Catwoman

Recensent:
Arnold van Oostrum
17-01-2005

Totaalbeoordeling:

4.2
DVD

Catwoman (DVD)
Samenvatting

Patience Philips (Halle Berry) is een verlegen grafisch artieste. Ze werkt bij een groot cosmetisch bedrijf genaamd Hedare Beauty. Haar baas George Hedare (Lambert Wilson) foetert Patience uit wanneer een ontwerp hem niet naar het zin is. Hedare staat op het punt haar nieuwe anti verouderingscrème Beau-line te gaan introduceren, ondersteunt met een reclame campagne met een nieuw gezicht. Waar Laurel Hedare (Sharon Stone) jaren het gezicht van Hedare Beauty was, kiest haar man voor een nieuw frisser gezicht. Dit zint Laurel totaal niet. Kort voor de introductie moet Patience haar laatste schetsen naar de fabriek brengen, omdat ze te laat was voor de gewone postbezorging. Daar hoort ze toevallig een vreselijk geheim over Beau-line. Haar nieuwsgierigheid moet ze met de dood bekopen, echter door toedoen van de mysterieuze kat Midnight komt Patience weer tot leven. Alleen voelt en gedraagt zij zich nu anders en lijkt ze opeens katachtige superkrachten te hebben. Ze is vastbesloten uit te vinden wie haar vermoord heeft.

Commentaar

Catwoman is losjes gebaseerd op een tekenboekkarakter dat haar oorsprong vindt in de Batman verhalen. In 1992 verscheen Michelle Pfeiffer als Catwoman in de film Batman Returns. Pfeiffer is voor de hier besproken verfilming van Catwoman ook benaderd, maar haar minder goede ervaringen met haar kostuum bij Batman Returns maakte dat zij de rol weigerde. Ook Ahsley Judd heeft voor de rol bedankt. In de televisieserie Batman speelde Julie Newmar in de periode 1966 tot 1968 in 13 verschillende afleveringen de rol van Catwoman. Wegens andere verplichtingen werd zij in het laatste seizoen (vanaf december 1967) opgevolgd door Eartha Kitt. Kitt presenteert op deze DVD de documentaire over Catwoman. Lee Meriwether speelde in 1966 de rol van Catwoman in de eerste kleurspeelfilm over Batman.
Het idee van Catwoman is afkomstig uit de oude Egyptische cultuur, waar katten een bijzondere plaats innemen. De verschillende ‘katvrouwen’ hadden in de loop der jaren heel verschillende karakters, meestal niet aardig. In de film van regisseur Pitof, een alias voor Jean-Christophe Comar, is gekozen voor een iets andere benadering. Catwoman heeft in deze film geen misdadig karakter, al doet ze wel dingen die niet geheel door de beugel kunnen.
Het realiseren van een stripboekkarakter is niet gemakkelijk. Wat op papier zo gemakkelijk lijkt, is in het echte leven niet mogelijk. Bij de film is daarvoor CGI uitgevonden, ofwel door computer gegenereerde beelden, waardoor er nauwelijks meer fysieke limieten zijn. Pitof heeft al een hele carrière als ‘visual effects supervisor’ achter de rug, denk bijvoorbeeld aan Alien Resurrection (1997) en The Messenger: The Story of Joan of Arc (1999). En dat zie je duidelijk terug in zijn verfilming van Catwoman. De setting doet soms aan als een uit een computerspel. Alle beelden zijn tot heel erg gestileerd en doen daardoor erg stripboekachtig aan. Ook de acties in de film zijn duidelijk met hulp van de computer tot stand gekomen. Wanneer Halle Berry, die als stuntdubbel de 29 jarige stuntman Nito Larioza had, met name zich als een kat langs de wanden voortbeweegt, ziet het er allemaal wat overdreven uit. En hebben haar bewegen ook iets weg van een ‘alien’. Katten spelen uitaard ook een (belangrijke) rol in de film. Maar liefst 43 katten zijn gebruikt en eentje heeft Halle Berry in haar hart gesloten en na de film in huis genomen. Enkele scènes met de kat Midnight doen wat minder echt aan.
De eerste beelden van Halle Berry in haar ‘catwoman outfit’ waren veelbelovend. De film maakt deze belofte niet geheel waar. De casting van Halle Berry, die mooie rollen speelde in Monster’s Ball en Swordfish is in deze film minder goed gelukt. Sharon Stone speelt een heerlijke rol als de gemene bitch.
De film is met name door de critici erg negatief ontvangen. Ook het publiek was niet bijster enthousiast over de film. Een eerste trailer van de film viel slecht en werd al snel vervangen door een andere. Is de film dan zo slecht? Het ligt aan je verwachtingen, maar als je gewoon lekker onderuit gezakt met het verstand op oneindig de film bekijkt, kun je ruim 1½ uur kijken naar een actiespektakel. Een flinterdun verhaal, dat met de nodige fantasie is vormgegeven en enkele spektakel actiescènes heeft. Oh ja, en natuurlijk ook een romantisch tintje heeft.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Fantasy
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 100 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321932314502

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Weggelaten scènes
  • Achter de schermen documentaire
  • DVD Rom optie
  • The Many Faces of Catwoman

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het oorspronkelijke bioscoopformaat 2.40:1 anamorf op deze DVD. De kwaliteit van het beeld is prima. De prachtige stilistisch kleurrijke bewerkte beelden komen prima tot hun recht Scherpte en detaillering van het beeld zijn goed, al zijn die wel beïnvloed door de bewerkingen die het beeld heeft ondergaan. Ook hier is detaillering zodanig dat het een soort stripboekuitstraling heeft. Dit is trouwens hoe de film is gemaakt, en zegt niets over de transfer. Die is gewoon uitstekend. Uiteraard is het beeld vrij van ongerechtigheden, alleen af en toe een klein compressiefoutje in de (egale) achtergrond.
De film is netjes verdeeld in 30 chapterstops. De laagwisseling is kort merkbaar. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk en netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Het geluid is gemixt in Dolby Digital 5.1 (bitrate 384 kb/s). De soundtrack klinkt erg mooi en heeft een wijds surround geluidsbeeld waarbij alle kanalen intensief worden gebruikt. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorste kanalen. De film wordt ondersteund door moderne ritmische muziek, waar het LFE kanaal een stevige punch aan geeft. De filmgeluiden worden door alle speakers weergegeven, wat een goed klinkend driedimensionaal geluidsbeeld geeft. Detaillering van het geluid is goed evenals de dynamiek. Het LFE kanaal wordt veel gebruikt voor het extra diepe laag, met name bij de muziek. Spijtig genoeg heeft Warner er niet voor gekozen de hogere bitrate (448 kb/s) voor het geluid te gebruiken. Dit was de detaillering, dynamiek en laagcontrole van de soundtrack zeker in positieve zin ten goede gekomen.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn passende filmgerelateerde animaties met filmmuziek als achtergrondgeluid. Alle extra’s hebben 1.78:1 niet anamorf beeldformaat, DD2.0 (192 kb/s) geluid en zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.

De vele gezichten van Catwoman (30 min)
Actrice Eartha Kitt, ooit ook een ‘catwoman’, is de host bij deze documentaire over de verschillende uitingen van catwoman. Veel interviewfragmenten met de diverse actrices die deze katachtige rol hebben gespeeld en natuurlijk de nodige filmfragmenten. Leuke documentaire.

Achter de schermen documentaire (13 min)
Het bekende promotionele kijkje in de keuken tijdens het filmen van de film, afgewisseld met interviews en filmfragmenten.

Weggelaten scènes (6½ min)
Een aaneenschakeling van filmfragmenten die niet gebruikt zijn. Zonder verdere toelichting waarom ze vervallen zijn.

Bioscooptrailer (1 min)
De originele bioscooptrailer. In 2.35:1 anamorf beeldformaat.

DVD Rom
Via de DVD Rom speler in de computer heb je met het programma InterActual DVD speler toegang tot meer informatie op internet. Het Interactual programma is meegeleverd op de DVD.

Om de keepcase zit nog een luxe ogende kartonnen slipcase met reliëfopdruk.

Conclusie

Catwoman is een moderne verfilming gebaseerd op het gelijknamige karakter uit de Batman verhalen. Halle Berry is de ‘katvrouw’ die na een dodelijk ongeluk door een mysterieuze kat tot leven wordt gewekt. Vanaf dat moment heeft zij katachtige reflexen en andere eigenschappen. Ze is vastbesloten te ontdekken wie haar vermoord heeft. De verfilming van regisseur Pitof is een flinterdun verhaal, dat sterk actiegericht met veel computerbewerkte en sterk gestileerde beelden.
Beeld en geluid van deze Warner uitgave zijn weer prima in orde. Als toevoeging een informatieve documentaire over het fenomeen Catwoman en verder nog wat standaard filmgerelateerde extraatjes als een kijkje achter de schermen, verwijderde scènes en de bioscooptrailer.
De film heeft veel kritiek te verduren gehad en kon vele mensen niet bekoren. Toch biedt de film ruim 1½ uur actievermaak, een beetje romantiek en Halle Berry in een strakke outfit.

Laatste reacties

Sneaker  |  12-08-2006

Ik vond het een goede film met veel actie. Berry doet het uitstekend, al blijft Pfeiffer veel beter als Catwoman. Maar ze heeft een bepaalde charme die erg goed...
Lees meer >

Raymond Gelmers  |  29-05-2005

drie bolletjes voor de inhoud ??? :shock: Dan ben ik beniieuwd wat maar twee bolletjes of minder krijgt. Wat een DRAAK van een film. Ik wil er nog niet...
Lees meer >

skunk  |  18-05-2005

het is geen top film maar zo slecht was deze nauw ook niet. ok michelle is beter als catwoman. maar de film was wel leuk om te zien. en precies lang genoeg voor...
Lees meer >

basset  |  16-03-2005

Ik heb hem gisteren ook gezien en ik moet eerlijk zeggen dat ik me prima vermaakt heb. Dat pakje was misschien een beetje te. Het enige waar ik me eigenlijk aan...
Lees meer >

Jeroen vS  |  14-02-2005

Ik heb deze gisteren gezien en vond het een beetje een saaie film. Op een gegeven moment vroeg ik mezelf steeds af, wanneer ie afgelopen zou zijn. Dat is natuur...
Lees meer >

Surya  |  29-01-2005

OK, ik heb 'm dus gezien en hij was idd slecht. Dat pakje, de muziek, de veel te verknipte actiescenes, het verschikkelijke acteerwerk, de slechte special effec...
Lees meer >

Joris van Laarhoven  |  24-01-2005

Drie keer niks :cry: :cry: :cry: Ongelooflijk, ligt meteen al in de goedkope bak van 14,95. :shock: Volgens mij is/wordt 14,99 euro de nieuwe prijs voor ...
Lees meer >

Harry stadman  |  24-01-2005

Drie keer niks :cry: :cry: :cry: Ongelooflijk, ligt meteen al in de goedkope bak van 14,95. :shock: Volgens mij is/wordt 14,99 euro de nieuwe prijs voor ...
Lees meer >

Joris van Laarhoven  |  24-01-2005

Inderdaad, jullie moeten niet zeuren dat een DVD goedkoop wordt uitgebracht. Hoe goedkoper, hoe beter lijkt me, als er maar een hoog kwaliteitsniveau is. ...
Lees meer >

FrankGuthrie  |  24-01-2005

Inderdaad, jullie moeten niet zeuren dat een DVD goedkoop wordt uitgebracht. Hoe goedkoper, hoe beter lijkt me, als er maar een hoog kwaliteitsniveau is. ...
Lees meer >

Joris van Laarhoven  |  24-01-2005

Drie keer niks :cry: :cry: :cry: Ongelooflijk, ligt meteen al in de goedkope bak van 14,95. :shock: Volgens mij is/wordt 14,99 euro de nieuwe prijs voor ...
Lees meer >

Bo2  |  24-01-2005

Drie keer niks :cry: :cry: :cry: Ongelooflijk, ligt meteen al in de goedkope bak van 14,95. :shock: Volgens mij is/wordt 14,99 euro de nieuwe prijs voor ...
Lees meer >

Joris van Laarhoven  |  21-01-2005

geef niks ik vind de recensies op DVD.nl ok, maar moet af en toe even tussen de regels lezen, echt afgekraakt wordt er toch bijna nooit. als je vindt ...
Lees meer >

hitchberg  |  21-01-2005

toch maar weer ff mee kletsen 3 sterren is een film die ik wel zou willen zien. Maar aan alle reacties op deze thread, recensies en publieke belangstel...
Lees meer >

Martin van Tuijl  |  21-01-2005

Ik vind dit toch wel 1 van de beste films die ik ooit gezien heb :D
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
2.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 221
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.