Office, The - Serie 1

Recensent:
Koen Koene
20-06-2004

Totaalbeoordeling:

6.5
DVD

Office, The - Serie 1 (DVD)
Samenvatting

In The Office zien we het reilen en zeilen van papierhandel Wernham-Hogg in Slough. Met aan het hoofd de verwaande en egoïstische David Brent, gehaat door de meeste van zijn werknemers. In het eerste seizoen van deze Britse comedyserie de volgende zes afleveringen:

Downsize: David Brent (Ricky Gervais) krijgt te horen dat het moederbedrijf in moet krimpen, wat waarschijnlijk betekent dat een van de twee afdelingen, Slough of Swindon, de deuren zal moeten sluiten. Maar voordat het zover is moet er eerst personeel afgevloeid worden. Maar of David hiertoe in staat is?

Work Experience: Terwijl David nieuwkomer Donna (Sally Bretton), de dochter van zijn beste vriend, een rondleiding door het kantoor geeft, ontdekt hij dat er een vervalste pornografische afbeelding van hem de ronde doet. Wie is er verantwoordelijk voor deze schandalige daad? David zet onderkruiper Gareth (Mackenzie Crook) op de zaak.

The Quiz: Het is weer eens quiz-avond, wat betekent dat tweekoppige teams schriftelijk een aantal vragen moeten beantwoorden. David en zijn drinkmaatje Chris “Finchy” Finch (Ralph Ineson) lijken onverslaanbaar, maar uitzendkracht Ricky (Oliver Chris) is ook niet op zijn achterhoofd gevallen. Ondertussen staat verkoper Tim (Martin Freeman) stil bij zijn leven, nu zijn 30e levensjaar is aangebroken.

Training: Het personeel van Wernham-Hogg krijgt een hele dag cursus over klantvriendelijkheid, teambuilding en motivatie. De dag wordt in goede banen geleid door een deskundige, maar David had het natuurlijk ook even goed, zo niet beter, zelf kunnen doen. En dat zal hij laten weten ook…

New Girl: Ondanks dat er ontslagen moeten vallen neemt David een nieuwe hulp aan, waarbij hij zich natuurlijk totaal niet laat leiden door seksisme. Gareth probeert zijn geluk bij Donna, maar als de bende van Wernham-Hogg ’s avonds gaat stappen blijkt het al gauw een kansloze nacht.

Judgement: Het is zover, de vraag of David’s afdeling in Slough gesloten wordt zal eindelijk beantwoord worden. Daarbij komt hij voor een moeilijke keus te staan: kiest hij voor zijn persoonlijke carrière, of voor zijn personeel? Maar David kennende is die keus helemaal niet zo moeilijk.

Commentaar

Met een naam als The Office zal het geen verrassing zijn dat deze Britse comedyserie zich afspeelt op een kantoor. Een dergelijke setting is natuurlijk niets nieuws (denk bijvoorbeeld aan een film als Office Space), maar de aanpak is dat zeer zeker wel. The Office is namelijk geschoten in een documentaire-stijl. Dit betekent onder andere dat de serie, in tegenstelling tot de standaard sitcom, geen geforceerd aandoende komische situaties bevat, en ook geen duidelijk begin/middenstuk/eind. Ook leuk is dat de personages zich terdege bewust zijn van de camera, wat nogal eens voor hilarische of juist beschamende momenten wil zorgen. Spil van de serie is David Brent, die aan het hoofd staat van de Slough-afdeling van papierhandel Wernham-Hogg. Hij is de baas die je zelfs je ergste vijand niet toewenst. Incompetent, egoïstisch, schijnheilig en een eigendunk waar je u tegen zegt. Lach je rot om zijn omhooggevallen gedrag, of krom je tenen bij de ongemakkelijke stiltes na weer een mislukte grap. Brent wordt uitmuntend vertolkt door co-bedenker/schrijver/regisseur Ricky Gervais, die opvallend genoeg geen enkele eerdere acteerervaring had. Dat hij het er toch zo voortreffelijk vanaf brengt is wellicht deels te danken aan het feit dat het personage vrij dicht bij hemzelf staat. Want afgaande op de documentaire bij deze DVD-uitgave (waarover later meer) is Gervais in werkelijkheid ook nogal een schaamteloze, irritatie-opwekkende excentriekeling. Maar goed, als je zoals Gervais als ‘acteerleek’ onder meer een Golden Globe en drie Britse BAFTA-Awards in de wacht kan slepen, dan is het natuurlijk ook niet makkelijk om bescheiden te blijven. Ook de serie als geheel won vele prijzen, waaronder eveneens een Golden Globe. Een van de knappe dingen aan The Office is dat de zaken heel erg geïmproviseerd lijken. Opvallend genoeg blijkt dat in werkelijkheid reuze mee te vallen, het meeste staat gewoon letterlijk in het script. Wat uiteraard een groot compliment is voor de schrijvers (Stephen Merchant en Gervais), het valt immers niet mee om dialogen zodanig te schrijven dat ze natuurlijk overkomen. Mede hierdoor, alsmede door het puike acteerwerk en de unieke stijl verveelt The Office geen minuut. En daarmee is het een vette aanrader voor de liefhebber van Engelse comedy!

De twee tot dusver gemaakte seizoenen van The Office zijn onlangs op DVD verschenen. Het eerste seizoen, bestaande uit zes afleveringen van circa een half uur, ligt als dubbeldisc-uitgave in de winkel. De eerste disc bevat de afleveringen, de tweede de extra\'s. Hieronder een bespreking.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor, TV
Regio: 2
Jaar: 2001
Speelduur: 176 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931962780

Extra's

  • Weggelaten scènes
  • Documentaire: How I Made The Office

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

In Nederland wordt The Office in de standaard verhouding van 1.33:1 uitgezonden, maar de serie is oorspronkelijk in breedbeeld-formaat. De 1.78:1-verhouding is bij de DVD-uitgave netjes intact gebleven. Zoals verwacht van een serie die (vanuit de losse hand) op video is geschoten is het beeld een tikje soft en vlak. Ook de kleurweergave is wat aan de grauwe kant. Maar dit alles past natuurlijk perfect bij de beoogde documentairestijl en is zeker geen tekortkoming van de transfer. Hinderlijk zijn deze ‘probleempjes’ dan ook niet, ze dragen juist bij aan het sfeertje. Datzelfde geldt niet voor de lichte mate van edge enhancement en de flinke portie aliasing en moiré op de gebruikelijke plekken (in dit geval vooral bij de veel voorkomende blinderingen). Grain vormt daarentegen geen probleem, afgezien van in een enkele scène buiten het kantoor (bijvoorbeeld de nachtclubscène in de aflevering ‘New Girl’). Rekening houdend met het karakter van de serie kunnen we spreken van een nette transfer.

Geluidskwaliteit

Het geluid van de zes afleveringen van het eerste seizoen van The Office staat als Dolby Digital 2.0-spoor (192kbit/s) op DVD. Maar omdat de serie voor het grootste deel bestaat uit conversaties, is het niet vreemd dat het stereogeluid meestentijds overkomt als zijnde mono. Dit betekent dus dat bij het beluisteren van het geluid via de Dolby ProLogic-decoder meestal enkel de centerspeaker actief is. Qua surround-ambiance voegt het inschakelen van DPL dan ook weinig toe, slechts zeer sporadisch (bijvoorbeeld bij de openingstune) valt er een noemenswaardige bijdrage van het mono-achterkanaal te bespeuren. Op zich natuurlijk geen ramp, gezien het dialooggeoriënteerde karakter. En wat dat betreft geeft het spoor eigenlijk weinig reden tot klagen: spraak is altijd prima verstaanbaar, en het geluid bevat geen vervorming, ruis of gekraak.

Extra's

Zoals eerder vermeld moet je voor de extra’s van het eerste seizoen van The Office bij de tweede disc zijn. Hierop vind je de volgende toevoegingen (Nederlands ondertiteld):

Documentaire: How I Made the Office (39 min)
Een uitgebreide en zeer vermakelijke Making Of (1.78:1 anamorf, DD 2.0), bestaande uit een combinatie van achter-de-schermen-materiaal, bloopers en interviews met cast en crew. Je krijgt een goed beeld van het werk en de sfeer bij The Office, waarbij vooral naar voren komt hoe lastig het werken/acteren met Ricky “ik lap alle regels aan mijn laars” Gervais is. Ook zaken als de casting en het ontstaan van de serie komen aan bod. Zeker het bekijken waard!

Weggelaten Scènes (9 min)
Een verzameling van zes leuke verwijderde fragmenten, met prima anamorf 1.78:1-beeld en DD 2.0-geluid. Voorafgaande aan elk geknipt fragment krijg je een tekstscherm te zien (Nederlandstalig) met wat info over de plaats van de betreffende scène binnen het seizoen en een verklaring voor het sneuvelen. Deze info wordt uiteraard gewaardeerd, al is het nogal irritant dat het tekstscherm altijd zo’n 35 seconden in beeld blijft, zonder mogelijkheid tot doorspoelen.

Naast deze toevoegingen heeft deze uitgave ook een aantal goed verstopte Easter Eggs. Kun je de verborgen extra\'s niet vinden, spiek dan even hier.

Conclusie

The Office is een geprezen Britse comedyserie over het kantoor van een papierhandel. De serie is goed geschreven en kent een prima cast. Vooral Ricky Gervais, naast acteur ook co-schrijver en -regisseur, laat zich als David Brent van zijn beste kant zien. Of misschien is ‘slechtste kant’ beter gezegd… Want Brent’s zelfvoldane gedrag en belabberde manier van leidinggeven zullen niet alleen regelmatig de lachspieren aan het werk zetten, maar ook ooit de tenen doen krommen van ergernis en plaatsvervangende schaamte. Maar dat maakt deze topserie mede tot een unieke ervaring. Het eerste seizoen van The Office is onlangs door Warner als 2-disc uitgave op DVD uitgebracht. Beeld- en geluidskwaliteit van de set zijn weliswaar niet wereldschokkend, maar wel passend bij de documentaire-achtige opzet. Bovendien krijg je qua extraatje een erg leuke documentaire, alsmede een verzameling verwijderd materiaal. Aanrader!

Laatste reacties

Blackthorne  |  17-02-2006

Ik vind er nu een werkelijk geen ruk aan. Kreeg hem kado rond kerst en heb hem nog steeds niet uitgekeken. Ik snap ook niet goed wat mensen er zo grappig aan ...
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  16-02-2006

Het verschil met The office en andere Britse komedieseries is,dat The Office niet probeert grappig te zijn voor het publiek.Het speelt zich gewoon af in een doo...
Lees meer >

raymond koene  |  20-04-2005

gisteravond de eerste drie afleveringen gezien van The Office. Ik moet zeggen dat ik zeker in het begin wel even moest doorbijten...het is een aardige serie, ni...
Lees meer >

Reginald  |  12-01-2005

persoonlijk vind ik de office veel beter dan eht eiland, met de office lach ik zeer vaak plat van het lachen en soms plaatsvervangende schaamte, david is echt n...
Lees meer >

expo  |  12-01-2005

Voor de Belgen: Deze serie doet mij qua concept wel erg denken aan "Het Eiland". Is deze hiermee te vergelijken ? (soort humor)
Lees meer >

Theo B  |  28-06-2004

Zijn er niet meer dan 2 series gemaakt? en komen er ook niet meer series?? Twee seizoenen (2001 en 2002) met ieder 6 afleveringen EN een kerstspecial in 2003...
Lees meer >

Reginald  |  28-06-2004

nee voor zover ik weet zijn er twee series gemaakt en ze zijn er ook mee gestopt, op hun hoogtepunt van hun succes
Lees meer >

Kevin Meijering  |  28-06-2004

Zijn er niet meer dan 2 series gemaakt? en komen er ook niet meer series??
Lees meer >

dvdfre@k  |  27-06-2004

Dit is een van me fav engelse comedy series na blackadder en fawlty towers. Deze ga ik zeker aanschaffe
Lees meer >

Grant  |  23-06-2004

.....Het zegt daarentegen weer veel over de kwaliteit van The Office dat ik zelfs bij het lezen van deze vertaling weer in een stuip ging van het lachen. I r...
Lees meer >

raymond koene  |  22-06-2004

Als ik de reacties hier zo lees, lijkt mij dit wel een erg leuke serie. Moet ik toch maar eens gaan kijken dan...
Lees meer >

Ronald Stiebolt  |  21-06-2004

.....Het zegt daarentegen weer veel over de kwaliteit van The Office dat ik zelfs bij het lezen van deze vertaling weer in een stuip ging van het lachen. I r...
Lees meer >

Nathan Strik  |  21-06-2004

Darko stelde het misschien wat bot, maar gelijk heeft hij wel. Britse humor moet je niet gaan vertalen, daarmee verlies je 60% van het effect. Ik vind ook dat ...
Lees meer >

Mazdalfa  |  21-06-2004

Hee Darko: als je wat over mij te klagen hebt doe je er goed aan dat een volgende keer niet in een openbaar forum te doen maar via PM of email. Begrijp me go...
Lees meer >

Ronald Stiebolt  |  20-06-2004

Hee Darko: als je wat over mij te klagen hebt doe je er goed aan dat een volgende keer niet in een openbaar forum te doen maar via PM of email. Begrijp me go...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Discriminatie Grof Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:4
3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 81
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.