Hidalgo

Recensent:
Arnold van Oostrum
04-10-2004

Totaalbeoordeling:

8.3
DVD

Hidalgo (DVD)
Samenvatting

Eind 19e eeuw werkt de legendarische Frank T. Hopkins (Viggo Mortensen) met paardenstunts bij de rondreizende Bill Cody Show, die de beroemde veldslagen tussen de Amerikanen de indianen naspelen. Eens was Frank de ongeslagen en beroemde lange afstandsruiter, maar nu slijt hij zijn dagen met vergane glorie en drank en spijt van zijn aandeel in het geweld tegen de indianen. Hem trouw gebleven is zijn Indiaanse mustangpaard Hidalgo.
Dan wordt Frank gevraagd mee te doen aan de “Ocean of Fire’ race, een 4500 km lange levensgevaarlijke paardenrace dwars door de Arabische woestijn. Een race alleen voor de beste ruiters en paarden, uitgeschreven door de rijke Sheikh Riyadh (Omar Sharif) en $ 100.000 dollar als beloning. Op de bootreis ontmoet Frank de knappe lady Anne Davenport (Louise Lombard). Omdat zij een vrouw is, kan ze zelf niet meedoen aan de race, maar haar paard behoort tot de favorieten. Frank wordt door Riyadh verwelkomt, maar voelt ook de vijandigheid jegens hem als enige niet Moslim deelnemer. Als de race van start gaat, beseft Frank dat hij en zijn paard Hidalgo het moeten opnemen tegen bijna honderd van de beste Arabische paarden en doortrapte deelnemers die koste wat het kost willen winnen. Hierdoor verandert de race om buitengewone rijkdom langzaam in een race op leven en dood.

Commentaar

Hidalgo is een onderhoudende avonturen film gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. Althans, de film start met de melding ‘Based on the true story of Frank Hopkins’. Daarmee dus suggererend dat Frank Hopkins daadwerkelijk met zijn mustangpaard Hidalgo de paardenrace ‘Ocean of Fire’ heeft gereden en …. Op deze Amerikaanse site kun je een complete biografie van de man lezen. Toch zijn er ook twijfels. Frank Hopkins zou geboren zijn in 1865 of 1884 (niet precies bekend) en in 1926 als tunnelgraver werkzaam zijn geweest in Philadelphia. Hopkins is in 1951 overleden. Of zijn avonturen ook daadwerkelijk hebben plaats gevonden of gewoon de creatieve verzinsels van Hopkins zijn voor zijn verhalen in een bepaald magazine, is niet geheel duidelijk. De meningen daarover lopen uiteen. Vast staat wel dat Hopkins een grote liefde had voor paarden en dan met name de Spaanse mustang.
Waar gebeurd of niet, de film ademt de avontuurlijke sfeer uit zoals je die kent van Indiana Jones. Maar ook heeft de film elementen die doen denken aan Dances with Wolves, de weidse natuuropnames en de rustige momenten waarin de relatie mens/dier en relatie blanke man met de Arabische Moslims centraal staan. Alles op een prachtige en sfeervolle wijze in beeld gebracht. De wederom bijzonder geslaagde filmmuziek van James Newton Howard versterkt de avontuurlijke sfeer van de film nog eens. Viggo Mortensen, vooral bekend geworden door zijn rol als Aragorn in The Lord of the Rings trilogie, speelt de rol van Hopkins met prima flair en heldhaftigheid. De charismatische Omar Sharif is weer prima ‘getypecast’ als de rijke Arabische sjeik. Nieuwkomer in de film is de mooie Zuleikha Robinson, die Jazira speelt, de dochter van de sjeik. Uiteraard veel paarden in de film. De paardenrace is opgenomen in Browning, Montana, waarbij 550 verschillende paarden zijn gebruikt. Voor de rol van het paard Hidalgo zijn vijf verschillende paarden gebruikt.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Avontuur, Drama
Regio: 2
Jaar: 2003
Speelduur: 131 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Portugees
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Touchstone
EAN: 8711875974298

Extra's

  • Zand en Celluloid

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35::1 anamorf op de DVD. Zoals te verwachten bij een recente film, is op de beeldkwaliteit weinig aan te merken. Het geheel ziet er mooi en kleurrijk uit, waarbij de sfeervolle beelden van de film prima worden weergegeven. Het totale beeld is vrij donker met een warme (bruinige) uitstraling. Enkele scènes zijn met filters bewerkt om een andere sfeer te bewerkstelligen. Scherpte van het beeld is prima, evenals de detaillering. Filmgrain is minimaal aanwezig. Zoals het hoort is bij deze nieuwe film het beeld verder geheel vrij van ongerechtigheden. Edge enhancement is in lichte mate toegepast.
De film is verdeeld in 19 chapterstops. De DVD is van het type DVD-9 (dubbellaags), de laagwisseling is goed weggewerkt. De ondertiteling (wit) is duidelijk leesbaar, maar heeft wel een iets te groot lettertype en staat geheel in het filmbeeld geplaatst. Dat is jammer.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) en in DTS5.1 (bitrate 754 kb/s) op de DVD gezet. De soundtrack is er een die je bij een avonturenactiefilm zou verwachten. Een soundtrack waarbij alle kanalen zeer actieve worden gebruikt. De surrounds geven de omgevingsgeluiden subtiel weer en zijn duidelijk aanwezig bij de actiescènes en voor de effectgeluiden. De mooie muziek van James Newton Howard komt met een mooi stereobeeld uit de frontspeakers, waarbij de surrounds voor de ruimtelijkheid van de muziek zorgen. Dialogen komen prima verstaandbaar uit de centerspeaker. Het LFE kanaal wordt actief gebruikt voor het diepere laag om de actiemomenten te ondersteunen.
Het verschil tussen de DD en de DTS track is marginaal. Voorkeur voor een van beide zal een kwestie van smaak zijn of afhankelijk van het (kleine) kwaliteitsverschil waarmee je AV processor beide decodeert.

Extra's

Ook deze Buena Vista uitgave start met enkele verplicht reclametrailers. De menutoets gebruiken om direct bij het DVD menu te komen is het advies.
De geanimeerde breedbeeld menuschermen zijn beschikbaar in Engels, Frans en het Nederlands. De menu’s zijn filmgerelateerde animaties met achtergrondmuziek. Één extraatje siert deze DVD.

Zand en celluloid (9 min)
Een erg kort (te kort dus) uitgevallen making of documentaire over het maken van de film en enige informatie over de paardenrace. Uiteraard met de nodige interviewfragmenten met cast en regisseur.

Dan is er ook nog een THX Optimizer te vinden onder het Setup menu, voor de juiste instelling van je beeld en geluid.

En er is nog een easter egg verstopt op de DVD. Zelf zoeken of kijken op onze Easter Eggs pagina.

Conclusie

Hidalgo is een leuke avonturen actiefilm, waarin een paardenrace dwars door de brandende Arabische woestijn centraal staat. Eind 19e eeuw doet de legendarische Amerikaanse paardenracer Frank Hopkins met zijn Indiaanse mustangpaard Hidalgo mee aan deze levensgevaarlijke race. Een race van 4500 km waarbij de andere deelnemers koste wat het kost willen winnen. Of de film daadwerkelijk gebaseerd is op een waar gebeurd verhaal is niet geheel duidelijk. Blijft wel dat het een prima avonturenfilm is met goede rollen van Viggo Mortensen en Omar Sharif.
Buena Vista heeft de film met een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit op de schijf gezet. Bij het geluid is keuze uit een DD en een DTS track, beide van hoge kwaliteit. Als extra is alleen een (te korte) making of documentaire toegevoegd. Een leuke, sfeervolle en avontuurlijke film op een wat kale release.

Laatste reacties

Werner  |  03-08-2005

Ook verleden week voor het eerst gezien: erg mooie film, mooie beelden, prachtige Omar Sharif-rol, interessant verhaal ondanks dat het gegeven je vooraf mentaal...
Lees meer >

nlamste3  |  02-08-2005

Erg mooie film, zonder een al te hoog dravend en ingewikkeld verhaal. Het is meer ouderwets genieten van een avontuur, met mooie beelden en mooie muziek. Het...
Lees meer >

Marc1978  |  16-10-2004

Nou het begin van deze dvd met de promo's vond ik wat aan de lange kant, de film zelf deed me denken aan Indiana Jones (met hier en der een vleugje Kuifje :D )...
Lees meer >

The Scratcher  |  10-10-2004

Had deze gisteravond gehuurd en vond dit nog eens een prachtige "ouderwetse" avonturenfilm waar we erg van genoten hebben. Vond er niks saai en langdradig aan, ...
Lees meer >

theThinWhiteDuke  |  07-10-2004

De cover lijkt op de cover van the Two Towers... Opzet of niet? ;) Lijkt ook op deze: http://www.dvd.nl/images/reviews/1732/whole_cover.jpg http://www.dv...
Lees meer >

El Barto  |  07-10-2004

De cover lijkt op de cover van the Two Towers... Opzet of niet? ;) http://www.dvd.nl/images/reviews/1732/whole_cover.jpg http://www.dvd.nl/images/reviews/...
Lees meer >

El Barto  |  07-10-2004

De cover lijkt op de cover van the Two Towers... Opzet of niet? ;) uuuhhh... :wink:
Lees meer >

El Barto  |  07-10-2004

Zijn 2/3 Golden Showers dan zo raar als je wakker wilt blijven? Geloof maar dat je ff wakker bent hoor ;P Ranzigheid kent geen tijd...
Lees meer >

Guido van Thiel  |  07-10-2004

Waar het hoofd van vol is, loopt de mond van over... of zoiets... :lol:
Lees meer >

Wizz-Art  |  07-10-2004

Zijn 2/3 Golden Showers dan zo raar als je wakker wilt blijven? Geloof maar dat je ff wakker bent hoor ;P Hmmm jij liever dan ik :shock:
Lees meer >

Rob Lossett  |  07-10-2004

Mooie beelden, mooie muziek, goed acteerwerk van Mortensen en Sharif. Ik ben dus zeker niet in slaap gevallen. Pretentieloze, onderhoudende film. Wees nie...
Lees meer >

Ronald Stiebolt  |  07-10-2004

Proost! http://www.umkc.edu/sites/hsw/issues/h20sprts.html :mrgreen:
Lees meer >

Tom van den Hout  |  07-10-2004

Zijn 2/3 Golden Showers dan zo raar als je wakker wilt blijven? Geloof maar dat je ff wakker bent hoor ;P
Lees meer >

Wizz-Art  |  06-10-2004

Nominatie voor uitspraak van het jaar :wink: (y)
Lees meer >

theThinWhiteDuke  |  06-10-2004

Het verhaal sprak mij enorm aan en het zag er ook nog eens goed uit op tv (reclamespotjes) maar toen ik hem keek viel ik na 26 min. in slaap..ik probeerde hem e...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Drugs Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:2
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 116
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.