Wyatt Earp

Recensent:
Arnold van Oostrum
31-08-2004

Totaalbeoordeling:

7.9
DVD

Wyatt Earp (DVD)
Samenvatting

De jonge Wyatt Earp wil zich, net als zijn oudere broers Virgil (Michael Madsen) en James (David Andrews), aanmelden bij het leger en gaat er dan op een ochtend in alle vroegte vandoor. Maar vader Nicholas (Gene Hackman) haalt hem weer terug, waar hij Wyatt verantwoordelijk houdt voor het maïsland. Nadat Virgil en James uit de oorlog zijn teruggekomen, besluit vader Nicholas dat het tijd is om te verhuizen naar California. Vele jaren later keert Wyatt terug om rechten te studeren en trouwt met zijn jeugdliefde Urilla (Annabeth Gish). Het geluk van Wyatt wordt wreed verstoort als Urilla tijdens de zwangerschap overlijdt aan tyfus. Wyatt’s wereld stort ineen, hij verbrandt alles en gaat zwervend als een dronkaard door het leven, dat voor hem verder geen zin meer heeft. Nadat hij een paard heeft gestolen, komt hij in de gevangenis terecht, waar hij vervolgens weer uit gered wordt door zijn vader. Wyatt verlaat de streek en raakt vanaf dat moment geen druppel alcohol meer aan. Hij heeft diverse baantjes, waaronder die van buffeljager. Hierbij ontmoet hij de broers Ed (Bill Pullman) en Bat Masterson (Tom Sizemore). Maar voor Wyatt zit geen toekomst in buffeljacht en hij trekt door naar Dodge City. Als hij toevalligerwijs een schietende dronkaard zijn pistool afhandig maakt, wordt hij tot hulpsheriff benoemd in Dodge City. Wyatt verdient er $100 per maand mee. Door Wyatt neemt de veiligheid in Dodge City toe, waar hij met harde hand de orde houdt. Hij krijgt daarbij hulp van de broers Ed en Bat Masterson. Maar na enige tijd is de algemene opinie dat Wyatt te hardvochtig is en wordt ontslagen. Voor een opdracht van de spoorwegen moet Wyatt een bandiet opsporen en komt daarbij in contact met de zieke Doc Holliday (Dennis Quaid), die aan tbc leidt. De mannen worden al snel een soort vrienden voor het leven. Als Ed Masterson in Dodge City wordt doodgeschoten, wordt Wyatt weer teruggehaald. Samen met zijn broers Virgil en Morgan en met Bat Masterson houdt hij met harde hand de orde. De broers en Bat hebben alle drie een vrouw, Wyatt’s hart is versteend na de dood van Urilla. Maar hij tolereert de prostituee Mattie Blaylock (Mare Winningham) in zijn leven. Na langere tijd wil Wyatt met zijn broers naar Tombstone vertrekken om daar meer geld te gaan verdienen met de zilvermijnen. Ondanks de protesten van de vrouwen vestigen zij zich in Tombstone. Aldaar ziet Wyatt ook zijn vriend Doc Holliday weer terug. Omdat ze niet genoeg verdienen met de mijnbusiness, doen de gebroeders Earp datgene waar ze goed in zijn, de orde handhaven. Ook hier treedt Wyatt met zijn broers met harde hand op en het aantal tegenstanders hiervoor groeit. In Tombstone komt het uiteindelijk tot een harde en bloederige confrontatie.

Commentaar

De film Wyatt Earp vertelt het waargebeurde levensverhaal van de bekendste sheriff van het Wilde Westen. Bijna gelijktijdig werd de film Tombstone (1993) gemaakt. De film Tombstone, en ook het 35 jaar eerder gemaakte Gunfight at O.K. Coral, spitst zich toe op de periode van Wyatt Earp in Tombstone en de keiharde confrontatie daar met de bandieten. De film Wyatt Earp daarentegen is de verfilming van het levensverhaal van Wyatt Earp, waar zijn aanwezigheid in Tombstone een onderdeel van vormt. In Wyatt Earp staat de persoon Wyatt Earp, met zijn sterke familiegevoel en hardvochtige opstelling naar anderen toe, centraal. De rol van Wyatt Earp wordt uitstekende gespeeld door acteur Kevin Costner. Althans dat is mijn mening, want dat niet iedereen dat vindt, blijkt uit het feit dat hij in 1995 een Razzie Award voor deze rol kreeg. Maar daar vond men de film zelf ook niet zo geslaagd, want ook regisseur Lawrence Kasdan werd genomineerd voor een Razzie Award. De meningen over de film zijn zeker verdeeld. Het is zo’n film waar je van houdt of juist ontzettend op afknapt. Persoonlijk vind ik Wyatt Earp een zeer goede film. Het is een lange film waarin het leven van Wyatt Earp op een boeiende wijze uitgebreid wordt neergezet. Uiteraard ben ik geen expert over de geschiedkundige juistheid. Er is een Amerikaanse website waar je meer over Tombstone en Wyatt Earp te weten kunt komen, klik hier. Ondanks de lengte verveelt de film geen moment. Wel komt de rol van Wyatt Earp door alle andere karakters wat in het gedrang. Regisseur Lawrence Kasdan heeft voor de andere rollen een geweldige cast bij elkaar gekregen. Als eerste moet zeker acteur Dennis Quaid worden genoemd, die zeer overtuigend de doodzieke Doc Holliday neerzet. Om overtuigend ziek over te komen is acteur Quaid voor deze rol maar liefst 30 pound (= ongeveer 13½ kg) afgevallen. Maar naast Quaid ook goede rollen van Gene Hackman, Mark Harmon, Bill Pullman, Isabelle Rossellini, Annabeth Gish en noem maar op.
De gelijktijdige productie van Wyatt Earp met Tombstone had tot gevolg dat er een tekort ontstond van de kleding die in de film is gebruikt. Voor Wyatt Earp moest men toen de kleding uit Europa halen, wat tot vertragingen leidde in de productie. Tombstone ging daardoor een jaar eerder in release dan Wyatt Earp. Wyatt Earp overleed in 1929 op 80-jarige leeftijd en heeft in heel zijn leven geen schrammetje door een kogel opgelopen.

Ter gelegeheid van het 10-jarige jubileum van de film heeft Warner de film met topkwaliteit beeld en geluid in Amerika uitgebracht als een 2-disc Special Edition. Alhoewel onze release van Warner niet diezelfde uitstraling heeft en uit slechts één schijf bestaat, is het weldegelijk inhoudelijk dezelfde release als regio 1. Alleen heeft Warner hier gebruik gemaakt van een DVD-18, dus een dubbelzijdige DVD-9. Volgens informatie op de cover staat de film geheel op kant A van de schijf en alle extra’s op kant B. Maar evenals in Amerika, is de film in tweeën geknipt. Het eerste deel staat op kant A en het tweede deel op kant B.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Western
Regio: 2
Jaar: 1994
Speelduur: 183 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931131773

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Weggelaten scènes
  • Achter de schermen documentaire 'It Happened That Way'
  • Making-of TV special

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in zijn oorspronkelijk bioscoop beeldverhouding van 2.35:1 anamorf op de DVD. Het geremasterde beeld is in één woord gezegd prachtig. Je krijgt een zeer scherp en detailrijk beeld te zien, dat er ook bijzonder kleurrijk uitziet. Het beeld heeft een uitstekend contrast, resulterend in een zeer helder beeld met mooi verzadigde kleuren en prima zwartniveau. De film is volledig vrij van ongerechtigheden als gevolg van vuil of beschadigingen. Ook de landschappen worden dankzij het brede panoramabeeld prachtig weergegeven. Filmgrain is nagenoeg niet aanwezig, edge enhancement is slechts af en toe in lichte mate zichtbaar.
Zoals gezegd, de film is in tweeën geknipt en over beide zijden van de DVD-18 disc verdeeld. Na ruim 85 minuten speeltijd, bij chapterstop 28 en het moment dat Wyatt Earp zegt \"It all ends now\" moet je de disc omdraaien voor het vervolg van de film. De film loopt dan nog 98 minuten door, waarbij de nummers van de chapterstops doortellen.
Beide zijden zijn van het type DVD-9 (dubbellaags), in beide gevallen is de laagwisseling slechts kort merkbaar. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een mooie kleine letter en staat goed onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De oorspronkelijk Dolby Digital Stereo Spectral Recording soundtrack is opnieuw digitaal geremasterd naar een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 384 kb/s).
De nadruk van de soundtrack ligt op de voorste speakers. Voor de dialogen wordt de centerspeaker gebruikt. De prachtige muziek van meestercomponist James Newton Howard komt met een prima stereobeeld uit beide frontspeakers. De surrounds worden voornamelijk gebruikt voor de ruimtelijkheid van de muziek en de ambiance. Enkele scènes wordt met effecten actiever gebruik gemaakt van de surroundspeakers. Het LFE kanaal wordt frequent aangesproken voor het diepere laag, wat de soundtrack van tijd tot tijd een prima impact geeft (zoals bij de geweerschoten). Een mooie ruimtelijk klinkende soundtrack.

Extra's

De breedbeeldmenuschermen zijn statische filmgerelateerde plaatjes met achtergrond geluid. De extra’s staan alleen op de B-kant van de schijf. De extra’s hebben 1.33:1 beeldformaat, DD2.0 geluid en zijn voorzien van Nederlandse ondertitels.

All New Documentary It Happened That Way (14 min)
Regisseur Lawrence Kasdan en enkele hoofdrolspelers uit de film vertellen wat meer over het leven van Wyatt Earp en de periode waarin hij leefde. Afgewisseld met filmfragmenten. De korte documentaire is tijdens de productie van de film opgenomen.

1994 TV Special Wyatt Earp: Walk With A Legend (23 min)
TV programma met Tom Skerritt als gastheer. Programma is gemaakt in 1994 en bedoeld om de film te promoten. Eerst wordt kort ingegaan op andere grote filmproducties, als Ben Hur, Spartacus en Dr. Zhivago die een historisch gegeven als uitgangspunt hebben. Daarna gaat de focus naar de productie van Wyatt Earp, van de voorbereidingen van de film tot aan de uiteindelijke productie.

Lifted Scenes (19 min)
Een 11-tal verwijderde scènes zonder enige toelichting: On the wagon train, Wyatt courts Urilla, The wedding reception, Staking buffalo skins, Dealing with lawbreakers, Facing Wyatt Earp, Kate is back, Josie leaves Behan, Wyatt and Doc are jailed, Before the attack on Morgan, Behan’s posse. Beeldformaat is 2.35:1 niet anamorf.

Theatrical Trailer (3½ min)
De bekende bioscooptrailer, in 2.35:1 anamorf beeldformaat.

Conclusie

Wyatt Earp is een epische saga over het woeste, prille Amerika waarin Kevin Costner de rol speelt van de bekendste sheriff van het Wilde Westen. Gevolgd wordt het leven van Wyatt Earp, een wetsdienaar die al in zijn tijd tot een legende uitgroeide. Een lange film van regisseur Lawrence Kasdan, die ook meeschreef aan het script.
Vanwege het 10-jarige jubileum van de film heeft Warner de film nu uitgebracht met topkwaliteit beeld en geluid. Om de kwaliteit te behouden is de film in twee gedeeld en over beide zijden van de dubbelzijdige disc verdeeld. Toegevoegd zijn enkele extra’s, die weliswaar informatief zijn maar niet zo uitgebreid. Een mooie film die een aanwinst is voor je filmcollectie, gepresenteerd op een nette release.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Tarkus  |  28-07-2011

Zeer goede western, met Kevin Costner in een hoofdrol die doet terugdenken aan zijn rol in 'Dances With Wolves', alleen was hij in die film nog beter. Die film ...
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  02-07-2006

Zeer degelijk epos over de legendarische Wyatt Earp. Persoonlijk heb ik zeker genoten van de verhaalloop, de prachtige opnamen en sterke bijrollen voor Michael...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  18-08-2005

Deze film doet dus echt niet onder voor Tombstone zoals zo veel beweren. De film diept de familie Earp ook meer uit dan Tombstone. Kostner zet Earp goed neer,...
Lees meer >

Frank  |  02-09-2004

Ook de soundtrack van james newton howard mag er wezen!! alleen jammer dat die nou nergens te krijgen is :cry: Inderdaad jammer dat de CD niet meer te krijge...
Lees meer >

pavago  |  02-09-2004

Een blinde aanschaf is ie zeker waard!! Ik zat echt heel lang te wachten tot deze film eindelijk op dvd uit zou komen. Maar gelukkig is ie er nu. Ook de soundtr...
Lees meer >

scheur  |  31-08-2004

Heb deze nog niet gezien, mar zit te denken aan een blinde aanschaf.... :roll:
Lees meer >

martin  |  31-08-2004

Met toeval gisterenavond deze dvd gekeken, en ik moet zeggen geweldige film, vergeleken met tombstone kom je nu veel meer te weten over de Wyatt broertjes dus m...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  31-08-2004

Ik vond Tombstone ook stukken beter dan deze. Het personage Wyatt Earp is overigens wel heel vaak vertolkt.
Lees meer >

Marcel Rinia  |  31-08-2004

Dit is niet mijn fim. Hij kon me niet echt boeien. De ingredienten waren aanwezig, maar de "mix" was voor mij gewoon verkeerd. De film liep niet, maar sleepte z...
Lees meer >

Paul H.  |  31-08-2004

Deze film moet ik ook in me collectie hebben, ben helemaal fanaat van westerns maar er zijn maar vrij weinig leuke uitgaves met de nodige extra's of in ieder ge...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
7.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 53
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.