ER - Seizoen 2

Recensent:
Arnold van Oostrum
06-10-2004

Totaalbeoordeling:

6.8
DVD

ER - Seizoen 2 (DVD)
Samenvatting

In 1994 begon de televisieserie ER (Emergency Room). Een serie die zich afspeelt op een fictieve eerste hulp afdeling van het County General Hospital in Chicago. Succesvol auteur Michael Crichton, zelf ooit medisch student, creëerde een serie die direct wereldwijd een groot succes werd. De perfecte combinatie van dramatiek en alledaagse verhaallijnen gecombineerd met medisch realisme, waarbij in een moordend tempo de meest uiteenlopende medische spoedgevallen over je heen worden gestort, bleek zeer succesvol. Uiteraard worden de persoonlijke lotgevallen van de medische staf ook niet vergeten, al is dat niet de hoofdzaak.

Het tweede seizoen van ER, dat zijn eerste uitzending had in september 1995, was een prima voortzetting op het eerste seizoen. Alle bekenden van dit eerste seizoen zijn weer terug. Zoals Dr. Mark Greene (Anthony Edwards), hoofd van de afdeling; de medisch student John Carter (Noah Wyle), die nog steeds gebukt gaat onder de druk van zijn begeleider, de ambitieuze chirurg in opleiding Dr. Peter Benton (Eriq La Salle). Uiteraard is de rokkenjagende kinderarts Dr. Doug Ross (George Clooney) ook weer van de partij en is zijn liefde voor hoofdzuster Carol Hathaway (Julianna Margulies) nog steeds aanwezig. Daarnaast is ook Dr. Susan Lewis (Sherry Stringfield) weer aanwezig en Jeanie Boulet (Gloria Reuben). Nieuw in de serie is de mank lopende Kerry Weaver (Laura Innes). Net als in het eerste seizoen spelen ook nu diverse bekende acteurs en actrices in de serie een gastrol.

De eerste aflevering van seizoen twee begint natuurlijk met hetzelfde adrenaline verhogende tempo als voorgaande afleveringen van het eerste seizoen. Carter komt terug van vakantie, maar heeft moeite op tijd bij het ziekenhuis te komen. En Kerry Weaver maakt haar entree als hoofdarts van de ER afdeling, maar maakt zich direct ook niet bepaald geliefd door bijna iedereen tegen zich in het harnas te jagen. Susan heeft haar handen vol aan het verzorgen van de baby van haar zus Chloe (Kathleen Wilhoite). Carol gaat op een ambulance mee met Shep (Ron Eldard), waarbij tussen beide iets groeit. Carter valt op de nieuwe studente Harper Tracy (Christine Elise), maar krijgt het ook te moeilijk als hij zijn eerste patiënt verliest. Later blijkt Ross ook nog eens met haar geslapen te hebben, wat niet alleen Carter in verlegenheid brengt, maar ook Mark, die moet bepalen of hij Ross moet schorsen. Mark wordt geconfronteerd met de wens van zijn vrouw voor een scheiding en Doug komt na lange tijd weer in contact met zijn vader. Tussen al deze persoonlijke besognes door komen natuurlijk vele spoedeisende gevallen binnen; zoals slachtoffers met schotwonden of van auto-ongelukken, AIDS patiënten of gevallen van huiselijke mishandeling. Daarbij wordt menig sociaal moeilijk thema niet gemeden. Gelukkig staan de persoonlijke drama’s op de achtergrond en is het aandeel van de medische gevallen veel groter. Dit voorkomt dat ER een ordinaire soapserie wordt. Warner heeft op de achterzijde van de cover van elke aflevering een korte synopsis opgenomen. Het voert te ver om van alle 22 afleveringen deze beschrijving hier over te nemen. Ook kun je uitgebreide (Engelstalige) informatie per aflevering vinden op de site van Warner Bros. Studios of op de TV Tome ER – Episode Guide site.

Commentaar

In de tien jaar dat ER nu als televisieserie draait, heeft het een groot aantal onderscheidingen ontvangen. De prestigieuze Emmy Award, zeg maar de Oscar voor televisieproductie, is de serie al vele jaren achtereen ten deel gevallen. Sinds 1995 domineert ER zeer sterk de uitreiking van de Emmy Awards met 21 prijzen en 108 nominaties. Dat zegt wel iets over de kwaliteit van de serie.
Hoewel het idee voor de serie afkomstig is van Michael Crichton, zijn het verschillende schrijvers die (delen van) de afleveringen schrijven. Ook de regisseurs verschillen per aflevering. Hoofdrolspeler Anthony Edwards (Dr. Mark Greene) heeft in dit tweede seizoen ook een aflevering (nr. 21) geregisseerd. Daarnaast zijn vier afleveringen door de bekende regisseur Mimi Leder geregisseerd, waarbij zij voor één aflevering (nr. 16) een Emmy Award nominatie kreeg. De ondertussen zo bekende openingstune van ER en de belangrijkste muziek is geschreven door meestercomponist James Newton Howard.

De DVD release van Warner roept enkele vragen op. Net als het eerste seizoen wordt de serie in Nederland en België als een set los verkrijgbare DVD’s uitgebracht. Hier helaas dus geen release in één set verpakt in een fraai digipack, zoals in de andere landen wel gebeurd.
Bijkomende probleem is dat Warner dit tweede seizoen in Nederland en België niet compleet uitbrengt. Warner brengt van dit tweede seizoen namelijk alleen de drie DVD’s uit waarop de 22 afleveringen staan. Wederom zijn deze DVD’s alleen los verkrijgbaar. De vierde DVD met de extra’s wordt hier niet uitgebracht. Een voor ons onbegrijpelijke keuze. Temeer onbegrijpelijk omdat in Australië dit tweede seizoen wel als één set verpakt in een digipack compleet is uitgebracht, inclusief de vierde disc met extra’s. Deze Australische set heeft ook Nederlandse ondertiteling. Waarom worden wij in Nederland en België nu tekort gedaan?

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, TV
Regio: 2
Jaar: 1995
Speelduur: 950 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931337755

Extra's

  • Audiocommentaar bij enkele afleveringen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De eerste zes seizoenen (1994-1999) van ER zijn in standaard 1.33:1 beeldformaat opgenomen en uitgezonden. Sinds het seizoen 7, dat begin in 2000, wordt ER in het 16:9 (1.78:1) formaat uitgezonden. Dat geldt niet alleen voor Amerika, ook in Nederland wordt ER in het 1.78:1 formaat uitgezonden.
Evenals het eerst seizoen is ook het beeld van dit tweede seizoen door Warner voor de DVD omgezet naar 1.78:1 formaat en staat dit anamorf op de DVD. Dit betekent dus dat boven en onder een stukje van het beeld mist. Alleen het openingsscherm en de begintitels zijn in het oorspronkelijke 1.33:1 formaat behouden. Omdat het 1.33:1 formaat in een 16x9 kader is geplaatst, zie je dan even links en rechts een zwarte balk.
Alhoewel het beeldformaat dus niet is zoals het origineel is uitgezonden, stoort dit geenszins. Het is niet ondenkbaar dat de makers hier bij het film al rekening mee hebben gehouden. Het beeld ziet er vergelijkbaar uit met de release van seizoen één. Dus een redelijk goed beeld, dat qua scherpte en detaillering toch iets tegenvalt. Dit komt ongetwijfeld door de omzetting van NTSC naar PAL. Neemt niet weg dat net als bij andere televisieseries de kwaliteit beter is dan je via de kabel te zien krijgt. Het beeld is redelijk scherp met goed verzadigde en natuurlijke kleuren en een goed contrast. Ook de detaillering is prima in orde. In het beeld verder geen ongerechtigheden, anders dan heel incidenteel wat aliassing en moiré. Edge enhancement is niet zichtbaar, grain is minimaal aanwezig. De optionele ondertiteling is wit en heeft een goed leesbaar lettertype. De ondertiteling staat wel te hoog in het beeld geplaatst, wat jammer is.

Geluidskwaliteit

De serie is gewoon in Stereo uitgezonden. De soundtrack is dus een Dolby Digital 2.0 stereo soundtrack (bitrate 192 kb/s). Een goed klinkende soundtrack met prima stereospreiding. Dat laatste valt vooral op bij de begintune van de serie, die mooi ruimtelijk klinkt. Detail van de soundtrack is goed. In de soundtrack is een opvallend goed laag aanwezig. Dialogen zijn altijd goed te volgen en zijn midden in het geluidsbeeld geplaatst. Bij gebruik van de DPL-II(x) decoder neemt de ruimtelijkheid van het geluidsbeeld wel iets toe, maar dit gaat ten koste van de detaillering. ER klinkt duidelijk het best in gewoon stereo.

Extra's

De breedbeeldmenu’s zijn met DD2.0 (192 kb/s) achtergrondgeluid. De menu’s zijn deels geanimeerd, deels statische plaatjes. Zoals hierboven als beschreven, stelt deze uitgave op het gebied van extra’s zwaar teleur. We moeten het doen met het audiocommentaar bij twee afleveringen. Bij aflevering 1 ‘Welcome Back Carter’ en bij aflevering 16 ‘The Healers’ geeft regisseur Mimi Leder, samen met Randy Jon Morgan en Laura Innes een informatief commentaar.

Als je op het DVD menu kiest voor de optie Extra Features, krijg je een tekstscherm te zien waarin wordt verwezen naar disc 4 voor de extra’s. En zoals je al hebt gelezen, deze vierde disc wordt door Warner in Nederland en België niet uitgegeven.
Wat missen we dan aan extra’s? Dit:
- \"ER Specialists - Anatomy of an Episode\" featurette
- \"On Call - The Life of an ER Director\" featurette
- Outpatient Outtakes (additional scenes)
- CUTups gag reel
En mogelijk ook, net als bij seizoen één, een informatieboekje met detailinformatie van elke aflevering.

Conclusie

De Amerikaanse televisieserie ER (Emergency Room) is de grote hit van de afgelopen tien jaar. De serie is een bedenksel van Michael Crichton, bij de meeste bekend van Jurassic Park. Vanaf het eerste seizoen is de serie een groot succes en ontving een record aantal prijzen. Bijzonder aan de serie is het relatief hoge tempo, de scènes wisselen elkaar in rap tempo af. Daarnaast de perfecte balans tussen drama en medisch realisme.
Na het eerste seizoen is nu ook het tweede seizoen op DVD uitgebracht. Net als bij seizoen één heeft Warner de serie als los verkrijgbare discs uitgebracht en niet als één set in een fraaie digipack. Bijkomend nadeel is dat we nu bij seizoen twee daardoor de vierde disc met de extra’s moeten missen. Deze wordt door Warner in Nederland en België niet uitgebracht. De 22 afleveringen staan op drie discs. Enig extraatje dat overblijft is een audiocommentaar bij twee afleveringen. . In Australië is dit tweede seizoen wel als één complete digipack uitgebracht, inclusief de vierde disc met extra’s. En deze Australische set heeft ook Nederlandse ondertiteling. We kunnen derhalve niet begrijpen waarom Warner de serie in Nederland en België anders uitbrengt en ons daarmee een disc tekort doet.
De kwaliteit van beeld en geluid is net als bij het eerste seizoen ruim voldoende. Het oorspronkelijke 4x3 beeld is voor de DVD uitgave omgezet naar 16x9 breedbeeld, het geluid is gewoon stereo. De serie is natuurlijk een grote aanrader. Deze Nederlands/Belgische DVD uitgave is voor de fans een teleurstelling wegens de missende extra’s.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Werner  |  12-10-2004

We hebben bericht gekregen van Warner dat seizoen 2 ook als complete boxset met 4 DVD's in NL/BE zal worden uitgegeven. De drie losse DVD's zullen goedkoper z...
Lees meer >

Mark de Jong  |  08-10-2004

Dawson's Creek is geen bal aan... :? Wat een vraag... :roll: Smaken verschillen...!, maar om nou weer te zeggen dat 'er geen bal aan is'... :roll: ik weet t...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  08-10-2004

Dawson's Creek is geen bal aan... :? Wat een vraag... :roll: Smaken verschillen...!, maar om nou weer te zeggen dat 'er geen bal aan is'... :roll: ik weet t...
Lees meer >

Mark de Jong  |  07-10-2004

Dawson's Creek is geen bal aan... :? Wat een vraag... :roll:
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  07-10-2004

Waarom wordt hier wel ER besproken maar niet Dawson's Creek? :confused:
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  07-10-2004

We hebben bericht gekregen van Warner dat seizoen 2 ook als complete boxset met 4 DVD's in NL/BE zal worden uitgegeven. De drie losse DVD's zullen goedkoper z...
Lees meer >

Mark de Jong  |  07-10-2004

Topserie, moet 'em binnenkort wel nog even afkijken. Seizoen 3 stond voor deze maand gepland, maar is helaas verschoven naar eind januari 2005 zag ik :shock: G...
Lees meer >

Joyrider  |  06-10-2004

Ik ben het eens met de recensie. Ik heb gelukkig seizoen 1 wel weten te bemachtigen in 1 box (via de avro). Maar deze brengen het 2de seizoen niet uit in 1 box....
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
4.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 69
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.