Miniserie Marathon - Fantasy

Recensent:
Arnold van Oostrum
25-11-2004

Totaalbeoordeling:

6.6
DVD

Miniserie Marathon - Fantasy (DVD)
Samenvatting

Bridge Entertainment heeft vier TV miniseries, eerder als losse edities uitgebracht, samengebracht in één verzamelbox onder de naam Miniserie Marathon. In deze box vier sprookjesachtige fantasieseries.

Moby Dick (173 min)
De jonge Ishmael (Henry Thomas) zoekt het avontuur op zee. Hij overnacht in een kleine kroeg in Nantucket, waar zijn bedgenoot Queepueg (Piripi Waretini), een volledig getatoeëerde harpoenist blijkt te zijn. Ishmael en Queepeug besluiten samen aan boord te gaan van de walvisvaarder Pequod. Kapitein van dit schip is kapitein Ahab (Patrick Stewart). Ahab is een getekend man met een houten been en zijn gezicht onder de littekens. Dit alles is de schuld van Ahab’s obsessie een immens grote witte walvis genaamd Moby Dick te willen vangen. Ahab wil ten koste van alles deze witte walvis vangen en neemt daarbij grote risico’s. Op gewone walvis mag niet meer worden gejaagd. Alles moet wijken voor de witte walvis, die Ahab en zijn crew hun ondergang tegemoet lokt.

Merlin (174 min)
Merlin (Sam Neill) is de creatie van de oppertovenares Mab (Mirando Richardson). Met Merlin wil zij bewerktstelligen dat de mensen de Oude Riten weer vrezen en geloven in de goden. In het land voert de wrede Vortigern (Rutger Hauer) een waar schrikbewind, waarbij hij iedereen onthoofd die hem niet gunstig gezind is. Vortigern vreest de Oude Riten niet. Als Merlin er op jonge leeftijd achterkomt dat hij speciale krachten bezit, wordt hij door Mab’s helper Frik (Martin Short) meegenomen naar Mab. Zij wijdt Merlin in de wereld der toverkunsten in. Omdat Mab de moeder van Merlin zomaar laat creperen, zweert Merlin dat hij nooit zijn toverkunsten zal gebruiken. Maar dat valt niet mee. Zeker niet als Merlin tegen zijn wil de adviseur wordt van de wrede Vortigern. Merlin leert de mooie Nimue (Isabella Rossellini) kennen, die hij ook al op jonge leeftijd had ontmoet. Tussen de twee groeit een band van liefde. Ondertussen blijft Mab Merlin uitdagen zijn toverkunsten te gebruiken en gaat daarbij zover dat Nimue verminkt raakt. Merlin zweert wraak op Mab. Hij krijgt hulp van de Vrouwe van het Meer, die hem het onoverwinnelijke zwaard Excalibur schenkt. Aan het geweld en het leed in Engeland komt nog geen einde. Merlin probeert Mab’s plannen met de geboorte van Arthur te doorkruisen. Maar ook Arthur zal slachtoffer worden van Mab’s manipulaties. Merlin is vervolgens ook het sprookjesachtige verhaal van koning Arthur, de stad Camelot, het zwaard Excalibur in de steen, de heilige Graal en Guinevere.

Commentaar

Alice in Wonderland (128 min)
Alice is het verhaal van een jong meisje (Tina Majorino) dat in een konijnenhol valt en in een fantastische en magische wereld vol avontuur terechtkomt. Doordat ze verschillende mysterieuze drankjes, cakejes en magische paddestoelen eet en drinkt, verandert ze steeds van grootte. Hierdoor beleeft ze vele wonderlijke avonturen. Zo komt ze terecht op een vreemd theefeestje, ontmoet ze de dike Fred Tweedledee (George Wendt) en Ned Tweedledum (Robbie Coltraine), de prachtige Cheshire Cat (Whoopi Goldberg) en een zeer onbeleefde rups.

Jack and the Beanstalk (177 min)
Jack Robinson (Matthew Modine) is het 37-jarige hoofd van het Robinson International Imperium. Zijn zakenbehartiger en adviseur is de sluwe Siggy (Jon Voight). Wanneer voor de bouw van een casino bij een oud kasteel bij de opgravingen gigantisch groot menselijk skelet wordt ontdekt, is dat het begin van een bijzonder avontuur voor Jack. Van zijn doodgewaande tante Wilhelmina (Vanessa Redgrave) hoort Jack hoe de Robinson’s zo rijk geworden zijn en waarom al zijn voorouders nooit ouder dan 40 jaar werden. Dan wordt Jack door Ondine (Mia Sara) meegenomen naar de wereld boven de bonenstaak, om daar berecht te worden voor een misdaad die 400 jaar geleden is gepleegd.


Alle vier bovenstaande films zijn Amerikaanse topproducties van het grote Amerikaanse televisienetwerk Hallmark Entertainment. Afhankelijk van land van uitzending zijn deze miniseries in 2 of 4 delen op de televisie uitgezonden. Alle vier films zijn een live action verfilming van een overbekend fantasieverhaal. Iedere miniserie is een kwalitatief hoogstaande topproductie, met bekende filmsterren, uitstekende regisseurs, grootse decors en goede special effects. Daardoor ademen deze series de sfeer uit van een grote bioscoopfilm. De vier DVD’s zijn verpakt in een Double Scanova Keep Case. Door een handig wijze van opbergen, waarbij twee DVD’s gedeeltelijk over elkaar heen liggen, passen vier DVD’s in deze box. Nadeel is dat je eerst de bovenste DVD eruit moeten halen als je net de onderste DVD wilt bekijken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Avontuur, Fantasy
Regio: 2
Jaar: 1999
Speelduur: 960 min
Verpakking: Scanavo Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Bridge Entertainment
EAN: 8711983470750

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Bedoeld voor televisie zijn de series fullframe op 35 mm opgenomen en worden gepresenteerd in het standaard 4:3 televisieformaat. In alle gevallen is de beeldkwaliteit voldoende. Een kleurrijk beeld met goede kleurverzadiging en goed contrast. Het beeld is redelijk scherp met voldoende detaillering. Edge enhancement is in lichte mate toegepast. Beeldruis is in alle gevallen in lichte mate aanwezig. De beelden zijn vrij van beeldbeschadigingen of andere ongerechtigheden.
De lange series zijn elk slechts verdeeld in 8 chapterstops, wat een beetje weinig is. Elke DVD is van het type DVD-9, (dubbellaags), die laagwisseling is in alle gevallen netjes weggewerkt. De ondertiteling is wit en is goed geplaatst.

Geluidskwaliteit

De miniseries hebben allemaal een Dolby Digital 2.0 geluidstrack (bitrate 224 kb/s). Het zijn stuk voor stuk goed klinkende stereotracks met een goed gedetailleerd breed stereogeluid. Laag is in alle gevallen in voldoende, zij het niet extreem, mate aanwezig. De muziek zorgt voor het brede stereobeeld. Dialogen en filmgeluiden concentreren zich in het algemeen in het midden van het geluidsbeeld. Hoewel deze soundtracks niet surround geflaged zijn, heb je met een ingeschakelde Dolby ProLogic decoder wel een redelijk klinkend surroundgeluid. Zowel muziek en als filmgeluiden winnen dan iets aan ruimtelijkheid. Stemmen zijn in alle gevallen prima te volgen.

Extra's

De menu’s zijn statische plaatjes in 4x3 standaard beeldformaat zonder achtergrondgeluid. Geen van de DVD’s heeft extra’s.

Conclusie

Bridge Entertainment heeft vier miniseries bedoeld voor televisie uitgebracht in een verzamelbox genaamd Miniserie Marathon. De hier besproken box bevat vier miniseries waarbij de fantasiee centraal staat. Elk van de series is een live action verfilming van een bekend fantasieverhaal. Elke miniserie heeft een speeltijd van 3 uur. De miniseries zijn Moby Dick met Patrick Stewart, Merlin met Sam Neill, Alice in Wonderland met onder andere Tina Majorino en Whoopi Goldberg en Jack and the Beanstalk met onder andere Matthew Modine en Jon Voight. De producties komen allemaal uit het huis van Hallmark Entertainment, wat betekent dat ze met een ruim budget gerealiseerd zijn en de sfeer van grote producties uitademen.
Beeldkwaliteit en geluid is voor alle films voldoende. Extra’s zijn er verder niet. Gezien de hoge kwaliteit van de series en de lage prijs van de box is dit voor de liefhebber zeker een aanrader.

Laatste reacties

Richard B.  |  12-03-2005

Ik heb hem eindelijk gekocht en ik ben er ZEER tevreden over. Moby Dick is een beetje langdradig maar zeker wel de moeite waard vanwege het verhaal, de sets en ...
Lees meer >

Richard B.  |  28-11-2004

Dit is nou zo'n voorbeeld van DVD als perfecte vervanger van een avondje zappen: een berg welliswaar niet diepgaande, maar toch leuke miniseries in een pakket v...
Lees meer >

Frank  |  27-11-2004

Ik ken alleen Merlin en Moby Dick. Moby Dick vond ik destijds tegenvallen, maar wellicht is een tweede kijk nodig om 'm te waarderen. Merlin is erg goed (ik bez...
Lees meer >

Marcel A. de Vrije  |  25-11-2004

Merlijn is inderdaad erg goed. Maar ook Moby Dick is niet te versmaden. Prachtige rol van Patrick Stewart (Jean-Luc Picard in Star Trek). Mooie aankleding, deco...
Lees meer >

Surya  |  25-11-2004

Enkel Merlin gezien, maar die was wel vrij goed.
Lees meer >

Mathieu Ghekiere  |  25-11-2004

Ik moet instemmen met de rest: ik heb enkel Merlin gezien. Die vond ik wel érg goed.
Lees meer >

Martijn W.  |  25-11-2004

Merlin is een prachtige film, de rest heb ik ook nooit gezien maar ik ben zeer benieuwd naar Moby Dick.
Lees meer >

expo  |  25-11-2004

Eerste indruk is positief Merlin is idd een topper, naar de rest ben ik wel benieuwd. Dit zou wel eens mijn eerste verzamelbox kunnen worden.....moesten we weer...
Lees meer >

Werner  |  25-11-2004

Ik hou niet zo van dat soort compilaties, is moeilijk om in de kast op alfabet te schikken. Merlin vind ik zeer goed, de andere ken ik eerlijk gezend niet.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
5.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 25
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.