Christmas Carol - The Movie

Recensent:
Arnold van Oostrum
30-11-2004

Totaalbeoordeling:

5.8
DVD

Christmas Carol - The Movie (DVD)
Samenvatting

Begin 19e eeuw is Ebenezer Scrooge (Simon Callow) een verbitterde en gierige vrek die liever zijn geld telt dan kerst viert. Juist wanneer de kerstsfeer zich als een warme deken over de stad uitspreidt, verhardt Scrooge in zijn houding. Hij laat de mensen van wie hij nog geld krijgt, in de gevangenis gooien, hij geeft niets aan de collectanten en hij slaat zijn een dineruitnodiging van zijn neef af. Zijn werknemer Bob Cratchit (Rhys Ifans) moet zelfs de dag na kerst eerder op het werk komen om de verloren tijd van de kerstdagen weer in te halen. Cratchit’s zoontje Tim is erg ziek, maar Cratchit heeft niet genoeg geld voor de verzorging. Dan verschijnt de geest van Marley (Nicholas Cage), Scrooge’s zakenpartner die zeven jaar geleden is overleden, voor Scrooge en waarschuwt hem zijn leven te veranderen. Anders is Scrooge hetzelfde onplezierige lot beschoren als Marley. Marley voorspelt dat Scrooge drie geesten op bezoek zal krijgen: de geest van het verleden (Jane Horrocks), de geest van het heden (Michael Gambon) en de geest van de toekomst. Zij nemen Scrooge mee op een wonderbaarlijke reis die hem moet helpen om de ware kerstgedachte te vinden.

Commentaar

In 1843 schreef de Engelse schrijver Charles Dickens een fantasie kerstverhaal genaamd A Christmas Carol. Het is één van de meest bekende en geliefde kerstverhalen geworden. Ondertussen is dit verhaal al tientallen malen in verschillende vormen verfilmd. Charles Dickens (1812-1870) was zelf een arm man. Zijn boeken gaan veelal dan ook over mensen die het niet breed hebben en over het grote verschil tussen arm en rijk, zoals dat begin 19e eeuw gebruikelijk was. Andere bekende werken van Dickens zijn Oliver Twist en David Copperfield.
Zoals gezegd, A Christmas Carol is al tientallen malen verfilmd. De verfilming die we hier bespreken is een animatiefilm. Gemaakt door regisseur Jimmy T. Murakami. Murakami kende ik alleen van de donkere en dramatische tekenfilm When the Wind Blows (1986). Een bijzondere tekenfilm over de verschrikkingen van een nucleaire aanval met muziek van onder andere Roger Waters. Deze verfilming van Christmas Carol – The Movie is meer voor wat grotere jeugd en volwassenen. De regisseur heeft een serieuze benadering gekozen, waarbij het eerste deel van de film een donkere en naargeestige sfeer uitstraalt. Wanneer Scrooge zijn fouten inziet, wordt het karakter van de film een stuk vriendelijker. Ondanks de aanwezigheid van muizen, die ook een rol hebben, doen deze wat ze moeten doen… piepen. Geen pratende dieren in deze tekenfilm dus. De muziek blijft ook beperkt tot een nette soundtrack van Julian Not. Toch een kritische kanttekening bij deze interpretatie. De moraal van het verhaal ligt er wel erg dik op, ofwel het verschil tussen goed en slecht wordt iets te zwaar benadrukt. De getekende beelden zien er erg sfeervol uit. De achtergronden bestaan uit statische beelden. De animatie als geheel is erg eenvoudig gehouden en bestaat voornamelijk uit twee dimensionale beelden waarbij ook de bewegingen niet geheel vloeiend zijn. Een stijl die bij When the Wind Blows goed werkt, maar hier iets minder goed uitpakt. We verwachten natuurlijk meer dankzij de hedendaagse hightech tekenfilms met vloeiende 3D animaties. Net als bij When the Wind Blows heeft Murakami ook bij Christmas Carol gekozen voor een donkere, wat naargeestige sfeer van de film. De film maakt gebruik van stemmen van bekende acteurs als Nicholas Cage, Kate Winslet, Rhys Ifans en Michael Gambon. Het script is van Piet Kroon, die ook meegewerkt heeft aan tekenfilms als An American Tail, Quest for Camelot en The Iron Giant.

De theaterrelease van de film had een live action opening en einde. De film opent dan met Charles Dickens, gespeeld door Simon Callow, die het verhaal voorleest. Bij deze DVD presentatie ontbreekt dit, waardoor de film nogal abrupt begint. Op de regio 1 uitgave zijn beide live action stukken wel los te vinden bij de extra’s, maar deze extra’s ontbreken op onze regio 2 release. Bij deze tekenfilm, die niet echt bedoeld is voor de allerkleinsten, is geen Nederlandse nasynchronisatie gemaakt.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 2001
Speelduur: 74 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Pools
Ondertiteling: Nederlands, Frans, Italiaans
Uitgever: MGM
EAN: 8717438132365

Extra's

  • Originele bioscooptrailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beoogde beeldformaat van de film is 1.85:1. De openingslogo’s en de aftiteling van de film zijn beide in 1.85:1 niet anamorf beeldformaat. De film zelf staat in standaard 1.33:1 op de DVD. Helaas is dit een pan & scan versie, waarbij vaak duidelijk links en rechts iets net niet in het beeld past. Zie ook (de grote versie van) screenshot 3 en 4. De kwaliteit van het beeld is verder redelijk goed. Het kleurenpalet doet grauw aan, maar dit hoort bij de donkere stijl van de film. Tweede deel van de film zijn de kleuren een stuk helderder, ook dit komt goed in deze transfer tot uiting. De film is van zeer recente datum, dus het beeld is vrij van ongerechtigheden. Het beeld oogt wat soft, waarbij de scherpte van het beeld is matig is.
De film is opgedeeld in 16 chapterstops. De DVD is van het type DVD-5 (enkellaags), dus geen laagwisseling. De ondertiteling (wit) staat goed geplaatst onder in het beeld.
Een eerdere release van deze film in de UK had wel het originele beeldformaat. Waarom deze release dan een pan & scan release is, is ons onbekend.

Geluidskwaliteit

De film is beschikbaar in de originele Engelse taal als een Dolby Digital 2.0 (bitrate 192 kb/s) geluidstrack. Alhoewel deze track niet als surround is geflaged, loont het de moeite om de Dolby ProLogic decoder te activeren. Dan klinkt de soundtrack redelijk ruimtelijk. Deze ruimtelijkheid komt met name van de muziek, die verder een goed stereobeeld heeft. Overige filmgeluiden blijven beperkt tot de voorste kanalen. De helderheid van het geluid is goed, laag is in beperkte mate aanwezig. De dialogen zijn goed te volgen. Zonder gebruik van de Dolby ProLogic decoder heeft de soundtrack een goed breed stereobeeld en klinkt iets gedetailleerder. Er is geen Nederlandse nasynchronisatie aanwezig.
Een eerdere release van deze film in de UK had een Dolby Digital 5.1 soundtrack. Waarom die nu niet is gebruikt, is onbekend.

Extra's

De menuschermen zijn naar keuze in het Engels, Frans, Duits en Italiaans beschikbaar. De menuschermen zijn statisch zonder achtergrondgeluid. Deze DVD heeft slechts één extra

Original Theatrical Trailer (1½ min)
In deze trailer zie je wel een fragment van de originele live action opening van de film. Beeldformaat is 1.33:1.

Extra’s die we met deze release moeten missen zijn:
• Making Christmas Carol: The Movie (24 min)
• Music Video: What If? met Kate Winslet
• Original Theatrical Opening and Ending

Conclusie

Christmas Carol – The Movie is een serieuze animatieverfilming van het klassieke kerstverhaal van Charles Dickens. De Engelse regisseur Jimmy T. Murakami heeft een grauwe en naargeestige verfilming gemaakt, waarbij het verschil tussen goed en slecht erg nadrukkelijk in naar voren wordt gebracht. Wanneer Scrooge zijn fouten inziet, wordt het karakter van de film een stuk vriendelijker. De tekenstijl van de film bestaat uit sfeervolle statische achtergronden met eenvoudige tweedimensionale animatie. Een gebruikelijke Nederlandse nasynchronisatie is niet voorhanden. Deze tekenfilm is ook niet echt geschikt voor de allerkleinsten.
Deze release van MGM stelt op alle terreinen teleur. De originele live action opening en einde van de film ontbreken. Dan is het beeldformaat slechts een 1.33:1 pan & scan versie. Het geluid is een redelijk klinkende DD2.0 Surround track, wat een DD5.1 track had kunnen zijn. Als extra krijgen we alleen de bioscooptrailer, die wel beelden bevat van het live action begin van de film. Een korte making of documentaire, een muziekvideo en de losse originele filmopening en filmeinde moeten we helaas missen. Jammer dat deze tekenfilm niet een goede release heeft gekregen.

Laatste reacties

Fokkeyou  |  30-11-2004

Hmm.. In de recensie staat dat Simon Callow ontbreekt op de dvd, maar zijn naam staat wel bij de cast. :o Als je de recensie goed leest, dan staat er dat de l...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  30-11-2004

Hmm.. In de recensie staat dat Simon Callow ontbreekt op de dvd, maar zijn naam staat wel bij de cast. :o Als je de recensie goed leest, dan staat er dat de l...
Lees meer >

expo  |  30-11-2004

Ik houd het bij men Blackadder Christmas Carol :lol: De boodschap is ondertussen al wel begrepen. Niettegenstaande de animaties er wel zeer verzorgd uitzien...
Lees meer >

Fokkeyou  |  30-11-2004

Hmm.. In de recensie staat dat Simon Callow ontbreekt op de dvd, maar zijn naam staat wel bij de cast. :o Verder lijkt me dit best wel een onderhoudende fil...
Lees meer >

Oguzhan  |  30-11-2004

De UK uitgave heeft wel wat wat meer extra's op de dvd staan: 'What if' Kate Winslet music video Christmas Carol an allstar animation Characters featurette...
Lees meer >

Sneaker  |  30-11-2004

Dit lijkt me best een interessante film. Ik ben kerstgek dus dan is het al snel interessant. Dat liedje van Kate Winslet vind ik echt helemaal geweldig. Jammer ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
5.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 16
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.