And Starring Pancho Villa as Himself

Recensent:
Arnold van Oostrum
21-08-2004

Totaalbeoordeling:

7
DVD

And Starring Pancho Villa as Himself (DVD)
Samenvatting

In 1913, de pioniersdagen van de filmindustrie, geeft de Mexicaanse revolutionair Pancho Villa (Antonio Banderas) de Amerikaanse filmproducent D.W. Griffith (Colm Feore) van de Mutual Film Co. toestemming om zijn ervaringen op het slagveld te filmen. Ten eerste om aan geld te komen om zijn revolutie te financieren maar ook om de publieke opinie ten gunste van hemzelf te keren. Griffith stuurt de onervaren Frank Thayer (Eion Bailey) met een filmploeg om de revolutie van de mediageile Villa te verfilmen. Thayer en crew riskeren lijf en leden en komen letterlijk onder vuur te liggen. Thayer raakt enerzijds gefascineerd door de charme van Villa maar anderzijds verafschuwt hij de weerzinwekkende gruweldaden. Teruggekomen met de eerste beelden wordt Thayer uitgelachen voor het gepresenteerde, waarin alleen maar de koude realiteit wordt getoond. Dan oppert Thayer het idee om een lange speelfilm te maken over Villa, met de titel ‘The Life of General Villa’. Om de kosten te dekken zou de toegangsprijs verdubbeld kunnen worden naar 10 ct. Tot teleurstelling van Thayer krijgt de alom gerespecteerde regisseur Christy Cabanne (Michael McKean) de opdracht de film te maken, waarin fictie en realiteit nauwelijks van elkaar zijn te onderscheiden. De film is een groot succes in de Verenigde Staten en laat de publieke opinie zelfs overhellen ten gunste van Villa, het bewijs dat de ‘lens’ machtiger is dan het zwaard.

Commentaar

And Starring Pancho Villa as Himself is een televisiefilm gemaakt door het Amerikaanse commerciële televisiestation HBO (Home Box Office), een onderdeel van Warner. De film is grotendeels gebaseerd op een waar gebeurd verhaal, waarbij Larry Gelbart (ook bekend van M*A*S*H) het script voor de film schreef. HBO heeft in het algemeen voor haar producties ruime budgetten beschikbaar, wat direct te zien is in deze film. Want er is eigenlijk niets dat je doet vermoeden dat het hier om een televisieproductie gaat. De film ademt een groot budget uit en lijkt te zijn gemaakt voor het grote witte bioscoopdoek. Antonio Banderas speelt verdienstelijk de hoofdrol, alhoewel hij niet direct als hoofdrolspeler voorzien was. Dit komt met name omdat Banderas van origine een Spanjaard is en Pancho Villa een Mexicaan. Maar dertig jaar eerder speelde de Amerikaan (van Griekse ouders) Telly Savalas de rol van Pancho Villa in de film genaamd Pancho Villa (1972). Toch heeft Banderas de rol gekregen en zijn prestaties hebben hem in ieder geval een nominatie voor een Emmy (de Oscar voor televisieproducties) en een Golden Globe opgeleverd. Ook de andere spelers zetten zeer verdienstelijke prestaties neer. Om het waarheidsgehalte te vergroten wordt in de film ook veelal Mexicaans gesproken. Ook op muzikaal gebied is een prima ondersteunende soundtrack door Joseph Vitarelli gecomponeerd, die de Mexicaanse sfeer prima benadrukt.
De film The Life of General Villa is daadwerkelijk in 1914 door regisseur Christy Cabanne gemaakt. Deze film is naar alle waarschijnlijkheid geheel verloren gegaan. De eerste documentairefilm met en over Pancho Villa verscheen in 1912, waarna in 1913 en in 1916 nog twee (stille zwart/wit) films met en over Villa zijn gemaakt. Pancho Villa werd 20 juni 1923 door aanhangers van Alvaro Obergon vermoord.
Op de cover staat een verkeerde speeltijd van 152 minuten vermeld. De speeltijd van de film is 118 minuten.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 118 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Frans, Portugees, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931252805

Extra's

  • Korte achter de schermen documentaire

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is in breedbeeld opgenomen en staat met een beeldverhouding van 1.78:1 anamorf op deze DVD. Zoals gezegd, HBO heeft ruime budgetten voor haar producties wat zich in het algemeen vertaalt in hoge kwaliteit. De kwaliteit laat zich in ieder geval in het beeld terugzien. De verschillende scènes zijn mooi en sfeervol in beeld gebracht, waarbij ook gebruik is gemaakt van kleurfilters om de sfeer extra te benadrukken. De DVD transfer geeft dit alles prima weer, met goed verzadigde kleuren. Het beeld is goed contrastrijk en heeft een prima zwartniveau. Scherpte en detaillering van het beeld zijn beide ook prima in orde, al kon dit beter. Beeldruis is minimaal waarneembaar. Verder is het beeld vrij van ongerechtigheden.
De film is verdeeld in 17 chapterstops. De film staat op een DVD-9 (dubbellaags), de laagwisseling is netjes. De optionele Nederlandstalige ondertiteling (wit) is duidelijk, maar staat te hoog onder in het beeld geplaatst. Wanneer Mexicaans wordt gesproken staat een Engelse ondertiteling vast in beeld en verschuift de Nederlandse ondertiteling naar de bovenzijde van het beeld.

Geluidskwaliteit

Ook bij de soundtrack is de aandacht voor kwaliteit merkbaar. Ondanks dat dit een productie voor televisie is geweest, hebben we een zeer goed klinkende Dolby Digital 5.1 (bitrate 384 kb/s) surroundtrack. Ook aanwezig zijn een Engelstalige en een nagesynchroniseerde Franstalige soundtrack in DD2.0 Surround (bitrate 192 kb/s). Voor de recensie is de DD5.1 beluisterd. De soundtrack geeft je een uitstekend surroundgevoel. Nadruk van de soundtrack ligt op de voorste kanalen. Maar de surrounds worden goed gebruikt voor enkele geluidseffecten, omgevingsgeluid en ruimtelijkheid van de muziek. Bij dit alles wordt het LFE kanaal ook frequent gebruikt voor een lekker diep laag. Kortom, een prima klinkende surroundtrack. De dialogen, uit de centerspeakers, zijn altijd goed te volgen.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn statische plaatjes zonder achtergrondgeluid. Op deze DVD staat één extraatje.

Behind The Scenes Featurette (5 min)
Een korte promotionele documentaire over de realisatie van de film. Met diverse interviewfragmenten met spelers en crewleden. Beeldformaat 1.33:1, geluid DD2.0. Ondertiteling helaas alleen Engels (of Frans).

Conclusie

And Starring Pancho Villa as Himself is een grotendeels waar gebeurd verhaal over de Mexicaanse revolutionair Pancho Villa die in de jaren 1913/1914 een Hollywood filmploeg toestemming gaf op het slagveld te filmen. Een primeur met vergaande gevolgen voor zowel de militaire geschiedenis als de filmgeschiedenis. Antonio Banderas speelt met grote overtuiging de rol van de Mexicaanse revolutionair. De film is voor televisie geproduceerd in opdracht van het Amerikaanse commerciële televisiestation HBO. Maar dankzij de ruime beschikbare budgetten ademt de film de sfeer van een grote bioscoopfilm uit.
Deze uitgave van Warner heeft prima breedbeeld- en DD5.1 geluidskwaliteit. Als extra is alleen een zeer korte achter de schermen documentaire beschikbaar. Een aanrader.

Laatste reacties

Elessar  |  22-08-2004

Vage filmtitel maar misschien wel een leuke film :)
Lees meer >

Surya  |  22-08-2004

Leuk uitgangspunt :D
Lees meer >

fransuha  |  21-08-2004

Mexicaans gesproken? Ze spreken daar toch gewoon Spaans (maar dan de mexicaanse variant)? Film lijkt me erg interessant.
Lees meer >

TomDemuynck  |  21-08-2004

Dit lijkt me een erg tof filmpje... Ga ik eens voor kijken!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:1
6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 66
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.