Walt Disney Treasures - Silly Symphonies

Recensent:
Nathan Strik
30-08-2004

Totaalbeoordeling:

6.5
DVD

Walt Disney Treasures - Silly Symphonies (DVD)
Samenvatting

Op deze DVD\'s staan 33 Silly Symphonies cartoons, gemaakt tussen 1929 en 1939. Naast de Mickey Mouse filmpjes werden ook de Silly Symphonies al snel een populair voorprogramma onder het bioscooppubliek. Ook waren de filmpjes nuttig voor de Disney animatiestudio om nieuwe technieken uit te proberen. De filmpjes zijn ook nu nog populair bij velen en Disney bundelt er 33 op deze 2-disc DVD set. Ieder filmpje duurt ongeveer 8 á 9 minuten en op de 2 DVD\'s staan de volgende cartoons:

The Tortoise and the Hare (1934) Peculiar Penguins (1934)
The Country Cousin (1936) The Old Mill (1937)
Babes in the Woods (1932) Funny Little Bunnies (1934)
Elmer Elephant (1936) The Ugly Duckling (1931)
The Flying Mouse (1934) The Ugly Duckling (1939)
The Golden Touch (1935) Father Noah\'s Ark (1933)
The Robber Kitten (1935) Birds of a Feather (1931)
Lullaby Land (1933) The Busy Beavers (1931)
Mother Goose Melodies (1931) Just Dogs (1932)
The Wise Little Hen (1934) Music Land (1935)
Three Little Pigs (1933) The China Plate (1931)
The Big Bad Wolf (1934) Egyptian Melodies (1931)
Three Little Wolves (1936) Flowers and Trees (1932)
Toby Tortoise Returns (1936) The Cookie Carnival (1935)
Wynken, Blynken, and Nod (1938) The Skeleton Dance (1929)
The Grasshopper and the Ants (1934) Woodland Cafe (1937)
Mother Pluto (1936)  

NB: op de DVD van Mickey Mouse in Living Color stonden alle filmpjes netjes gerangschikt op leeftijd. Op deze DVD staan ze op thema gerangschikt.

Commentaar

Na het enorme succes van Steamboat Willie in 1928 besloot Walt Disney om niet gelijk een nieuw Mickey Mouse filmpje uit te brengen, maar iets nieuws te proberen. Na deze eerste Disney-cartoon met synchroongeluid, kwam één van Walt\'s medewerkers met het idee om een cartoon op muziek te maken. Met het filmpje The Skeleton Dance (1929) werden aldus de Silly Symphonies geboren. Dit groeide uiteindelijk uit tot een complete serie van originele tekenfilmpjes, waarbij het uitgangspunt steeds muziek was. In de allereerste Silly Symphonies was dit meestal in de vorm van dieren die op de muziek dansten en speelden, maar later werden de verhalen ingewikkelder en kwam er meer emotie en betere animatie bij kijken. Ook nieuwe technieken werden snel door Disney en zijn team opgepikt. In de jaren \'30 ontwikkelde Disney een manier om tekenfilms te produceren in Technicolor. Deze techniek werd voor het eerst gebruikt in het filmpje Flowers and Trees (1932); de allereerste Disney-cartoon in kleur.

Op deze DVD\'s staan 33 Silly Symphonies die tussen 1929 en 1939 werden gemaakt. Van de allereerste, simpele zwart/wit filmpjes zoals Skeleton Dance, The Busy Beavers en Egyptian Melodies, tot aan het prachtig geanimeerde The Old Mill, of het emotionele The Ugly Duckling (1939). Op deze DVD staat een selectie van de beste (en okee, ook wat minder goede) filmpjes uit de Silly Symphony-stal. Vooral bij de filmpjes van rond 1937 (toen Snow White uitkwam) kun je zien dat het Disney-team de lat duidelijk extreem hoog begon te leggen. Ook zijn sommige filmpjes duidelijk bedoeld geweest als test voor hun eerste bioscoopfilm Snow White, waar The Old Mill het beste voorbeeld van is. In dat korte filmpje werd namelijk voor het eerst gebruik gemaakt van Disney\'s revolutionaire \"Multi-plane Camera\" uitvinding, waarmee 3 dimensies gesuggereerd konden worden.

Alle klassieke filmpjes worden gepresenteerd in hun originele, ongecensureerde vorm. Vooral bij cartoons als The Three Little Pigs een unicum, omdat die jarenlang gecensureerd te zien was. De film werd namelijk als antisemitisch gezien (in de tekenfilm verkleedt de wolf zich als een vervelende Joodse verkoper). Op de DVD legt filmhistoricus Leonard Maltin gelukkig hier en daar uit in welke tijdsgeest deze filmpjes werden gemaakt. Blijkbaar was het in de jaren \'30 normaal om stereotiepen weer te geven van groepen als negers, Joden en Chinezen. Volgens Maltin had dit niet veel met racisme of antisemitisme te maken, want blijkbaar hadden de Joodse medewerkers van Disney geen enkel probleem met The Three Little Pigs, want het blijft een cartoon en spot is niet gelijk aan rassenhaat. Complimenten dus ook aan Leonard Maltin, die dit soort filmpjes heel netjes in hun juiste historische kader plaatst. Jammer dat Disney zoiets niet bedacht heeft voordat ze (de gecensureerde) Fantasia op DVD uitbrachten, maar ik dwaal af...

Tot slot: deze DVD is wederom een must voor de Disney-fan. Sommige van de oudere filmpjes zijn wel een beetje té simpel en het zijn duidelijk de latere filmpjes die beter zijn (al was Skeleton Dance ook prachtig), maar geen Disney-fan mag zijn collectie compleet rekenen zonder deze verzameling klassiekers. Aanrader!

NB: Op de verpakking staat vermeld dat er 31 filmpjes op de DVD\'s staan. Het zijn er echter 33; twee filmpjes meer dus dan aangegeven. Slordig, maar mij hoor je niet klagen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 1929
Speelduur: 259 min
Verpakking: Tinbox
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Portugees
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Portugees, Spaans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 711875962981

Extra's

  • Gallery
  • Inleidingen door filmhistoricus Leonard Maltin
  • Featurette - The Song of the Silly Symphonies
  • Featurette - Silly Symphonies Souvenirs

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Uiteraard worden alle filmpjes gepresenteerd in hun originele 1.33:1 formaat dat ze ten tijde van hun bioscoopvertoning ook hadden. De filmpjes zijn heel iets ge-windowboxed om de overscan van TV\'s te compenseren. De beeldkwaliteit van de oudere filmpjes is beduidend slechter dan de nieuwere, wat te verwachten viel, aangezien er filmpjes bij zitten van dik 70 jaar oud. Dat gezegd hebbende ziet het beeld er verdraaid goed uit en er is zonder twijfel gebruik gemaakt van het best beschikbare filmmateriaal voor deze release. Okee, we zien hier en daar veel filmgrain en beeldflikkeringen, maar de filmpjes zijn zo mooi mogelijk opgeknapt en gepresenteerd op deze DVD\'s. Het grootste probleem (hoewel het dit keer bij minder filmpjes echt storend was) is, net als bij Mickey Mouse in Living Color de aanwezigheid van lichte verkleuringen en convergentiefouten in de drie Technicolor-kleuren (zie screenshot 1 en 4). Maar gelukkig komt dit slechts in een handjevol filmpjes voor, waarvan The Old Mill het meest storende geval was.

Het beeld ziet er verder vrij schoon en stabiel uit. De oudere filmpjes wiebelen wat meer, maar dat zal ook meer met leeftijd te maken hebben dan met een slechte telecine. Hier en daar zien we veel stofdeeltjes opduiken, maar de meeste filmpjes zien er verrassend schoon uit voor hun leeftijd. Ook hier soms veel digitale compressieartefacts (voornamelijk weer mosquito noise) vanwege het hoge detail en de hoeveelheid filmgrain die aanwezig is. Omdat er veel bits gespendeerd worden aan het encoderen van de grain en de fijne lijntjes van de tekenfilmfiguren zijn dit soort foutjes te verwachten. Over het algemeen zien de filmpjes er echter acceptabel en fris uit en zullen ze niet snel in een betere versie beschikbaar zijn. De (geel gekleurde!) Nederlandstalige ondertiteling is prima te lezen en goed onder in beeld geplaatst (nu de anamorfe releases nog Disney!) en ieder filmpje heeft netjes 1 chapter gekregen, waardoor je snel kunt doorskippen als je de \"Play All\" functie gebruikt. Gezien de leeftijd van het bronmateriaal een keurige beeldkwaliteit.

Geluidskwaliteit

Het originele mono-geluid van de filmpjes staat hier op de DVD als Dolby Digital 2.0 (192 kbit/s), waarbij beide kanalen dezelfde informatie bevatten. Bij de oudere filmpjes zijn helaas hier en daar wat plopjes en dropouts te horen. Waarschijnlijk was het audio-materiaal dusdanig beschadigd dat geheel restaureren onmogelijk was. In de meeste filmpjes is er gelukkig slechts wat lichte ruis waarneembaar, die niet echt storend is. De stemmen en de muziek klinken gedateerd, maar zijn goed te volgen en verdrinken nergens in de rest van het geluid. Wat wel jammer is, is de slechte kwaliteit van de Nederlands gesproken dubs. Ten eerste is de ruis bij de Nederlandse dubs er uit gehaald door veel van het hoog uit de track weg te filteren, waardoor de filmpjes wat dof klinken. Ten tweede zijn de Nederlandse stemmen duidelijk van een nieuwere opname afkomstig en aangezien er geen enkele moeite is gedaan om ze netjes bij de achtergrondgeluiden te laten passen, springen de Nederlandse stemmen teveel naar voren. Dit levert naar mijn bescheiden mening een erg lelijk geluidsbeeld op, waardoor we de Engelse soundtracks verre prefereren boven de Nederlandse. Prima geluid, zolang je het bij de originele Engelse tracks houdt.

Extra's

Op de discs staan enkele extra\'s. Qua hoeveelheid niet veel soeps, maar toch een paar leuke toevoegingen:

Inleidingen door filmhistoricus Leonard Maltin
Op iedere DVD geeft filmhistoricus Leonard Maltin op enkele plaatsen introducties. Hij begroet je aan het begin van de eerste disc en leert je meer over de achtergronden en de geschiedenis bij de filmpjes op deze DVD. Ook geeft hij in het gedeelte \"Leonard\'s Picks\" commentaar bij enkele van zijn favoriete filmpjes.

Featurette - The Song of the Silly Symphonies (12 min.)
Hier zien we Leonard Maltin, samen met ex-Disney-componist Richard Sherman, praten over het belangrijkste element van de Silly Symphonies: de muziek. In deze korte, doch informatieve featurette gaan de heren aardig diep in op de achtergronden en enkele hoogtepunten van de filmpjes op muziekgebied.

Featurette - Silly Symphonies Souvenirs (17 min.)
Leonard Maltin praat hier met Dave Smith, de oprichter van de Walt Disney Archives, waar veel merchandising-materiaal van de Silly Symphonies bewaard is gebleven. Deze featurette is vooral leuk voor de verzamelaars onder ons. En het moet gezegd: sommige stukken zien er prachtig uit. Met name het uitklapboek zou niet misstaan op de plank van menig filmliefhebber.

Gallery
Ook staat er op disc 2 nog een gallery met allerhande schetsen, afbeeldingen en posters van de Silly Symphonies.

Er zijn ook enkele interessante Easter Eggs vastgelegd op deze DVD. Zie hiervoor ons Easter Egg overzicht. Enkele Eggs zijn ook als los filmpje te bekijken op de DVD, maar hier krijg je er een inleiding van Walt Disney bij. Ook staan er een aantal filmpjes tussen de Easter Eggs die niet op een gewone manier aan te roepen zijn. Dit zijn: Water Babies, Who Killed Cock Robin, The Practical Pig en Farmyard Symphony. Eigenlijk staan er dus 37 filmpjes op deze DVD-set... nice!

Conclusie

De Silly Symphonies zijn tijdloos gebleven cartoons die ook nu nog prima mee kunnen komen. De meesten althans, want enkele filmpjes zijn flink gedateerd. De wat meer verhalende filmpjes blijven echter hun charme behouden. En de selectie op deze DVD\'s (met filmpjes van tussen 1929 en 1939) heeft zeker charme genoeg. De beeld- en geluidskwaliteit varieert wat, maar is over het algemeen boven het niveau wat verwacht mag worden van filmpjes van deze leeftijd. Jammer dat de Nederlandse tracks niet zo denderend klinken, hoewel de verzamelaar die tracks waarschijnlijk niet zal luisteren. De extra\'s zijn aardig interessant, maar eigenlijk zijn de Easter Eggs op de DVD leuker. Dit neemt niet weg dat dit een regelrechte aanrader is voor Disneyfans en een titel die zeker in menige collectie niet mag ontbreken.

Laatste reacties

Frank  |  08-09-2004

Van Knabbel en Babbel zijn wel andere DVD's verkrijgbaar: http://www.freerecordshop.nl/pages/productview.asp?ProductID=454531 http://www.freerecordshop.nl/p...
Lees meer >

Nandor  |  08-09-2004

donald en micky, goofy Ja. Goffy is nog niet in Nederland, maar die komt vanzelf wel. knabbel en babbel Nog niet.
Lees meer >

Hope  |  07-09-2004

Ik heb ook een tincan, opzich er heel blij mee. Alleen ik vraag me af, heeft disney ook Treasures uitgebracht. Met die "gewone" mini tekenfilmpjes, met die van ...
Lees meer >

Harry stadman  |  04-09-2004

Er is iets misgegaan met je quote denk ik...er staan nu dingen in die ik nooit gezegd heb :wink: aangepast. :wink:
Lees meer >

theThinWhiteDuke  |  04-09-2004

Er is iets misgegaan met je quote denk ik...er staan nu dingen in die ik nooit gezegd heb :wink:
Lees meer >

Harry stadman  |  04-09-2004

De regio 2 "bakken" zijn te cheapo voor woorden! De r1 daarentegen mooier afgewerkt, genummerd etc. Het heeft iets exclusiefs, de r2 is daarentegen meer een...
Lees meer >

Henk van der Weerdt  |  04-09-2004

De regio 2 "bakken" zijn te cheapo voor woorden! De r1 daarentegen mooier afgewerkt, genummerd etc. Het heeft iets exclusiefs, de r2 is daarentegen meer een...
Lees meer >

theThinWhiteDuke  |  04-09-2004

De regio 2 "bakken" zijn te cheapo voor woorden! De r1 daarentegen mooier afgewerkt, genummerd etc. Het heeft iets exclusiefs, de r2 is daarentegen meer een...
Lees meer >

chimera01  |  03-09-2004

Deze disk is toch identiek met de R1 versie, behalve dan de blikken box die exclusiever zou zijn???? De inhoud van de dvd's zijn geweldig, qua beeld en gelui...
Lees meer >

Richard B.  |  02-09-2004

De regio 2 "bakken" zijn te cheapo voor woorden! De r1 daarentegen mooier afgewerkt, genummerd etc. Het heeft iets exclusiefs, de r2 is daarentegen meer een...
Lees meer >

Harry stadman  |  02-09-2004

Ik snap de lage waardering van deze dvd niet.............. Een aantal mensen hebben hem het cijfer gegeven dat ze zelf altijd op school kregen. :evil: ikzelf...
Lees meer >

theThinWhiteDuke  |  02-09-2004

Ik snap de lage waardering van deze dvd niet.............. Een aantal mensen hebben hem het cijfer gegeven dat ze zelf altijd op school kregen. :evil: ikzelf...
Lees meer >

Harry stadman  |  01-09-2004

Ik snap de lage waardering van deze dvd niet.............. Een aantal mensen hebben hem het cijfer gegeven dat ze zelf altijd op school kregen. :evil: ikzelf...
Lees meer >

theThinWhiteDuke  |  01-09-2004

Ik snap de lage waardering van deze dvd niet.............. Een aantal mensen hebben hem het cijfer gegeven dat ze zelf altijd op school kregen. :evil: ikzelf...
Lees meer >

Harry stadman  |  31-08-2004

De waardering van de stemmers bedoelde ik inderdaad, de resencent geeft voldoende aan in de recensie hoe positief hij is over de dvd. Misschien geeft het so...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:6
Extra's:4
4.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 129
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.