Untouchables, The (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
23-12-2004

Totaalbeoordeling:

9
DVD

Untouchables, The (SE) (DVD)
Samenvatting

Chicago, 1931, het is de tijd van de drooglegging. Al Capone (Robert De Niro) is de oppermachtige koning van de onderwereld van Chicago en zijn bende heeft het voor het zeggen in de stad. Er wordt een speciale eenheid opgericht onder leiding van Eliot Ness (Kevin Costner), speciale agent van het Ministerie van Financiën. Met zijn eerste inval blijkt Capone hem te slim af geweest te zijn. Dan ontmoet Eliot de ervaren rechtdoorzee politieman Jim Malone (Sean Connery). Na enige aarzeling sluit Malone zich bij Eliot aan en wordt zijn rechterhand. Het team wordt versterkt met de nieuweling George Stone (Andy Garcia), die eigenlijk Giuseppe Petri heet. Het team wordt compleet gemaakt met Oscar Wallace (Charles Martin Smith), die financieel expert is. Gevieren doen ze wat niemand eigenlijk durft, ze gaan de strijd aan tegen Al Capone. Hun eerste inval is een succes en vanaf dat moment is de hard strijd met Al Capone begonnen. Als snel krijgt het viertal de bijnaam ‘Untouchables’ (onaantastbaren). Maar als snel zal blijken dat het gevecht tegen Al Capone ook grote offers vraagt.

Commentaar

The Untouchables is de cultfilm van Brian De Palma, waarmee Kevin Costner en Andy Garcia bekend werden. En volgens critici de beste misdaadfilm sinds The Godfather. De film is gebaseerd op een waar gegeven, waar The Untouchables vanaf 1928 de jacht openden op Al Capone. Financieel agent Eliot Ness heeft zijn ervaringen, samen met journalist Oscar Fraley, in 1956 in romanvorm vastgelegd. Voor scriptschrijver David Mamet was dit het uitgangspunt voor het script van The Untouchables. Bij de realisatie van de film is de crew geadviseerd door Albert Wolff, de laatste nog levende echte ‘Untouchable’.
Ondanks het uitdagende script kreeg De Palma zijn project niet makkelijk rond. Diverse acteurs, waaronder Mel Gibson en Harrison Ford, weigerden de rol van Eliot Ness. Uiteindelijk kreeg De Palma het aankomend acteertalent Kevin Costner, die na het lezen van het script overstag ging, zover. Net zo verging het met Sean Connery, die zo onder de indruk van het script van Mamet was, dat hij zijn gage voor de rol verlaagde. Voor De Palma was het erg belangrijk om een man met het statuur van Sean Connery in de rol van Malone te krijgen. De nog jonge Andy Garcia was oorspronkelijk een andere rol toebedeeld, maar Garcia wou zelf graag de rol van George Stone spelen. Het is een uiterst gelukkige keuze gebleken.
Een optreden waar niemand om heen kan is die van Robert De Niro als gangsterbaas Al Capone. De Niro is heel ver gegaan met zijn voorbereiding voor de rol, waaronder het bestuderen van oude Movietone films over Capone. Ook is gebruik gemaakt van echte attributen die Al Capone hebben toebehoord. En je met het toegeven, in deze film is Robert De Niro zeer overtuigend Al Capone.
De film kreeg in 1988 vier Oscar nominaties. Sean Connery won uiteindelijk het felbegeerde beeldje.
In de film zit aan het eind een scène op een trap met een kinderwagen die rustig tot een klassieker gerekend mag worden. Zeker nadat Leslie Nielsen deze scène in Naked Gun 331/3 nog eens dunnetjes overdeed.
De film is ook beroemd geworden door de prachtige muziek van Ennio Morricone. Deze prachtige muziek klinkt je direct bekend in de oren. Morricone heeft heel wat prijzen gekregen voor deze muziek.

The Untouchables was door Paramount al eerder op DVD uitgebracht. Met deze nieuwe DVD release brengt Paramount de film opnieuw uit met een vernieuwde transfer en diverse toegevoegde extra’s. In Nederland heeft deze editie geen specifieke benaming op de verpakking gekregen, maar je mag gerust spreken van en Special Edition. De mooi vormgegeven digipack verpakking met kartonnen slipcase met 3D reliëf ziet er zeker ‘special’ uit.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Misdaad
Regio: 2
Jaar: 1987
Speelduur: 115 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Portugees, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865559949

Extra's

  • Theatrical trailer
  • The Script, The Cast
  • Production Stories
  • Re-inventing The Genre
  • The Classic
  • Original Featurette - The Men

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 2.35:1 en zo staat de film ook anamorf op de DVD. Voor deze nieuwe release is het beeld opnieuw geremasterd en is een nieuwe transfer gemaakt. Over de kwaliteit van het beeld hebben we dan ook weinig klachten. Het ziet er zeer fraai uit en geeft de jaren ’30 sfeer zoals De Palma die wou realiseren prima weer. Het beeld oogt goed scherp en heeft goede detaillering. De kleuren neigen naar het warme maar doen ook natuurlijk aan. Contrast en zwartniveau zijn beide prima. Bij de start van de film, het Paramount logo, valt filmgrain goed op, verder in de film is filmgrain in lichte mate nog aanwezig. Enkele momenten valt lichte aliasing op. Vergeleken met de oude versie is de beeldkwaliteit iets verbeterd, wat zich vooral uit in betere scherpte en detaillering.
De film is verdeeld in 24 chapterstops. De DVD is van het type DVD-9 (dubbellaags), de laagwisseling is kort merkbaar maar niet storend geplaatst. De optionele Nederlandse ondertiteling is wit, heeft een goed leesbaar lettertype en staat mooi laag onderin het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is in Dolby Digital 5.1 (met de prima bitrate van 448 kb/s) op de DVD gezet. Ook deze soundtrack is van uitstekende kwaliteit. De muziek van Ennio Morricone is natuurlijk direct opvallend. De muziek heeft een prima stereospreiding en dankzij de surrounds een zeer goed klinkend ruimtelijk geluidsbeeld. Voor de overige filmgeluiden worden alle kanalen goed gebruikt, waarbij de nadruk op de voorste kanalen ligt. Het LFE-kanaal wordt passend gebruikt voor een lekker laag geluid. De dialogen komen goed verstaanbaar uit het centerkanaal.

Extra's

De breedbeeldmenu’s zijn mooi vormgegeven filmgerelateerde animaties met achtergrondmuziek. De vier nieuw opgenomen documentaires zijn hier als aparte documentaires opgenomen, maar vormen feitelijk één lange documentaire over de verschillende aspecten van de film. De nieuw opgenomen interviewfragmenten hebben hierin beeldformaat 1.78:1 niet anamorf en de gebruikte filmfragmenten 2.35:1 niet ananmorf. Oude beeldfragmenten hebben beeldformaat 1.33:1. Alles is Nederlands ondertiteld.

The Script, The Cast (19 min)
Een soort making of documentaire, waarin Brian De Palma het een en ander vertelt over het script en de samenstelling van de cast. Ook de hoofdrolspelers komen aan het woord. Uiteraard ook beelden gemaakt tijdens de opnames en uit de film.

Production Stories (18 min)
Het onderwerp van deze documentaire is de stilering van de film en de set om de beoogde jaren ’30 uitstraling te creëren.

Re-Inventing The Genre (14 min)
Met natuurlijk aandacht voor het misdaad/gangster genre, dat al jaren oud is, maar door De Palma’s film opnieuw onder de aandacht kwam. Informatief met veel informatie over keuzes die tijdens de productie zijn gemaakt. Ook de beroemde hal/trap scène wordt hierin uitgebreid besproken.

The Classic (6 min)
Een terugblik op deze klassieker, waarbij ook aandacht wordt gegeven aan de muziek van Ennio Morricone.

Original Featurette - The Man (5 min)
Promotionele korte documentaire uit 1987 over de film met speciale aandacht voor de vier hoofdrolspelers. Uiteraard ook met filmfragmenten.

Theatrical Trailer (2½ min)
De bioscooptrailer in 1.78:1 anamorf beeldformaat.

Deze ‘Special Collector’s Edition’, zoals de set formeel niet heet, is verpakt in een mooi vormgegeven digipack verpakking die een luxe uitstraling heeft. De kartonnen slipcase heeft een licht 3D reliëf.
Op een uitvouwbare inlay staat de chapterindex en productie informatie (in het Engels) over de film. Dit alles vormgegeven als een oude vergeelde The Untouchables krant. Op de achterzijde van deze uitgevouwen inlay staat in het groot de hoesafbeelding.

Conclusie

The Untouchables is de cultfilm van regisseur Brian De Palma over gangstermisdaad midden jaar ’30 van de vorige eeuw in Amerika. Een film waarmee Kevin Costner en Andy Garcia beroemd werden. Costner speelt een agent die het opneemt tegen de oppermachtige onderwereldkoning Al Capone in het Chicago van 1931. Tezamen met drie collega’s, rollen van Sean Connery, Andy Garcia en Charles Martin Smith, bindt hij de strijd aan. Robert De Niro zet in deze film een schitterende Al Capone neer. Ennio Morricone voorzag de film van muziek, die ook een klasse op zich is. Het verhaal is gebaseerd op de ervaringen van de echte ‘untouchable’ Eliot Ness.
The Untouchables was door Paramount al eerder op DVD uitgebracht. Met deze nieuwe DVD release brengt Paramount de film opnieuw als een Special Edition uit met een vernieuwde en duidelijk verbeterde beeldtransfer. Als extra een nieuw opgenomen documentaire, die in vier delen op de schijf is gezet. De mooi vormgegeven digipack verpakking met kartonnen slipcase met 3D reliëf ziet er zeker ‘special’ uit. Een klassieker die natuurlijk onze aanbeveling krijgt, zeker in de fraaie kwaliteit en verpakking zoals hij nu door Paramount is uitgebracht.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Paramount Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Daan de G.  |  20-04-2009

Costner goed en Connery irritant? Volgens mij draai je ze om? :p Oscar was imo helemaal terecht voor Connery.
Lees meer >

Jeroen D  |  19-04-2009

Deze vond ik ook erg matig. Costner speelt goed maar Connery is gewoon irritant in deze film. Het verhaal is wel erg leeg in deze film en dat 'A-team' achtige c...
Lees meer >

Richard B.  |  19-04-2009

Visueel vond ik hem mooi, maar inhoudelijk erg matig. Dit soort films hebben De Palma de reputatie van "Coppola wannabee" gegeven. Het is het gewoon allemaal ne...
Lees meer >

Tim k  |  29-01-2006

De scene bij Connery thuis....pffff, zwaar indrukwekkend !!! Prachtige gangster-film! Inderdaad,en dan die muziek. :shock: Minpuntje vind ik bijvoorbeeld di...
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  28-01-2006

De scene bij Connery thuis....pffff, zwaar indrukwekkend !!! Prachtige gangster-film! Inderdaad,en dan die muziek. :shock: Minpuntje vind ik bijvoorbeeld di...
Lees meer >

Tim k  |  28-01-2006

De scene bij Connery thuis....pffff, zwaar indrukwekkend !!! Prachtige gangster-film!
Lees meer >

riny  |  28-01-2006

Misschien dat je de klasse van deze film niet ziet/snapt want ik vond hem wel erg sterk,smaken verschillen zullen we maar zeggen. laat dat misschien maar weg...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  28-01-2006

Snap alle ophef over deze film echt niet, vond het een vrij slappe film die nooit echt geloofwaardig wordt en het acteerwerk vond ik ook niet al te best. Er zij...
Lees meer >

riny  |  28-01-2006

Snap alle ophef over deze film echt niet, vond het een vrij slappe film die nooit echt geloofwaardig wordt en het acteerwerk vond ik ook niet al te best. Er zij...
Lees meer >

Marc1978  |  28-01-2006

Bijzonder sterke film van Brian De Palma, en wat een geweldige soundtrack van Ennio Morricone ! Deze film sleurt je echt mee in het Chicago van de jaren '30 w...
Lees meer >

nlamste3  |  20-07-2005

Net pas gekeken. En is inderdaad erg mooi. In deze uitvoering ook echt een toevoeging op mijn "uitgebreide" collectie.
Lees meer >

Don Vito Corleone  |  24-04-2005

hoe is de beeldkwalitiet van de ''gewone'' versie?
Lees meer >

MGdutch  |  22-02-2005

Weer een erg coole De Palma film! Helemaal mee eens, aanrader! (y)
Lees meer >

Caledonians  |  20-02-2005

Weer een erg coole De Palma film! Ga zeker een keer mijn kale versie vervangen voor de SE...
Lees meer >

TheGodfather  |  24-12-2004

Al veel over deze film gehoord maar nog nooit gezien :oops: :oops: een schande natuurlijk voor een regelrechte liefhebber van t genre ;) Toch maar es aansch...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 180
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.