X-Files - Season 9 (CE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
30-06-2004

Totaalbeoordeling:

8.5
DVD

X-Files - Season 9 (CE) (DVD)
Samenvatting

Het negende en tevens laatste seizoen van The X-Files begint met de dubbelaflevering Nothing Important Happened Today (9x1 en 9x2), als voortzetting op de laatste dubbelaflevering van seizoen acht, Essence/Existence. Agent Fox Mulder (David Duchovny) is spoorloos verdwenen en Dana Scully maakt zich zorgen om haar pasgeboren baby William. FBI-agenten Doggett (Robert Partrick) en Reyes (Annabeth Gish), nu verantwoordelijk voor het oplossen van de zgn. X-Files, voelen zich volledig in de steek gelaten in het onderzoek tegen FBI Assistent-directeur Kersh (James Pickens Jr.). Skinner (Mitch Pileggi) wil de zaak laten rusten, zelfs Scully (Gillian Anderson) weigert mee te werken. Alles lijkt erop dat William een bijzondere baby is, die meer aandacht trekt dan Scully lief is.
Scully heeft zich teruggetrokken als FBI agent en geeft nu les in pathologie op de FBI academy. Toch wordt haar hulp regelmatig ingeroepen door agenten Doggett en Reyes, die zich nu met de X-Files bezig houden. Menig vreemde zaak krijgen zij op te lossen, zoals bij 4-D, Lord of the Flies en Underneath. In Trust No 1 wil een onbekende man perse contact hebben met Mulder. Scully, die Mulder erg mist, wil dit contact tot stand brengen, maar Doggett vertrouwt de man niet. In Improbable (9x13) zien we een gastoptreden van de acteur Burt Reynolds. In de dubbelaflevering Provenance / Providence (9x10 en 9x11), halverwege het negende seizoen, wordt Scully opgeroepen een verzameling vreemde symbolische tekens te ontcijferen, afkomstig van een in Afrika gecrasht ruimteschip. Ook nu blijkt dat Scully’s zoontje William erg bijzonder is en dat zijn leven in gevaar is. De hulp van de Lone Gonemen wordt ingeroepen. Zoontje William staat ook centraal in de aflevering William (9x17), waarin Scully zich afvraagt of een ernstig misvormde man misschien wel Mulder is. Tegelijkertijd blijkt deze man een bedreiging te zijn voor William. In de aflevering Release wordt Doggett geconfronteerd met informatie inzake de mysterieuze dood van zijn eigen zoon.
De climax van het seizoen komt bij de allerlaatste afleveringen van het seizoen The Truth (9x19/20). In deze dubbelaflevering zien we Fox Mulder weer terug die een streng bewaakte legerbunker binnendringt op zoek naar de waarheid. Mulder wordt echter gevangen genomen en beschuldigd van moord op Knowle Rohrer (Adam Baldwin). In het proces dat volgt wordt Mulder verdedigt door A.D. Skinner, terwijl Dogget en Reyes op zoek gaan naar Rohrer. Skinner roept getuigen op die Mulder’s theorie over het buitenaardse complot kunnen bevestigen. Negen jaar onderzoek passeert zo de revue, met onder andere Mulders halfbroer Jeffrey Spender (Chris Owens) als een van de getuigen. Ondanks al het overtuigende bewijs wordt Mulder toch schuldig bevonden en ter dood veroordeeld. Onverwachts krijgt Mulder hulp om te ontsnappen en hij zet koers naar de ruïnes van de Anasazi indianen om daar ‘The Keeper of The Truth’ te ontmoeten.

Commentaar

Het achtste seizoen van The X-Files betekende enkele grote veranderingen en tevens het naderende einde van de zo succesvolle reeks. Hoofdrolspeler David Duchovny ging zich op andere zaken concentreren, waarbij zijn plaats werd ingenomen door Robert Patrick als FBI agent John Doggett. Ook werd de rol van Gillian Anderson wat anders, waarbij zij als moeder het laatste seizoen inging. De rol van de vrouwelijke partner van Robert Patrick werd ingevuld door Annabeth Gish als FBI agente Monica Reyes. De onverklaarbare zwangerschap en het bijzondere karakter van Scully’s zoontje William vormen in het negende seizoen de rode draad en sluit aan bij de algemene rode draad van de hele serie X-Files, de geheime voorbereidingen van de kolonisatie van de aarde door buitenaardse wezens. Daarnaast worden gelukkig ook nog enkele ouderwetse X-Files mysteriën opgelost door Doggett en Reyes.
De tegenvallende kijkcijfers na het vertrek van Duchovny en het ook aangekondigde vertrek van Anderson zorgden ervoor dat op 19 mei 2002 in Amerika de allerallerlaatste (dubbel)aflevering van het negende en daarmee definitief laatste seizoen van The X-Files werd uitgezonden. Deze aflevering lijkt op een reünie van negen jaar onderzoek naar het geheime complot tegen de mensheid. Als een soort van ‘The Truth’ vallen veel puzzelstukjes op zijn plek. Hoewel… er moet toch nog wat mysterie overblijven. Want wat gaat er gebeuren op 22 december 2012? Misschien is er hoop.

Fox had al eerder de belangrijkste mijlpalen van het negende seizoen als losse edities uitgebracht. Dit zijn de afleveringen Nothing Important Happened Today (9x1 en 9x2), Provenance / Providence (9x10 en 9x11) en The Truth (9x19 en 9x20).
Seizoen negen is evenals de voorgaande seizoenen weinig verrassend in de bekende mooie digipack set uitgebracht en vormt daarmee het passende slot op de totale set. Dit laatste seizoen bestond uit 20 afleveringen, die verdeeld zijn over de eerste vijf DVD’s van deze set. Elke aflevering duurt ongeveer 43 minuten. De extra’s zijn weer rijkelijk aanwezig met het merendeel op de 6e en de 7e DVD terwijl enkele extra’s ook op de andere schijven staan. De set is wederom voorzien van een chique glanzende omslag en een boekje.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Science fiction, TV
Regio: 2
Jaar: 2001
Speelduur: 900 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626016090

Extra's

  • Deleted scenes met toelichting
  • Audiocommentaar bij enkele afleveringen
  • The Truth about Season Nine
  • Promo Spots
  • Special Effect Clips met toelichting
  • Reflections on The X-Files
  • The Secret of The X-Files

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Zoals bekend zijn de laatste vijf seizoenen van X-Files in breedbeeld uitgezonden. Ook dit negende seizoen staat in 1.78:1 anamorf breedbeeld op de DVD. Op het gebied van het beeld is deze uitgave niet verrassend en is het beeld net als bij voorgaande seizoenen tekenden weer prima in orde. De scherpte van het beeld is gemiddeld genomen weer prima. Detaillering van het beeld is ook prima evenals het contrast en de kleurweergave. Er is soms wel edge enhancement en (soms wat overmatig) filmgrain zichtbaar en af en toe wat blokvorming als gevolg van compressiefoutjes.
De optionele ondertiteling is wit en heeft een goed leesbaar lettertype. Alleen staat dit keer de ondertiteling te hoog geplaatst onder in het beeld. Bekend bij The X-Files is dat de ondertiteling regelmatig naar boven in het beeld verhuist, als tijd en plaats van handelingen in beeld verschijnen.

Geluidskwaliteit

Evenals voorgaand seizoenen staat het geluid ook nu in Dolby Digital 2.0 Surround (bitrate 192 kb/s) op de DVD. Onverminderd blijft het een prima klinkende soundtrack met een goed ruimtelijk geluidsbeeld. Ondanks de beperkingen van DD2.0 Surround, is het frequentiebereik zeer goed en is ook de detaillering ook goed te noemen. De achterkanalen worden voornamelijk voor het ruimtelijke karakter gebruikt, maar soms ook voor enkele speciale effecten, die redelijk goed gedetailleerd uit de speakers komen. Het aanwezige laag is ook prima. Uiteraard doet de prima muziek van Mark Snow hier natuurlijk heel veel. De dialogen komen uitstekend verstaanbaar uit het midden en staan in goede balans met de overige geluiden. Een prima soundtrack.
Toch een kleine teleurstelling bij deze uitgave. Zoals gemeld waren de drie mijlpalen van dit seizoen al eerder uitgebracht als losse edities. Verrassend genoeg hadden deze losse uitgaven een volwaardige Dolby Digital 5.1 geluidstrack, waarbij de laatste aflevering zelfs de hoge bitrate van 448 kb/s had. Helaas hebben diezelfde afleveringen in deze set gewoon DD2.0 Surround geluid. Een directe vergelijking geeft toch een verschil te horen. De DD5.1 mix heeft een betere detaillering en daardoor een ruimtelijker geluidsbeeld. Het geluid klinkt voller met een betere controle en dynamiek. Ook het laag, waarbij nu gebruik wordt gemaakt van het LFE-kanaal, klinkt dieper en strakker. Het verschil is niet heel erg groot, maar toch jammer dat deze geluidstracks niet in deze set zijn gebruikt.

Extra's

De breedbeeldmenu’s zijn met DD2.0 Surround – 192 kb/s achtergrondgeluid. De menu’s zijn deels geanimeerd, deels statische plaatjes. Bij dit seizoen staan de extra’s op disc 6 en 7, terwijl sommige van die extra’s ook nog te vinden zijn bij de afleveringen op de eerste vijf schijven. Alle extra’s zijn Nederlands ondertiteld. In ieder geval kun je bij elke aflevering het cast credit overzicht bekijken.

Disc 1

Deleted scene is ‘naadloos’ in te voegen bij de beide afleveringen van Nothing Important Happened Today en bij de aflevering 4-D.

International clips van de aflevering Nothing Important Happened Today II is toegevoegd.

Disc 2

Deleted scene is ‘naadloos’ in te voegen bij de aflevering Lord of the Flies

International clips van de aflevering Trust No 1 is toegevoegd.

Disc 3

Deleted scene is ‘naadloos’ in te voegen bij de aflevering Provenance

International clips van de aflevering Provenance is toegevoegd.

Disc 4

Commentary Track, ingesproken audiocommentaar bij de afleveringen Improbable en Jump the Shark

Deleted scene is ‘naadloos’ in te voegen bij de aflevering Jump the Shark

International clips van de aflevering William is toegevoegd.

Disc 5

Commentary Track, ingesproken audiocommentaar door Kim Manners bij de aflevering The Truth

Deleted scenes is ‘naadloos’ in te voegen bij de aflevering The Truth

International clips van de aflevering The Truth is toegevoegd.

De andere Season 9 Special Features extra’s staan op de zesde en zevende disc.

Disc 6

The Truth About Season 9 (21 minuten)
Op bekende wijze wordt weer een informatief kijkje achter de schermen gegeven.

X-Files Profiles, met de karakterstudies van:
- Monica Reyes (7 minuten)
- Brad Follmer (8 minuten)
Elk profiel wordt vooraf gegaan door een of meer tekstschermen met toelichting. Deze profiles waren ook te vinden op de los uitgebrachte afleveringen.

Promo Spots (10 minuten)
Met dezelfde indrukwekkende lijst met 38 tv-reclamespotjes. Van elke aflevering is er een 10 en 20 seconden durende tv-spotje. Er is ook een Play all optie.

Special Effects by Mat Beck with Narration by Paul Rabwin (12 mimuten)
Een zevental scènes verschillende afleveringen waarbij producer Paul Rabwin toelichting geeft.

Deleted Scenes with optional commentary (21 minuten)
Dezelfde scènes zoals op de overige discs bij de afleveringen in toe te voegen zijn, staan hier nog eens bij elkaar. Nu met optioneel een toelichting van Frank Spotnitz.

Disc 7

Secrets of The X-Files (43 min)
Een overzicht van de diverse hoogtepunten van de serie in de eerste jaren van de serie. Centraal staat de rode draad van de serie, de samenzweringstheorie.

More Secrets of The X-Files (44 min)
Een vervolg op bovenstaande documentaire.

Reflections on The X-Files (17 min)
Diverse bekende acteurs/actrices, die een gastrol in de serie hebben gespeeld, geven hun mening over de serie.

Inside Look (6 min)
Een korte featurette over het maken van de wezens door ADI voor Alien vs. Predator en een kort kijkje achter de schermen bij I, Robot.

Bij de set uiteraard ook het bekende boekje met een gedetailleerd overzicht van de afleveringen van dit seizoen en een totaal overzicht van de afleveringen van alle seizoenen.

Conclusie

Met het negende seizoen kwam een einde aan de zeer succesvolle en bijzondere science fiction serie The X-Files. De nieuwe hoofdrolspelers Robert Patrick (FBI agent Doggett) en Annabeth Gish (FBI agent Reyes) zijn nu verantwoordelijk voor het oplossen van mening X-File raadsel, daarbij bijgestaan door Gillian Anderson (FBI agent Scully). In de serie nieuwe mysteriën rond de baby van Scully en het zoeken naar de waarheid krijgt zijn einde in de laatste aflevering The Truth.
Evenals voorgaande seizoenen is ook het negende X-Files seizoen in de bekende mooi uitgevoerde digipack boxset uitgebracht. Wederom is dezelfde zorg besteed aan de samenstelling van deze set zoals we bij de voorgaande sets al gewend waren. Beeld- en geluidskwaliteit zijn ook nu weer zeer goed, al is bij sommige aflevering de mate van filmgrain wat aan de hoge kant. Ondanks het goede geluid zijn we iets teleurgesteld dat het geluid gewoon DD2.0 surround gebleven, waar de eerder uitgebrachte losse edities van dit seizoen DD5.1 geluid hadden. Ook op het gebied van de extra’s weinig verrassingen meer, al heeft de set nu twee schijven met extra’s. Kortom, de laatste verplichte aanwinst voor je X-Files collectie die hiermee eindelijk compleet is.

Laatste reacties

Antonio 'Tony' Montana  |  12-01-2008

Dag x-files fans, Ik heb met iemand een weddenschap dat ik denk dat seizoen 9 wel uitgezonden is op tv en hij denkt van niet. Kan iemand van jullie mij vertel...
Lees meer >

james0007  |  12-01-2008

Dag x-files fans, Ik heb met iemand een weddenschap dat ik denk dat seizoen 9 wel uitgezonden is op tv en hij denkt van niet. Kan iemand van jullie mij vertel...
Lees meer >

El Barto  |  30-06-2005

De hevige kritiek van sommige personen op seizoen 9 is naar mijn mening onterecht. Naar mijn mening is dit gewoon slap napraatge...! Naar mijn mening is dat ...
Lees meer >

Florentia  |  30-06-2005

De hevige kritiek van sommige personen op seizoen 9 is naar mijn mening onterecht. Naar mijn mening is dit gewoon slap napraatge...! Ik geef eerlijk toe dat ...
Lees meer >

Dennis Veldhuizen  |  04-07-2004

Haha... de ondertiteling is soms lekker vaag :P Hij staat hier vaak uit behalve als het erg laat in de nacht is om andere in huis niet wakker te maken.. bv ...
Lees meer >

El Barto  |  04-07-2004

Je kan zeggen wat je wilt, maar deze serie was echt een toppertje! Ik denk alleen dat de serie inderdaad te lang is doorgegaan en beter had kunnen stoppen op zi...
Lees meer >

Dennis Veldhuizen  |  01-07-2004

die etxra's van secrets en more secrets zijn zzooooo vet!! :) Die heb ik nog op 2 zeer oude x-files tapes staan.. very,very nice om ze eindelijk op DVD te zien...
Lees meer >

Sneaker  |  01-07-2004

Ik moet echt snel gaan beginnen met het verzamelen van de boxen. :wink: Werkelijk een topserie en ik kan niet wachten op de aangekondigde tweede speelfilm....
Lees meer >

Dennis Veldhuizen  |  30-06-2004

vandaag ben ik er niet aan toe gekomen... morgen maar ff halen! Iemand enig idee hoeveel hij bij de MM in A'dam kost??? :D
Lees meer >

e_vanveen  |  30-06-2004

het blijven mooie boxen, heb hen gister gekocht. Nu nog maar 2... Ga ik straks in de vakantie op mijn nieuwe dvd speler eens lekker een lange marathon houden...
Lees meer >

BuffyLover  |  30-06-2004

hmmm..vond de serie hier toch echt een stuk minder, naar mijn mening is de magie weg. Seizoen 6 was het laatste goede seizoen, daarna ging het alleen maar berg ...
Lees meer >

Hakker  |  30-06-2004

woei eindelijk is het dan zover... na een periode van iets van 4 jaar eindelijk de serie compleet.
Lees meer >

Werner  |  30-06-2004

Komt zeker in mijn collectie (want is al besteld), en de reeks is zeker niet zo slecht na het vertrek van Mulder als sommigen durven te beweren. Lord Of The Fli...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 301
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.