van de filmmuziek, de meeste filmgeluiden en de stemmen beperken zich nu tot de centerspeaker.

Extra's

Deze DVD start met drie (verplicht te kijken) promotietrailers van andere RCV titels. Je kunt er vlug doorheen skippen met de tracktoets.
Direct na de trailers start de film. Het blijkt dat deze DVD geen menuschermen heeft. Druk je op de menutoets, dan stottert de film even maar gaat gewoon door. Druk je op de topmenu toets, dan begint de film overnieuw. Andere keuzes zijn er niet. Vreemd.

Conclusie

Till Human Voices Wake Us is romantisch drama van schrijver / regisseur Michael Petroni geïnspireerd door de laatste zin van een gedicht van T.S. Eliot. Het verhaal gaat over een psycholoog professor die een mysterieuze vrouw ontmoet. Deze vrouw herinnert hem aan zijn jeugdvriendin, waarmee hij onafscheidelijk bevriend was. Haar noodlottige ongeval heeft de man nooit kunnen verwerken.
Deze DVD presentatie van RCV is zwaar ondermaats. Ten eerste is het beeld niet het originele 2.35:1 beeldformaat maar een 1.33:1 full frame beeld, dat ook nog eens interlaced is. Daarnaast heeft het beeld last van storende artefacten. Dan slechts een Dolby Digital stereo geluidstrack, die met de DPL (IIx) decoder redelijk ruimtelijk klinkt. De DVD heeft geen menuschermen en start met een drietal verplichte promotietrailers. Wil je de film graag zien, dan is huren het advies. Wil je hem hebben, dan is een buitenlandse release met anamorf beeld en DD5.1 geluid aan te bevelen. Deze release is een aanschaf zeker niet waard.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door RCV Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Mathieu Ghekiere  |  17-06-2004

Ik heb de film nog niet gezien, maar na al die slechte releases van RCV (American History X, deze film, Jackie Brown,...) vind ik dat RCV es een serieuze klacht...
Lees meer >

Frank  |  16-06-2004

Vreemd dat men het lef heeft om een recente film zo slecht op DVD uit te brengen. Wil ik een slechte kwaliteit dan bekijk ik 'm wel op video. Voor een film op D...
Lees meer >

Surya  |  16-06-2004

Alweer een overgefelijke verknipping van onze vrienden bij RCV. Heel jammer! Anders zou ik hem wel eens gehuurd hebben...
Lees meer >

GJB  |  16-06-2004

Goeie film trouwens. Heb maanden geleden bij CDWOW de R4 uitgave, met de juiste transfer en DD 5.1 track, voor een appel en een ei gekocht. Ik zou hier voor ga...
Lees meer >

mjlfadriaans  |  16-06-2004

Zou boycotten van RCV releases helpen? Is er een manier om feedback te geven aan die gasten dat ze het anders aan moeten pakken? Ik lees alleen maar slechte din...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:2
Geluidskwaliteit:5
Extra's:1
4.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 55
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.