Once Upon a Time in Mexico

Recensent:
Alexander de Mol
23-10-2004

Totaalbeoordeling:

5.2
DVD

Once Upon a Time in Mexico (DVD)
Samenvatting

De zwijgzame, gitaarspelende held annex huurmoordenaar ‘El Mariachi’ (Antonio Banderas) leeft een teruggetrokken bestaan. Daar komt op een dag verandering in, wanneer een CIA-agent (Johnny Depp) hem strikt voor een nieuwe opdracht. Zijn opdracht is te voorkomen dat drugsbaron Barillo (Willem Dafoe) de Mexicaanse president laat vermoorden en een coup pleegt met behulp van generaal Marquez.
El Mariachi heeft, doordat Marquez in het verleden op brute wijze zijn geluk heeft verstoord, ook zo zijn eigen wraakgevoelens en gaat daarom aanstonds op oorlogspad.

Commentaar

Once Upon a Time in Mexico is het vervolg op Desperado (1995) en diens voorloper El Mariachi (1992). Met de laatste zette Rodriguez zichzelf op de kaart van Hollywood door een succesvolle film af te leveren die bijna letterlijk voor een appel en een ei ($7000) gemaakt is.
Overigens worden de drie ‘Mariachi’ films nog wel eens aangeduid als een heuse trilogie maar dit is feitelijk natuurlijk niet helemaal juist aangezien Desperado een big budget remake is van het bescheiden El Mariachi. Niemand minder dan Quentin Tarantino fluisterde Rodriguez op de set van Desperado in dat hij er een drieluik van moest maken zoals Rodriguez’ grote voorbeeld Sergio Leone heeft gedaan met zijn ‘Dollars-trilogie’. In mijn beleving kunnen de films van Rodriguez bij lange na niet in de schaduw staan van het prachtige filmmateriaal van Leone.
Het verhaal kwam op mij redelijk ondoorzichtig en rommelig over, waardoor het niet altijd even duidelijk is hoe het nu zit met de ontwikkeling van de diverse personages. Zo krijg ik geen vinger achter de beweegredenen van de bevallige Ajedrez (Eva Mendes) en Sands (Johnny Depp).
De actiescènes zijn heerlijk over-the-top, maar ook keihard en vaak letterlijk recht voor zijn raap. De sfeervolle gitaarmuziek, de spitsvondige manier waarop de scènes in beeld zijn gebracht en de scherpe, soms wat zwarte humor maken de film voor mij nog de moeite waard.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Komedie/Humor, Misdaad
Regio: 0
Jaar: 2003
Speelduur: 98 min
Verpakking: Nexpak Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Turks
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Portugees, Turks
Uitgever: Columbia Tristar Home Video
EAN: 8712609057171

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Trailers
  • filmographies
  • Audiocommentaar door regisseur Robert Rodriguez
  • Ten Minute Flick School - Fast Cheap and In Control
  • Inside Troublemaker Studios
  • Ten Minute Cooking School
  • Film is Dead: An Evening with Robert Rodriguez
  • The Anti-Hero’s Journey
  • The Good, The Bad And The Bloody: Inside KNB FX
  • DVD-Rom

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Once Upon a Time in Mexico wordt gepresenteerd in het aspect ratio van 1.78:1. De anamorfe uitvoering zorgt ervoor dat de breedbeeldbezitters wederom van zo’n 33% meer beeldlijnen kunnen genieten. Once Upon a Time in Mexico werd geschoten met HD videocamera’s, nadat Rodriguez erg enthousiast was geworden na de toepassing van deze videocamera’s door George Lucas. De beeldkwaliteit is zeer goed. Kleuren worden natuurlijk en met goede verzadiging weergegeven. Het beeld heeft een warme uitstraling waarmee de klimatologische omstandigheden in het broeierige Mexico nog eens worden onderstreept. Scherpte en detaillering zijn beide doorgaans ook dik in orde.
De helderheid en het contrast van de transfer zijn uitstekend te noemen. Hetzelfde kan worden gezegd van het schaduwdetail, al zitten er een aantal scènes in die wel erg donker ogen. Uiteraard zijn er geen ongerechtigheden als spetters of krassen in het beeld zichtbaar. De optionele Nederlandstalige ondertiteling kent een redelijke plaatsing en leest prima weg. De transfer is over de gehele breedte van uitstekende kwaliteit.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige Dolby Digital 5.1 track is met de maximale bitrate van 448 kbit/sec op de schijf geplaatst. Naast de Engelstalige herbergt de DVD ook nog een Turkse Dolby Digital 5.1 (448 kbit/s), maar die laatste is aan mij niet echt besteed.
De soundtrack zorgt voor een aangename ‘workout’ van de speakers. Alle kanalen worden veelvuldig en actief gebruikt. De surroundkanalen zorgen voor een effectieve bijdrage aan het totale geluidsbeeld.
Ten aanzien van de voorkanalen kenmerkt het geluid zich door een goede stereospreiding en verstaanbare dialogen. De subwoofer zorgt voor de gewenste extra ‘punch’ in het laag bij de muziek en de talrijke actiescènes waarin explosies en geweerschoten een rol spelen.

Extra's

Audiocommentaar door regisseur Robert Rodriguez
Robert Rodriguez verzorgt een uiterst informatieve en boeiende commentaartrack. Hij blijft aan een stuk informatie geven over de totstandkoming van de film. Zo gaat hij ook uitgebreid in op het gebruik van HD camera’s en de totstandkoming van de belangrijke scènes in de film. De man is zo enthousiast dat het welhaast luistermoeheid veroorzaakt. Dit is gekkigheid natuurlijk, het is domweg een uitstekende commentaartrack.

Ten Minute Flick School - Fast Cheap and In Control (9:05 min)
In deze bijna tien minuten durende feature laat Rodriguez zien hoe hij met een relatief beperkt budget, strakke tijdschema’s en een beperkte beschikbaarheid van de cast op een praktische manier (mede dankzij de nodige CGI) uitstekende resultaten kan behalen. Ook dit is als gevolg van de oprechte openheid van Rodriguez weer een prima extra.

Inside Troublemaker Studios (11:23 min)
Rodriguez gunt in deze feature de kijker een kijkje in de keuken, of liever gezegd zijn garage, waar hij een complete studio heeft gebouwd. Hier verzorgt Rodriguez de videomontage, geluidsmontage, een deel van de muzikale score en de nodige speciale effecten. Aan creativiteit en enthousiasme geen gebrek bij de aimabele Texaan.

Ten Minute Cooking School (5:49 min)
In net geen zes minuten geeft Robert Rodriguez kookles. In de film krijgt Sands (Johnny Depp) een Mexicaans gerecht genaamd ‘Puerco Pibil’ voorgeschoteld. Sands zou er een moord voor doen…. Rodriguez laat zien dat dit gerecht van geroosterd varkensvlees op eenvoudige wijze te bereiden is. Bueno Appetito!

Film is Dead: An Evening with Robert Rodriguez (13:18 min)
Regisseur Rodriguez geeft in het Cary Grant Theatre in de Sony Pictures Studios een soort van lezing over het gebruik van HD camera’s. Voor een select gezelschap geeft hij inzicht in de voordelen van het HD medium en wat hij door het werken met HD camera’s ervan heeft opgestoken. Zijn verhaal wordt ondersteund door de nodige fragmenten uit de film.

The Anti-Hero’s Journey (18:03 min)
In The Anti-Hero’s Journey wordt de ontwikkeling van ‘El Mariachi’ door de drie films heen uiteengezet. Hiertoe dragen onder andere Antonio Banderas en uiteraard Rodriguez bij. Ook krijgt het karakter ‘Carolina’ (vertolkt door de aantrekkelijke Salma Hayek) de nodige aandacht. Ook hier worden de interviews afgewisseld met de nodige filmbeelden.

The Good, The Bad And The Bloody: Inside KNB FX (19:03 min)
Een uitgebreide feature waarin, in gesprekken met een aantal leden van de crew, uitgebreid wordt ingegaan op de speciale effecten gebruikt in de film. Het gebruik van HD camera’s zorgt er wel voor dat de special effects van zeer behoorlijke kwaliteit moeten zijn aangezien het allemaal haarscherp is. Het nodige achter-de-schermen materiaal zorgt voor de aankleding van deze feature.

Deleted Scenes
Bij de extra’s staat ook een collectie van acht verwijderde scènes. Deze zijn eventueel te beluisteren met commentaar van Robert Rodriguez waarin hij uitlegt waar de scène in de film had moeten zitten en waarom dit uiteindelijk niet het geval was.
- Sand Phones Dead Man (0:42 min)
- Mariachi in the Desert (2:04 min.)
- Sands Outside Restaurant (0:44 min)
- Goat Milk, Cold (1:02 min)
- Sands on Internet (0:38 min)
- One Arm (0:37 min)
- Jorge (1:05 min)
- Spy Dog (0:33 min)

Filmographies
Een obligate opsomming van filmfeiten van regisseur Robert Rodriguez, hoofdrolspeler Antonio Banderas, Salma Hayek en Johnny Depp.

DVD-Rom
De DVD bevat een tweetal kleine spelletjes die via de DVD-Rom speler van de PC gespeeld kunnen worden.
- Lotteria (Kaartspel met quizvragen)
- Tiro Al Blanco (Shooter welke zich afspeelt in de kerk uit de film)

Trailers
De schijf bevat een viertal trailers, waaronder die van de complete ‘Mariachi’-reeks en een andere film waarin Banderas een Mexicaanse held mag spelen.
- Once Upon A Time In Mexico (2:23 min)
- Desperado (1:34 min)
- El Mariachi (1:39 min)
- The Mask of Zorro (1:35 min)

Conclusie

Once Upon a Time in Mexico is de derde film met de straatmuzikant, El Mariachi. Dit personage wordt, net als in het sterke Desperado, vertolkt door Antonio Banderas. Eén van de andere grote rollen in de film is die van geheim agent Sands, op een verdienstelijke wijze gespeeld door Johnny Depp.
Voor de liefhebbers van El Mariachi en Desperado is Once Upon a Time in Mexico natuurlijk verplichte kost, al kan ik niet ontkennen dat de film mij niet helemaal heeft gegrepen.
De DVD uitvoering van Once Upon a Time in Mexico is door Columbia prima verzorgd. Een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit en een gezonde dosis aan informatieve extra’s maken deze DVD van Once Upon a Time in Mexico, vermits de film je kan bekoren uiteraard, zéér koopwaardig.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Columbia Tristar Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Rotterdam5314  |  23-07-2006

ik vindt het ook geen goede film een mager 6-je leuk om gezien te hebben maar meer ook niet
Lees meer >

Richard B.  |  22-07-2006

Erg leuke film. Geen meesterwerk maar wel eentje die lekker wegkijkt. En het is al vaker gezegt: Depp steelt de film. Het karakter dat ie speelt is echt knetter...
Lees meer >

druppelstop  |  26-03-2006

Ben ik de enige die constant een behoorlijke compressie ziet in het beeld? Je ziet van die mpeg2 compressie vooral goed bij teksten op gebouwen. Jammer.
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  14-12-2005

Aardig vervolg,het komt ligt in de buurt van Desperado maar ook niet meer dan dat,die was gewoon veel beter.Het verhaal komt verder wat rommelig over en jammer...
Lees meer >

martini  |  29-07-2005

Toch maar op dvd gekocht. Desperado was beter, maar deze heeft lekkere actie.
Lees meer >

freaky  |  17-06-2005

Deze is nu in FRS te koop voor slechts € 9.99
Lees meer >

erwin payne  |  05-02-2005

ik heb deze film op boot naar london gezien ik was zeer onder de indruk van deze film en goed vervolg van desprado (y)
Lees meer >

RVX  |  16-11-2004

Voordat ik deze film in de bioscoop zag werd me verteld dat hij tegenviel en dat Desperado beter zou zijn. Toen ik hem zag in de bioscoop dacht ik er ook precie...
Lees meer >

nova6666  |  14-11-2004

Deze film kon me echt niet boeien! Ik vond Johnny Depp weinig overtuigend spelen. Had er misschien teveel van verwacht!
Lees meer >

Alexander de Mol  |  05-11-2004

Is deze werkelijk R0? Of is dat een vergissing??? Of mijn PowerDVD moet in de war zijn. Hij geeft netjes 'Title Region Code: 1, 2, 3, 4, 5, 6, All'. Wellicht ...
Lees meer >

martini  |  05-11-2004

Heb deze film begin dit jaar in de bios gezien en was niet erg onder de indruk, ondanks het aantal goeie acteurs derin. Vond Desperado zeker beter en ga deze du...
Lees meer >

Werner  |  05-11-2004

Is deze werkelijk R0? Of is dat een vergissing???
Lees meer >

martin  |  04-11-2004

Er komt op 28-10 een Superbit uit van Once Upon a Time in Mexico. En die is alleen al qua geluid aan te bevelen. En dat voor 18 eurootjes, da's niet duurder da...
Lees meer >

Olaf van der Kroon  |  02-11-2004

Er komt op 28-10 een Superbit uit van Once Upon a Time in Mexico. En die is alleen al qua geluid aan te bevelen. En dat voor 18 eurootjes, da's niet duurder da...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  02-11-2004

Er komt op 28-10 een Superbit uit van Once Upon a Time in Mexico. En die is alleen al qua geluid aan te bevelen. En dat voor 18 eurootjes, da's niet duurder da...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
4.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 96
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.