Blue Car

Recensent:
Nathan Strik
21-10-2004

Totaalbeoordeling:

6.7
DVD

Blue Car (DVD)
Samenvatting

De 18-jarige Meghan Dunning heeft het niet makkelijk. Sinds haar vader vertrokken is, Meghan en haar kleine zusje Lily bij hun moeder achterlatend, is de sfeer nu niet bepaald vrolijk. Meghan\'s moeder studeert \'s avonds en werkt zich overdag een ongeluk om haar twee dochters nog enigszins te kunnen onderhouden. Meghan\'s jonge zusje kan het vertrek van haar vader maar niet verwerken en verwondt zichzelf voortdurend. Als uitlaatklep voor haar problemen schrijft Meghan gedichten. Haar talent blijft niet onopgemerkt als de leraar Engels van Meghan haar voorstelt om mee te doen aan een poëziewedstrijd. Meghan voelt zich steeds meer vertrouwd bij haar leraar. Hij neemt haar onder zijn hoede en naast haar poëzie kan ze ook al haar problemen bij hem kwijt. Maar zijn de bedoelingen van haar leraar wel oprecht, of misbruikt hij haar alleen?

Commentaar

Je hoeft geen psycholoog te zijn om te zien dat de jonge Meghan een vaderfiguur mist in deze film. De opbouw van de film en de manier waarop alles vanuit het oogpunt van Meghan wordt getoond, zorgt ervoor dat de kijker enorm veel sympathie krijgt voor het jonge meisje. Hoewel Blue Car op zich een vrij doorzichtige en simpele film is, weet hij toch aan te grijpen en te ontroeren. Het sublieme acteerwerk doet deze film boven de grijze massa uitsteken. Vooral de rol van Meghan, gespeeld door de getalenteerde (en niet te vergeten uiterst aantrekkelijke) Agnes Bruckner, is realistisch en geloofwaardig geacteerd. Maar ook de rol van de leraar Mr. Auster is subtiel gedaan door David Strathairn. Je weet als kijker nooit helemaal zeker wat zijn bedoelingen nu precies zijn, tot aan het zeer sterke einde van de film uiteraard. Een heel eerlijk en ontroerend drama dat zeker eens de moeite van het bekijken waard is.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 84 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 713045205867

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Doe jezelf één lol en huur deze film! Want de beeldkwaliteit is namelijk niet bepaald om over naar huis te schrijven. Allereerst is de film niet in zijn oorspronkelijke formaat (1.85:1) op de DVD gezet, maar in de standaard ratio van 1.33:1 (4:3). Waarschijnlijk hebben we hier gelukkig niet te maken met een pan & scan, maar een full frame transfer, maar toch. In alle(!) andere landen waar deze film op DVD is verschenen heeft hij een keurige anamorfe transfer gekregen. Naar de reden waarom wij (wederom) buiten de boot vallen valt slechts te gissen. Daar komt bij dat deze transfer ook nog eens van een belabberde master afkomstig is. Gedurende de hele film (in sommige scènes iets opvallender dan andere) is er namelijk een zeer storende analoge interferentie waar te nemen. Deze interferentie is waarneembaar in de vorm van lichte bewegende, golvende lijnen die over het gehele beeldoppervlak zichtbaar zijn. Zie als voorbeeld screenshot 1 (met name het rode T-shirt van Meghan en de voorhoofden van de twee meisjes) en screenshot 2 (linksboven op de groene muur). Het effect is te vergelijken met een opname op VHS waarbij de TV-kanalen net niet helemaal goed staan afgestemd. Ook is de transfer afkomstig van een interlaced bron, wat zich uit in de vaak dubbele beelden (zie de hand van de leraar in screenshot 6) en het hier en daar optreden van kameffecten en aliasing.

Als we dan positieve punten moeten opnoemen (wat erg veel moeite kost), is het dat op zich met de stabiliteit, contrast en kleurverzadiging weinig mis is. Het beeld is soms wat korrelig, maar dat valt minder op dan bovengenoemde irritatiefactoren. Positief is ook dat de ondertiteling mooi geplaatst is (over de fouten en het rare lettertype zal ik maar even niks zeggen) en uitschakelbaar is. Over de karige chapterverdeling (9 chapterstops) kan ik me al niet eens meer drukmaken; mijn bloeddruk is al tot het kookpunt gestegen door het feit dat deze film met zo weinig respect op DVD is gezet. We kopen per slot van rekening geen dure apparatuur om ons met dit soort nog-minder-dan-VHS-kwaliteit producten te laten afschepen. Bah!

Geluidskwaliteit

Het geluid is al iets beter. Jammer genoeg krijgen we geen 5.1 mix, maar een Dolby Digital 2.0 (192 kbit/s) stereo track. Op zich klinkt dat spoor niet verkeerd en de film leunt toch met name op de dialogen, waardoor een 5.1 spoor enkel wat subtiele ruimtelijkheid had kunnen toevoegen. De track klinkt warm en kent een mooi stereobeeld. Helaas is de track een paar decibel te hard opgenomen waardoor ik het volume van de receiver een beetje naar omlaag moest bijstellen om een prettig luistervolume te verkrijgen. Gelukkig heb ik geen vervormingen kunnen ontdekken door deze ietwat te luide weergave. De dialogen klinken duidelijk en zijn prima te verstaan. Een aardige track die niet zal verbazen, maar ook zeker niet slecht is dus.

Extra's

Er zijn totaal geen extra\'s te vinden op deze disc. Erg jammer, aangezien ik juist zo benieuwd was naar het audiocommentaar (dat wel in veel andere regio\'s op de DVD staat). De DVD heeft zelfs geen menu, maar begint na een aantal trailers gewoon meteen met de film. De trailers hebben trouwens ook last van het analoge interferentie probleem dat ik hierboven noemde, dus dikke kans dat deze hele DVD gewoon een 1 op 1 overzetting van een VHS-master is.

Conclusie

Allereerst wil ik benadrukken dat er met de film zelf absoluut niks mis is. Het is een aangrijpende en sterk geacteerde (hoewel ietwat voorspelbare) film, die zeker de moeite van het bekijken waard is. Dat maakt het des te treuriger dat hij met een werkelijk bezopen beeldkwaliteit op DVD is gezet. De geluidskwaliteit valt wel weer mee, hoewel de gemiddelde audiofiel hier ook niet voor warm zal lopen. Heb je dus de mogelijkheid om de film vanuit een andere regio te importeren dan zou ik dat zeker doen. En tenzij je deze DVD voor 2 Euro in de grabbelbakken ziet liggen zou ik hem gewoon een keertje huren.

Laatste reacties

Christiaan Sauer  |  26-10-2004

@ Nathan: erg grappig. Je hebt een dusdanig herkenbare schrijfstijl dat je bij de twee regel al zo ongeveer weet dat jij het geschreven hebt ;) Over de dvd? Ik...
Lees meer >

Sneaker  |  22-10-2004

De film lijkt me erg interessant. Maar dan zo'n slechte beeldkwaliteit. De kwaliteit doet me denken aan de dvd van The Caveman's Valentine met Samuel L. Jackson...
Lees meer >

TheGodfather  |  22-10-2004

Lekker positief weer :lol: Na t lezen van de recensie lijkt t me best n interessante film, maar ja RCV he :evil: :evil: Als ik dan al koop zal ik m idd m...
Lees meer >

Surya  |  21-10-2004

Deze staat al sinds het zien van de trailer op mijn verlanglijstje, maar dat zal toch niet in deze uitgave zijn!
Lees meer >

Nathan Strik  |  21-10-2004

Dt-foutje: "Meghan's jonge zusje kan het vertrek van haar vader maar niet verwerken en verwondt zichzelf voortdurend." :wink: Aangepast. Bedankt voor de oplet...
Lees meer >

Boullie  |  21-10-2004

Dt-foutje: "Meghan's jonge zusje kan het vertrek van haar vader maar niet verwerken en verwondt zichzelf voortdurend." :wink:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:2
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
5.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 36
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.