Ronin (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
24-11-2004

Totaalbeoordeling:

8.2
DVD

Ronin (SE) (DVD)
Samenvatting

Vijf mannen zijn door een onbekende opdrachtgever ingehuurd en naar Parijs gehaald voor een gevaarlijke opdracht, het stelen van een aktetas met onbekende inhoud. Deze mannen zijn de Amerikaan Sam (Robert de Niro), de Fransman Vincent (Jean Reno), de Duitse ex-KGB-er Gregor (Stellan Skarsgård), Larry (Skipp Sudduth) en Spence (Sean Bean). Contactpersoon voor de mannen is de Ierse Deirdre (Natascha McElhone), die het contact met de opdrachtgever onderhoudt. Er is veel onduidelijk over de opdracht, wat vooral Sam niet zint. Een wapenkoop, geregeld door Vincent, blijkt een valstrik te zijn met een schietpartij als resultaat. Dit alles wordt Spencer teveel, die voortijdig afhaakt. De rest plant de stelen van de koffer die zwaar bewaakt wordt, nauwkeurig voor. Met veel schietgeweld wordt de koffer afhandig gemaakt. Sam ontdekt bijtijds dat iets niet in de haak is en de koffer tijdens de commotie verwisselt blijkt te zijn. Gregor heeft naar het lijkt dubbelspel gespeeld. De rest van de groep gaat op zoek naar Gregor, die zijn eigen deal met de Russen heeft gemaakt. Gaandeweg blijkt dat Gregor niet de enige was die er een geheime agenda op nahield.

Commentaar

Ronin ontleent zijn titel aan het oude Japan, waar samoerai zonder meester ronin worden genoemd. Regisseur John Frankenheimer (Reindeer Games, Path to War) maakte van Ronin een prima actiespektakel met een intelligent verhaal met spionagetrekjes, de nodige complotverwikkelingen en enkele zeer spectaculaire autoachtervolgingen. Dit alles een prima gedoseerd tempo, zodat je een bijna twee uur boeiend kijkgenot hebt. De film wordt vooral gedragen door de beide prima in beeld gebrachte autoachtervolgingen. Er wordt onder andere op hoge snelheid dwars door Parijs gereden, waarbij menig auto, volgens informatie maar liefst 80 auto’s, sneuvelt. Iets minder is dat er ook veel onschuldige slachtoffers vallen, niet alleen bij de autoachtervolgingen maar ook bij de vele schietpartijen. Misschien wel reëel, maar toch iets dat niet altijd zo duidelijk in een film naar voren komt. Het aantal geweldscènes in deze film is dan ook redelijk hoog, wat uiteraard heeft geleid tot het kijkadvies van 16 jaar en ouder. Een ander positief aspect zijn de acteurs. Een prima cast, waarbij natuurlijk vooral Robert de Niro en Jean Reno de film dragen. Verdienstelijke bijrollen zijn er van Jonathan Pryce, Natascha McElhone, Stellan Skarsgård en Skipp Sudduth. De rol van Sean Bean is relatief klein.
Het script van de film is geschreven door John David Zeik, maar is nogal aangepast voor David Mamet (Hannibal, Spartan). Mamet wordt niet vermeld op de aftiteling van de film, maar een pseudoniem Richard Wiesz. De sfeer van de film wordt prima ondersteund door de filmmuziek, gecomponeerd door de minder bekende Tsjechische componist Elia Cmiral (o.a. Stigmata).

MGM had enkele jaren geleden Ronin al op DVD uitgegeven. Toen met prima beeld- en geluidskwaliteit. Op het gebied van de extra’s bleef er nog wat te wensen over. Met deze 2-disc Special Edition gaat MGM in de herhaling met Ronin. Zoals je hieronder kunt lezen is de kwaliteit van zowel beeld als geluid nog beter en heeft men het hoofdstuk extra’s nu ook goed ingevuld.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Thriller
Regio: 2
Jaar: 1998
Speelduur: 116 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: MGM
EAN: 8717438133454

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Audiocommentaar regisseur
  • Alternatief einde
  • Fotogalerij
  • Zes documentaires
  • Interviews in Venetië

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 2.35:1 en staat ook in deze verhouding anamorf op de DVD. Door alle extra’s op een tweede schijf te plaatsen, kon de beschikbare ruimte optimaal voor de film worden benut en werd een zeer lage compressie toegepast. Voor deze re-release van Ronin heeft MGM een nieuwe transfer gemaakt, waarbij de beeldkwaliteit er uitstekende uitziet. De scherpte en de detaillering van het beeld zijn bijzonder goed, evenals het contrast en het zwartniveau. De kleuren, waarbij het kleurenpalet bewust koel is gehouden, worden goed verzadigd en helder weergegeven. Het beeld is nagenoeg vrij van ongerechtigheden. Filmgrain is minimaal, in slechts één scène viel een beetje aliasing op. Edge enhancement is in zeer lichte vorm toegepast.
De film is verdeeld in 32 tracks. De DVD is van het type DVD-9 (dubbellaags), de laagwisseling is goed geplaatst en nauwelijks merkbaar. De optionele witte Nederlandse ondertiteling heeft een goed leesbaar lettertype en staat netjes onderin het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) en in DTS5.1 (bitrate 754 kb/s) op de DVD gezet. Zoals het bij een actiefilm hoort, is dit een soundtrack die je installatie aan het werk zet. Alle speakers worden intensief gebruikt, waarbij de surrounds in split-surround (stereo) worden gebruikt. De soundtrack is zeer dynamische met goed verschil tussen harde en zachte geluiden. Als geheel geeft de soundtrack een prima homogeen ruimtelijk geluid en geven de geluidseffecten een goed driedimensionaal richtingsgevoel. Het LFE kanaal ondersteund dit alles zeer actief met goed diep laag. De dialogen, uit de centerspeakers, zijn goed te volgen.
Op de oude release was de Dolby Digital 5.1 track al van zeer goede kwaliteit en die is op deze release ongewijzigd. Nu is de soundtrack ook beschikbaar in een nieuw gemixte DTS5.1 track, die qua ruimtelijk gevoel en definitie nog wat beter is als de DD5.1 track. Twee soundtracks om van te genieten.
Op onze promotiecover staan ook een Franstalige DD5.1 en DTS5.1 track genoemd. Deze beide Franstalige tracks staan (gelukkig) niet op de DVD.

Extra's

De breedbeeldmenu’s zijn filmgerelateerde beelden met zeer luidruchtige achtergrondgeluiden. Deze Special Edition bestaat uit twee DVD’s. Op beide DVD’s zijn de extra’s terug te vinden.

Disc 1

Audiocommentary with John Frankenheimer
Het audiocommentaar van de regisseur, zoals ook al te vinden was op de ‘oude’ release van Ronin. Een informatief commentaar dat zeker het beluisteren waard is.

Disc 2

Featurettes
Met keuze uit enkele nieuw opgenomen documentaires. Advies om deze na de film te bekijken, aangezien ze ook het nodige van het plot van de film weggeven.

In the Ronin Cutting Room (18 min)
Een nieuwe documentaire waarin editor Tony Gibbs vertelt over het edit proces. Welke overwegingen spelen een rol om de scènes in de film hun maximale impact te laten hebben.

Natascha McElhone: An Actor’s Process (13 min)
Een nieuwe documentaire over en met actrice Natascha McElhone, die de rol van Deirdre speelt in de film.

Composing the Ronin Score (11 min)
Een nieuwe documentaire over en met de componist van de filmmuziek, de Tsjechische Elia Cmiral.

The Driving of Ronin (15 min)
Uiteraard kunnen de autoachtervolgingen niet onderbelicht blijven. In deze nieuwe documentaire zie je hoe een en ander is gerealiseerd.

Filming in the Fast Lane (17 min)
Een soort promotioneel kijkje achter de schermen met interviews met cast en crew en de nodige filmfragmenten. Deze documentaire stond ook op de ‘oude’ release van de film.

Through the Lens (17 min)
Een nieuwe documentaire met cameraman Robert Fraisse. Fraisse vertelt over het gebruik van meerdere camera’s tegelijk en aspecten van belichting en andere technische zaken.

Venice Interviews (20 min)
Een collectie van interviewfragmenten met Robert de Niro, Jean Reno en Natascha McElhone, die werden geïnterviewd bij de première van de film op het filmfestival in Venetië op 12 september 1998.

Alternate Ending (2 min)
Alternatief einde van de film, stond ook al op de ‘oude’ release. Beeldformaat is 2.35:1 niet anamorf.

Photo Gallery (3½ min)
Een verzameling van zwart/wit en kleurenfoto’s van de film zelf en tijdens de opnames.

Theatrical Trailer (2 min)
De bioscooptrailer, beeldformaat 2.35:1 anamorf.

Conclusie

Ronin is een prima actiethriller van reggisseur John Frankenheimer, met twee meesterlijk gefilmde autoachtervolgingen. Robert de Niro en Jean Reno zijn twee huurlingen, die samen met drie anderen een koffer met onbekende inhoud moeten stelen. De opdrachtgever is onbekend, maar al gauw blijkt dat er ook verborgen agenda’s zijn.
Met deze nieuwe Special Edition 2-DVD release heeft MGM de film een nieuwe beeldtransfer gegeven en is het geluid ook in DTS opgenomen. Zowel beeld als geluid zijn van prima kwaliteit. Op de tweede DVD nog veel informatieve extra’s, allemaal Nederlands ondertiteld, die een zeer goede aanvulling op de film zijn. Een nette release van een spectaculaire actiefilm.

Laatste reacties

Dennis Oosterhuis  |  15-04-2007

Sam (Robert De Niro), Vincent (Jean Reno), Gregor (Stellan Skarsgård), Larry (Skipp Sudduth en Spence (Sean Bean) zijn vijf huurlingen die zijn ingehuurd door e...
Lees meer >

Frenkovic  |  02-12-2005

inderdaad een leuke film, lekkere popcorn aktiefilm of hoe noem je dat. vooral als je van auto achtervolgingen houdt is dit je film!
Lees meer >

rkrijger  |  02-12-2005

Inderdaad, een heerlijke film! Kan ik ook gerust meerdere keren per maand bekijken! :-)
Lees meer >

Joost v.d. Ham  |  02-12-2005

Prima film, die mede door het Europese tintje bijzonder aanvoelt. Heerlijke achtervolgingen ook, met eindelijk eens een beetje normale auto's!
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  02-12-2005

Sterke aktie film met een goed script en geweldige auto achtervolgingen die later nog is dunnetjes werden herhaald in o.a.The italian job en Bourne identity.Dez...
Lees meer >

The Pryde  |  14-08-2005

Afgelopen donderdag dan de SPECIAL EDITION gekocht... Een mooie uitgave van een mooie film... inderdaad ERG goed geluik! Ik vind wel dat de film voornamelij...
Lees meer >

Wizz-Art  |  08-12-2004

kickuh film hoor.... k blijf me alleen afvragen... WHAT'S IN THE F*CKING CASE! :lol: Idd. :lol:
Lees meer >

Chris W  |  07-12-2004

kickuh film hoor.... k blijf me alleen afvragen... WHAT'S IN THE F*CKING CASE! :lol:
Lees meer >

Jordy van Buel  |  05-12-2004

.. voorspelbaar .. Pff, ik heb deze film nog nooit echt goed kunnen begrijpen , daarom heb ik ook gevraagd voor de Kerst ;) Misschien dat het me nu eindelijk...
Lees meer >

expo  |  05-12-2004

Tja, wat kan ik zeggen, vond er niet veel aan eigenlijk. Misschien dat ik het genre wat ontgroeid ben, het lijkt gewoon allemaal wat te voorspelbaar en voor de...
Lees meer >

Wizz-Art  |  01-12-2004

Vanmiddag gehaald echt een topfilm 8)
Lees meer >

Tossie  |  01-12-2004

Dit wordt een zekere aanschaf maar net zoals bij Goodfellas wacht ik wel even tot de prijs is gezakt. €15,- bij V&D :wink: Nog steeds? Ik kan hem niet vi...
Lees meer >

Matthijs  |  25-11-2004

De Franse DTS en DD staan wel op de DVD.
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  25-11-2004

K zag alleen niet in de recensie staan dat er een kartonnetje omheen zit, Dat komt omdat wij voor de recensie pre-release testversies ontvangen met alleen een ...
Lees meer >

Chris W  |  25-11-2004

Heb m opgepikt na t lezen van de reacties hierzo :) en k moet zeggen, lekker filmpje :D k kon m alleen van naam :oops: K zag alleen niet in de recensie staan d...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
8.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 48
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.