Smallville - Season 2

Recensent:
Koen Koene
19-10-2004

Totaalbeoordeling:

7.7
DVD

Smallville - Season 2 (DVD)
Samenvatting

Clark Kent (Tom Welling) is op het eerste gezicht een hele gewone jongen, die net als vele andere jongeren uit het dorpje Smallville de highschool doorloopt, en dezelfde tienerstrubbelingen meemaakt. Maar schijn bedriegt. Want Clark, die als wees in een maisveld werd gevonden, groeit op met bijzondere krachten. Zo is hij sneller dan een afgevuurde kogel, lijkt zijn huid wel van staal en kan hij door objecten heenkijken. En naarmate hij ouder wordt openbaren zich nog meer mysterieuze krachten. Clark komt er al gauw achter dat hij niet van deze planeet komt, iets wat hij (evenals zijn krachten) angstvallig verborgen houdt voor zijn vrienden. Deze geheimzinnigheid is niet altijd goed voor zijn sociale leven. Het schept bijvoorbeeld een afstand tussen hem en Lana Lang (Kristen Kreuk), op wie Clark al heel lang verliefd is. Maar zijn goede vriend Lex Luthor (Michael Rosenbaum), wiens leven ooit gered werd door Clark, is altijd bereid om hem een hart onder de riem te steken. Lex lijkt echter, net als zijn vader, wel te vermoeden dat Clark iets te verbergen heeft...

Commentaar

De TV-serie Smallville verhaalt over de jeugdjaren van Clark Kent, de jongen die later de mensheid ten dienst zal staan als Superman. Zoals te lezen in onze eerdere recensie was de voornaamste kanttekening op het eerste seizoen dat dit nogal zwaar leunde op het ‘Freak of the Week’-principe. Dat maakte veel afleveringen erg voorspelbaar. Gelukkig kunnen we meedelen dat dit in het tweede seizoen stukken minder het geval is. Zo wordt er onder andere veel tijd besteed aan de Kryptoniaanse (Kryptonitische? Kryptonische?) oorsprong van Clark, zijn adoptie door de Kents en waarom hij nu precies op aarde is beland. Verder gaat het opgroeien van de toekomstige superheld ook dit jaar gepaard met de opkomst van enkele nieuwe krachten, die steeds moeilijker voor zijn vrienden verborgen kunnen worden gehouden. En zoals in het eerste seizoen is er ook in het tweede aandacht voor alle beslommeringen die komen kijken bij het volwassen worden van een tiener, zoals het leren nemen van verantwoordelijkheden. De jonge Superman blijkt namelijk ook zijn zwakheden te hebben: hij is nooit op tijd, realiseert zich de gevolgen van zijn daden vaak pas als het te laat is, en komt veel van zijn beloftes niet na. Maar zijn grootste zwakte blijkt een menselijke vorm te hebben, en wel die van de charmante Lana Lang. De driehoeksverhouding tussen haar, Clark en jaloerse vriendin Chloe neemt dan ook een belangrijke rol in het seizoen in. Andere spanningen op relationeel gebied vinden we tussen Lex Luthor en zijn meedogenloze vader. Al deze zaken worden gebracht met prima acteerwerk en uitstekende visuele effecten. Ook op deze gebieden is duidelijk een verbetering te zien ten opzichte van het vorige seizoen. Laten we hopen dat deze stijgende lijn wordt voortgezet in het derde seizoen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Drama, TV
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 952 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Turks, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931242561

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Gag Reel
  • DVD-ROM extra’s
  • Audiocommentaar bij twee afleveringen (2x)
  • Special Effects Featurette
  • Christopher Reeve: The Man of Steel

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Aan het beeld hoeven we weinig woorden vuil te maken. De anamorfe 1.78:1-transfer is namelijk vrijwel vlekkeloos. Een van de eerste dingen die opvalt is de uitstekende scherpte. Niet zo vreemd als je weet dat de serie in Amerika in High Definition op TV wordt uitgezonden. En wanneer de haarscherpe transfer dan ook nog eens een perfecte kleurweergave laat zien (waarbij felle primaire kleuren overheersen), dan kunnen we stellen dat deze ‘simpele’ TV-serie zich qua beeldkwaliteit gerust kan meten met die van de ‘echte films’. Qua artefacting zijn heel soms wat lichte compressie-gerelateerde probleempjes te zien, maar dat wordt nergens storend. Wel is de ondertiteling een tikje te hoog geplaatst. De trackindeling laat daarentegen weinig te wensen over. Iedere aflevering beslaat namelijk een acceptabele zes tracks, waarbij de tweede track netjes achter de titelsong is geplaatst (zodat deze makkelijk geskipt kan worden).

Geluidskwaliteit

Het geluid van Smallville staat in ‘gewoon’ Dolby Digital 2.0 stereo (192kbit/s) op de DVD, en laat zich ook het beste in dat formaat beluisteren. Schakel je namelijk de ProLogic-stand op de versterker in, dan is het voornaamste bezwaar dat de dialogen uit alle luidsprekers te horen zijn. Dat komt uiteraard niet echt natuurlijk over. Eigenlijk is het gebrek aan goed surroundgebruik, al was het maar simpel matrix-surround, best jammer. Want er zijn tal van momenten, denk aan de slowmotion ‘bullet-time’-achtige effecten of de vele actiescènes, waarop de achterkanalen veel bij hadden kunnen dragen aan de beleving. Nu blijft het allemaal nogal beperkt qua spreiding. Wat de klank betreft valt er echter weinig te klagen; een goede detaillering in het hoog, en voldoende laag. Al wordt hier en daar toch wel de extra impact van een apart subwooferkanaal gemist. Gezien de TV-origine kan het geluid wel door de beugel, maar het is jammer dat men er niet wat meer van heeft proberen te maken.

Extra's

Het handjevol extra’s bij het eerste seizoen was rechtstreeks afkomstig van de los op DVD verschenen pilot, en belichtten dus enkel de eerste twee afleveringen. Ook deze keer is aantal extra’s niet overweldigend, maar wel zijn ze wat beter verspreid over de afleveringen. Met uitzondering van de commentaartracks zijn alle aanwezige extra’s Nederlands ondertiteld.

Audiocommentaar
Op deze box tref je bij twee afleveringen commentaar aan. Bij elk van deze afleveringen heb je de keus uit twee tracks.
- Red (Disc 1): Allereerst kun je het interessante commentaar van executive producers Alfred Gough, Miles Millar en schrijver/producer Jeph Loeb beluisteren. Hierin praat het drietal over zaken als het verhaal, het acteerwerk en de totstandkoming van de aflevering. Het geheel gaat gepaard met een welkome dosis zelfspot. Ook leuk is de toelichting van castleden Tom Welling, Kristen Kreuk en Michael Rosenbaum, en co-executive producer Greg Beeman. Zoals verwacht ligt de nadruk hierbij meer op het ophalen van herinneringen en het vertellen van anekdotes, met flink wat gegrap tussendoor (zoals een uitermate goede Gollum-imitatie van Welling). Wel valt op dat de mannen duidelijk overheersen, want mevrouw Kreuk heeft weinig te melden.
- Rosetta (Disc 5): Wederom eerst een boeiende toelichting van Miles Miller en Alfred Gough, met als een van de onderwerpen de vooruitgang ten opzichte van het eerste seizoen. Wel komt men tussen neus en lippen door met een flinke spoiler over het begin van seizoen 3. Je bent dus gewaarschuwd. In het tweede commentaar wordt de eerder genoemde bende sprekers aangevuld met regisseur James Marshall. Het is wederom een gezellige boel, waaruit duidelijk blijkt dat men het uitstekend met elkaar kan vinden. Qua informatie iets beter dan de vorige commentaarpoging van de cast, zo kom je wat meer te weten over de effecten, de opnames en de problemen daarbij. En uiteraard vertelt men hoe het was om met Christopher Reeve te werken (waarover meer bij de volgende extra).

Christopher Reeve: The Man of Steel (10 min)
We noemden het zojuist al even: voor de Superman-fans van het eerste uur heeft de aflevering ‘Rosetta’ een leuke cameo te bieden. Namelijk die van oud Superman-vertolker Christopher Reeve, die onlangs helaas op 52 jarige leeftijd overleed. In deze extra kom je wat meer te weten over Reeve en zijn rol in Smallville, en spreken cast en crew hun bewondering uit voor de acteur. Wat overigens heel netjes gedaan is van Warner, is dat men bij het getoonde spotje voor Reeve’s Paralysis Foundation in de ondertiteling verwijst naar een vergelijkbare Nederlandse organisatie.

Deleted Scenes (6 min)
Verspreid over de zes DVD’s vind je een klein aantal verwijderde scènes. Het gaat om de afleveringen Heat, Duplicity (beide disc 1), Dichotic (disc 3), Prodigal, Fever (beide disc 4) en Exodus (Disc 6). De fragmenten hebben een beeldverhouding van 1.33:1, DD 2.0 geluid en Nederlandse ondertiteling.

Faster Than a Speeding Bullet: The Effects of Smallville (11 min)
Met een titel als dit behoeft het geen verdere uitleg waar deze extra over gaat. Want uiteraard behandelt men hier de effecten. Het begint met wat algemene info over hoe men bij Smallville tegen (CG-)effecten aankijkt, en daarna worden enkele van de meer imposante effectscènes toegelicht.

Chloe Chronicles (15 min)
Hier zie je in een aantal met de hand geschoten ilmpjes hoe Chloe de dood van Earl Jenkins (een personage uit het eerste seizoen van Smallville) onderzoekt. Daarbij komen uiteraard allerlei mysterieuze details naar voren.

Gag Reel (6 min)
De bekende compilatie van bloopers.

DVD-Rom Extra’s
De extra’s voor bezitters van een PC met DVD-speler bestaan dit maal uit niets meer dan de gebruikelijke weblinks (te bezoeken via de meegeleverde InterActual-speler).

Conclusie

In de TV-serie Smallville zie je hoe Clark Kent, Superman-in-wording, zijn tienerjaren beleeft in het gelijknamige plattelandsdorpje. In het tweede seizoen komt Clark meer te weten over zijn buitenaardse oorsprong, en merkt hij dat het steeds moeilijker wordt om zijn krachten verborgen te houden. De DVD-uitgave van seizoen 2 tovert de 23 afleveringen met een perfecte scherpte en kleurverzadiging op het scherm, en bevat daarnaast een bescheiden collectie aardige extra’s. Op geluidsgebied zul je het moeten doen met gewoon stereogeluid. Gezien de TV-oorsprong is dat acceptabel, maar toch is het spijtig dat men er niet wat meer moeite in heeft gestoken. Bij een serie als Smallville zou een goede 5.1-track namelijk zeker een meerwaarde hebben. Maar verder valt er zoals gezegd weinig te klagen. En dus is deze tweede boxset een prima aanschaf voor ieder die met plezier naar het eerste seizoen van Smallville heeft gekeken!

Laatste reacties

Richard68  |  22-10-2004

Daar heb je wel gelijk in. In een serie heb je altijd natuurlijk wel mindere afleveringen, dan verheug je je van de andere kant nog meer op de goede afleveringe...
Lees meer >

Thomas 32PW9527  |  22-10-2004

Ken die site al een paar jaar, staat veel leuke info op. Tuurlijk is de tweede helft altijd spannender, maar vind een aflevering zoals "Devoted" met al die chee...
Lees meer >

Richard68  |  22-10-2004

Tweede helft van het seizoen is altijd beter dan de eerste helft omdat ze in de eerste helft vaak van alles opbouwen waarvan in de tweede helft dan de ontknopin...
Lees meer >

Thomas 32PW9527  |  22-10-2004

Zijn zeker weer leuke afleveringen, alleen zitten ze helaas niet op het niveau van de tweede helft van het derde seizoen.
Lees meer >

BarryMel  |  22-10-2004

Download de nieuwe afleveringen van serie 4 alweer weken in HD-TV. ja het zelfde hier, ik heb naast mijn DVD's van Seizoen 1 en 2 al de afleveringen van Seiz...
Lees meer >

Thomas 32PW9527  |  22-10-2004

Download de nieuwe afleveringen van serie 4 alweer weken in HD-TV.
Lees meer >

BarryMel  |  20-10-2004

Uitstekende serie. Seizoen 3 is nog beter dan twee. De eerste afleveringen van seizoen 4 zien ook veelbelovend uit. dat waren ze zeker :) Clarks eerste fligh...
Lees meer >

Richard68  |  20-10-2004

Uitstekende serie. Seizoen 3 is nog beter dan twee. De eerste afleveringen van seizoen 4 zien ook veelbelovend uit.
Lees meer >

BarryMel  |  19-10-2004

zeer af te raden voor iedereen die ouder is dan 16 :twisted: Dan heb je waarschijnlijk nooit verder gekeken dan de Pilot, dit is een van de leukste series m...
Lees meer >

The Gr8oNe  |  19-10-2004

Ik heb allebei seizoenen, het is een mooie en verslavend serie. Inmiddels in de V.S is seizoen 4 al weer begonnen dus hier maar weer wachten op seizoen 3.
Lees meer >

Sonic  |  19-10-2004

zeer af te raden voor iedereen die ouder is dan 16 :twisted:
Lees meer >

pavago  |  19-10-2004

zeer aan te raden deze serie ik heb ze zelf ook! iemand enig idee wanneer seizoen 3 uitkomt?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:6
Extra's:6
7.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 68
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.