Walt Disney Treasures - Mickey Mouse in Living Color (Deel 1)

Recensent:
Nathan Strik
19-08-2004

Totaalbeoordeling:

7.1
DVD

Walt Disney Treasures - Mickey Mouse in Living Color (Deel 1) (DVD)
Samenvatting

Op deze DVD\'s staan 26 Mickey Mouse kleuren-cartoons die gemaakt zijn tussen 1935 en 1938. Deze korte tekenfilmpjes werden in de bioscoop vertoond als voorprogramma en waren tevens een goede manier om nieuwe animatietechnieken uit te proberen voor Disney\'s langere bioscoopfilms. De filmpjes hebben ook tegenwoordig nog een grote schare fans en Disney brengt ze nu dan ook binnen bereik van de liefhebber met deze 2-disc DVD set. Ieder filmpje duurt ongeveer 8 á 9 minuten en op de 2 DVD\'s staan de volgende cartoons:

The Band Concert (1935) Orphan\'s Picnic (1936)
Mickey\'s Garden (1935) Hawaiian Holiday (1937)
On Ice* (1935) Moose Hunters (1937)
Pluto\'s Judgement Day* (1935) The Worm Turns (1937)
Mickey\'s Fire Brigade* (1935) Magician Mickey (1937)
Thru The Mirror (1936) Mickey\'s Amateurs (1937)
Mickey\'s Circus (1936) Clock Cleaners (1937)
Mickey\'s Elephant (1936) Lonesome Ghosts (1937)
Mickey\'s Grand Opera (1936) Mickey\'s Parrot (1938)
Mickey\'s Polo Team (1936) Boat Builders (1938)
Alpine Climbers (1936) The Whalers (1938)
Moving Day (1936) Mickey\'s Trailer (1938)
Mickey\'s Rival (1936) Brave Little Tailor (1938)

* Deze filmpjes zijn ook te bekijken in ruwe animatievorm (zie \"extra\'s\" hieronder).

Commentaar

Mickey Mouse is begonnen als een simpel getekende muis met macaroni-elleboogjes in diverse zwart/wit tekenfilms van bedenker Walt Disney. Het hele Disney-imperium is zelfs gefundeerd op de avonturen van deze vrolijke muis en klassieke filmpjes als Steamboat Willie staan dan ook in het geheugen van veel liefhebbers gegrift. Steamboat Willie was een primeur voor synchroongeluid bij tekenfilms, en Walt Disney zorgde er dan ook voor dat zijn tekenfilms altijd gebruik maakten van de nieuwste technieken. In de jaren \'30 ontwikkelde Disney een manier om tekenfilms te produceren in Technicolor. Deze techniek werd voor het eerst gebruikt in het filmpje Flowers and Trees (1932) uit de Silly Symphonies-serie. Een kleurendebuut voor Mickey Mouse liet nog even op zich wachten, maar uiteindelijk was het dan zover met The Band Concert (1935). En dat is ook het filmpje waar deze 2-disc collectie mee van start gaat.

Op deze DVD\'s vind je alle kleurenfilmpjes van Mickey Mouse terug die zijn gemaakt tussen 1935 en 1938. Enkele van deze filmpjes (zoals Clock Cleaners) verschenen al eerder op uitgaves van Disney\'s bioscoopfilms, maar met deze set heeft de fan dan eindelijk een complete periode aan Mickey-filmpjes bij elkaar. En er zitten een behoorlijk aantal juweeltjes tussen. Naast de al eerder genoemde mijlpaal The Band Concert staan hier ook klassiekers op als Thru The Mirror (een prachtig geanimeerd filmpje naar het boek \"Through the Looking Glass\" van Lewis Carrol), Mickey\'s Amateurs (een soort Idols, met een klassieke scène waarin Goofy 40 instrumenten tegelijk speelt), Mickey\'s Trailer (waarin Mickey, Goofy en Donald op stap gaan in een heel moderne caravan) en natuurlijk niet te vergeten het meesterwerk Brave Little Tailor (waarin het dappere kleermakertje op onnavolgbare wijze wordt vertolkt door Mickey).

Deze, en vele andere klassiekers worden gepresenteerd in hun originele, ongecensureerde vorm. Wat betreft die censuur... tsja, het is nu eenmaal niet politiek correct dat Mickey tonnen met insecticiden in zijn tuin dumpt (Mickey\'s Garden), met Donald en Goofy op walvisjacht gaat (The Whalers), of zijn huurbaas probeert te ontlopen (Moving Day), maar je moet deze cartoons uiteraard in het juiste perspectief plaatsen. In de tijd waarin deze cartoons gemaakt werden, werd er tegen sommige dingen heel anders aangekeken dan tegenwoordig en ik ben dan ook blij dat Disney de \"ballen\" heeft gehad om deze klassiekers in hun ongewijzigde vorm uit te brengen. Complimenten! (Nu nog een ongecensureerde uitgave van Fantasia en we hebben helemaal geen reden meer tot klagen.)

Concluderend kan ik zeggen dat deze set een must is voor de Disney-fan. Hoewel de tin-can editie helaas niets toevoegt (alleen extra ruimte inneemt in je kast), staat het toch aardig luxe op de plank en heb je met deze uitgave 26 van de beste Disney-cartoons in huis in een ongecensureerde vorm. Disney\'s treasure-serie is een voorbeeld voor concurrenten (ik zal geen namen noemen) als het gaat om het netjes uitbrengen van klassieke animatiefilmpjes. Aanrader!

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie, Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 1935
Speelduur: 209 min
Verpakking: Tinbox
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Portugees
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Portugees, Spaans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 711875963018

Extra's

  • Gallery
  • Ruwe potloodversies van 3 filmpjes
  • Inleidingen door filmhistoricus Leonard Maltin
  • Paradefilmpje Oscar-nominaties 1932

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De beeldverhouding van de filmpjes op deze DVD bedraagt globaal gezien 1.33:1, wat overeenkomt met de verhouding waarin de filmpjes origineel vertoond zijn. De filmpjes vullen niet het hele frame, maar zijn iets ge-windowboxed om te compenseren voor de overscan op de meeste TV\'s. Zogezegd zullen die zwarte randen de meeste kijkers dus niet opvallen omdat ze toch verdwijnen in het overscangebied van hun TV. De beeldkwaliteit van de meeste filmpjes varieert nogal, waarbij vooral de oudere filmpjes wat meer problemen vertonen, maar er is duidelijk werk aan besteed om de filmpjes zo mooi mogelijk voor de dag te laten komen. De grootste problemen zijn de overmatige filmgrain waar enkele filmpjes door geplaagd worden en de soms instabiele kleuren. Aan de randen van het frame zijn soms groene verkleuringen te zien, wat duidt op wat lichte degradatie van het rode gedeelte van het Technicolor negatief. Ook zien we in sommige filmpjes wat problemen met de convergentie van de drie Technicolor-kleurennegatieven (zie screenshot 1 voor een goed voorbeeld hiervan) waardoor er blauwe, rode en/of groene randen rondom de figuren te zien zijn. Dit is niet overal even storend gelukkig.

Verder komt het beeld uitermate stabiel over en heeft weinig problemen met telecine wobble. Er zijn ook verrassend weinig filmvlekjes te zien, vooral gezien de leeftijd van het materiaal. Slechts in een paar filmpjes (met name in Brave Little Tailor zien we duidelijk wat beschadiging en stof in de print zitten. Edge enhancement is hier en daar wel in minimale mate toegepast, maar dat werd nergens echt storend. Digitale compressieartefacts komen voor in enkele scènes die wat meer filmgrain bevatten en scènes waarin veel activiteit op het scherm is. Omdat er veel bits gespendeerd worden aan het encoderen van de grain en de fijne lijntjes van de tekenfilmfiguren zijn dit soort foutjes (mosquito noise met name) te verwachten. Over het algemeen zien de filmpjes er echter acceptabel en fris uit en zullen ze niet snel in een betere versie beschikbaar zijn, tenzij er echt een frame-voor-frame restauratie plaatsvind, wat een erg duur grapje zal gaan worden. De Nederlandstalige ondertiteling is verder prima te lezen en goed onder in beeld geplaatst (als Disney dit nu ook eens zou doen bij hun anamorfe releases) en ieder filmpje heeft netjes 1 chapter gekregen, waardoor je snel kunt doorskippen als je de \"Play All\" functie gebruikt. Gezien de leeftijd van het bronmateriaal een keurige beeldkwaliteit.

Geluidskwaliteit

Ook de geluidskwaliteit laat hier en daar zijn leeftijd zien, maar is, net als de beeldkwaliteit, zeer acceptabel gezien de leeftijd van het materiaal. De filmpjes worden op deze DVD gepresenteerd in hun originele mono-geluid als Dolby Digital 2.0 track (192 kbit/s), waarbij beide kanalen dezelfde informatie bevatten. Het mooiste is dat er, ondanks de leeftijd, geen vervelende plopjes of drop-outs in het geluid te horen zijn. Er is slechts wat lichte ruis waarneembaar, maar die werd allerminst als storend ervaren. De stemmen en de muziek klinken gedateerd, maar zijn goed te volgen en verdrinken nergens in de rest van het geluid. Wat wel jammer is, is de slechte kwaliteit van de Nederlands gesproken dubs. Ten eerste is de ruis bij de Nederlandse dubs er uit gehaald door veel van het hoog uit de track weg te filteren, waardoor de filmpjes wat dof klinken. Ten tweede zijn de Nederlandse stemmen duidelijk van een nieuwere opname afkomstig en aangezien er geen enkele moeite is gedaan om ze netjes bij de achtergrondgeluiden te laten passen, springen de Nederlandse stemmen teveel naar voren. Dit levert naar mijn bescheiden mening een erg lelijk geluidsbeeld op, waardoor we de Engelse soundtracks verre prefereren boven de Nederlandse. Prima geluid, zolang je het bij de originele Engelse tracks houdt.

Extra's

Op beide discs staan enkele extra\'s. Hoewel het allemaal niet super is, staan er toch een aantal unieke bonussen op de DVD\'s:

Ruwe potloodversies van 3 filmpjes
Van de filmpjes On Ice, Mickey\'s Fire Brigade en Pluto\'s Judgement Day, zijn ook de volledige pencil-tests te bekijken. Via de Angle-knop op je afstandsbediening kun je wisselen tussen de uiteindelijke film en de ruwe potloodanimaties zonder kleur.

Inleidingen door filmhistoricus Leonard Maltin
Op iedere DVD geeft filmhistoricus Leonard Maltin op enkele plaatsen introducties. Hij begroet je aan het begin van de eerste disc, vertelt wat bij enkele van de featurettes en leert je meer over de achtergronden en de geschiedenis bij de filmpjes en extra\'s op deze DVD.

Paradefilmpje Oscar-nominaties 1932 (3 min.)
In 1932 werd er een uniek filmpje gemaakt ter gelegenheid van de Oscar-uitreikingen van dat jaar. Dit filmpje was bedoeld voor de besloten kring van genodigden en bevat een parade van alle genomineerden van de Oscars in 1932. Het meest unieke aan dit filmpje is dat het de eerste keer is dat Mickey in kleur te zien was (het grote publiek zag hem pas voor het eerst in kleur in 1935, in het filmpje The Band Concert). Leuk om te zien is dat Mickey\'s kleurenpalet anders is dan dat uit de latere kleurenfilmpjes; hij loopt hier in een groen broekje rond i.p.v. zijn welbekende rode broekje. Een unieke toevoeging voor de fans.

Gallery
In de gallery op disc 2 zijn wat schetsen en tekeningen uit de filmpjes te zien.

Er zijn ook enkele interessante Easter Eggs vastgelegd op deze DVD. Zie hiervoor ons Easter Egg overzicht. De mooiste Easter Egg is nog wel een zeldzaam filmpje met Mickey en Minnie, gemaakt voor een grote Amerikaanse koekjesfabrikant.

Conclusie

Dit eerste deel van Mickey Mouse in Living Color bevat alle klassieke kleurenfilmpjes van de geliefde muis uit de periode 1935 - 1938. De filmpjes zijn beschikbaar gesteld in hun ongecensureerde vorm en met een zeer acceptabele beeld- en geluidskwaliteit. Het enige echte minpunt aan de set is dat de Nederlandse tracks niet zo denderend klinken, wat de die-hard fans uiteraard een worst zal zijn. De extra\'s zijn aardig, maar hadden wat mij betreft wel wat uitgebreider gemogen. Dit neemt niet weg dat dit een regelrechte aanrader is voor Disneyfans en een titel die zeker in menige collectie niet mag ontbreken.

Laatste reacties

spiff  |  18-11-2006

helaas heb ik die optie niet... k'heb onlangs op het net gekeken. Ik heb een Philips DVP632 en dit is het probleem met alle spelers. Helaas is het niet af te...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  18-11-2006

Ruwe potloodversies van 3 filmpjes Van de filmpjes On Ice, Mickey's Fire Brigade en Pluto's Judgement Day, zijn ook de volledige pencil-tests te bekijken. Via ...
Lees meer >

spiff  |  18-11-2006

Ruwe potloodversies van 3 filmpjes Van de filmpjes On Ice, Mickey's Fire Brigade en Pluto's Judgement Day, zijn ook de volledige pencil-tests te bekijken. Via ...
Lees meer >

X  |  22-08-2004

Mooie DVD met heel veel goede herrineringen voor mij althans. Je wordt weer helemaal happy van binnen bij het kijken van de ouderwetse filmpjes. Het filmpje waa...
Lees meer >

Thijssie  |  20-08-2004

Erg leuke dvd met erg leuke filmpies :D :D :D
Lees meer >

robvanknegsel  |  20-08-2004

Mickey's Trailer vind ik nog altijd de leukste die erbij zit.
Lees meer >

Henk van der Weerdt  |  19-08-2004

Heb zelf deze dvd nu ook een week en ben er zeer over te spreken. Kwaliteit van de oude filmpjes is zeer acceptabel en blijven leuk om naar te kijken. Zeker het...
Lees meer >

chimera01  |  19-08-2004

GEWELDIG, GEWELDIG, GEWELDIG 8)
Lees meer >

Harry stadman  |  19-08-2004

absolute aanrader! :wink: alleen jammer dat ze niet verder zijn gegaan met de tins. :cry:
Lees meer >

expo  |  19-08-2004

Ik vond hem eigenlijk wat tegenvallen. Niet omdat het geen leuke filmpjes zijn, maar haverwege de eerste paar filmpjes overviel het me, ik was de cartoons waar...
Lees meer >

Nandor  |  19-08-2004

Ik heb tot nu toe alleen Silly Symphonies, maar zal mijn serie zeker eens compleet maken 8)
Lees meer >

Marco van Knotsenburg  |  19-08-2004

Humor met een grote H deze dvd. Mooie uitgave en inderdaad ein-de-lijk hebben ze begrepen waar de ondertiteling moet staan. :lol:
Lees meer >

Christiaan Sauer  |  19-08-2004

Erg leuke dvd. Staan hele leuke filmpjes op :)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:5
5.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 150
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.